ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Τίμησαν τη συνεισφορά της ΕΣΣΔ

Οι αγωνιστές της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ μαζί με τον Α' Γραμματέα του ΚΕΚΡ στο Μνημείο της Νίκης
Οι αγωνιστές της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ μαζί με τον Α' Γραμματέα του ΚΕΚΡ στο Μνημείο της Νίκης
Ολοκληρώθηκε η εκδρομή, που διοργάνωσε σε πόλεις της Ρωσίας η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας τα 65 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης.

Στον τελευταίο σταθμό, στο Λένινγκραντ, οι Ελληνες αντιστασιακοί και φίλοι της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με επικεφαλής τον Χρήστο Τσιντζιλώνη, πρόεδρό της και αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών (FIR), συνοδευόμενοι από αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ), με επικεφαλής τον Α` Γραμματέα του, Βίκτωρ Τιούλκιν, επισκέφτηκαν την πλατεία της Νίκης και κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο της «Δόξας των υπερασπιστών της ηρωικής πόλης του Λένινγκραντ». Εκεί πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση, αφιερωμένη στη νίκη κατά του φασισμού και στα καθήκοντα του αγώνα σήμερα. Η παρουσία δεκάδων Ελλήνων στην πόλη των τριών επαναστάσεων, με τα λάβαρα της Αντίστασης και τις κόκκινες σημαίες, προκάλεσε εντύπωση και καλύφθηκε τηλεοπτικά από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό του Λένινγκραντ.

Στη συνέχεια, αντιστασιακοί και φίλοι της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ επισκέφτηκαν το νεκροταφείο Πισκαριόφ, όπου βρίσκονται οι σοροί 400 χιλιάδων κατοίκων της πόλης του Λένινγκραντ, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα της υπεράσπισης της πόλης από το φασισμό. Και εκεί κατατέθηκαν λουλούδια στο μνημείο της «Μητέρας Πατρίδας». Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΕΚΡ, έξι Ελληνες βετεράνοι αντιφασίστες παρασημοφορήθηκαν με το μετάλλιο των «65 χρόνων από τη Νίκη στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο».

Ο Β. Τιούλκιν παρέδωσε στην αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πιστό αντίγραφο της σημαίας της Νίκης, που οι Σοβιετικοί στρατιώτες ύψωσαν στο Ράιχσταγκ και αναφέρθηκε στις προσπάθειες των σημερινών ρωσικών αρχών να παραχαράξουν την Ιστορία και στο θέμα των ιστορικών συμβόλων. Την ομιλία του ο Β. Τιούλκιν την ολοκλήρωσε με τη φράση: «Δίνουμε στους Ελληνες συντρόφους ένα αντίγραφο της ηρωικής σημαίας του σοβιετικού λαού, όχι απλώς για να έχουν καλές αναμνήσεις από την επίσκεψή τους, αλλά και για να την χρησιμοποιήσουν στην πράξη, στον αγώνα».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Πιέσεις Κλίντον για αντίποινα

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον βρέθηκε χτες στη Σεούλ για να εκφράσει την «καθαρή και αταλάντευτη» υποστήριξή της στην κυβέρνηση του Νοτιοκορεάτη προέδρου Λι Μιουνγκν Μπακ, ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκει να δυναμιτίσει την κρίση που μαστίζει το τελευταίο διάστημα την Κορεατική Χερσόνησο. Απαίτησε έτσι από τη ΛΔ Κορέας «να σταματήσει τις απαράδεκτες προκλήσεις», ενώ κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα και την Κίνα» να πείσουν την Πιονγιάνγκ να αλλάξει στάση γιατί «έχουν ευθύνη και καθήκον».

Μετά το πέρας των επαφών που είχε στη Σεούλ με τη νοτιοκορεατική ηγεσία, η Κλίντον παραδέχθηκε πως οι ΗΠΑ ήδη κάνουν διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και βρίσκονται σε συνεννοήσεις με Ν. Κορέα και Ιαπωνία «και άλλους συμμάχους» προκειμένου να δοθεί στη ΛΔ Κορέας νέα «διεθνής, κατάλληλη δράση». Πάντως, η Κίνα παρά τις αμερικανικές πιέσεις κρατά αποστάσεις από τις προσπάθειες για νέες κυρώσεις κατά της ΛΔ Κορέας. Εμφανίζεται έτσι επιφυλακτική απέναντι στις κατηγορίες Σεούλ και Ουάσιγκτον πως πίσω από το ναυάγιο του Τσεονάν βρίσκεται η ΛΔ Κορέας με τον Κινέζο υφυπουργό Εξωτερικών Ζιαγκ Ζιτζούν πως το Πεκίνο «μελετά τις πληροφορίες από όλες τις πλευρές με προσοχή και σύνεση».

Συνάμα ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που αρχικά είχε δείξει να υιοθετεί τις κατηγορίες Ουάσιγκτον - Σεούλ αναφορικά με την αιτία ναυαγίου της πολεμικής κορβέτας «Τσεονάν», κάλεσε χτες σε αυτοσυγκράτηση Σεούλ και Πιονγιάνγκ. Ανακοίνωσε μάλιστα πως θα στείλει στη Ν. Κορέα ομάδα Ρώσων εμπειρογνωμόνων για να εξετάσουν τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας σχετικά με το ναυάγιο της νοτιοκορεατικής κορβέτας.

Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι προειδοποίησαν χτες με πλήρη διακοπή της οδικής σύνδεσης με τη Ν. Κορέα σε περίπτωση που ο νοτιοκορεατικός στρατός εφαρμόσει και πάλι διάφορα προγράμματα προπαγάνδας.

ΗΠΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ
Εύσημα Μπάιντεν για Αφγανιστάν και Χάγη...

ZAΓΚΡΕΜΠ.--

Τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στην ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, αλλά και την εκτίμησή τους για τη συνεισφορά της χώρας στο ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα όσον αφορά σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις, όπως αυτή στο Αφγανιστάν, εξέφρασε χτες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με την πρωθυπουργό της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να δώσει εύσημα στην Κόσορ για τη συνεργασία της Κροατίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αλλά και να ζητήσει την επίλυση των μακροχρόνιων συνοριακών διαφορών με τη Σλοβενία το συντομότερο δυνατόν.

Στη συνάντησή τους συζήτησαν επιπλέον τις οικονομικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην Κροατία, την εκεί «αντιμετώπιση» της διαφθοράς και τη συμβολή του Ζάγκρεμπ στη «σταθερότητα και στις καλές σχέσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Η Κόσορ ορκίστηκε πρωθυπουργός τον περασμένο Ιούλη. Πριν ενάμιση μήνα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στην Πράγα και χτες ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών της στην Ουάσιγκτον με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν.

ΡΩΣΙΑ
Αντίδραση για τους «Πάτριοτ» στην Πολωνία

ΜΟΣΧΑ.--

Εντονη κριτική άσκησε χτες η Ρωσία στην απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν αντιαεροπορικούς πυραύλους «Πάτριοτ» στην Πολωνία, καθώς ανησυχεί για την εξέλιξη αυτή που εντείνει τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Η καπιταλιστική σημερινή Ρωσία βλέπει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να επεκτείνονται κοντά στα σύνορά της, την ίδια στιγμή που επιχειρείται συνεργασία και προσέγγιση. Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, τέτοιες κινήσεις δε βοηθούν στην ενίσχυση της αμοιβαίας ασφάλειας, στην ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης στην περιοχή.

Χτες, εξάλλου, Πολωνοί και Αμερικάνοι αξιωματούχοι έκαναν ειδική τελετή για την εγκατάσταση της πρώτης συστοιχίας των αντιαεροπορικών πυραύλων «Πάτριοτ» στο Μόραγκ της Βορειοανατολικής Πολωνίας, που απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Μάλιστα, ο Πολωνός υπουργός Αμυνας Μπόγκνταν Κλίχ έσπευσε να υπογραμμίσει πως η ανάπτυξη του συστήματος «Πάτριοτ» στην Πολωνία «αποτελεί σημαντικό βήμα ενίσχυσης της εθνικής μας ασφάλειας και ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ», ενώ δήλωσε ικανοποιημένος για το ότι «Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται σε πολωνικό έδαφος»...

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ

KIEBO.--

Τη στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεών της επιδιώκει η Ουκρανία, όπως δήλωσε χτες ο υφυπουργός Αμυνας της χώρας, Χριχόρι Πεντσένκο κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργανώθηκε από το δίκτυο συνεταιρισμού Ουκρανίας - ΝΑΤΟ για την κοινωνία των πολιτών. «Θετικά βλέπει το υπουργείο όλα τα επιτεύγματα στη συνεργασία με το ΝΑΤΟ» και θα επιδιώξει την παραπέρα συνεργασία για πραγματικά πρακτικά αποτελέσματα, πρόσθεσε ο Πεντσένκο, υποστηρίζοντας παράλληλα πως αντιπροσωπεία του υπουργείου Αμυνας θα συμμετάσχει στην επιτροπή Ουκρανίας - ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις αρχές του Ιούνη στις Βρυξέλλες.

Ο σημερινός Ουκρανός Πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς, που δήθεν εμφανιζόταν πριν ενάντια στο ΝΑΤΟ, επιχειρεί τώρα να κρατήσει στενές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, εξυπηρετώντας φυσικά τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης, αλλά εμπλέκοντας το λαό σε νέες περιπέτειες.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Πάγο» βάζει η ΕΕ στις επισκέψεις ... Σέρβων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- «Φωτιές» στις σχέσεις Σερβίας - ΕΕ προκάλεσε χτες η απόφαση της ευρωενωσιακής αστυνομικο-δικαστικής αποστολής στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) να μην επιτρέπει εφεξής τις μη εξουσιοδοτημένες επισκέψεις Σέρβων αξιωματούχων και πολιτικών στο προτεκτοράτο.

«Εάν δεν έχουν εξουσιοδότηση, τότε δε θα επιτρέπεται στις αντιπροσωπείες να συνεχίζουν το ταξίδι τους στο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε η Κάριν Λίμνταλ, εκπρόσωπος της ΕULEX στην Πρίστινα, προσθέτοντας πως ήδη δόθηκαν σαφείς οδηγίες στην αστυνομία των Κοσσοβάρων Αλβανών, σχετικά με τη διαδικασία και τους κανονισμούς ελέγχου των κινήσεων Σέρβων στην επαρχία.

Νωρίτερα, μάλιστα, η ΕULEX είχε ανακοινώσει πως δεν αναγνωρίζει τη διεξαγωγή πρόωρων επικείμενων τοπικών εκλογών στις σερβοκατοικούμενες κοινότητες και δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για θέματα Κοσσυφοπεδίου Γκόραν Μπογκντάνοβιτς δήλωσε πως η αποστολή της ΕΕ δε νομιμοποιείται να παίρνει τέτοιες αποφάσεις, αφ' ετέρου παραβιάζει με αυτήν την ενέργεια την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής επικράτειας. Επίσης κατηγόρησε την ΕΕ για «μεροληψία υπέρ των Κοσσοβάρων Αλβανών», λέγοντας ότι «η υπομονή μας και η εποικοδομητική μας στάση έφθασε πλέον στα όριά της». Ετσι, ζήτησε από τη EULEX να ανακαλέσει το συντομότερο δυνατόν αυτήν την απόφαση, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα πληγούν σοβαρά οι σχέσεις και η διμερής συνεργασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ