ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΡΟΥΤΣΑ - ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Φτιάχνουν κλίμα και μηχανισμούς για τις επικείμενες διευθετήσεις

Διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο με διευρυμένο μάλιστα περιεχόμενο ξεκινάνε Ελλάδα και Τουρκία

Οσο στην Ελλάδα και στην Τουρκία κάνει κουμάντο η αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστικοί της οργανισμοί, χειραψίες σαν κι αυτή δεν μπορούν παρά να υποκρύπτουν επικίνδυνες εξελίξεις για τους δυο λαούς

Eurokinissi

Οσο στην Ελλάδα και στην Τουρκία κάνει κουμάντο η αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστικοί της οργανισμοί, χειραψίες σαν κι αυτή δεν μπορούν παρά να υποκρύπτουν επικίνδυνες εξελίξεις για τους δυο λαούς
Το πλαίσιο μιας ελληνοτουρκικής συμφωνίας, η οποία θα έχει στο επίκεντρο την προώθηση διευθετήσεων εφ' όλης της ύλης στο Αιγαίο, συζήτησαν χτες στην Αγκυρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας με τον υπουργό Εξωτερικό της Τουρκίας. Η εν λόγω συμφωνία θα περάσει μέσα από το «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» των δύο χωρών, η δημιουργία του οποίου ανακοινώθηκε χτες και θα επισφραγιστεί με την εσπευσμένη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, στα μέσα του Μάη.

Χτες, μετά τη συνάντησή του με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Δ. Δρούτσας ανακοίνωσε ότι «αποφασίσαμε την εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο και είπαμε ο επόμενος γύρος αυτών των συνομιλιών να γίνει το συντομότερο δυνατόν και σίγουρα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν στην Αθήνα. Από ελληνικής πλευράς επικεφαλής της ομάδας θα αναλάβει ο πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ για το ίδιο θέμα είπε ότι και «εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα ενταθούν και θα αυξηθούν και αριθμητικά και από πλευράς περιεχομένου οι διερευνητικές αυτές συνομιλίες». Είναι φανερό από τις δηλώσεις Νταβούτογλου ότι η συζήτηση για το Αιγαίο θα επεκταθεί πέραν της υφαλοκρηπίδας, αφού αυτό υπονοείται με τον όρο «αύξηση του περιεχομένου» που χρησιμοποίησε σκόπιμα ο Τούρκος επικεφαλής της διπλωματίας.

Κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα (αρχικά προγραμματιζόταν για την αρχή Ιούνη) οι δύο πρωθυπουργοί θα ανακοινώσουν τη σύσταση του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας», το οποίο, μαζί με την επέκταση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που ανακοινώθηκαν χτες, θα αξιοποιηθεί επικοινωνιακά προκειμένου να δημιουργηθεί η εικόνα δύο χωρών που συνεργάζονται στενά για θέματα ενέργειας και οικονομίας, καθώς και συνεργασίας σε ζητήματα προστασίας του πολίτη.

Για να ενισχυθεί και αυτή η εικόνα το προσεχές διάστημα και μέχρι να επισκεφτεί την Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός, θα συναντηθούν όχι μόνον οι υπουργοί Εξωτερικών, αλλά - όπως είπε ο Α. Νταβούτογλου - και «οι υπουργοί Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Επικοινωνιών και Μεταφορών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συνολικά δέκα υπουργοί».

Κάτω από το πέπλο αυτών των εντατικών επαφών, αποφασίστηκε ήδη η εντατικοποίηση των συνομιλιών της ελληνοτουρκικής επιτροπής για την αναζήτηση συμφωνίας για το Αιγαίο.

«Εμπιστοσύνη» με ΝΑΤΟικό πρόσημο

Στη διάρκεια της συνάντησης των Δρούτσα - Νταβούτογλου και προκειμένου να αρχίσει η εμπέδωση των ελληνοτουρκικών διευθετήσεων, οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν πέντε νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), όλα με ΝΑΤΟικό πρόσημο, γεγονός που φανερώνει και τη σκοπιμότητά τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο υπουργών, τα εν λόγω ΜΟΕ προστίθενται στα προηγούμενα των 24 ΜΟΕ που έχουν ήδη υιοθετηθεί μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, κοιτώντας τη μακρά ιστορία των ελληνοτουρκικών ΜΟΕ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα 5 νέα είτε είναι ίδια, είτε παραλλαγές προηγούμενων ανακοινώσεων.

Τα ΜΟΕ που ανακοίνωσαν χτες οι Δρούτσας - Νταβούτογλου είναι:

1. Κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της σύμπραξης για την ειρήνη (ΝΑΤΟ), με τη συμμετοχή χωρών - μελών της Σύμπραξης για την Ειρήνη, τα συναφή εκπαιδευτικά κέντρα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

2. Διαλέξεις σε σπουδαστές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τους αρχηγούς Επιτελείων, στο πλαίσιο της ανταλλαγής αμοιβαίων επισκέψεων.

3. Διασύνδεση, σε επίπεδο επιτελών, μιας Ελληνικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Τουρκικό Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (NRDC-TR) και μιας Τουρκικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Ελληνικό Αναπτυσσόμενο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (NDC-GR), για εκπαιδευτικούς λόγους.

4. Οργάνωση αμοιβαίων εθιμοτυπικών επισκέψεων μεταξύ των Σχολών Πολέμου στο πλαίσιο προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό.

5. Διεξαγωγή κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων (ακαδημαϊκές μελέτες, σεμινάρια, συμπόσια και εκδόσεις άρθρων σε στρατιωτικά περιοδικά και επιθεωρήσεις των δύο χωρών) μεταξύ των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ των σπουδαστών, καθώς και μεταξύ των Σχολών Επιτελών.

Το βλέμμα και στο Κυπριακό

Η διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης, που αναθερμαίνει η ελληνική κυβέρνηση, προϋποθέτει «πρόοδο» και στο Κυπριακό. Για το λόγο αυτό ο Γ. Παπανδρέου έχει προγραμματίσει επίσκεψη στη Λευκωσία για την ερχόμενη Δευτέρα. Σήμερα θα βρεθεί στην Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Α. Κυπριανού.

Δημοσίως, η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζονται απλώς να παρακολουθούν τις διεργασίες των συνομιλιών Χριστόφια - Ταλάτ στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Απαντώντας σε ερώτημα για το Κυπριακό, μετά τη συνάντησή του με τον Α. Νταβούτογλου, ο Δ. Δρούτσας σημείωσε ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί διμερές θέμα Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην Κύπρο και θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στη διαδικασία αυτή.

«ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ»
Υποταγμένα σε σκοπούς ξένους προς τα λαϊκά συμφέροντα

Η υπόθεση της προώθησης επί δύο και πλέον δεκαετίες των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση της ειρήνης και της καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών. Αντίθετα, αποτελεί διαδικασία παράλληλη με την ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και την διαρκή υποβάθμιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Πρόκειται για μέτρα ΝΑΤΟικής έμπνευσης, που σε καμία περίπτωση δεν προάγουν την προσέγγιση και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο χωρών, οι οποίες άλλωστε συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ επί 60 χρόνια και οι στρατιωτικές τους δυνάμεις συμπράττουν σε μόνιμη βάση στα πλαίσια ΝΑΤΟικών αποστολών και ασκήσεων. Αυτό όμως δεν απέτρεψε όλα αυτά τα χρόνια να φθάσουν τουλάχιστον 5 φορές στα πρόθυρα πολέμου. Αλλού λοιπόν στοχεύουν τα ΜΟΕ.

Σταθερό σημείο αναφοράς των κατά καιρούς συζητήσεων γύρω από τα ΜΟΕ αποτελεί το Μνημόνιο της Βουλιαγμένης του 1988, μεταξύ των τότε υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Κ. Παπούλια και της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ. Σε αυτό προβλεπόταν η μη διεξαγωγή ασκήσεων και άλλων πτήσεων στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, των εθνικών και των θρησκευτικών εορτών των δύο χωρών. Ωστόσο ποτέ δεν εφαρμόστηκε πλήρως και διαρκώς παραβιάζεται από την τουρκική πλευρά.

Παρόλα αυτά, από τότε και στο εξής, κατά καιρούς εμφανίζεται και ένα πακέτο ΜΟΕ που αποτελεί μια παραλλαγή του προηγούμενου, τροφοδοτώντας έτσι έναν έμμεσο ελληνοτουρκικό διάλογο για το Αιγαίο, με αμερικανοΝΑΤΟική επιδιαιτησία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο της συζήτησης των ΜΟΕ από την τουρκική πλευρά έχουν τεθεί οι διεκδικήσεις της για αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου, όπου εντάσσεται και η πρόταση για πτήση των μαχητικών χωρίς να φέρουν όπλα.

Σταθμό στην πορεία των συζητήσεων των ΜΟΕ αποτελεί η Συμφωνία της Μαδρίτης του 1997 μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας Κ. Σημίτη και της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Με βάση αυτή, η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει τα «νόμιμα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο, δηλαδή πέραν των όσων ορίζουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Επίσης η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει τη «δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών». Ως τέτοιες βέβαια θα μπορούσαν να ερμηνευτούν, η άσκηση εκ μέρους της Ελλάδας των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ή οι έρευνες για πετρέλαιο.

Οι συζητήσεις σε επίπεδο στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων υπό την αιγίδα του τότε γγ του ΝΑΤΟ Ξ. Σολάνα ξεκίνησαν από τον Ιούλη του 1997. Κατά καιρούς υπήρχαν ανακοινώσεις για διάφορα επιμέρους ΜΟΕ, όπως η καθιέρωση γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Αμυνας των δύο χωρών και των επιτελείων. Τα ΜΟΕ κωδικοποιήθηκαν σε μια δέσμη 5 μέτρων κατά τις επαφές που είχε στις 3 Δεκέμβρη του 2007 η τότε υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό της που επισκέφθηκε την Αθήνα. Τα μέτρα αυτά είναι τα ίδια με όσα ανακοινώθηκαν χτες στην Αγκυρα με ορισμένες φραστικές διαφορές.

ΚΚΕ
Να ανησυχούν οι δυο λαοί

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την επίσκεψη Δρούτσα στην Τουρκία

Σε σχόλιο για την επίσκεψη Δρούτσα στην Τουρκία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ειδικά αυτή την περίοδο, που είναι επιδίωξη του ΝΑΤΟ να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του όλο το Αιγαίο, η επίσπευση της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα και η επιτάχυνση των συνομιλιών για την επίτευξη συμφωνίας για το Αιγαίο, πρέπει να ανησυχήσει και τους δυο λαούς.

Ουσιαστική μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών και των τεράστιων δαπανών δεν μπορεί να γίνει όσο η χώρα συμμετέχει στο ΝΑΤΟ, στους επιθετικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ