Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούνη 2010 - αριθ. φύλλου: 10699

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΤΑΚΗΣ
Βράχος ακλόνητος στάθηκε ορθός

Απεργία στο πλοίο «Θεοφάνης Λιβανός» στην Αυστραλία υπό την καθοδήγηση της ΟΕΝΟ
Απεργία στο πλοίο «Θεοφάνης Λιβανός» στην Αυστραλία υπό την καθοδήγηση της ΟΕΝΟ
Στην ιστορία του εργατικού επαναστατικού κινήματος συναντάμε μορφές που σ' ένα σύντομο χρόνο ζωής έχουν κατορθώσει να διανύσουν ιστορικά μια πολύ μεγάλη διαδρομή. Τέτοια μορφή είναι ο Δημήτρης Τατάκης, ένα από τα πρώτα στελέχη της Ενωσης Ναυτίλων Αξιωματικών κι αργότερα της θρυλικής Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων (ΟΕNO), που στο τιμόνι της ήταν η δυαδική γραμματεία, με τους κομμουνιστές Αντώνη Αμπατιέλο από τα πληρώματα και Βασίλη Μπεκάκο (πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ) από τους αξιωματικούς.

Πρωτοστάτησε στην υλοποίηση του συνθήματος της ΟΕΝΟ «Τα πλοία εν κινήσει», προσφέρθηκε ως εθελοντής και είχε συμβολή στην οργάνωση της απόβασης στη Νορμανδία. Μαζί με τους άλλους συντρόφους, έδωσαν τη μάχη και κατέκτησαν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η ΟΕΝΟ, η οποία προέβλεπε πολύ σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες ζωής, δουλειάς, αμοιβής στα καράβια. Γι' αυτήν την προσφορά της ΟΕΝΟ στον αντιφασιστικό, εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα αλλά και στον αγώνα για τα δικαιώματα των ναυτεργατών, οι εφοπλιστές και το αστικό κράτος κυνήγησαν μέχρι θανάτου τον Τατάκη και τους συντρόφους του.

Ο ίδιος έγινε θρύλος όταν στο Μακρονήσι πια έμεινε όρθιος 33 ολόκληρες μέρες και νύχτες. Δεν έσπασε. Δεν υπέγραψε. Ωσπου του τσάκισαν το κορμί τη νύχτα της 9ης προς 10 Γενάρη του 1949. Και πέρασε στο πάνθεον της εργατικής τάξης ως σύγχρονος Προμηθέας.


ΣΕΛ.  11   -   13


ΜΟΥΣΙΚΗ
Απορρίπτεται, απορρίπτεται, απορρίπτεται...

Μια αναδρομή στη λογοκρισία στο λαϊκό τραγούδι και ... όχι μόνο.


ΣΕΛ.  4   -   5
Το εμπόριο της κληρονομιάς

Σε «κελεπούρια» της «πολιτιστικής» αγοράς μετέτρεψε η αντεπανάσταση τα ρωσικά μουσεία.


ΣΕΛ.  3
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Αποστολή «Χαγιαμπούσα»

Επιτυxής επιστροφή από τον αστεροειδή «Ιτοκάουα» παρά την πλειάδα βλαβών.


ΣΕΛ.  7
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Για την ανάπτυξή του με βάση τις λαϊκές ανάγκες

Συζήτηση με ανθρώπους του αθλητισμού για τα ζητήματα που απασχολούν το χώρο οργάνωσαν το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος.


ΣΕΛ.  14   -   15
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ελληνικό και Τατόι

Αντί για «ανάσες ζωής» μετατρέπονται σε «φιλέτα» κερδοσκοπίας.


ΣΕΛ.  24

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ