ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Επισπεύδουν τον «ενιαίο ευρωπαϊκό ουρανό»

Οι αεροπορικές εταιρείες που καθηλώθηκαν στα αεροδρόμια και τα ...απωλεσθέντα κέρδη συνέβαλαν στην επίσπευση των σχεδίων για τον «ενιαίο ευρωπαϊκό ουρανό»
Οι αεροπορικές εταιρείες που καθηλώθηκαν στα αεροδρόμια και τα ...απωλεσθέντα κέρδη συνέβαλαν στην επίσπευση των σχεδίων για τον «ενιαίο ευρωπαϊκό ουρανό»
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Οι μηχανισμοί της ΕΕ φέρονται πλέον αποφασισμένοι να επιταχύνουν τη διαδικασία ενοποίησης του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, με πρόσχημα τα πρόσφατα προβλήματα στη διαχείριση της κρίσης λόγω του νέφους στάχτης απ' το ισλανδικό ηφαίστειο Εϊγιαφιατλαγιοκούλ... Ο ευρωενωσιακός επίτροπος Σίιμ Κάλας δήλωσε χτες πως το σχέδιο «Eνιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός» δεν μπορεί να περιμένει ...το 2012, καθώς η απουσία εφαρμογής ενός τέτοιου μηχανισμού δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την αντιμετώπιση συναφών προβλημάτων που αφορούν στις αερομεταφορές. «Απαιτείται ταχεία και συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση», είπε ο επίτροπος, ενώ η προεδρεύουσα της ΕΕ Ισπανία ανακοίνωσε έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών του οργανισμού για τις 4 Μάη. Παράλληλα, χτες η γερμανική κυβέρνηση πραγματοποίησε στο Βερολίνο μία κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων, σε θέματα αερομεταφορών και αεροναυπηγικής, αξιωματούχων της ΕΕ, εκπροσώπων της αεροναυπηγικής βιομηχανίας και των αεροπορικών εταιρειών με κεντρικό θέμα συζήτησης τη θέσπιση νέων κριτηρίων για τις αερομεταφορές...

Τι θα σημάνει όμως στην ουσία το σχέδιο «Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός»; Την κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας κάθε κράτους - μέλους της ΕΕ στον εναέριο χώρο του (ακόμη και για στρατιωτικούς σκοπούς ή λόγους ασφαλείας, πράγμα που συνδυάζεται και με τους στόχους του ΝΑΤΟ), την ενοποίηση ή κατάργηση των σημερινών 27 εθνικών κέντρων εναέριας κυκλοφορίας, κέντρων και πύργων ελέγχου σε αεροδρόμια με συνέπεια μεταξύ άλλων χιλιάδες απολύσεις...

Είναι χαρακτηριστικό ότι υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ έφεραν ως παράδειγμα προς μίμηση την περίπτωση των ΗΠΑ που με μόνον 20 κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (η ΕΕ έχει 60...) διαχειρίζεται διπλάσιο αριθμό πτήσεων με σχεδόν παρόμοιο κόστος...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
«Καυγάδες» υποψηφίων για το θεαθήναι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Προσωπικές επιθέσεις, διαξιφισμοί και οξείες αντιπαραθέσεις για τους τύπους και όχι επί της ουσίας επικράτησαν στη δεύτερη τηλεμαχία μεταξύ των Ντέιβιντ Κάμερον, ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος, του πρωθυπουργού και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Γκόρντον Μπράουν και του ηγέτη των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ, με επίκεντρο την εξωτερική πολιτική. Ξανά «νικητής» του ντιμπέιτ ο Κλεγκ. «Πανηγύρι» σίγουρα για τα γραφεία στοιχημάτων καθώς νέες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την «ανατροπή» του πολιτικού σκηνικού, με τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς να έχουν αναρριχηθεί στην «πρώτη θέση» της προτίμησης των ψηφοφόρων ενόψει των εκλογών της 6ηςΜάη.

Οσο για την ουσία, μάλλον καμία, καθώς όλα κρίθηκαν στις «λεπτές αποχρώσεις» των υποτιθέμενων διαφορετικών θέσεων.

Τόσο ο Κάμερον όσο και οι Μπράουν και Κλεγκ αναφανδόν υποστηρίζουν τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και ότι η τρομοκρατία πρέπει να καταπολεμηθεί όπου και εάν εκδηλωθεί, με μικρές διαφορές στην προσέγγιση». Ο Κάμερον τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μία «ολική προσέγγιση» και ότι πρέπει να υπάρξει σύζευξη της εσωτερικής πολιτικής, της εξωτερικής και της πολιτικής ασφάλειας σε ένα μόνο τομέα της «εθνικής ασφάλειας». Ο Κλεγκ δήλωσε ότι «η στρατηγική στο Αφγανιστάν» θέτει εν κινδύνω τον αγώνα ενάντια στην «παγκόσμια τρομοκρατία», ενώ ο Μπράουν τους «αποστόμωσε», δηλώνοντας ότι «φοβάμαι ότι ο Ντέιβιντ (σ.σ. Κάμερον) είναι αντι-ευρωπαίος, ο Νικ (Κλεγκ) είναι αντιαμερικάνος και αμφότεροι είναι εκτός επαφής με την πραγματικότητα».

Επίσης, Κάμερον και Μπράουν υποστήριξαν την ανανέωση του συστήματος πυρηνικών όπλων και επιτέθηκαν στον Κλεγκ, λέγοντας ότι αποτελεί «κίνδυνο για την ασφάλεια» της χώρας επειδή το κόμμα του αντιτίθεται στην ανανέωσή τους.

Πάντως, το δεύτερο κατά σειρά ντιμπέιτ, που αφορούσε την εξωτερική πολιτική, έπεται της έρευνας του ινστιτούτου Royal United Services Institute (RUSI), που το βασικό της πόρισμα ήταν ότι η Βρετανία χρειάζεται ριζική αναθεώρηση της αμυντικής στρατηγικής της, λόγω των απαιτούμενων μειώσεων των δημοσίων δαπανών και τα υψηλά κόστη των στρατιωτικών αποστολών στο εξωτερικό. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η Βρετανία πρέπει να αλλάξει στάση στη διεθνή σκηνή, αλλά το 57% των ερωτηθέντων υποστηρίζει το ρόλο της χώρας στο Αφγανιστάν, το 58% εκτιμά ότι τα αμυντικά συμφέροντα της Βρετανίας εξυπηρετούνται καλύτερα μέσω των σχέσεων με τις ΗΠΑ παρά με άλλες συμμαχίες και το 81% θεωρεί ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα είναι ο βασικός στόχος στον τομέα της ασφάλειας για την επόμενη κυβέρνηση.

ΓΑΛΛΙΑ
Αγανακτισμένη η πλειοψηφία με την αντιλαϊκή πολιτική

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο ναδίρ βρίσκεται η δημοτικότητα του Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Viavoice». Το 66% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν «αποτυχημένη» την τριετία της προεδρίας Σαρκοζί και το 62% έχει εντελώς αρνητική γνώμη για αυτόν. Μεταξύ των λόγων για τους οποίους η γαλλική κοινή γνώμη υιοθετεί αυτή τη θέση σημειώνονται οι «πολιτικές» που έχει ακολουθήσει ο Πρόεδρος.

Είναι γεγονός ότι η προεδρία Σαρκοζί, πολύ πιο απροκάλυπτα και με λιγότερους ελιγμούς, έχει ασκήσει εντονότατες πιέσεις για να προωθήσει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στη χώρα. Ψαλίδισμα κοινωνικών παροχών, κατάργηση του καθεστώτος βαρέων και ανθυγιεινών, μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, πάγωμα μισθών, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και του εργασιακού βίου, ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών είναι μερικά από τα σχέδια που έχει αναγγείλει και έχει προσπαθήσει, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, να εφαρμόσει ο Σαρκοζί στο πλαίσιο των γενικότερων κατευθύνσεων της ΕΕ. Αυτές οι επιλογές, όπως φαίνεται, έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους Γάλλους πολίτες, που καλούνται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν μαζικά ένα πρώτο αγωνιστικό «παρών» στις διαδηλώσεις της 1η Μάη, που, φέτος, θα έχουν στο επίκεντρό τους την καταδίκη των κυβερνητικών σχεδίων για την, επί της ουσίας, διάλυση του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθείται.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
«Εκρηκτικό» σκηνικό

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.--

Πυροβολισμοί και μετά έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου μπροστά από αστυνομικό τμήμα στο Νιουταουνχάμιλτον, στην κομητεία Ορμά της Βόρειας Ιρλανδίας. Πρόκειται για μία ακόμη επίθεση που αποδίδεται από τις αρχές σε αποσχισθέντες ομάδες του ΙΡΑ. Ομάδες που αποσχίσθηκαν λόγω της διαφωνίας τους με την «ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής» του 1998 και καθώς φαίνεται έχουν επιστρέψει στην ενεργό δράση από την 11η Απρίλη, ημερομηνία που συνέπεσε με το τελευταίο στάδιο της ειρηνευτικής διαδικασίας και την παράδοση των δικαστικών και αστυνομικών εξουσιών.

Τότε ο πραγματικός ΙΡΑ είχε αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση έξω από τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου Πάλας, που στεγάζουν τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας, ΜΙ5, στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οσο για την την επίθεση το βράδυ της Πέμπτης καμία οργάνωση μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ενώ από την έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα και προκλήθηκαν ζημιές σε παρακείμενα κτίρια. Στο ίδιο σημείο είχε εντοπιστεί και εξουδετερωθεί μερικές ημέρες νωρίτερα και άλλη βόμβα. Επίσης την Πέμπτη ένας εκρηκτικός μηχανισμός, που ήταν τοποθετημένος σε σωλήνα, εξερράγη κοντά σε σπίτι στο Τσέσνατ Χιλ στην περιοχή Μπράκαβιλ στο Κόλισλαντ της κομητείας Ταϊρόν, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

ΚΙΡΓΙΖΙΑ
«Αποκαλύψεις» Μπακίγιεφ

ΜΙΝΣΚ - ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Ο ανατραπείς Πρόεδρος της Κιργιζίας Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ διαβεβαίωσε χτες, μιλώντας απ' το Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου έχει πάρει άσυλο, πως δεν σκοπεύει να επιστρέψει στη χώρα του ως πρόεδρος, ούτε να διορίσει μία εξόριστη κυβέρνηση. Ερμήνευσε την απομάκρυνσή του απ' την εξουσία στις αρχές τρέχοντος μηνός σαν αποτέλεσμα της «οργής» του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν για τη στρατιωτική συμφωνία που είχε κλείσει με τους Αμερικανούς αναφορικά με την παραχώρηση της αεροπορικής βάσης Μανάς. «Αυτοί μου είπαν: Γιατί επιμένεις με το θέμα της βάσης του Μανάς, αυτό μας ανησυχεί και δε μας εξυπηρετεί...» είπε ο Μπακίγιεφ, αποφεύγοντας εντούτοις να κατηγορήσει τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για άμεση εμπλοκή στην επιχείρηση ανατροπής του.

Σε άλλο σημείο είπε ότι οι νέες αρχές στην Κιργιζία (που προσδιόρισαν ως ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών τη 10η Οκτώβρη 2010) έχουν στοχοποιήσει μέλη της οικογένειάς του, ότι απήγαγαν ένα απ' τα αδέλφια του και ότι διώκουν δικαστικά συγγενικά του πρόσωπα που παραμένουν στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ