ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυτοθυσία τρίτου πιλότου

Ενα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου PZL κατέπεσε χτες λίγο μετά τις 8 το βράδυ στην Κέρκυρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο χειριστής του Θανάσης Μπεγλεμές.

Το αεροσκάφος, μαζί με ένα ακόμη όμοιου τύπου, συμμετείχε σε επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στην περιοχή Αλυματάδες της Κέρκυρας και μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχαν γίνει γνωστά τα αίτια της συντριβής του.

Ηταν η τελευταία ρίψη νερού και το αεροπλάνο θα αποχωρούσε καθώς άρχισε να νυχτώνει. Τελικά η τελευταία ρίψη ήταν και η μοιραία.

Ο Θανάσης Μπεγλεμές είναι ο τρίτος πιλότος που χάνει τη ζωή του στις μάχες με τις φλόγες και μέχρι την ώρα που έκλεισε η εφημερίδα δεν υπήρχαν περισσότερα στοιχεία.

Στις 16.7.2000 δύο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας σκοτώθηκαν στην περιοχή της Αργαλαστής Μαγνησίας, την ώρα που με το αεροσκάφος τους προσπαθούσαν να σβήσουν τις φλόγες.

Οι δυο πιλότοι ήταν ο 41χρονος επισμηναγός Ιωάννης Μυλωνάς από τη Λαμία, πατέρας τριών παιδιών, και ο 25χρονος ανθυποσμηναγός Ιωάννης Καρασάββας από το Βόλο.

Είναι ο τρίτος πιλότος που σκοτώθηκε φέτος στη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιών. Οι άλλοι δύο είχαν σκοτωθεί στο Πήλιο.

ΣΑΜΟΣ
Συλλαλητήριο για τις καταστροφές

Αύριο στις 7 το απόγευμα μέσα από ένα παλλαϊκό συλλαλητήριο, ο λαός της Σάμου είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει από την κυβέρνηση άμεση και πραγματική αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το νησί τον Ιούλη.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση-κάλεσμα για το αυριανό συλλαλητήριο της Συντονιστικής Επιτροπής,«για τις πυρκαγιές που έπληξαν το νησί μας ηθικός αυτουργός είναι η κυβέρνηση», αφού, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «δεν είχαν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας, η οργάνωση της κατάσβεσης ήταν αναποτελεσματική, δεν υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών και υπήρχε απουσία κατασταλτικής υλικοτεχνικής υποδομής, οι πολιτικές της έχουν δημιουργήσει συνθήκες απαξίωσης της αγροτικής παραγωγής και μείωσης του αγροτικού πληθυσμού, κύρια της νεολαίας».

Οσον αφορά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, οι κάτοικοι του νησιού τα χαρακτηρίζουν ασαφή, ανεπαρκή, πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων και το μέγεθος των καταστροφών, τα οποία δεν παίρνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Σάμου, που είναι η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του γεωργοκτηνοτροφικού εισοδήματος, ο μικρός κατακερματισμένος κλήρος, το μικρό αγροτικό εισόδημα, η δυσμενής γεωγραφική παραμεθόριος θέση, η μορφολογία του εδάφους κ.ά.

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί όλο το σαμιώτικο λαό και τη νεολαία να συμμετάσχουν στο ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, με τη συμμετοχή φορέων και του Νομαρχιακού Συμβουλίου, για να διεκδικήσει εξειδικευμένα μέτρα για την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της Σάμου, πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, κάλυψη απωλειών εισοδήματος, άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Εκβιασμοί και πωλητήριο

Ο υπουργός Μεταφορών, Χρ. Βερελής, δήλωσε ότι για να υπάρξει ενδιαφέρον από τους αγοραστές θα πρέπει να υπάρξει ευλυγισία και μείωση του προσωπικού

Το επίπλαστο φόβητρο κατάρρευσης της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) επισείει για πολλοστή φορά η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει την απόφασή της να ξεπουλήσει τον εθνικό αερομεταφορέα.

Παράλληλα, προαναγγέλλει την πρόσληψη ξένων συμβούλων που θα αναλάβουν την «οικονομική εξυγίανση» της «Ολυμπιακής» πριν το ξεπούλημα, ενώ πλέον κάνει και ευθέως λόγο για μείωση προσωπικού, αν χρειαστεί!

Τα παραπάνω προκύπτουν από επίσημες δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών, Χρ. Βερελή, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση αποφάσισε και πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα τον ξένο χρηματοοικονομικό οίκο στον οποίο θα αναθέσει την οικονομική διαχείριση του εθνικού αερομεταφορέα. Κι όλα αυτά, δύο μήνες μετά την απομάκρυνση των ακριβοπληρωμένων Βρετανών «μάνατζερ», τους οποίους η ίδια η κυβέρνηση προσέλαβε, παρουσιάζοντάς τους μάλιστα ως τους «σωτήρες» του εθνικού αερομεταφορέα. Ομως, οι «σωτήρες» έμειναν ένα χρόνο στην ΟΑ, εισέπραξαν τις παχυλότατες αμοιβές και όχι μόνο δεν «εξυγίαναν» την εταιρία, αλλά το μόνο τους «επίτευγμα» ήταν να τη φέρουν στη δεινότερη θέση της ιστορίας της: Υποθήκευσαν περιουσιακά της στοιχεία, την απαξίωσαν και τη συρρίκνωσαν!

Ο Χρ. Βερελής, στο ίδιο μήκος κύματος με όλους τους προκατόχους του στο υπουργείο, επιστρατεύει τον κίνδυνο της «οικονομικής κατάρρευσης» της ΟΑ και για να δικαιολογήσει την κυβερνητική απόφαση επικαλείται τα συσσωρευμένα ελλείμματα της εταιρίας, λέγοντας ότι ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα 40 δισ. δρχ., για να προσθέσει ότι «η οικονομική κατάσταση της ΟΑ είναι τέτοια που δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία. Παράλληλα, δεν παραλείπει να εκφράσει και το φόβο του ότι «αν δεν υπάρξει αλλαγή αυτής της εικόνας, δύσκολα θα βρεθεί αγοραστής»! Μάλιστα, για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, αναφέρει ότι παρά τη δημοσιοποιημένη απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει μέχρι και το 65% των μετοχών της εταιρίας στους ιδιώτες, εντούτοις δεν έχει εκδηλωθεί κάποιο ουσιαστικό ενδιαφέρον. Κατά τον υπουργό, για να υπάρξει ενδιαφέρον από αγοραστές θα πρέπει να υπάρξει «και ευλυγισία στα θέματα προσωπικού και αν χρειαστεί μείωσή του, είτε με μετατάξεις είτε με εθελούσια έξοδο»! Και να αναλογιστεί κανείς ότι η ΟΑ είναι διεθνώς από τις αεροπορικές εταιρίες με τη μεγαλύτερη υπερωριακή απασχόληση, που σημαίνει ότι σε νευραλγικούς τομείς της λείπει προσωπικό!

Πιάστηκε δουλεμπορικό

Επέβαιναν 185 άντρες, 52 γυναίκες και 97 παιδιά που πλήρωσαν από 3-5 χιλιάδες  μάρκα ο καθένας, για τη μεταφορά τους

Εξαντλημένοι και με συμπτώματα αφυδάτωσης, αποβιβάστηκαν χτες το πρωί στο λιμάνι της Ιεράπετρας οι 334 άνθρωποι που αποτελούν τα νέα θύματα του ανεξέλεγκτου δουλεμπορικού κυκλώματος.

Πρόκειται για 185 άνδρες, 52 γυναίκες και 97 παιδιά, Κούρδους τούρκικης καταγωγής και Αφγανούς, οι οποίοι κατέβαλαν για τη μεταφορά τους από 3.000 - 5.000 μάρκα Γερμανίας ενώ για κάθε παιδί έδωσαν 1.000 μάρκα. Επί 6 μέρες βρίσκονταν στοιβαγμένοι μέσα στο 30μετρο ξύλινο καΐκι «BARBADOS» το οποίο είχε ξεκινήσει από το Κουμουντούρ Κουσάντασι της Τουρκίας και από χτες βρίσκονταν σε γήπεδο της Ιεράπετρας για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Από αυτούς οι 67, ανάμεσά τους και 27 παιδιά, νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Το καΐκι εντοπίστηκε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου να πλέει 90 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο θάλαμο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, μέσω του οποίου κινητοποιήθηκαν πλωτά σκάφη και αεροσκάφος του Λιμενικού Σώματος. Ακολούθησε καταδίωξη του σκάφους το οποίο την Κυριακή πλησίασε την ακτή Κουντουρά της Κρήτης. Κάποιοι από τους επιβαίνοντες έπεσαν στη θάλασσα, ενώ ο κυβερνήτης του, αναγκάστηκε να ζητήσει τελικά βοήθεια για την αποβίβαση 2 γυναικών και 3 παιδιών που είχαν άμεση ανάγκη ιατρικής περίθαλψης. Το κυνηγητό τελείωσε την Κυριακή στις 6 το απόγευμα οπότε και το σκάφος κατέπλευσε στο λιμάνι της Ιεράπετρας συνοδευόμενο από σκάφη του Λιμενικού.

Από τη Λιμενική Αρχή Ιεράπετρας έχουν συλληφθεί και κρατούνται τα 6 μέλη του πληρώματος του σκάφους, τα οποία είναι τούρκικης υπηκοότητας.

Δεν αντέχει άλλη δόμηση

Κατά της οικοδόμησης των υπαίθριων χώρων της ΧΑΝΘ τάσσεται η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, τονίζοντας ότι το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν αντέχει περαιτέρω δόμηση.

Υπογραμμίζει επίσης ότι υπάρχει αναγκαιότητα διάσωσης των ελάχιστων εναπομεινάντων χώρων, οι οποίοι δίνουν ανάσα στην πόλη, επισημαίνοντας ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει μόνο 2% πράσινο και επομένως η αύξηση ή η διατήρησή του θα αποτελούσε πραγματική προσφορά στους κατοίκους της.

Τέλος, με την ανακοίνωσή της η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ τάσσεται κατά της προτεινόμενης δόμησης των υπαίθριων χώρων και των γηπέδων της ΧΑΝΘ στο μέτωπο των οδών Τσιμισκή και Δαγκλή, γιατί πιστεύει πως η διαφύλαξη των υπαίθριων χώρων που απέμειναν στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης αποτελεί την ύψιστη προσφορά στους κατοίκους της πόλης και ιδιαίτερα στα παιδιά, που πρέπει να ζουν κάτω από καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Θρίλερ στα Λεβάδια

Ενας μέχρι πρότινος αγνοούμενος κτηνοτρόφος, ο Αστρινός Νυχτάρης (αργά χτες το βράδυ επέστρεψε στο σπίτι του) και ένας όμηρος αστυνομικός είναι δυο από τα στοιχεία του θρίλερ, που εξελίσσεται από προχτές στα Λεβάδια του Νομού Ρεθύμνου.

Ομηρος - στα χέρια των συγγενών του αγνοούμενου - είναι ο υπαστυνόμος Αδάμ Παραδεισανός.

Η εξέλιξη της ιστορίας άρχισε από την Κυριακή, όταν κλιμάκιο της Ασφάλειας άρχισε έρευνες στην περιοχή του Μυλοποτάμου για την εξιχνίαση της αιματηρής απόπειρας κατά του Νίκου Κοτρίδη στο Λουτράκι, πριν αρκετές μέρες. Οι αστυνομικοί έκαναν αρκετές προσαγωγές, καθώς και έρευνα στο σπίτι του Ηρακλή Νυχτάρη. Επίσης ερεύνησαν και τη στάνη του αδερφού του Αστρινού Νυχτάρη.

Επειδή βρέθηκαν όπλα στη στάνη, οι αστυνομικοί έστησαν ενέδρα για να συλλάβουν τον κτηνοτρόφο.

Από εδώ και πέρα η υπόθεση περιπλέκεται: Μέχρι χτες το βράδυ όταν δεν είχε εντοπιστεί ακόμα ο Α. Νυχτάρης. Συγγενείς και συγχωριανοί του κτηνοτρόφου υποστήριζαν ότι ο Αστρινός έχει σκοτωθεί από αστυνομικούς. Από την άλλη πλευρά, η αστυνομία δεν απέκλειε την πιθανότητα ο κτηνοτρόφος να έχει εξοντωθεί από άτομα του υποκόσμου στα πλαίσια ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Ετσι συγγενείς συνέλαβαν ως όμηρο τον αστυνόμο, ζητώντας να τους παραδοθεί ο συγγενής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ