Associated Press |
Φοιτητές διαδηλώνουν ενάντια στην επίσκεψη Κλίντον |
Περισσότεροι από 5.000 πάνοπλοι Κολομβιανοί στρατιώτες, εκατοντάδες αστυνομικοί και πολλές δεκάδες Αμερικανοί μυστικοί πράκτορες ήταν από νωρίς χτες έτοιμοι να... υποδεχτούν στην πόλη Καρταχένα της Κολομβίας τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, και τα έντεκα μέλη της συνοδείας του, αποτελούμενης από υπουργούς όπως η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, η υπουργός Δικαιοσύνης, Τζάνετ Ρίνο, καθώς και μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. Στη θέση του οικοδεσπότη; Ο Κολομβιανός Πρόεδρος, Αντρές Παστράνα, ο οποίος αδημονούσε να συζητήσει τις τελευταίες «λεπτομέρειες» γύρω από το διαβόητο ιμπεριαλιστικό «Σχέδιο Κολομβία», ύψους 1,3 δισ. δολαρίων αλλά και το ενδεχόμενο σύναψης μίας διμερούς εμπορικής συμφωνίας για να διευκολύνει, τάχα, την αύξηση της απασχόλησης στη χώρα του...
Ωρες πριν την έναρξη της - μόλις οκτώ ωρών διάρκειας -επίσκεψης Κλίντον στην Καρταχένα, μεταδόθηκε σε κολομβιανά ηλεκτρονικά ΜΜΕ μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα του Προέδρου των ΗΠΑ. Σ' αυτό του το μήνυμα ο Πρόεδρος Κλίντον επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις πως ο πραγματικός σκοπός του διαβόητου «Σχεδίου Κολομβία» είναι η στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ στην Κολομβία με στόχο την ανατροπή των αριστερών ανταρτικών κινημάτων, ισχυριζόμενος πως το 80% των 1,3 δισ. δολαρίων του πακέτου, που θα διατεθεί για την αγορά τουλάχιστον 60 - εννοείται αμερικανικών... - στρατιωτικών ελικοπτέρων, όπλων, πυρομαχικών και την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης προς τις στρατιωτικές κολομβιανές δυνάμεις, θα έχει ως βασικούς στόχους.... την «ειρήνη»(!) και την «αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών»!
Associated Press |
Κολομβιανοί στρατιώτες πυροβολούν ενάντια στους αντάρτες του FARC |
Επιπλέον, την ίδια στιγμή, φαινόταν να γνωρίζουν εκ νέου έξαρση οι συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και μαχητές των «Επαναστατικών Ενοπλων Δυνάμεων Κολομβίας» (FARC). Σύμφωνα με λιγοστές πληροφορίες που μετέδωσαν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία, δυνάμεις των ανταρτών φέρονταν υπεύθυνες για το βομβαρδισμό τριών τραπεζών, το στήσιμο ενός τεράστιου μπλόκου σε κεντρική οδική αρτηρία ανατολικά της Μπογκοτά, ενώ μεταδόθηκαν και σποραδικές συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις σε τουλάχιστον έξι από τις 32 επαρχίες της χώρας. Οσον αφορά στις συγκρούσεις, εκπρόσωπος του κολομβιανού στρατού υποστήριξε πως αυτές έως νωρίς χτες το πρωί είχαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον επτά στρατιωτών.
Το ίδιο 24ωρο, ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Αντρές Παστράνα, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», ζήτησε από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν το πρόβλημα της ζήτησης των ναρκωτικών στο έδαφός τους. «Η Κολομβία», είπε, «μπορεί να βάλει φραγμό στα ναρκωτικά που παράγονται εδώ μέχρι κάποιου σημείου, όμως εάν η ζήτηση συνεχιστεί, τότε κάποιος άλλος σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου θα συνεχίσει την παραγωγή τους...».
Τον Αμερικανό στρατηγό Κιθ Χούμπερ, διευθυντή των επιχειρήσεων της Νότιας Αμερικανικής Διοίκησης στο Μαϊάμι, αναμένεται να στείλουν τον ερχόμενο μήνα οι ΗΠΑ στην Κολομβία. Ευθύνη του στρατηγού Χούμπερ θα είναι η γενική διεύθυνση και εποπτεία του στρατιωτικού σκέλους του «Σχεδίου Κολομβία»...
Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Κήρυκας του Μαϊάμι», ο 47χρονος Αμερικανός στρατηγός θα αναλάβει τα νέα του «καθήκοντα» το Σεπτέμβρη, οπότε και αναμένεται η άφιξή του στην Μπογκοτά. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο στρατηγός Χούμπερ έχει 25ετή καριέρα στο στρατό και μεγάλο παρελθόν στις Ειδικές Δυνάμεις.
«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, πραγματοποιεί επίσκεψη -αστραπή στη μαρτυρική Κολομβία. Η επίσκεψη αυτή μόνο κακά προμηνύει για το λαό της Κολομβίας, για τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και για το μαζικό, λαϊκό κίνημα. Γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την Κολομβία στιγμή, μετά την αποτρόπαιη δολοφονία έξι παιδιών από το στρατό, μετά από νέες σφαγές πολιτών από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις.
Ο Κλίντον δεν πηγαίνει, βέβαια, για να στηρίξει τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Πηγαίνει για να θέση σε εφαρμογή το περιβόητο "Σχέδιο Κολομβία", που υποτίθεται ότι σαν στόχο έχει το χτύπημα του εμπορίου ναρκωτικών και την ανάπτυξη της χώρας σε σωστές βάσεις, στην πραγματικότητα, όμως, στοχεύει ξεκάθαρα στην εξόντωση με όλα τα μέσα του ένοπλου κινήματος, που όχι μόνον έχει ουσιαστική παρουσία σ' ολόκληρη τη χώρα εδώ και σαράντα χρόνια, αλλά απειλεί με τις νίκες του όλο και περισσότερο το διεφθαρμένο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σύστημα, έχει ξεσκεπάσει τις στενές σχέσεις στρατού/αστυνομίας με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις και βοηθάει ουσιαστικά το λαϊκό, μαζικό κίνημα, να υψώσει και πάλι το ανάστημά του στα μέτρα του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Το "Σχέδιο Κολομβία" είναι σοβαρή απειλή για την ειρήνη όχι μόνο στην Κολομβία, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Σημαίνει γενίκευση του πολέμου, παραπέρα ένταση της στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ και επικίνδυνη πρόκληση για το λαϊκό κίνημα, ένοπλο και μη. Στηρίζεται από την ολιγαρχία της χώρας, τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και την Ευρωπαϊκή Ενωση, και όπως μας πληροφορεί τελευταία με επιστολή της - απάντηση σε Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ελισάβετ Παπαζώη, και από την ελληνική κυβέρνηση, αφού "έχει ως στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα".
Καλούμε το λαϊκό κίνημα της χώρας μας:
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-
Ξάφνιασαν τη διοίκηση του ΟΗΕ και της «ΚΦΟΡ» ανώτερα στελέχη του σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη διάρκεια περιοδείας που έκαναν χτες σε σερβοκατοικούμενες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου. Επικεφαλής του κλιμακίου στελεχών ήταν η γενική γραμματέας του κόμματος, Γκόριτσα Γκάγεβιτς, που ανακοίνωσε σε πλήθος εκατοντάδων Σέρβων κατοίκων της Γκραμπάνιτσα πως οι προεδρικές, γενικές και τοπικές εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη θα διεξαχθούν και στο Κοσσυφοπέδιο.
«Οπου είναι δυνατόν θα διεξαχθούν οι εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη και στο Κοσσυφοπέδιο», σημείωσε η γγ του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπογραμμίζοντας πως θα στηθούν περισσότερες από 500 κάλπες σε όσες περιοχές της επαρχίας κατοικούν Σέρβοι. Η Γκάζεβιτς ανακοίνωσε πως με κεφάλαια της ομοσπονδιακής γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης θα οικοδομηθούν τουλάχιστον 200 κατοικίες για να φιλοξενήσουν όσους Σέρβους πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο αποφασίσουν να επαναπατριστούν. Υποσχέθηκε επίσης πως όσοι έμειναν χωρίς δουλιά μετά την άφιξη της πολυεθνικής «ΚΦΟΡ» στο Κοσσυφοπέδιο θα εγγραφούν στους καταλόγους της ομοσπονδιακής κυβέρνηση για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας... Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», περισσότεροι από 200 Σέρβοι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου πραγματοποίησαν αργότερα διαδήλωση υποστήριξης του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στους δρόμους της Γκραμπάνιτσα.
Ερωτηθείς για την περιοδεία στελεχών του σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, αιφνιδιάστηκε. Πάντως, το σύντομο σχόλιό του στις δηλώσεις για τη διεξαγωγή των γιουγκοσλαβικών εκλογών της 24ης Σεπτέμβρη και στο Κοσσυφοπέδιο ήταν αναμενόμενο. Οπως είπε «κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον αδύνατο»...
Associated Press |
Οι νεοναζί μετά εκδοση της απόφασης του δικαστηρίου |
Ισόβια και πολυετείς ποινές κάθειρξης επέβαλε δικαστήριο στους νεοναζιστές, οι οποίοι δολοφόνησαν ένα μετανάστη από τη Μοζαμβίκη στη Γερμανία. Το δικαστήριο της πρώην ανατολικογερμανικής πόλης επέβαλε χτες ποινή ισόβιας κάθειρξης στον 24χρονο Ενρίκο Χίλτριχτ, έναν από τους τρεις νεοναζί που κρίθηκαν ένοχοι για το μέχρι θανάτου ξυλοδαρμό του μετανάστη τον Ιούνιο του 1999, στην πόλη Ντέσαου.
Στους άλλους δύο κατηγορούμενους, ηλικίας 16 ετών, Φρανκ Μιτμπάουερ και Κρίστιαν Ρίχτερ, το ίδιο δικαστήριο επέβαλε ποινή 9ετούς εγκλεισμού σε σωφρονιστικό ίδρυμα ανηλίκων.
Οι τρεις ομολόγησαν ότι ξυλοκόπησαν μέχρις αναισθησίας τον 39χρονο Αλμπέρτο Αντριάνο και απέδωσαν την πράξη τους σε μέθη, ισχυριζόμενοι ότι δεν είχαν την πρόθεση να τον σκοτώσουν. Ο μετανάστης, που είχε παντρευτεί Γερμανίδα και ήταν πατέρας τριών παιδιών, υπέκυψε τρεις ημέρες αργότερα.
Η χήρα του θύματος κατήγγειλε χτες διαμέσου του δικηγόρου της ότι δέχεται απειλές για τη ζωή της. Συγκεκριμένα, δέχτηκε μία επιστολή από οργάνωση της άκρας Δεξιάς της περιοχής του Ντίσελντορφ, με την οποία απειλείται με βομβιστική επίθεση. Η αστυνομία άρχισε σχετική έρευνα.
Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ κάλεσε χτες τους Γερμανούς να «αντισταθούν στον ακροδεξιό εξτρεμισμό», όπως έκαναν «πριν από μία δεκαετία οι Ανατολικογερμανοί, όταν αντιστάθηκαν στον κομμουνισμό» (!!!). Η απίστευτη δήλωση Σρέντερ προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ARD, σε συνέντευξή του όπου ο Σρέντερ «κάλεσε» την αστυνομία και τη δικαστική εξουσία να είναι πιο αυστηρές με τους εξτρεμιστές.
Associated Press |
Ο Γ. Αραφάτ με τον Χ. Μουμπάρακ |
Στην ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ σε «ιερή πόλη τελούσα υπό την κυριαρχία του Θεού» και στο «διπολικό» γεωγραφικό και διοικητικό διαχωρισμό της Ιερουσαλήμ σε δυτικό, υπό ισραηλινή διοίκηση, τμήμα και σε ανατολικό, υπό παλαιστινιακή διοίκηση, αποκαλύφθηκε χτες πως βρίσκεται ο βασικός άξονας της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας με στόχο την επίτευξη μίας ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.
Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αμρ Μούσα, μετά τη συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, και του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, στην Αλεξάνδρεια. Οπως δήλωσε επί λέξει ο Αιγύπτιος υπουργός, «εφόσον υπάρχει ισραηλινή κυριαρχία στη δυτική Ιερουσαλήμ, θα πρέπει να υπάρχει και παλαιστινιακή κυριαρχία στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Αυτή είναι η λογική της δικαιοσύνης και των διεθνών συμφωνιών»... Ωστόσο, ο Αμρ Μούσα διευκρίνισε ότι δεν έχουν επιτευχθεί έως τώρα «υποχωρήσεις, ούτε υπάρχουν αμφισημίες αναφορικά με την πρόταση που υποστηρίζει ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους την ανατολική Ιερουσαλήμ».
Οι πρώτες αντιδράσεις, από πλευράς Ισραηλινών, ήρθαν από τον Ισραηλινό δήμαρχο της Ιερουσαλήμ, Εχούντ Ολμέρτ. Ο Ολμέρτ δήλωσε χτες σε δημοσιογράφους πως υποστηρίζει, κατ' αρχάς, την αιγυπτιακή πρόταση για το καθεστώς της πόλης, υπό τον όρο, όμως, πως «δε θα υπάρξει καμία αλλαγή πάνω στον παρόντα διακανονισμό, υπό τον οποίο το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για τη γενική ασφάλεια της πόλης, ενώ οι μουσουλμάνοι ιερείς έχουν υπό την ευθύνη τους τη διοίκηση των ιερών τους μνημείων»... Κατά μερικούς, η χτεσινή δήλωση του Ισραηλινού δημάρχου θεωρήθηκε ως επικρότηση της αιγυπτιακής πρότασης για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ... Ωστόσο, όπως προκύπτει από την ίδια τη δήλωση, οι Ισραηλινοί είναι αμετακίνητοι στις γνωστές τους θέσεις... με εξέχουσα εκείνη της ανάληψης όλου του ελέγχου της πόλης...
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ .-
Οι τουρκικές εφημερίδες ασχολούνταν χτες στις πρώτες τους σελίδες με την αντιδικία του προπονητή και του προέδρου της Γαλατάσαραϊ όσον αφορά το ποιος έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο στην κατάκτηση του κυπέλλου Ουέφα στο ποδόσφαιρο, πέρσι. Στο μεταξύ, το εμπορικό έλλειμμα έχει τρυπήσει το ταβάνι του υπουργείου οικονομικών και σκαρφαλώνει στον ουρανό καθ' οδόν προς το φεγγάρι, 20 δήμαρχοι του Χαντέπ δικάζονται για «προδοσία» στο Ντιγιαρμπακίρ, οι άστεγοι από τους περσινούς σεισμούς εξακολουθούν να μένουν στην ύπαιθρο και ο χειμώνας ξανάρχεται...
Η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος έφθασε το 107% το πρώτο 6μηνο του 2000 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Η Τουρκία έκανε εισαγωγές συνολικού ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι εξαγωγές της ανήλθαν στα 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι οικονομικοί αναλυτές βλέπουν το έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών ως το «μαλακό υπογάστριο» του «προγράμματος οικονομικής σταθερότητας» που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Ετσεβίτ, εκτιμώντας ότι στο τέλος του 2000 θα φθάσει τα 22 δισ. δολάρια. Και «ανησυχούν» για την τύχη του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τρία χρόνια. Οι Τούρκοι πολίτες έχουν μερικές πιο «πεζές» ανησυχίες, όπως π.χ. ότι τα εισαγόμενα προϊόντα είναι απλησίαστα για τους μισθωτούς, ενώ ο πληθωρισμός μετατρέπει το μηνιάτικό τους ταχύτατα σε κρύα στάχτη.
Στις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές, η ανεργία έχει πάρει την ανιούσα -χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν. Οι σεισμόπληκτοι εξακολουθούν να μένουν σε άθλιες σκηνές ή σε δωμάτια μικρών σπιτιών ανά οκτώ, αλλά στην Αγκυρα έχουν σημαντικότερες ασχολίες. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συζητούν για το αν πρέπει να τροποποιηθεί το σύνταγμα ώστε να αφαιρεθούν εξουσίες από τον πρόεδρο...
Και στο Ντιγιαρμπακίρ, κάπου 20 Κούρδοι δήμαρχοι δικάζονται για «αποσχιστική δραστηριότητα», επειδή το Χαντέπ κατηγορείται για σχέσεις με το ΡΚΚ -αποδείξεις δεν υπάρχουν, αλλά δεν πειράζει, «ομολόγησαν» κάποιοι από τους «υπόπτους».
ΣΚΟΠΙΑ .-
Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης μοιάζει να βρίσκεται το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό στην ΠΓΔΜ: Ο κίνδυνος πτώσης της κυβέρνησης, μετά τις τελευταίες προσχωρήσεις βουλευτών του VMRO-DPMNE στο «νέο VMRO», οδήγησε τον ηγέτη του κόμματος, Αρμπέν Τζαφέρι, να πει στην εφημερίδα «Φάκτι» ότι οι πολιτικές ανακατατάξεις στη χώρα «αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και συνδέονται με ελπίδες που κυκλοφορούν στη Σερβία, αυτές τις μέρες, για απομάκρυνση της παρούσας κυβέρνησης».
Το νέο VMRO, είπε ο Τζαφέρι, «χειραγωγείται από την Ενωση Σοσιαλδημοκρατών», την αξιωματική αντιπολίτευση, που με τη σειρά της «χειραγωγείται από άλλες δυνάμεις στα Βαλκάνια».
Ακόμη πιο σκληρός εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος του αλβανικού κόμματος, Μουτούχ Τάτσι, που δήλωσε σε δημόσια συγκέντρωση ότι «οι κομπίνες γύρω από τον αριθμό των βουλευτών στη Βουλή μπορεί να οδηγήσουν τη Μακεδονία σε πόλεμο με τη Σερβία», προσθέτοντας ότι «οι Αλβανοί έπαψαν να είναι αυτοί που ήταν και τώρα ξέρουν να πολεμήσουν για τα εθνικά τους εδάφη»!.
ΠΟΤΟΣΙ.-
Ο Μελ Κάρναχαν, κυβερνήτης της πολιτείες του Μιζούρι, φαίνεται πως... ζήλεψε τη δόξα του Τζορτζ Μπους τζούνιορ: ενέκρινε την εκτέλεση ενός θανατοποινίτη, η οποία έγινε χτες με θανατηφόρο ένεση.
Η υπόθεση κέρδισε αρκετή δημοσιότητα, καθώς ο 47χρόνος Γκάρι Λι Ρολ, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο, είχε προβεί σε τρεις άγριες δολοφονίες. Είχε σκοτώσει μια 47χρονη χτυπώντας τη με ένα όπλο μέχρι θανάτου, και τους δυο γιους της, κατά τη διάρκεια ληστείας το 1992 - που απέφεραν στον ίδιο και τους δύο συνεργούς του μερικές σακούλες μαριχουάνα και 319 δολάρια. Ο Ρολ σκότωσε τους νεαρούς επειδή πίστευε πως θα τον κατέδιδαν στην αστυνομία. Η υπόθεση παρέμενε άλυτη για πολλές βδομάδες, ώσπου τον κατέδωσε ένας από τους συνεργούς του. Οι δικηγόροι του Ρολ έκαναν αίτηση για χάρη, κάτι που ο κυβερνήτης του Μιζούρι, Μελ Κάρναχαν απέρριψε.
Είναι η τρίτη εκτέλεση που πραγματοποιείται αυτό το χρόνο κι η 44η από την επαναφορά τη θανατικής ποινής στην πολιτεία, το 1989.