Πέμπτη 13 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ο δρόμος για την κόλαση, λένε, είναι σπαρμένος με καλές προθέσεις. Ετσι και με τη δημοσιογραφία, που ενώ πασχίζει να στηρίξει με κάθε τρόπο το καπιταλιστικό σύστημα, εμφανίζεται και ολίγον φιλεργατική. Τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι, τώρα που διάφοροι κινδυνεύουν να τους πάρουν με τις πέτρες, ανακάλυψαν πράγματα που όταν τα έλεγε το ΚΚΕ καταγγελλόταν ως «παρελθοντολογικό» και «ανεδαφικές» οι θέσεις του, όπως το να αποδοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αρπαγμένα από το κράτος των καπιταλιστών αποθεματικά τους. Χτες η «Ελευθεροτυπία» θυμήθηκε αυτή τη ληστεία με τη φράση «τα χρήματα των ασφαλισμένων καταληστεύτηκαν από το κράτος για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη μετά το τέλος του Εμφυλίου». Ούτε τώρα δεν αντέχει να πει όλη την αλήθεια: Οτι το χρήμα των ασφαλιστικών ταμείων, το χρήμα των εργατών δηλαδή, ήταν ένα από τα τρόπαια που πήραν οι καπιταλιστές μετά τη στρατιωτική ήττα του εργατικού κινήματος. Οτι με το χρήμα των εργατών δε χρηματοδοτήθηκε γενικώς η ανάπτυξη, αλλά παραχωρήθηκε στους καπιταλιστές ώστε από καλύτερες θέσεις να συνεχίσουν - εντείνουν την εκμετάλλευση των εργατών.

Η καλή εφημερίδα ξεχνά να πει πόσες φορές έχει υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να προβάλλονται ανεδαφικοί στόχοι όπως το «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» που για χρόνια φώναζαν τα ταξικά συνδικάτα και τα σωματεία των συνταξιούχων. Ρίχνει κλάμα, τώρα, για τη μεγάλη αρπαχτή που έγινε όταν ρίχτηκαν τα αποθεματικά στο Χρηματιστήριο και στα δομημένα ομόλογα. Ομως ήταν και από τις δικές της σελίδες που καλούνταν οι εργαζόμενοι να δεχτούν ότι θα βγουν κερδισμένα τα Ταμεία από την «επένδυση». Ηταν και τότε μόνο το ΚΚΕ που κατάγγειλε σ' όλους τους τόνους ότι πρόκειται για μια γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς εργατικού χρήματος στο ταμείο των καπιταλιστών.

Η εφημερίδα εμφανίζεται τώρα να διαπιστώνει εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή από την οργιάζουσα μαύρη εργασία. Θα είχε νόημα αυτή η καταγγελία, αν δεν είχε υπάρξει και μέσα από τις στήλες της η με νύχια και με δόντια υποστήριξη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που μαζί με αυτές της ΝΔ νομιμοποίησαν τη μαύρη εργασία ως προϋπόθεση για να γίνουν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις. Ηταν και πάλι μόνο τα ταξικά συνδικάτα που στην πράξη πάλεψαν να οργανώσουν κάθε ανασφάλιστο εργάτη, να επιβάλουν την είσπραξη των ενσήμων.

Κροκόδειλοι στο κλάμα τους επικεντρώνουν στη χοντροκομμένη αρπαχτή που γίνεται με το νέο Ασφαλιστικό σε βάρος και των χαμηλοσυνταξιούχων. Ομως με το νέο Ασφαλιστικό πλήττεται το σύνολο της εργατικής τάξης. Στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι καλούνται να δουν το υπόλοιπο της ζωής τους μέσα στον εργασιακό χώρο, να φτάσουν στον τάφο δουλεύοντας. Στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι καλούνται να χρηματοδοτήσουν για μια ακόμα φορά και με τις ασφαλιστικές τους εισφορές - που δε θα τις εισπράξουν ποτέ ανταποδοτικά - το κεφάλαιο στη διάθεση του οποίου είναι το κρατικό ταμείο.

Οπως κι άλλοι που εκ των υστέρων κλαίνε αυτή την περίοδο, έτσι και η «Ελευθεροτυπία» επικεντρώνει στους χαμηλοσυνταξιούχους και συγκαλύπτει το σύνολο του προβλήματος που είναι αιτία αντεπίθεσης για όλη την εργατική τάξη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ