Σάββατο 24 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
«Καυγάδες» υποψηφίων για το θεαθήναι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Προσωπικές επιθέσεις, διαξιφισμοί και οξείες αντιπαραθέσεις για τους τύπους και όχι επί της ουσίας επικράτησαν στη δεύτερη τηλεμαχία μεταξύ των Ντέιβιντ Κάμερον, ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος, του πρωθυπουργού και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Γκόρντον Μπράουν και του ηγέτη των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ, με επίκεντρο την εξωτερική πολιτική. Ξανά «νικητής» του ντιμπέιτ ο Κλεγκ. «Πανηγύρι» σίγουρα για τα γραφεία στοιχημάτων καθώς νέες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την «ανατροπή» του πολιτικού σκηνικού, με τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς να έχουν αναρριχηθεί στην «πρώτη θέση» της προτίμησης των ψηφοφόρων ενόψει των εκλογών της 6ηςΜάη.

Οσο για την ουσία, μάλλον καμία, καθώς όλα κρίθηκαν στις «λεπτές αποχρώσεις» των υποτιθέμενων διαφορετικών θέσεων.

Τόσο ο Κάμερον όσο και οι Μπράουν και Κλεγκ αναφανδόν υποστηρίζουν τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και ότι η τρομοκρατία πρέπει να καταπολεμηθεί όπου και εάν εκδηλωθεί, με μικρές διαφορές στην προσέγγιση». Ο Κάμερον τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μία «ολική προσέγγιση» και ότι πρέπει να υπάρξει σύζευξη της εσωτερικής πολιτικής, της εξωτερικής και της πολιτικής ασφάλειας σε ένα μόνο τομέα της «εθνικής ασφάλειας». Ο Κλεγκ δήλωσε ότι «η στρατηγική στο Αφγανιστάν» θέτει εν κινδύνω τον αγώνα ενάντια στην «παγκόσμια τρομοκρατία», ενώ ο Μπράουν τους «αποστόμωσε», δηλώνοντας ότι «φοβάμαι ότι ο Ντέιβιντ (σ.σ. Κάμερον) είναι αντι-ευρωπαίος, ο Νικ (Κλεγκ) είναι αντιαμερικάνος και αμφότεροι είναι εκτός επαφής με την πραγματικότητα».

Επίσης, Κάμερον και Μπράουν υποστήριξαν την ανανέωση του συστήματος πυρηνικών όπλων και επιτέθηκαν στον Κλεγκ, λέγοντας ότι αποτελεί «κίνδυνο για την ασφάλεια» της χώρας επειδή το κόμμα του αντιτίθεται στην ανανέωσή τους.

Πάντως, το δεύτερο κατά σειρά ντιμπέιτ, που αφορούσε την εξωτερική πολιτική, έπεται της έρευνας του ινστιτούτου Royal United Services Institute (RUSI), που το βασικό της πόρισμα ήταν ότι η Βρετανία χρειάζεται ριζική αναθεώρηση της αμυντικής στρατηγικής της, λόγω των απαιτούμενων μειώσεων των δημοσίων δαπανών και τα υψηλά κόστη των στρατιωτικών αποστολών στο εξωτερικό. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η Βρετανία πρέπει να αλλάξει στάση στη διεθνή σκηνή, αλλά το 57% των ερωτηθέντων υποστηρίζει το ρόλο της χώρας στο Αφγανιστάν, το 58% εκτιμά ότι τα αμυντικά συμφέροντα της Βρετανίας εξυπηρετούνται καλύτερα μέσω των σχέσεων με τις ΗΠΑ παρά με άλλες συμμαχίες και το 81% θεωρεί ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα είναι ο βασικός στόχος στον τομέα της ασφάλειας για την επόμενη κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ