«Ο Καλλικράτης και το Ασφαλιστικό θα καθορίσουν τη δυνατότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας στο μέλλον», τόνισε χτες η υπουργός Υγείας
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μεταφερθούν, όπως είπε, ο υφυπουργός Εσωτερικών οι υπηρεσίες Πρόνοιας και Δημόσιας Υγείας. Το πλαίσιο ενός κατώτερου πακέτου ώστε να τελειώσουμε με τα χωριστά μαγαζιά, όπως είπε, έδωσε ο Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος. Θα δημιουργηθεί, όπως είπε, «ένας ενιαίος πρωτοβάθμιος χώρος», ο οποίος υπό την ομπρέλα του «Καλλικρατικού δήμου» θα συνενώσει ό,τι υπάρχει: Δηλαδή, τα Κέντρα Υγείας, τα πολυιατρεία του ΙΚΑ, τα δημοτικά ιατρεία, τα κέντρα πρόληψης, τις ΜΚΟ και την Εκκλησία.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Μάριος Σαλμάς είπε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αν συμφωνήσουμε στη συγκεκριμενοποίηση θα είμαστε μαζί. Εξέφρασε αντίρρηση μόνο ως προς την πρόληψη, λέγοντας ότι πρέπει να παραμείνει στο ΕΣΥ όπως είπε χαρακτηριστικά χωρίς να το απορρίψει κατηγορηματικά.
Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε στο συνέδριο η Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία τόνισε: «Το σχέδιο Καλλικράτης με το οποίο έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ, δεν έχει στόχο την κάλυψη των ελλείψεων και απλώς την οργάνωση των υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο. Στόχος είναι η διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία άμεσα ή συγκαλυμμένα, η μεταφορά της οικονομικής επιβάρυνσης στους εργαζόμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία, η λειτουργία των υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά - ανταποδοτικά κριτήρια και μέσω της επιβολής τοπικής φορολογίας, η προώθηση της κοινωνικής εργασίας και της άτυπης μέριμνας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο τομέα Υγείας και της φροντίδας Υγείας, άμβλυνση των πολύ ακραίων καταστάσεων φτώχειας. Αυτός είναι μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που προωθείται είτε δοθούν αρχικά οι πόροι για τις αρμοδιότητες είτε όχι. Θα οδηγηθούμε σε κατηγοριοποίηση των υπηρεσιών Υγείας ανάλογα με τις επιχειρησιακές δυνατότητες του δήμου, το κυνήγι χορηγών, τη φιλανθρωπία των μονοπωλιακών ομίλων, τα επιλέξιμα κονδύλια της ΕΕ που προϋποθέτουν την εφαρμογή της παραπάνω πολιτικής».
Αναφερόμενη στον ισχυρισμό των κυβερνητικών στελεχών ότι και η κρίση αποτελεί αιτία για τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση υπογράμμισε: «Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι συμβάλλει στην ουσιαστική προστασία της υγείας και την πρόληψη την ίδια ώρα που υλοποιεί ή αποδέχεται, στο όνομα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, του δημόσιου ελλείμματος και των χρεών, τα μέτρα που προωθούνται ενάντια σε όλα τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων που καθορίζουν και την κατάσταση της υγείας. Δηλαδή περικοπή μισθών, αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, απολύσεις, εργασιακή ανασφάλεια, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ιδιωτικοποίηση τομέων όπως το νερό... Δε θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι τα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης αλλά και της προηγούμενης και συνολικά της ΕΕ και στον τομέα της Υγείας στοχεύουν στο να μειώσουν το "κόστος εργασίας" και στην παράμετρο που αφορά την υγεία των εργαζομένων. Να διαμορφώσουν μια ιδιαίτερα κερδοφόρο διέξοδο για το κεφάλαιο». Και η Κατερίνα Μιχαλιού κατέληξε: «Η πρόληψη και η ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών προϋποθέτουν την απαλλαγή του τομέα Υγείας και συνολικά της ανάπτυξης της χώρας από τους σιδερένιους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Απαιτεί την κατάργηση κάθε μορφής άμεσης και έμμεσης επιχειρηματικής - εμπορευματικής δραστηριότητας στην Υγεία και τη λειτουργία ενιαίου καθολικού αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας».
Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Χαράλαμπος Καραθάνος τάχτηκε υπέρ ενός ενιαίου εθνικού φορέα Υγείας στον οποίο θα υπαχθούν όλα τα νοσοκομεία δημόσια, στρατιωτικά και ΙΚΑ και τη δημιουργία Κέντρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε στενή συνεργασία με τους δήμους και ιδιώτες γιατρούς. Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης ο οποίος, μεταξύ των άλλων, συμφώνησε με τον ενιαίο φορέα Υγείας όπως τον περιέγραψε η υπουργός Υγείας.
Τέλος, ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης ζήτησε οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αφορούν στην πρόληψη και στην προαγωγή της υγείας να αποτελέσουν θεσμοθετημένες αρμοδιότητες μέσα από το σχέδιο «Καλλικράτης».
Ανακοίνωση, με αφορμή την κατάπτυστη απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Καλεί το λαό να αντισταθεί στον ογκούμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης, στην κρατική και εργοδοτική βία, καταστολή και τρομοκρατία. Να απαιτήσει και επιβάλει την κατάργηση των καμεροχαφιέδων.
Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η πρόσφατη γνωμοδότηση της λεγόμενης "Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα" με την οποία γίνεται δεκτό το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη για γενικευμένη και ουσιαστικά ανεξέλεγκτη χρησιμοποίηση των καμερών παρακολούθησης τόσο στους δημόσιους, όσο και σε ιδιωτικούς και εργασιακούς χώρους, είναι προκλητική και απαράδεκτη. Σηματοδοτεί μιαν ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.
Επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που υιοθετεί με την κατάπτυστη γνωμοδότησή της η λεγόμενη "ανεξάρτητη" Αρχή, κινείται ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση με αυτήν της προηγούμενης της ΝΔ, στα πλαίσια των γενικότερων αντιλαϊκών αποφάσεων που έχουν ληφθεί και από την ΕΕ, για την τρομοκράτηση, την καταστολή και τη χειραγώγηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων, την παραπέρα συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.
Αποκαλύπτεται επιπλέον ακόμη πιο καθαρά ότι οι λεγόμενες "Ανεξάρτητες Αρχές" δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα πρόσθετο εργαλείο του αστικού κράτους που χρησιμοποιεί ως "άλλοθι" η εκάστοτε κυβέρνηση, για τη νομιμοποίηση στη λαϊκή συνείδηση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι η γνωμοδότηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η, άνευ προηγουμένου, καθολική αντιλαϊκή επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας, στο σύνολο των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού, με στόχο να υποχρεωθεί να πληρώσει αυτός τα βάρη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Και παράλληλα σε μια περίοδο που το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα ανασυντάσσεται, οργανώνει τη δική του αντεπίθεση για την απόκρουση των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων, για την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής.
Η λεγόμενη "Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα", παρέχει πρόθυμη "χείρα βοηθείας" σε αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η κυβέρνηση, προκειμένου να επιβάλει για λογαριασμό της άρχουσας τάξης, τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της: Τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση και την αναβάθμιση των κρατικών και εργοδοτικών μηχανισμών τρομοκρατίας και καταστολής του εργατικού και λαϊκού κινήματος, ιδιαίτερα μάλιστα στους χώρους δουλειάς.
Η "Δημοκρατική Συσπείρωση" καταγγέλλει στους εργαζομένους, το λαό, τα συνδικάτα, τις άλλες κοινωνικές οργανώσεις, το νομικό κόσμο, την κατάπτυστη αυτή, υπαγορευμένη από την κυβέρνηση, γνωμοδότηση της "ανεξάρτητης" Αρχής. Τους καλεί να αντισταθούν, να δυναμώσουν τη δικής τους αντεπίθεση πιο αποφασιστικά και οργανωμένα, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος. Να υψώσουν με τον αγώνα τους φραγμό στον ογκούμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης, την κρατική και εργοδοτική βία, καταστολή και τρομοκρατία.
Να απαιτήσουν και να επιβάλουν την κατάργηση των καμερών παρακολούθησης τώρα!»