ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2010
Σελ. /40
Ολα για το Μέτωπο

Ωραία! «απ' το καλό στο καλύτερο». Αφού αποφάσισαν τα μέτρα που χρεώνουν και τα δισέγγονά μας με δισ. τα οποία ήδη έχουν πάρει το δρόμο για τις τσέπες των τραπεζιτών και των άλλων καπιταλιστών, τώρα άρχισαν να μιλάνε για σενάρια που δείχνουν, λένε, πως η έξοδος από το τούνελ δε θα είναι τόσο κοντά όσο φαινότανε και κάτι τέτοια.

Ηταν μόνο του το ΚΚΕ, όταν εκτιμούσε πως ο «μηχανισμός στήριξης» δεν εξασφαλίζει μείωση του δημόσιου χρέους αλλά, αντίθετα, οδηγεί σε συνεχή διόγκωσή του. Και όπως έγραψε και ξανάγραψε ο «Ριζοσπάστης» αυτό το γεγονός της διόγκωσης του χρέους θα αποτελεί όλα τα επόμενα χρόνια πρόσχημα για επιβολή όλο και πιο αντιδραστικών μέτρων και πολιτικών σε βάρος των εργαζομένων.

Χτες με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, διάφοροι έδειξαν να ξαφνιάζονται δήθεν με τα νούμερα, που λένε ότι το 2020 το χρέος θα είναι πάνω και από το περσινό. Και απορούν «προς τι οι θυσίες;». Αλλά, κάνουν και γαργάρα ότι σ' αυτό το διάστημα 120 δισ. ζεστό χρήμα με πρόσχημα το χρέος περνά στα χέρια των καπιταλιστών.

Σε ένα άλλο επίπεδο, η υποκρισία συνοδεύεται και από επικίνδυνες κατευθύνσεις. Οπως αυτή που λέει αθώα αθώα ότι ο κόσμος θέλει να ρίξει ξύλο γενικώς σε όλους τους πολιτικούς. Αυτό το «σε όλους» είναι μια πολύ βολική αντίληψη για την αστική τάξη. Που δεν έχει κανένα πρόβλημα να αλλάξει και όλο το σημερινό πολιτικό προσωπικό της, προκειμένου να διαιωνίσει την εξουσία της. Το «σε όλους» όμως δεν έχει στόχο τους αστούς πολιτικούς, σ' αυτούς εναντιώνεται ήδη ο κόσμος.

Με την κατεύθυνση «σε όλους» επιχειρείται ένα τσουβάλιασμα, ώστε να εκτονώνεται η οργή και να μην οργανώνεται έτσι που να στραφεί αποτελεσματικά ενάντια στον πραγματικό ένοχο, διεκδικώντας ριζικές αλλαγές.

Την είδαμε αυτήν την κατεύθυνση να επιχειρείται να υλοποιηθεί έξω από τη βουλή, με την προβοκάτσια που στήθηκε ώστε να βάλουν στο κάδρο τις ταξικές δυνάμεις.

Επιμένουν να την καλλιεργούν αυτήν την αντίληψη, γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά, γιατί βλέπουν πως μέσα στον κόσμο γίνονται μεγάλες διεργασίες, γιατί γνωρίζουν πως ακόμα κι αυτοί που σήμερα ανέχονται την απόφαση για τα μέτρα, την ώρα της εφαρμογής τους θα βγουν στο δρόμο και θα συναντηθούν με το ταξικό κίνημα.

Μια συνάντηση που όλα δείχνουν πως δεν αφορά μόνο τις εντός των συνόρων μας εξελίξεις. Ηδη σε διάφορες αναλύσεις αφήνεται δειλά δειλά να φανεί ότι η καπιταλιστική κρίση χτυπά κύρια την περίφημη «ατμομηχανή» της Ευρώπης, τη Γερμανία, ήδη η μία μετά την άλλη οι χώρες της ΕΕ παίρνουν τα ίδια μέτρα με την Ελλάδα.

Παντού ο ίδιος στόχος: Να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Πώς; Το λέει το ΔΝΤ: Με «μείωση του εργατικού κόστους».

Σε δύο μέρες η μία ομολογία μετά την άλλη: Και ότι η κρίση είναι γενικευμένη, και ότι είναι μια καθαρόαιμη καπιταλιστική κρίση και ότι για το ξεπέρασμά της θα πληρώσουν σκληρά οι εργάτες.

Θα ξεπεράσει ο καπιταλισμός την κρίση του; Προσωρινά ίσως, και σίγουρα όχι χωρίς να φαγωθούν και μεταξύ τους οι καπιταλιστές. Κάποιοι και απ' αυτούς θα χάσουν. Αν κρίνουμε από το προχτεσινό θράσος του ΣΕΒ, ετοιμάζονται για αγριάδες και δε θέλουν την ώρα του μεγάλου καυγά να έχουν στα πόδια τους κάτι ενοχλητικούς κομμουνιστές που θα λένε στους εργάτες ότι την κρίση πρέπει να την πληρώσει η ίδια η πλουτοκρατία. Κι αν μιλώντας για τον ΣΕΒ δούμε και τη διασύνδεση των συγκεκριμένων Ελλήνων καπιταλιστών με διεθνείς μονοπωλιακούς ομίλους καταλαβαίνουμε ότι η αγριάδα και η προβοκάτσια δεν είναι ένα τοπικό παιχνίδι.

Είμαστε ακριβώς εκεί που για τους καπιταλιστές ανάγεται σε μεγάλο εμπόδιο το περίφημο «ελληνικό παράδοξο». Ενα Κομμουνιστικό Κόμμα, το ΚΚΕ, που τολμά να αμφισβητεί την κυριαρχία των καπιταλιστών και καλεί το λαό να κάνει συνείδησή του την ανάγκη να ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων. Επικίνδυνα πράγματα για τα κέρδη, όχι μόνο στην Ελλάδα.

Εκείνο το μήνυμα στην Ακρόπολη «λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε» όσο περνούν οι μέρες αποδεικνύεται πως το είδαν πολλοί και πολύ μακριά.

Μάτια ανοιχτά, σφιχτή οργάνωση, εργάτη τον εργάτη το κάλεσμα, γείτονα το γείτονα η συσπείρωση, χιλιάδες χέρια να κρατούν ψηλά τη σημαία του λαϊκού μετώπου ενάντια στα μονοπώλια.

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ η εξυγίανση και οι «αλλαγές» στο αστικό σύστημα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Επιδημία» μέτρων στην ΕΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κατακραυγή για τη διπλή αφαίμαξη

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ για 10 κατηγορίες ασφαλισμένων

ΕΘΝΟΣ: ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ των αλλαγών στις συντάξεις

Ο ΛΟΓΟΣ: ΚΑΚΑ ΜΑΝΤΑΤΑ για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προβλέψεις και φόβοι του ΔΝΤ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φαρμάκι το φάρμακο του ΔΝΤ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Η ΑΥΓΗ: ΔΝΤ: Σκοτεινή δεκαετία

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αναδρομικό «πόθεν έσχες» α' κατοικίας

ΤΑ ΝΕΑ: Λουκέτο σε 60 νυχτερινά κέντρα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ «ΣΩΜΑΤΕΙΟ» ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: 21 καθηγητές και γονείς στο εδώλιο


ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ: «Το χρέος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 149% του ΑΕΠ το 2013 από 115% που ήταν πέρσυ ενώ αν εξελιχθούν όλα όπως έχουν σχεδιαστεί θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020» (από την έκθεση του ΔΝΤ / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Η ΔΗΘΕΝ ΑΠΟΡΙΑ: «Τα περίεργα που δε μας έλεγαν μέχρι σήμερα (...) πως η Ελλάδα η οποία έχει σήμερα χρέος 115% του ΑΕΠ, λαμβάνει όλα αυτά τα μέτρα προκειμένου να αυξηθεί το χρέος της έως το 2020! Τι είναι αυτό που ακούνε τα μεγάλα και ωραία αυτιά μας; Το να γονατίσει όλη η Ελλάδα και να δημιουργήσουμε εκατομμύρια νεόπτωχους προκειμένου το δημόσιο χρέος να αυξηθεί (...) αυτό το ΔΝΤ το αποκαλεί "μεσοπρόθεσμη διαχείριση του χρέους"» (το σχόλιο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ)

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: «Αναρωτιέμαι αν οι υπουργοί και οι βουλευτές περπατούν στο κέντρο, στις συνοικίες να δουν και κυρίως να ακούσουν (...) γράφω για τους πολίτες που συναντούμε στο δρόμο, στα μαγαζιά, στο σούπερ μάρκετ, στο βενζινάδικο (...) για νέους ανθρώπους, τριάντα ετών, που αφού εξηγήσουν ότι αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να κρατηθούν σε μια δουλειά ή να κρατήσουν μια δουλίτσα που έστησαν με χίλιους κόπους, η επόμενη πρότασή τους αφορά στο σύνολο των πολιτικών: "έχουν καταλάβει ότι έρχεται η ώρα να φάνε πολύ ξύλο όλοι; Οχι; Τότε εσείς που τους βλέπετε να τους το πείτε. Ερχεται η ώρα". Υποθέτω το "να φάνε πολύ ξύλο" είναι ο τρόπος έκφρασης μιας αγανάκτησης και μιας οργής, που επί του παρόντος ευσχήμως εξαντλείται λεκτικά» (η Α. Παναγιωταρέα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ο δρόμος για την κόλαση, λένε, είναι σπαρμένος με καλές προθέσεις. Ετσι και με τη δημοσιογραφία, που ενώ πασχίζει να στηρίξει με κάθε τρόπο το καπιταλιστικό σύστημα, εμφανίζεται και ολίγον φιλεργατική. Τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι, τώρα που διάφοροι κινδυνεύουν να τους πάρουν με τις πέτρες, ανακάλυψαν πράγματα που όταν τα έλεγε το ΚΚΕ καταγγελλόταν ως «παρελθοντολογικό» και «ανεδαφικές» οι θέσεις του, όπως το να αποδοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αρπαγμένα από το κράτος των καπιταλιστών αποθεματικά τους. Χτες η «Ελευθεροτυπία» θυμήθηκε αυτή τη ληστεία με τη φράση «τα χρήματα των ασφαλισμένων καταληστεύτηκαν από το κράτος για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη μετά το τέλος του Εμφυλίου». Ούτε τώρα δεν αντέχει να πει όλη την αλήθεια: Οτι το χρήμα των ασφαλιστικών ταμείων, το χρήμα των εργατών δηλαδή, ήταν ένα από τα τρόπαια που πήραν οι καπιταλιστές μετά τη στρατιωτική ήττα του εργατικού κινήματος. Οτι με το χρήμα των εργατών δε χρηματοδοτήθηκε γενικώς η ανάπτυξη, αλλά παραχωρήθηκε στους καπιταλιστές ώστε από καλύτερες θέσεις να συνεχίσουν - εντείνουν την εκμετάλλευση των εργατών.

Η καλή εφημερίδα ξεχνά να πει πόσες φορές έχει υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να προβάλλονται ανεδαφικοί στόχοι όπως το «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» που για χρόνια φώναζαν τα ταξικά συνδικάτα και τα σωματεία των συνταξιούχων. Ρίχνει κλάμα, τώρα, για τη μεγάλη αρπαχτή που έγινε όταν ρίχτηκαν τα αποθεματικά στο Χρηματιστήριο και στα δομημένα ομόλογα. Ομως ήταν και από τις δικές της σελίδες που καλούνταν οι εργαζόμενοι να δεχτούν ότι θα βγουν κερδισμένα τα Ταμεία από την «επένδυση». Ηταν και τότε μόνο το ΚΚΕ που κατάγγειλε σ' όλους τους τόνους ότι πρόκειται για μια γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς εργατικού χρήματος στο ταμείο των καπιταλιστών.

Η εφημερίδα εμφανίζεται τώρα να διαπιστώνει εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή από την οργιάζουσα μαύρη εργασία. Θα είχε νόημα αυτή η καταγγελία, αν δεν είχε υπάρξει και μέσα από τις στήλες της η με νύχια και με δόντια υποστήριξη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που μαζί με αυτές της ΝΔ νομιμοποίησαν τη μαύρη εργασία ως προϋπόθεση για να γίνουν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις. Ηταν και πάλι μόνο τα ταξικά συνδικάτα που στην πράξη πάλεψαν να οργανώσουν κάθε ανασφάλιστο εργάτη, να επιβάλουν την είσπραξη των ενσήμων.

Κροκόδειλοι στο κλάμα τους επικεντρώνουν στη χοντροκομμένη αρπαχτή που γίνεται με το νέο Ασφαλιστικό σε βάρος και των χαμηλοσυνταξιούχων. Ομως με το νέο Ασφαλιστικό πλήττεται το σύνολο της εργατικής τάξης. Στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι καλούνται να δουν το υπόλοιπο της ζωής τους μέσα στον εργασιακό χώρο, να φτάσουν στον τάφο δουλεύοντας. Στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι καλούνται να χρηματοδοτήσουν για μια ακόμα φορά και με τις ασφαλιστικές τους εισφορές - που δε θα τις εισπράξουν ποτέ ανταποδοτικά - το κεφάλαιο στη διάθεση του οποίου είναι το κρατικό ταμείο.

Οπως κι άλλοι που εκ των υστέρων κλαίνε αυτή την περίοδο, έτσι και η «Ελευθεροτυπία» επικεντρώνει στους χαμηλοσυνταξιούχους και συγκαλύπτει το σύνολο του προβλήματος που είναι αιτία αντεπίθεσης για όλη την εργατική τάξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ