ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντονες πιέσεις Μίτσελ

IΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Εντονες πιέσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο εξαιρετικά φιλόδοξος, υπό τις παρούσες συνθήκες, στόχος της διασφάλισης εκατέρωθεν συναίνεσης για έναρξη έμμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών επαφών ασκεί, για άλλη μια φορά, εκ του σύνεγγυς ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος. Ο Μίτσελ είναι ξεκάθαρο ότι έχει οδηγίες από την προεδρία Ομπάμα να εξαντλήσει όλα τα δυνατά περιθώρια για ευόδωση του σχεδιασμού του αμερικανικού ιμπεριαλισμού περί επίτευξης κάποιας «προόδου», έστω και αν αυτή θα είναι, επί της ουσίας, κενή περιεχομένου.

Ο έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης συναντήθηκε, χθες, με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Μετά την τελευταία αυτή συνάντηση, εκδόθηκε μια λιτή ανακοίνωση όπου καταγραφόταν δήλωση του Νετανιάχου, σύμφωνα με την οποία «η ισραηλινή πλευρά είναι σοβαρή ως προς την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Εντούτοις, ώρες νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του, επαναλάμβανε ότι δεν τίθεται ζήτημα «παγώματος» του εποικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ, που είναι «ενιαία και αδιαίτερη πρωτεύουσα του Ισραήλ». Με γνώμονα τη συγκεκριμένη θέση, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν απίθανο ο Μίτσελ να πείσει, τελικά, την παλαιστινιακή πλευρά (επρόκειτο να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς αργά χθες βράδυ) να αποδεχτεί έναρξη έμμεσων διαπραγματεύσεων.

Με βάση το ανακοινωθέν πρόγραμμα, ο Μίτσελ θα έχει, μέσα στο Σαββατοκύριακο, και δεύτερο γύρο συνομιλιών με την ισραηλινή ηγεσία.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Βομβιστικό λουτρό αίματος

Και πάλι το αίμα ρέει στην κατεχόμενη Βαγδάτη
Και πάλι το αίμα ρέει στην κατεχόμενη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα σάρωσε, χτες, την ιρακινή πρωτεύουσα προκαλώντας μακελειό: Τουλάχιστον 60 νεκροί και 112 τραυματίες είναι ο προσωρινός απολογισμός που αναμένεται ν' αυξηθεί. Στόχος των τουλάχιστον 10 επιθέσεων ήταν σιιτικές συνοικίες της πόλης (Σαφαρανίγια, Χουρίγια, Αμίν αλ Θανίγια) και συγκεκριμένα τα τεμένη τους, ενώ διόλου τυχαία επιλέχτηκε οι βόμβες να εκραγούν την ώρα που χιλιάδες πιστοί έφευγαν από τα τζαμιά μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής.

Οι δύο πλέον αιματηρές εκρήξεις σημειώθηκαν δίπλα σε ένα από τα γραφεία του ακραίου νεαρού σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, στην πυκνοκατοικημένη παραγκούπολη, Σαντρ Σίτι, της πρωτεύουσας. Η επιλογή των στόχων αυτών καθιστά περισσότερο από εμφανές ότι οι δράστες των επιθέσεων επιδιώκουν να προκαλέσουν ανάφλεξη της εμφύλιας σεχταριστικής αντιπαράθεσης μεταξύ σιιτών - σουνιτών. Επισήμως, καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Ο εκπρόσωπος, όμως, των δυνάμεων ασφαλείας της Βαγδάτης, Κασίμ Μουσάουι, εκτίμησε πως είναι ηλίου φαεινότερο ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβονται παρακλάδια της «αλ Κάιντα» του Ιράκ, που, όπως υποστήριξε, «επιδιώκει να εκδικηθεί για την εξολόθρευση της ηγεσίας της στις αρχές της εβδομάδας». Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, εκπρόσωποι των ιρακινών και κατοχικών δυνάμεων ανακοίνωσαν ότι σε κοινή επιδρομή τους σε περιοχή βορειοδυτικά της Βαγδάτης σκότωσαν τους Αχμαντ αλ Ομπάιντι, Αμπού Αγιούμπ αλ Μάσρι και Αμπού Ομάρ αλ Μπαγκντάνι, που θεωρούνται τα τρία πιο υψηλόβαθμα στελέχη της «αλ Κάιντα» στο Ιράκ. Η απώλειά τους, πάντως, δεν είχε, μέχρι χτες, επιβεβαιωθεί από την ίδια την ισλαμιστική οργάνωση.

Αν και το χτεσινό πλήγμα ήταν εξαιρετικά βαρύ για τη σιιτική κοινότητα, τόνο αυτοσυγκράτησης έδωσε ο Μουκτάντα Σαντρ. Ο συνεργάτης του και βουλευτής Μπαχάα αλ Ααράτζι επέρριψε την ευθύνη του αιματοκυλίσματος «στο πολιτικό κενό που υπάρχει στο Ιράκ μετά τη διενέργεια των εκλογών», υπογραμμίζοντας ότι «οι ηγεσίες των μεγάλων πολιτικών κομμάτων δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την εξουσία παρά για την ασφάλεια των πολιτών, αφήνοντας περιθώριο δράσης σε όσους θέλουν να υποσκάψουν τη σταθερότητα και την εθνική ενότητα της χώρας».

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ελιγμοί και νέες επαφές

ΒΙΕΝΝΗ.-

Η ιρανική ηγεσία αποδέχτηκε, σε επίπεδο αρχής, τις περισσότερες από τις απαιτήσεις επιθεώρησης και ελέγχου των πυρηνικών της εγκαταστάσεων που είχαν διατυπωθεί από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Αυτό διέρρευσε, χτες, ανώτερος διπλωμάτης της Επιτροπής από την έδρα της στην αυστριακή πρωτεύουσα. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ασγκάρ Σολτάνιεχ.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις όσων αναλυτών υποστηρίζουν ότι η Τεχεράνη έχει επιδοθεί, τις τελευταίες μέρες, σε ένα νέο γύρο ελιγμών, προκειμένου να αποφύγει, όσο είναι εφικτό, την επιβολή επιπλέον κυρώσεων. Εκτός από τη δεδηλωμένη πρόθεση για περισσότερες επιθεωρήσεις, εκπρόσωποι της ιρανικής ηγεσίας έχουν αποδυθεί σε διπλωματικό αγώνα δρόμου, προκειμένου να εκμαιεύσουν την υποστήριξη χωρών μελών (κυρίως μη μόνιμων) του Συμβουλίου Ασφαλείας για την παρούσα διετία.

Ετσι, ενώ ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ άρχιζε επαφές με την ηγεσία της Ουγκάντα (που είναι μη μόνιμο μέλος του Σ. Ασφαλείας), ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί αναμένεται το Σαββατοκύριακο στην Αυστρία, όπου θα συναντηθεί με τον Αυστριακό ομόλογό του, Μίκαελ Σπιντελέγκερ. Η Αυστρία, επίσης, είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Μοτακί θα επιδιώξει να συναντήσει και τον επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Γιουκιγία Αμάνο.

Η αρχική πρόταση της ΔΕΑΕ, με την οποία είχαν συναινέσει και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) και η Γερμανία, προέβλεπε εξαγωγή 1.100 κιλών ιρανικού ουρανίου προς τη ΔΕΑΕ, επεξεργασία του από Ρωσία και Γαλλία και στη συνέχεια επιστροφή του, με την μορφή πυρηνικού καυσίμου, στο Ιράν. Αρχικώς, η Τεχεράνη είχε απορρίψει την πρόταση, αν η ανταλλαγή δεν ήταν ταυτόχρονη και επί ιρανικού εδάφους. Μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες, μόλις πριν λίγα 24ωρα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχτεί ανταλλαγή και εκτός Ιράν, πιθανότατα σε τουρκικό έδαφος. Ας σημειωθεί ότι στην παρούσα σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας συμμετέχουν και η Τουρκία αλλά και η Βραζιλία, οι οποίες, προς το παρόν, αντιτίθενται στην επιβολή νέων κυρώσεων.

Πιο κοντά στην έγκριση ενός νέου πακέτου κυρώσεων, στο οποίο, όμως, θα έχουν ενσωματωθεί σειρά αλλαγών που προτείνει η ίδια, φέρεται να βρίσκεται η Κίνα αλλά και η Ρωσία. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς, χαρακτηριστικά, υποστήριζε ότι τους τελευταίους έξι μήνες έχει επιτευχθεί «σημαντική πρόοδος» στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινής συνισταμένης όσον αφορά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στους κόλπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Καταγγελία για τα κατεχόμενα αγροκτήματα Σεμπάα

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσέφυγε η λιβανική κυβέρνηση για να διαμαρτυρηθεί για την κατασκευή και λειτουργία, από τις 21 Απρίλη, ισραηλινού μνημείου επί των κατεχόμενων εδαφών των αγροκτημάτων Σεμπάα, στο νότιο Λίβανο. Στη σχετική ανακοίνωση των λιβανικών αρχών, δε διευκρινίζεται για τι ακριβώς μνημείο πρόκειται, σημειώνεται, όμως, ότι «και μόνο η κίνηση αποτελεί κατάφωτη παραβίαση των διεθνών κανόνων και της απόφασης 1701 με την οποία επιτεύχθηκε κατάπαυση του πυρός» το 2006, μετά την ισραηλινή εισβολή των 34 ημερών στο Λίβανο.

Τα αγροκτήματα Σεμπάα είναι μέρος των υψωμάτων του Γκολάν, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων παραμένει υπό ισραηλινή κατοχή. Αν και τα υψώματα Γκολάν είναι συριακό έδαφος, τα αγροκτήματα Σεμπάα είναι λιβανικό. Εντούτοις, η ισραηλινή πλευρά υποστηρίζει ότι είναι συριακό και γι' αυτό δεν τα εγκατέλειψε, όταν αποχώρησε από τα υπόλοιπα κατειλημμένα αραβικά εδάφη.

Αν μη τι άλλο, η συγκεκριμένη εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί συμπίπτει, χρονικά, με την κλιμάκωση των ισραηλινών ισχυρισμών περί μεταφοράς πυραύλων «Σκουντ» από τη Συρία προς τη σιιτική «Χεζμπολάχ» στο νότιο Λίβανο. Τις καταγγελίες διέψευσαν κατηγορηματικά Δαμασκός και Βηρυτός, εκτιμώντας ότι το Ισραήλ επιδιώκει «να αποπροσανατολίσει και να καλλιεργήσει σκηνικό έντασης στην περιοχή». Η Ουάσιγκτον, από την άλλη, εξέφρασε ανησυχία, προειδοποίησε τη Δαμασκό, αλλά δεν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μεταφορά οπλισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ