«Οσο περισσότεροι στους αγώνες, τόσο λιγότεροι στις θυσίες», τόνισε ο κεντρικός ομιλητής Γιάννης Νοτάκης
Motion Team |
Εργάτες κάθε ηλικίας πλημμύρισαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης |
Από τα ξημερώματα οι απεργιακές φρουρές στήθηκαν στα εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής, όπως σε «Κατσέλη» και «Hellenic Catering» όπου οι εργαζόμενοι μπήκαν όλοι στην απεργία. Απεργιακές φρουρές στήθηκαν και σε μεγάλα εργοτάξια όπως σ' αυτά του ΜΕΤΡΟ και σε Νομαρχία, Εμπορικό Κέντρο στην Τσιμισκή κλπ. στο κέντρο της πόλης όπου η απεργία είχε 100% συμμετοχή. Περιφερειακά της πόλης τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία κυμάνθηκαν στο 85%.
Αποφασιστικά η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε και στο κατάστημα του «ΜΑΣΟΥΤΗ» στην Αγίας Σοφίας, στην εταιρεία πληροφορικής Ε-ΝΕΤ. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών πραγματοποίησε μαζική παρέμβαση με πανό και με μικροφωνική στο σχολικό συγκρότημα της ΙΚΤΙΝΟΥ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Το ραντεβού των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ που έκλεισαν τα καταστήματά τους ήταν καθορισμένο για τις 9.30 το πρωί έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ. Εκεί, κάτω από τα πανό της ΠΑΣΕΒΕ, διαδήλωσαν την απόφασή τους για αγώνα διαρκή και ανυποχώρητο, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα. Στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν στο χώρο της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ, στο Αγαλμα του Βενιζέλου.
Η πλατεία και ο δρόμος πλημμύρισαν από κόσμο, κόσμο της δουλειάς, της προκοπής, της δημιουργίας, που μπαίνει μαζικά στο δρόμο της ταξικής πάλης. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Σταύρος Μουμουλίδης από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Νοτάκης από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Κάλεσε σε αντίσταση στο μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν οι πλουτοκράτες και τα κόμματά τους, για δουλειά από τα σπάργανα έως τα σάβανα. Ξεκαθάρισε πως «πατριωτισμός είναι ο αγώνας για την ευημερία του λαού και όχι τα μέτρα της κυβέρνησης για τον εξανδραποδισμό του, την εξαθλίωσή του». «Οσο περισσότεροι στους αγώνες, τόσο λιγότεροι στις θυσίες», είπε και κάλεσε να μη χαθεί ούτε ώρα.
Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους, που κατέληξε έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης.
Μέσα από τα πανό και τα συνθήματα, πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους οι εργαζόμενοι σε ΑΕΙ -ΤΕΙ, η Επιτροπή Αγώνα Μεταλλεργατών, οι εργαζόμενοι στο χρηματοπιστωτικό τομέα, στις τηλεπικοινωνίες, στο εμπόριο, στις κατασκευές, στην καθαριότητα, στα εργοστάσια, οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων. Και απαίτησαν «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», κάλεσαν σε «ξεσηκωμό για να μην πτωχεύσει ο λαός».
Η πορεία κατέληξε στον ΟΛΠ καταγγέλλοντας τα νέα αντιλαϊκά σχέδια του κεφαλαίου
Από τα ξημερώματα ο Πειραιάς ζούσε στο ρυθμό της πανεργατικής απεργίας. Οι απεργιακές φρουρές μπροστά από την πύλη του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο, που έχει παραχωρηθεί στην κινεζική πολυεθνική COSCO, στις πύλες των εργοστασίων, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, μπροστά στους καταπέλτες έδιναν με αποφασιστικότητα τη μάχη της περιφρούρησης. Ακινητοποιημένα έμειναν ακόμα τα ρυμουλκά πλοία, ενώ στην απεργία συμμετείχαν και οι πλοηγοί (πιλότοι).
Τόπος της απεργιακής συγκέντρωσης ήταν η πλατεία του ηλεκτρικού σταθμού, η οποία είχε αρχίσει να γεμίζει από κόσμο. Χαιρετισμό απηύθυνε η Μαρία Ζαχαρία από την ΔΑΣ Υπαλλήλων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Δεληγιάννης από την Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αμμοβολιστών.
Περιφρούρηση στο ΣΕΜΠΟ |
Τα συνθήματα: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Τα λιμάνια ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό», αντηχούσαν σε όλη τη διάρκεια της πορείας.
Οταν η διαδήλωση έφτασε στον ΟΛΠ, αντιπροσωπεία από τα ταξικά σωματεία του Πειραιά και μαζί τους ο Νίκος Ξουράφης από τη Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, συναντήθηκαν με τον Γ. Ανωμερίτη. Του ξεκαθάρισαν ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να χαλάσουν τα επαίσχυντα σχέδιά τους για το λιμάνι. Η απεργιακή μάχη συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ με την περιφρούρηση στα καράβια.
Ξάνθη: Ξημέρωμα, περιφρούρηση στη «SUNLIGHT» |
Οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν από το πρωί τη μάχη της περιφρούρησης σε μια σειρά πόλεις. Στην Ξάνθη «νέκρωσε» το εργοστάσιο «SUNLIGHT», όπου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ από τα χαράματα συμμετείχαν αποφασιστικά στην απεργιακή περιφρούρηση. Η εργοδοσία του συγκεκριμένου εργοστασίου, που κατασκευάζει από μπαταρίες μέχρι φωτοβολταϊκά συστήματα, έχει απολύσει τους τελευταίους μήνες περίπου 70 εργαζόμενους. Οταν μάλιστα οι εργαζόμενοι (περίπου 400) επιχείρησαν να δημιουργήσουν σωματείο, η απάντηση της εργοδοσίας ήταν η τρομοκρατία που έφθασε μέχρι και την απόλυση δύο εργαζομένων. Οι εργάτες, που βλέπουν στο ΠΑΜΕ τον σύμμαχο και συμπαραστάτη τους στην προσπάθειά τους να αντισταθούν στην εργοδοτική επίθεση, πήραν τη θέση τους στο πλάι των απεργιακών φρουρών. Εμειναν έξω από το εργοστάσιο σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης και στη συνέχεια συμμετείχαν στη συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ.
Στην Κοζάνη οι τοπικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ πριν τη συγκέντρωση πραγματοποίησαν δίωρο αποκλεισμό της κεντρικής εισόδου του παραρτήματος του ΙΚΑ. Στην Κομοτηνή οι εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ προχώρησαν το πρωί σε περιφρούρηση της βιομηχανικής περιοχής. Στα Γρεβενά οι εργαζόμενοι της Νομαρχίας προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου της Νομαρχίας, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ.
Μαζικές και μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες με ιδιαίτερα δυναμική συμμετοχή της νεολαίας έγιναν σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Μουδανιά Χαλκιδικής, Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Νάουσα, Κατερίνη, Εδεσσα, Γιαννιτσά, Κιλκίς και Σέρρες.
Από τα ξημερώματα ξεκίνησε η αναμέτρηση
Από την πορεία στη Λάρισα |
Μαζί τους πορεύτηκαν μικρομεσαίοι αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι που ύστερα από κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ έκλεισαν τα καταστήματα, δίνοντας όλοι μαζί μαχητική αγωνιστική απάντηση στην άγρια ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους. Η αναγκαιότητα κοινής πάλης αναδείχτηκε και στις ομιλίες που έγιναν στις συγκεντρώσεις από τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ.
Αποφασιστικά δόθηκε και η σκληρή μάχη της περιφρούρησης από τις απεργιακές φρουρές των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που βρέθηκαν από τα ξημερώματα στις πύλες των εργοστασίων και σε άλλους χώρους δουλειάς που νέκρωσαν.
Στο Βόλο, οι εργαζόμενοι μεγάλων εργοστασίων συμμετείχαν καθολικά, ενώ λουκέτο μπήκε σε πολλούς άλλους χώρους δουλειάς. Με ποσοστό 100% συμμετείχαν στην απεργία οι εργαζόμενοι σε ΜΕΤΚΑ, ΒΕΜΕΚΕΠ, ΚΟΝΤΙ, ΣΤΑΛΚΟ, ΑΓΕΤ, ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ, ΒΙΟΣΩΛ, ΙΜΑΣ, ΕΥΡΗΚΑ, VPI, ΒΙΣ, ΜΠΑΡΙΛΑ, οι ναυτεργάτες, οι λιμενεργάτες, κ.ά. Κλειστά έμειναν και μεγάλα εμπορικά καταστήματα, όπως ΖΑΡΑΣ, ΧΟΝΤΟΣ ΣΕΝΤΕΡ, ΓΚΛΟΥ, ΝΤΕΞΙΜ, ΒSB.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Πανεπιστημίου και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.
Λουκέτο μπήκε σε πολλούς χώρους δουλειάς και στη Λάρισα. Καθολική ήταν η συμμετοχή σε πολλά μεγάλα εργοστάσια, όπως ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΣΤΑΦ, ΓΚΑΜΠΕΤΑΣ, ΠΕΛΑΣΓΙΣ. Με ποσοστό 95% συμμετείχαν οι εργαζόμενοι των εργοταξίων της σήραγγας των Τεμπών. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο Δήμο Λάρισας (95%) και στη ΔΕΥΑΛ (100%). Το ποσοστό συμμετοχής στους οικοδόμους έφτασε το 85%, στους κλάδους ένδυσης 75% και μετάλλου 70%.
Η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε μαχητική πορεία.
Δυναμική ήταν και η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων και η πορεία που έγινε στους δρόμους της πόλης. Στο χώρο της συγκέντρωσης κατέφτασαν με πορεία οι επαγγελματοβιοτέχνες κι έμποροι, οι οποίοι συμμετείχαν στην προσυγκέντρωση της ΠΑΣΕΒΕ στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (Προχτές επαγγελματοβιοτέχνες κι έμποροι ενόψει και της χτεσινής απεργίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου του ΟΑΕΕ, καταγγέλλοντας τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης).
Στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας υπήρχε συμβολική παρουσία τρακτέρ, τα οποία αποτέλεσαν και τον προπομπό της πορείας που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια.
Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στην Ελασσόνα, στα Φάρσαλα και στη Σκόπελο.
Στο απυρόβλητο επιλέγουν και αφήνουν οι ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ τα αίτια της αντεργατικής επίθεσης, όπως φάνηκε και στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως. Ετσι, ενώ απ' τη μια κεντρικό απεργιακό σύνθημα ήταν «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση», απ' την άλλη «έβγαζαν λάδι» την πολιτική της κυβέρνησης και συνολικά των δυνάμεων που υπηρετούν το κεφάλαιο, επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στη ...νεοφιλελεύθερη διαχείριση, μιλώντας για «νεοφιλελεύθερο οδοστρωτήρα». Λες και υπάρχει διαχείριση του καπιταλισμού που δεν προϋποθέτει την άγρια επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, στην Ασφάλιση, στο εισόδημα, σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Λες και δεν είναι ανάγκη του καπιταλιστικού συστήματος η ισοπέδωση «εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων». Ενδεικτικό της λογικής που διέπει τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό είναι, ακόμη, το γεγονός ότι έκαναν λόγο για «ανικανότητα της κυβέρνησης να κυβερνήσει» - λες και πρόκειται για θέμα ικανότητας και όχι για θέμα της πολιτικής και της τάξης που κάθε κυβέρνηση υπηρετεί...
Μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία σημειώθηκαν στα Μέγαρα, όπως στην οικοδομή, στους οδηγούς των ΚΤΕΛ, στους χειριστές, ενώ ακολούθησε μαζική και μαχητική συγκέντρωση.
Οι απεργοί των άλλων περιοχών συμμετείχαν στη συγκέντρωση της Αθήνας. Στο Θριάσιο μεγάλοι εργασιακοί χώροι, όπως «Χαλυβουργική», «Ελληνική Χαλυβουργία», «Ναυπηγεία Ελευσίνας», «Βιβεχρώμ», «ΧΑΛΥΨ», «ΤΙΤΑΝ», «ΕΛΠΕ» «νέκρωσαν». Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία και των εργαζομένων στις δεκάδες μικρές επιχειρήσεις μετάλλου, αλλά και στους δήμους του Θριασίου. Για πρώτη φορά, απέργησαν οι εργαζόμενοι στον «ΚΑΝΑΚΗ», ενώ πολλοί κατέβηκαν και στη συγκέντρωση.
Σε Μενίδι - Ανω Λιόσια καθολικά συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στους δήμους, στην «ΚΑΤΣΕΛΗΣ», στις αποθήκες φαρμάκου της επιχείρησης «ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ» και σε όλα τα γιαπιά της περιοχής.
Στα Μεσόγεια καθολικά και κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία απέργησαν οι εργαζόμενοι από τα εργοτάξια του ΑΚΤΟΡΑ, του Ογκολογικού Νοσοκομείου, στις επιχειρήσεις μετάλλου «ΕΔΡΑΣΗ ΨΑΛΙΔΑΣ», «ΑΛΛΟΥΜΙΝΟΞ», στις «Χειροποίητες Ζύμες» κ.α.
Τέλος, στο Λαύριο ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ήταν στην οικοδομή, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, στην ΕΒΟ, στο δήμο κ.α.
Στη Χαλκίδα μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία που σε πολλά εργοστάσια έφτασε και το 100% («Τσιμέντα Χαλκίδας», «ΑΓΕΤ Ηρακλής», «ΛΑΡΚΟ», «Μηχανική», «Ναυπηγεία Αυλίδας», «Παλίρροια - Σουλιώτης», «ΕΛΜΠΙΣΚΟ», «ΣΕΛΜΑΝ», «ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ», «ΒΕΤ ΑΕ», «ΒΙΟΜΕΚ», εργοτάξιο ΔΕΗ στο Αλιβέρι κ.λπ). Στην πορεία μαζική ήταν η παρουσία της νεολαίας (μαθητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι). Μαζικές συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα σε Αλιβέρι και Ιστιαία.
Υψηλά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία και στη Φθιώτιδα («ΛΑΡΚΟ» Λάρυμνας, «Nexans», «Αgropak», δικαστικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι του νοσοκομείου της Λαμίας). Πραγματοποιήθηκε μαζική δυναμική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Πάρκου, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Λαμίας με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα, όπως: «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές». Ενωμένοι συμμετείχαν εργαζόμενοι, αγρότες, εμποροβιοτέχνες στις απεργιακές συγκεντρώσεις και σε Λιβαδειά, Θήβα, ενώ υψηλά ήταν και τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία σε χώρους δουλειάς όπως «ΠΕΣΙΝΕ», «ΜΕΤΚΑ», εργολαβίες, τράπεζες, «Τεχνικά Πλαστικά», ΟΤΕ, Δήμος Θήβας, «ΕΑΒ» κ.α.
Στην Αμφισσα πραγματοποίηθηκε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Λαού και ακολούθησε δυναμική πορεία με συνθήματα ενάντια στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης - ΝΔ- ΛΑ.Ο.Σ. - ΕΕ - ΔΝΤ.