ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αντιλαϊκή τρομο-προβοκάτσια

Γρηγοριάδης Κώστας

Κάποιοι άγνωστοι «τρομοκράτες» βρήκαν ένα «σημαντικό κενό ασφαλείας» στην καρδιά του μηχανισμού της κρατικής καταστολής, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης («Προστασίας του Πολίτη» θέλει να το ονομάζει η κυβέρνηση) και πέρασαν μέσω... Ταχυδρομείου ένα φάκελλο - βόμβα, που έσκασε στο υπασπιστήριο του υπουργού, στέλνοντας στο θάνατο έναν 52χρονο αξιωματικό της Αστυνομίας. Τραγικό γεγονός που το καταδικάζουμε. Αλλά ούτε μικρά παιδιά δεν είναι δυνατόν να πειστούν από αυτό το σενάριο, που από την πρώτη στιγμή μετά τη φονική έκρηξη το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, έσπευσαν να «περάσουν» κυβέρνηση, Αστυνομία, αλλά και αστικά ΜΜΕ. Ολα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που σκέφτηκε από την πρώτη στιγμή ο κοινός νους. Οτι αυτή η βομβιστική επίθεση ήταν μια πολύ καλά στημένη και καραμπινάτη προβοκάτσια, και μάλιστα με πολλαπλούς αντιλαϊκούς στόχους. Ισως δε μάθουμε ποτέ με ακρίβεια από ποιους σχεδιάστηκε και από ποιους εκτελέστηκε, αλλά αυτή καθαυτή η ενέργεια και με τον τρόπο που έγινε, παραπέμπει ευθέως σε σκοτεινούς μηχανισμούς ιμπεριαλιστικών επιτελείων και υπηρεσιών εντός και εκτός Ελλάδας. Τέτοιοι μηχανισμοί που αλωνίζουν μέσα στον κρατικό μηχανισμό και δρουν με συγκεκριμένους σκοπούς, για μονοπωλιακά συμφέροντα και ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι σε θέση να γνωρίζουν ή και να δημιουργούν ακόμη αυτά τα «κενά ασφαλείας» και να τα εκμεταλλεύονται, προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους.

Την Πέμπτη 24 του Ιούνη, ώρα 08.20 το βράδυ, ο υπασπιστής του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Γ. Βασιλάκης, ανοίγει ένα δέμα με αποδέκτη τον υπουργό. Ακολουθεί έκρηξη και ο αστυνομικός σκοτώνεται ακαριαία. Αμέσως, την επομένη, το Αρχηγείο της Αστυνομίας εκδίδει επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε φάκελο αλληλογραφίας, μεγέθους Α3, ο οποίος ταχυδρομήθηκε στις 18.06.2010 από κατάστημα των ΕΛΤΑ, στην Αθήνα, προς το πολιτικό γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ο φάκελος, που έφερε την ένδειξη αποστολέα "Χρήστος Καραβέλας", παρελήφθη με απόδειξη στις 21.06.2010 και αφού παρέμεινε δύο ημέρες στο πολιτικό γραφείο μεταφέρθηκε, χθες (σ.σ. την Πέμπτη), μαζί με άλλα έγγραφα, στο γραφείο του υπασπιστή. Κατά τον χρόνο που επιχείρησε να τον ανοίξει εξερράγη ενώπιόν του με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του». Προσθέτει επίσης ότι «σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν σε αντικείμενα του γραφειακού εξοπλισμού δεν ανιχνεύθηκαν υπολείμματα εκρηκτικών υλών οργανικής σύστασης. Από την εξέταση των ευρημάτων εκτιμάται η πιθανή χρήση υλών πυροτεχνίας που είναι υπό περιορισμό».

Ταυτόχρονα, στελέχη της Αστυνομίας έλεγαν ανεπίσημα ότι εντοπίστηκαν υπολείμματα μπαταρίας, καλωδίου και ένας μικρός μεταλλικός γάντζος και «εξηγούσαν» ότι χρησιμοποιήθηκε για εκρηκτική ύλη κάτι λιγότερο από μισό κιλό πυρίτιδα και λίγη αμμωνία. Και υπενθύμιζαν ότι παρόμοιο περιστατικό συνέβη το 1999 στην Ιταλία, όταν μία ομάδα με την επωνυμία «Διεθνής Αλληλεγγύη» είχε στείλει δύο δέματα παγιδευμένα με εκρηκτικά σε εγκαταστάσεις των καραμπινιέρων, σε ένδειξη συμπαράστασης στον φυλακισμένο για την έκρηξη στο ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης Ν. Μαζιώτη. Συμπλήρωναν δε ότι οι βόμβες αυτές είχαν εξουδετερωθεί από τις ιταλικές διωκτικές αρχές, από τις οποίες αναμένουν στοιχεία, αν υπάρχει συνάφεια ανάμεσα στο προχτεσινό πακέτο-βόμβα με αυτά που στάλθηκαν στους καραμπινιέρους.

Αμείλικτα ερωτήματα

Πώς πέρασε όμως η βόμβα μέχρι τον 7ο όροφο του υπουργείου, δίπλα στο γραφείο του υπουργού, χωρίς να εντοπιστεί από τα αυστηρά συστήματα ασφαλείας; Υπάρχουν πύλες ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων, ανιχνευτές εκρηκτικών, σαρωτές που ελέγχουν το περιεχόμενο σε δέματα και τσάντες, κάμερες που παρακολουθούν τα πάντα, καταγραφή και παρακολούθηση της κίνησης των επισκεπτών κλπ., κλπ. Πώς έγινε λοιπόν; Πολλά και αμείλικτα ερωτήματα. Αλλά έσπευσαν να δώσουν απάντηση. «Υπήρξε σημαντικό κενό ασφαλείας», το οποίο μάλιστα «θέλουμε να το εντοπίσουμε», δήλωνε επίσημα την επομένη της έκρηξης ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Αναγκασμένος όμως από τα πράγματα, άφηνε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: «Για μένα τα πάντα θα μπορούσαν να συμβούν, τα πάντα είναι ανοιχτά... Δε θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει άνθρωπος που βοήθησε από μέσα». Από την πλευρά του ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης ζητούσε η έρευνα να εποπτεύεται από εισαγγελικό λειτουργό «γιατί ακούγονται σενάρια ότι υπήρχε βοήθεια από ανθρώπους που εργάζονται στο υπουργείο». Ενώ η καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Μαίρη Μπόση έκανε λόγο για εξαιρετικά οργανωμένη πράξη. Είπε συγκεκριμένα: «Είτε δεν γινόταν καλός έλεγχος, είτε τα μηχανήματα δεν λειτουργούσαν σωστά, είτε δεν υπήρχαν καλοί μηχανισμοί ελέγχου, αυτός που έκανε την πράξη το ήξερε. Μπορώ να κάνω δύο υποθέσεις: Η μία ότι πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα, παρακρατικές ή μυστικές υπηρεσίες, η δεύτερη ότι πρόκειται περί τρομοκρατίας. Μπορώ να αποκλείσω την ακροαριστερή τρομοκρατία η οποία συνήθως προειδοποιεί. Κρατώ μια επιφύλαξη όμως, γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχει απομάκρυνσή της από τις συνηθισμένες μεθόδους καθώς υπάρχει δηλωμένο μίσος».

Και μια αποκαλυπτική συζήτηση

Οι πολιτικοί κάτω από τον έλεγχο της Αστυνομίας, είπε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών στο ΜΕΓΚΑ, με αφορμή τη βομβιστική ενέργεια και το τραγικό της αποτέλεσμα. Ανατριχιαστικό αφού αναγορεύει την Αστυνομία σε υπέρτατη αρχή. Αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση; Αποκαλυπτική και η προσπάθεια του ΜΕΓΚΑ να συμβάλει στην αναγκαιότητα επιβολής του «κράτους του τρόμου» πάνω στο λαό. Παντού αναβιώνει η τρομοκρατία λόγω των μέτρων διάσωσης της οικονομίας, απεφάνθη η τηλεπαρουσιάστρια. Συνειρμοί ότι η λεγόμενη τρομοκρατία εκπορεύεται από το λαϊκό κίνημα. Δεν υπάρχει ανιχνευτής, έλεγε το ρεπορτάζ, αλλά ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας είπε ότι υπάρχει. Ποιος λέει αλήθεια; Δεν έγινε έλεγχος είπαν, αλλά ο ειδικός φρουρός είπε ότι τα πάντα ελέγχονται, το ξέρει, αφού υπηρετεί στο υπουργείο. Ποια είναι η αλήθεια; Και το πλέον σημαντικό: Πρώην πυροτεχνουργός της ΕΛ.ΑΣ. είπε πως ο εκρηκτικός μηχανισμός κατασκευάστηκε από έμπειρο και εκπαιδευμένο άνθρωπο. Δηλαδή; Ποιοι μηχανισμοί μπορούν να εκπαιδεύουν έμπειρους κατασκευαστές βομβών αν όχι οι κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί και υπηρεσίες, ή παρακρατικοί που πάντα συνδέονται με τους κρατικούς; Μεταφέρθηκε το «δέμα» από το πολιτικό γραφείο του υπουργού ως το υπουργείο χωρίς έλεγχο; Λόγω απόλυτης εμπιστοσύνης σε όσους εμφανίζουν ως εμπλεκόμενους, από τη φύση του υπουργείου, των υπηρεσιών του και των διαφόρων συνεργασιών τους εντός και εκτός χώρας;

Στόχος το εργατικό κίνημα

Οι «τρομο-προβοκάτσιες» (όπως και η «αύξηση της εγκληματικότητας» και η δήθεν αγωνία για «ασφάλεια του πολίτη») ήταν και θα είναι πάντα το πρόσχημα για τη διεύρυνση και ένταση της καταστολής, για μεγαλύτερη θωράκιση του αστικού κράτους απέναντι στον «εχθρό - λαό», με πραγματικό στόχο την ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση της «ελευθερίας» της εκμετάλλευσης, σε βάρος της ελευθερίας του λαού να οργανώνει την αντεπίθεσή του στην αντιλαϊκή πολιτική. Οι διάφοροι τρομονόμοι στοχοποιούν ευθέως το μαζικό λαϊκό κίνημα, ποινικοποιούν ακόμη και τη ριζοσπαστική σκέψη.

Η κρατική βία και τρομοκρατία αποτελούν το απαραίτητο συμπλήρωμα στη γενικότερη αντιλαϊκή επέλαση. Τα λεγόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα λειτουργούν πάντα προβοκατόρικα για το λαϊκό κίνημα, πόσο μάλλον σε συνθήκες όξυνσης της ταξικής αντιπαράθεσης, όπως στην εποχή μας. Αξιοποιούνται για αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και του λαού και για τον εκφοβισμό τους.

Καθόλου τυχαία, την επομένη της βομβιστικής επίθεσης, μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε μια βρώμικη επίθεση στο ΚΚΕ αλλά και σε όσους αντιστέκονται και αγωνίζονται και επιχείρησε να συνδέσει τις «τρομο-προβοκάτσιες» με τους αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος, για να εισπράξει το χειροκρότημα των συμμάχων του βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ και τα εύσημα του Γ. Καρατζαφέρη.

Την ώρα που η κυβέρνηση κατεδαφίζει το Ασφαλιστικό και προωθεί τον εργασιακό μεσαίωνα και ο εκπρόσωπός της, Γ. Πεταλωτής, θέτει ζήτημα «νομιμότητας» των απεργιακών κινητοποιήσεων, απειλώντας ότι την επόμενη φορά θα «υπάρξουν μέτρα». Την ώρα που η Εισαγγελία του Πειραιά διατάζει τη σύλληψη συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για «παρακώλυση συγκοινωνιών». Την ώρα που η ίδια Εισαγγελία διατάζει προκαταρκτική έρευνα για τη στάση των δυνάμεων της Αστυνομίας και του Λιμενικού κατά τη διάρκεια της ναυτεργατικής απεργίας γιατί δε χτύπησαν τους απεργούς.

Αυτήν την ώρα ήρθε και η έκρηξη μέσα στο υπουργείο. Να προστεθεί στις προβοκάτσιες, όπως αυτές στην πλατεία Συντάγματος και της «Μαρφίν» και ποιος ξέρει πόσες και τι σχεδιάζουν τα σκοτεινά κέντρα και τα αρρωστημένα μυαλά.

Υπάρχει όμως η απάντηση: Οσο το ταξικό εργατικό κίνημα γίνεται πιο μαζικό και ιδεολογικοπολιτικά δυνατό, όσο νέες δυνάμεις μπαίνουν καθημερινά στη δράση, τόσο αυτές οι προβοκάτσιες θα αχρηστεύονται πλήρως.


Γ. Α.

Μη διανοηθείτε!

Μιλώντας προχτές στη Βουλή και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, είπε:

«Είναι αμοιβαία και αυτονόητη και η δική μας αγανάκτηση, οργή και θλίψη γι' αυτό που έγινε χθες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ψάξτε πραγματικά από πού ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία και χτυπήστε αλύπητα αυτούς που την έκαναν. Τους χρειάζεται και τους αξίζει. Ομως, μη διανοηθείτε να μπλέξετε το ζήτημα αυτό με τις όποιες λαϊκές κινητοποιήσεις γίνονται, απ' όπου και αν γίνονται, είτε καταλαβαίνετε μερικές, είτε δεν καταλαβαίνετε καμία, όπως φάνηκε και από την ομιλία σας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ