ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούνη 2010
Σελ. /32
Ο σκοπός αγιάζει τη... «Moody's»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πριν λίγες μέρες ο γνωστός «οίκος αξιολόγησης» «Moody's» υποβάθμισε την πιστοληπτική δυνατότητα της Ελλάδας κατά τέσσερις βαθμίδες, κατατάσσοντας τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία των «σκουπιδιών». Με αφορμή αυτή την αξιολόγηση άρχισε και πάλι μια συζήτηση στην Ελλάδα και διεθνώς για την αξιοπιστία της «Moody's» όπως και των δύο άλλων οίκων, της «Standart & Poors» και της «Fitch».

ΠΟΛΛΟΙ, ακόμα και κυβερνητικοί παράγοντες, αμφισβήτησαν ευθέως την αξιοπιστία των συγκεκριμένων ιδρυμάτων τονίζοντας τις σκοπιμότητες που χαρακτηρίζουν τη δράση τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και στις ΗΠΑ. Για άλλη μια φορά οι «οίκοι αξιολόγησης» ρίχτηκαν στην πυρά...

Ομως, την ώρα που όλοι κατηγορούσαν τη «Moody's» για «παιχνίδια» σε βάρος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωνε την αξία των ελληνικών ομολόγων κατά 5%, στηριζόμενη, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, στην αξιολόγηση της... «Moody's»!

AΠ' ΤΗΝ ΑΛΛΗ πλευρά του Ατλαντικού, εκεί όπου η κυβέρνηση Ομπάμα κήρυξε τον «πόλεμο» για την αποκατάσταση της διαφάνειας και της εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποδεικνυόταν για μια ακόμη φορά ποιος είναι το αφεντικό...

Η κοινή επιτροπή Γερουσίας - Βουλής Αντιπροσώπων, που «συγχωνεύει» αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ τους νόμους των δύο σωμάτων για την τραπεζική μεταρρύθμιση, καταψήφισε τροπολογία με την οποία ζητούνταν να τεθούν υπό έλεγχο οι τρεις παντοδύναμοι «οίκοι αξιολόγησης»!

Η ΕΝ ΛΟΓΩ τροπολογία θα απαγόρευε στις τράπεζες της Wall Street να επιλέγουν οι ίδιες οίκο αξιολόγησης όταν αναζητούν βαθμολόγηση των επενδυτικών τους προϊόντων. Πρότεινε τη δημιουργία ενός ελεγχόμενου από την κυβέρνηση γραφείου που θα αναλάβαινε το μοίρασμα των δουλειών των αξιολογήσεων στους οίκους, έτσι ώστε να αποφευχθεί η καραμπινάτη «σύγκρουση συμφερόντων» με τις τράπεζες. Και πιο συγκεκριμένα, το ότι οι οίκοι αμείβονται από τις τράπεζες των οποίων τα προϊόντα καλούνται να αξιολογήσουν. Το γεγονός αυτό είχε αποτέλεσμα στην περίοδο της ανάπτυξης της στεγαστικής φούσκας στις ΗΠΑ να μετατραπούν σε «εργοστάσια παραγωγής υψηλών αξιολογήσεων ΑΑΑ» για επενδυτικά προϊόντα των τραπεζών - πελατών τους, που αργότερα αποδείχθηκαν όμως «σκουπίδια».

ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ αντιληπτό, η τροπολογία δεν υπερέβαινε τα εσκαμμένα του συστήματος, αντίθετα ζητούσε έναν ελάχιστο έλεγχο στη λειτουργία αυτών των «οίκων», οι οποίοι δε δίνουν σε κανέναν λογαριασμό. Ομως, ούτε οι «οίκοι» ούτε το σύστημα πρόκειται να δεχθούν και τον παραμικρό έλεγχο. Οταν λοιπόν σε ένα σύστημα όπως το καπιταλιστικό «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» τότε τι έχει να φοβηθεί η «Moody's»;

Τα «υποπροϊόντα» της πολιτικής τους

Για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Ενωση απέδειξε ότι είναι ένας οργανισμός που δεν επιδέχεται φιλολαϊκή βελτίωση, ότι μόνον η διάλυσή της μπορεί να ανοίξει δρόμους για την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Η επικύρωση από τους ηγέτες των 27 κρατών - μελών της νέας στρατηγικής της ΕΕ, απέδειξε ακόμα, πόσο επικίνδυνες είναι οι απόψεις που επιμένουν ότι η κατεύθυνση της πολιτικής της εξαρτάται από το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους 27 η ανεργία, η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, η κατεδάφιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης δεν αποτελούν προβλήματα προς λύση, αλλά υποπροϊόντα μιας αναγκαίας πολιτικής που θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την ενίσχυση των επιχειρηματικών κερδών και τη ενίσχυση των μηχανισμών αναπαραγωγής του καπιταλιστικού συστήματος.

Μία προς μία οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής καταγράφουν αυτή την πορεία στην οποία από τη μια πλευρά η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης θα μεγαλώνει και θα σκληραίνει και απ' την άλλη πλευρά θα ενισχύονται οι μηχανισμοί καταστολής των όποιων αντιδράσεων είτε σε κοινοτικό, είτε σε εθνικό επίπεδο.

Οι 27 αποφάσισαν την προώθηση της «οικονομικής διακυβέρνησης» της ΕΕ, μια πρόταση του γαλλογερμανικού άξονα, με την οποία υποστηρίζουν ότι θα πετύχουν την αυστηρότερη δημοσιονομική εποπτεία των κρατών - μελών και ειδικότερα της «ευρωζώνης». Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σχέδιο απόλυτης εκχώρησης της οικονομικής πολιτικής των κρατών - μελών στα κοινοτικά όργανα. Οι «παραβάτες» αυτής της πολιτικής θα τιμωρούνται με ποινές που θα ξεκινούν από εξοντωτικές οικονομικές κυρώσεις και θα φθάνουν μέχρι και την αποστέρηση του δικαιώματος ψήφου στα κοινοτικά όργανα!

ΗΠΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Απρόσμενη αύξηση κατά 12.000 σημείωσε στις ΗΠΑ ο αριθμός των νέων ανέργων που ζήτησαν επίδομα ανεργίας την περασμένη βδομάδα, ανεβάζοντας το σύνολο στις 472.000, έναντι εκτιμήσεων για 450.000. Η εξέλιξη αυτή υποδεικνύει ότι οι απολύσεις συνεχίζονται με σχετικά υψηλό ρυθμό, παρά την ανάπτυξη που καταγράφει η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Ορισμένες εταιρείες περικόπτουν το εργατικό προσωπικό τους, για να ενισχύσουν ή να διατηρήσουν τα κέρδη τους.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΑΕΡΙΟ Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ανακοίνωσε ότι πιθανόν να περικόψει την τροφοδοσία με φυσικό αέριο στη Λευκορωσία, κατά 85% στις 21 Ιουνίου, εάν η χώρα αυτή δεν κατορθώσει να αποπληρώσει τις οφειλές της προς την εταιρεία που ανέρχονται σε 192 εκατομμύρια δολάρια. «Το υπολειπόμενο 15% θα επιτρέψει στη Λευκορωσία να διατηρήσει ενεργό το σύστημα αγωγών του φυσικού αερίου έως ότου αποπληρωθεί το χρέος», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Gazprom.

ΓΑΛΛΙΑ - «ΑΝΑΚΑΜΨΗ» Η οικονομική ανάκαμψη της Γαλλίας είναι «εύθραυστη» και οι προοπτικές παραμένουν «εξαιρετικά αβέβαιες», εκτίμησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συνιστά στην κυβέρνηση να συνεχίσει με «αξιόπιστο» τρόπο τις μεταρρυθμίσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση που έχουν ήδη ξεκινήσει. Μετά από μια πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της τάξεως του 2,5% το 2009, το ΔΝΤ υπολογίζει για τη Γαλλία μια ανάπτυξη κατά 1,5% φέτος και 1,8% το 2011.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ