Τρεις μέρες μετά τη συνάντηση που είχε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με τον υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο, εγκαινιάζοντας τον περίφημο κοινωνικό διάλογο, στελέχη της ΟΕΝΓΕ χαρακτήρισαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου το σχέδιο της μεταρρύθμισης μη λειτουργικό και ανίκανο να απαντήσει στα μεγάλα προβλήματα υποβάθμισης και συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα υγείας, προς όφελος του ιδιωτικού, αλλά και στα οξυμένα προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς απαραίτητος όρος για τη βιωσιμότητα του συστήματος είναι γενναία στήριξη τού κρατικού προϋπολογισμού στην Υγεία.
Και ενώ οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας επισημαίνουν ότι τα σχέδια του υπουργείου Υγείας όχι μόνο δε λύνουν, αλλά επιδεινώνουν τα σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα του ΕΣΥ που συσσωρεύτηκαν από την απαξιωτική πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, ο υπουργός Υγείας, μιλώντας χτες το απόγευμα στους διορισμένους από το υπουργείο Υγείας προέδρους των νοσοκομείων της χώρας, επιχείρησε να αποποιηθεί των ευθυνών της κυβέρνησής του, αποδίδοντας την κακοδαιμονία του ασθμαίνοντος ΕΣΥ... στην κακοδιαχείριση.
Ο Αλ. Παπαδόπουλος, αφού διαπίστωσε ότι το σύστημα υγείας «σε πολλές περιπτώσεις δείχνει αδιοίκητο», «νίπτοντας τας χείρας του» κάλεσε τους προέδρους των νοσοκομείων να εφαρμόσουν μια σειρά εγκυκλίους και οδηγίες, τονίζοντας ότι «η επίλυση προβλημάτων καθημερινής λειτουργίας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας των νοσοκομείων είναι ευθύνη που ανήκει στους προέδρους και τα ΔΣ των νοσοκομείων».
Στη συνέχεια ο υπουργός, με αφορμή μια σειρά υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα των νοσοκομείων που ταλαιπωρούν τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας, όπως αυτό της καθαριότητας και της εξυπηρέτησης των ασθενών, η λύση των οποίων απαιτεί γερές χρηματοδοτήσεις και προσλήψεις, κάλεσε τους προέδρους να εφαρμόσουν μια σειρά αυταρχικά μέτρα, όπως οι έλεγχοι, ο ενδυματολογικός κώδικας και τα «τεστ αποδοτικότητας». «Από στοιχεία που διασταυρώθηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας διαπιστώθηκε ότι για όμοια περιστατικά υπάρχουν εντελώς διαφορετικές αποδόσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από γιατρό σε γιατρό στην εξυπηρέτηση εξωτερικών ασθενών», είπε ο υπουργός.
Από τα αυταρχικά μέτρα του υπουργού δε γλίτωσαν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Πρώτη οδηγία του προς τους προέδρους «για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού», η εφαρμογή των νόμων σχετικά με τις υποχρεώσεις των εργαζομένων. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παρεμποδίζεται ολοσχερώς η λειτουργία του νοσοκομείου», είπε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι αναφέρεται «στην περίπτωση κινητοποιήσεων (απεργία)».
Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Υγείας εξήγγειλε την πρόσληψη προσωπικού που θα στελεχώσει κρίσιμες μονάδες των νοσοκομείων, όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας και Τεχνητού Νεφρού, μέσα στο Σεπτέμβρη. Οι θέσεις αυτές ανέρχονται, σύμφωνα με τον υπουργό, σε 5.350, από τις οποίες οι 350 θα αφορούν γιατρούς του κλάδου του ΕΣΥ και οι 5.000 κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό.
Είναι γνωστή η τακτική της «εκσυγχρονιστικής» κυβέρνησης να αξιοποιεί υπαρκτά προβλήματα, που η ίδια η πολιτική της έχει δημιουργήσει, για να επιβάλει λύσεις «αντιμετώπισης», που όμως δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να επιδεινώνουν την κατάσταση. Ο χώρος της Υγείας δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί, και σε αυτά τα πλαίσια ο γνωστός για την αντιλαϊκή του αποτελεσματικότητα Αλέκος Παπαδόπουλος, πρωτοστατεί σήμερα για να «μεταρρυθμίσει» τώρα και... την υγεία.
Ετσι, χτες το απόγευμα στη συνάντησή του με τους προέδρους των νοσοκομείων της χώρας, βρήκε τη «συνταγή». Φταίχτες οι διοικούντες τα νοσοκομεία (διορισμένοι όμως από την ίδια την κυβέρνηση) και οι αντιπαραγωγικοί εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Η εντολή του, ένταση του αυταρχισμού στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Οι εργαζόμενοι όμως έχουν τη δική τους συνταγή. Συντονισμένος αγώνας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και στο χώρο της υγείας.
Διάβαζα φέτος στον «Καζαμία» του 1999, που εξέδωσε ο «Eκόνομιστ» και πληροφορούσε τους αναγνώστες ακόμη και μέσα στο INTERNET, πως οι προοπτικές για φέτος είναι «αισιόδοξες» παρά τα πρώτα σύννεφα ανησυχίας που σήκωνε η χρηματιστηριακή κρίση, κυρίως στη ΝΑ Ασία. Κι όμως η κρίση είναι εδώ! Το φάντασμα του χρηματιστηριακού κραχ του '29 βρίσκεται ολοένα και πιο συχνά στις πένες και στα στόματα των διεθνών οικονομικών αναλυτών.
«Οι κεντρικές τράπεζες και τα υπουργεία Οικονομικών, πρέπει απαραίτητα να κάνουν ό,τι μπορούν για να προκάνουν τις απότομες μεταβολές των δεικτών» (Γκρίσπαν). Οι ηγεσίες των G7 (κυρίαρχων χωρών) μαζί με τη Ρωσία, σπεύδουν να πάρουν κάποια «μέτρα» καθώς οι παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις απειλούν να πάρουν διαστάσεις χιονοστιβάδας.
Συνιστούν «αυτοσυγκράτηση στα υπερκέρδη»! Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα βάζει φρένο σε 18 αμερικανικές πολυεθνικές τράπεζες, σχετικά με τις τιμές των μετοχών! Τα προβλήματα της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, είναι, αλληλοεξαρτώμενα και αλληλένδετα. Σηματοδοτούν κλυδωνισμούς και επώδυνες αναταράξεις.
Η συνωμοσία κατά των κοινωνικών κατακτήσεων, η πλημμυρίδα των πιέσεων και η ξηρασία ξένων και ντόπιων επενδύσεων, συνθέτουν την προοπτική της ΟΝΕ, της ΕΕ και της χώρας μας. Στα δεσμά της ΟΝΕ, της μεγάλης ιμπεριαλιστικής σταυροφορίας και του παραρτήματος του ΝΑΤΟ και της αμερικανικής τρομοκρατίας.
Να αντισταθούμε στο μεσαίωνα και στη διευρυνόμενη βαρβαρότητα της μετα - ΟΝΕ εποχής. Το σύστημα δείχνει τα δόντια του. Στόχος τους είναι ο λαός και η πάλη του. Αλλά το μαζικό αντιπολεμικό, αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο δεν ανακόπτεται. Αφυπνίζεται.