ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ»
Εν κρυπτώ προχωράει η συμμετοχή της Ελλάδας

Αποκαλυπτικά έγγραφα από τα υπουργεία Αμυνας των ΗΠΑ και της χώρας μας

Γράφημα με τα συστήματα που διαθέτει ηκάθε χώρα στο πρόγραμμα ALTBMD. Στη δεξιάστήλη, διακρίνεται η ελληνική σημαία και δίπλα η ονομασία του συστήματος«PATRIOT»
Γράφημα με τα συστήματα που διαθέτει ηκάθε χώρα στο πρόγραμμα ALTBMD. Στη δεξιάστήλη, διακρίνεται η ελληνική σημαία και δίπλα η ονομασία του συστήματος«PATRIOT»
Εν κρυπτώ συντελείται από την κυβέρνηση η εμπλοκή της Ελλάδας στην αποκαλούμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ και ειδικότερα στη ΝΑΤΟική εκδοχή της για την Ευρώπη, εμπλέκοντας τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής βαθύτερα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με ανυπολόγιστους κινδύνους.

Παρά τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, στις 16 Απρίλη 2010 στη Βουλή, μετά από Ερώτηση του ΚΚΕ, ότι δήθεν δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα από πλευράς των Αμερικανών και «δεν υφίσταται κανένας τέτοιος σχεδιασμός» και παρά τις ανάλογες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλου στις 16 Μάρτη 2010, η πραγματικότητα έρχεται να τους διαψεύσει.

Η Ελλάδα, ήδη, έχει διαθέσει συγκεκριμένα οπλικά συστήματα στην υπηρεσία της «αντιπυραυλικής ασπίδας». Σαν μια πρώτη συμβολή, έχει προσφερθεί μια μοίρα αντιαεροπορικών - αντιβαλλιστικών πυραύλων «Πάτριοτ». Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί με τη διάθεση:

  • Αλλων αντίστοιχων οπλικών συστημάτων.
  • Του ελληνικού εδάφους για την εγκατάσταση «ανιχνευτών» των εχθρικών πυραύλων.
  • Του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, για την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων που θα φέρουν το αντιβαλλιστικό σύστημα «Αιγίς».

Η εμπλοκή της Ελλάδας στην «αντιπυραυλική ασπίδα» αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, ενταγμένη στους συνολικότερους σχεδιασμούς της να ενσωματώσει τη χώρα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Υπενθυμίζεται ότι ο Ε. Βενιζέλος στις 16 Μάρτη 2010 στη Βουλή είχε αναφέρει: «Παρακολουθούμε τις σχετικές συζητήσεις, ούτως ή άλλως, οι υποδομές που διαθέτουμε είναι γνωστές και όταν η συζήτηση θα ωριμάσει, θα μετάσχουμε με τη σοβαρότητα και την επιφυλακτικότητα που απαιτείται».

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, ενάμιση μόλις μήνα μετά τις εκλογές, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης είχε σπεύσει να καταθέσει δημόσια την προθυμία της κυβέρνησης να εμπλέξει τη χώρα στην «αντιπυραυλική ασπίδα».

Μετά από συνάντηση που είχε στις 17 Νοέμβρη 2009 με τον Αμερικανό βοηθό υπουργό Αμυνας για τη Διεθνή Ασφάλεια, Α. Βερσμπάου, είχε δηλώσει σχετικά: «Εξετάσαμε τη νέα αναθεωρημένη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με την αντιπυραυλική άμυνα. Βλέπουμε με ενδιαφέρον αυτή τη νέα πρωτοβουλία, αλλά το ενδιαφέρον μας δεν ταυτίζεται και με την τελική μας απόφαση».

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που περιέχονται σε επίσημο κείμενο με τίτλο «Ανασκόπηση της άμυνας κατά βαλλιστικών πυραύλων» του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στις 3 Φλεβάρη 2010 και ειδικά στο τμήμα του κειμένου αυτού που αναφέρεται στη «διασύνδεση με το πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ».

Εξίσου αποκαλυπτικό είναι και το σχετικό ενημερωτικό του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπου ομολογείται ότι «η χώρα μας συμμετέχει στο πρόγραμμα ALTBMD με μια μοίρα κατευθυνομένων βλημάτων "PATRIOT"». Το πρόγραμμα «ALTBMD» είναι αυτό, που, όπως εξηγείται, «ενοποιεί τα εθνικά διατιθέμενα οπλικά συστήματα και αισθητήρες σε ένα».

Στο πρώτο από τα κείμενα, αυτό του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ και υπό τον τίτλο «Η σταδιακή προσαρμοσμένη προσέγγιση της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στην Ευρώπη (ΡhasedΑdaptiveApproach - PAA)», αφού επισημαίνεται ότι «η πυραυλική άμυνα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των στρατιωτικών και των διπλωματικών στρατηγικών των ΗΠΑ», σημειώνεται αναλυτικά:

«Στο πλαίσιο αυτής της νέας προσέγγισης, στην 1η φάση (χρονικό πλαίσιο 2011) τα υφιστάμενα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας θα αναπτυχθούν για την προστασία ενάντια σε βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς. Η Φάση 1 θα επικεντρωθεί στην προστασία τμημάτων της Νότιας Ευρώπης μέσω της αξιοποίησης των πλοίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση εκτόξευσης αμυντικών βλημάτων Αegis και βλημάτων αναχαίτισης (τύπου SM-3 Block IA). Αυτή η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει και προωθημένη βάση ραντάρ, η οποία, με την παροχή των στοιχείων (δεδομένων) πριν από την εμπλοκή, θα ενισχύσει την άμυνα της Ευρώπης και θα αυξήσει τις εθνικές αμυντικές δυνατότητες των ήδη εγκατεστημένων στην Αλάσκα και την Καλιφόρνια συστημάτων.

Στη 2η φάση (χρονικό πλαίσιο 2015), οι δυνατότητές μας θα ενισχυθούν με την ανάπτυξη ενός πιο προχωρημένου συστήματος αναχαίτισης (το SM-3 Block IB) και επιπλέον αισθητήρων. Η Φάση 2 θα περιλαμβάνει χερσαία SM-3 στη νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανόμενων και αυτών σε πλοία, επεκτείνοντας έτσι την κάλυψη και σε άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Στην 3η φάση (χρονικό πλαίσιο 2018), η κάλυψη κατά απειλών μέσου και ενδιάμεσου βεληνεκούς θα βελτιωθεί και με μια δεύτερη περιοχή χερσαίων SM-3, στη βόρεια Ευρώπη, καθώς και με το αναβαθμισμένο SM 3 (το SM-3 Block ΙΙΑ, το οποίο βρίσκεται ήδη υπό εξέλιξη) σε θαλάσσιες και χερσαίες εγκαταστάσεις. Οι αλλαγές αυτές θα επεκτείνουν την κάλυψη σε όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Στην 4η φάση (χρονικό πλαίσιο 2020) θα υφίσταται μια επιπλέον δυνατότητα ενάντια σε πιθανή εκτόξευση ICBM (διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου) από τη Μέση Ανατολή κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Από αυτήν τη φάση θα προωθηθεί και η αναβάθμιση των SM3 Βlock ΙΒ, σε Block IIB. Και οι τέσσερις φάσεις θα περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις των συστημάτων διοίκησης και ελέγχου της πυραυλικής άμυνας».

Η ελληνική εξειδίκευση

Σύμφωνα με την ελληνική εξειδίκευση του προαναφερόμενου κειμένου του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, αναφορικά με τη συμμετοχή των πυραύλων «Πάτριοτ» επισημαίνεται σε σχετικό κείμενο του ελληνικού υπουργείου Αμυνας:

«Η υφισταμένη δυνατότητα βασίζεται στην προώθηση της σταδιακά προσαρμοσμένης προσέγγισης (Phased Adaptive Approach-PAA) στην αντιπυραυλική άμυνα, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής του πλανήτη. Αυτό σημαίνει, με άλλα λόγια, την ανάπτυξη ενός ευρέως δικτύου ραντάρ ανίχνευσης και παρακολούθησης ΑΝ/TPY-2 και X-Band, συστημάτων αναχαίτισης PATRIOT και μοιρών THAAD για την αντιμετώπιση βαλλιστικών πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, βελτίωση των εν πλώ συστημάτων AEGIS και αύξηση των αισθητήρων ανίχνευσης στο Διάστημα».

Ακολούθως, αναλύοντας το πρόγραμμα, σημειώνεται: «Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο και πολύπτυχο θέμα. Η αρχιτεκτονική του προγράμματος, μετά από την ανακοινωθείσα Ευρωπαϊκή PAA των ΗΠΑ, επανασχεδιάζεται, καθώς όλα τα στοιχεία τα οποία θα συμμετέχουν, στην αρχική φάση της Ευρωπαϊκής PAA των ΗΠΑ, είναι κοινά με αυτά του Νατοϊκού προγράμματος της "ενεργούς διαστρωματικής αντιβαλλιστικής άμυνας θεάτρου" ALTBMD. To πρόγραμμα ALTBMD ενοποιεί τα εθνικά διατιθέμενα οπλικά συστήματα και αισθητήρες σε ένα, κοινά χρηματοδοτούμενο, σύστημα διαχείρισης διοικήσεως - ελέγχου - επικοινωνιών (ΒΜC)».

Και ακολουθεί η ομολογία: «Η επίτευξη της πλήρους επιχειρησιακής δυνατότητας, κατώτερης και ανώτερης τροχιάς, του συστήματος ALTBMD θα ικανοποιήσει, κατά ένα μεγάλο μέρος, τις απαιτήσεις επέκτασης της αντιπυραυλικής κάλυψης, ώστε να συμπεριλάβει, πέραν των ανεπτυγμένων δυνάμεων και τα συμμαχικά εδάφη. H χώρα μας συμμετέχει στο πρόγραμμα ALTBMD με μία μοίρα κατευθυνόμενων βλημάτων "PATRIOT"».


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


ΗΠΑ και ΝΑΤΟ καίγονται για την «ασπίδα»

Η επέκταση της «ασπίδας» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα δρομολογήθηκε με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλη του 2008 στο Βουκουρέστι.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα εκείνης της περιόδου, της αμερικανικής εφημερίδας «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν», που επικαλείται δήλωση συνεργάτη του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ρ. Γκέιτς, «το μελλοντικό ΝΑΤΟικό σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας θα καλύπτει και το νότιο άκρο και τους συμμάχους Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία και Τουρκία».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, ανακοίνωσε στις 17 Σεπτέμβρη 2009 την αναθεώρηση του προγράμματος που αφορούσε στην εγκατάσταση στοιχείων της «ασπίδας» σε Τσεχία και Πολωνία, κύρια κάτω από το βάρος των ισχυρών ρώσικων αντιδράσεων.

Ανεξάρτητα από την τελική εκδοχή του σχεδίου, η Ελλάδα, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εν κρυπτώ έχει κάνει τα πρώτα βήματα συμμετοχής. Το είχε αποκαλύψει ο «Ρ» στις 4 Απρίλη 2008:

«Ως μέσο για την ελληνική εμπλοκή χρησιμοποιούνται τα αντιβαλλιστικά - αντιαεροπορικά συστήματα "Patriot", αμερικανικής προέλευσης και "S-300", ρωσικής προέλευσης (...) Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε στα τέλη Γενάρη 2008 στο Μόναχο της Γερμανίας και άσκηση, όπου πήραν μέρος και στελέχη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στην άσκηση αυτή που αφορούσε στην "αντιπυραυλική άμυνα περιοχής"(TMD) έγινε ανταλλαγή δεδομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών των δυο συστημάτων ("Patriot" και "S-300"), στην ουσία δοκιμάστηκαν οι δυνατότητες ένταξης των συστημάτων αυτών στην "αντιπυραυλική ασπίδα"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ