ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συναινετικά υπέρ του κεφαλαίου

Στο απυρόβλητο ο φορομπηχτικός για το λαό χαρακτήρας του νομοσχεδίου που συζητιέται στη Βουλή

Οι προτάσεις της ΝΔ είναι φιλομονοπωλιακές. Ο λαός πρέπει να τις πολεμήσει με την ίδια επιθετικότητα που επιβάλλεται να αντιμετωπίσει την πολιτική της κυβέρνησης
Οι προτάσεις της ΝΔ είναι φιλομονοπωλιακές. Ο λαός πρέπει να τις πολεμήσει με την ίδια επιθετικότητα που επιβάλλεται να αντιμετωπίσει την πολιτική της κυβέρνησης
Σαν «μεγάλη πολιτική νίκη» της ΝΔ και «προσωπική δικαίωση του Α. Σαμαρά», παρουσίασε χτες ο εκπρόσωπός της Π. Παναγιωτόπουλος την απόσυρση της διάταξης για την άμεση απόδοση του 8% στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών. Σε δηλώσεις του απέδωσε την εξέλιξη αυτή στην «ασφυκτική πίεση της Νέας Δημοκρατίας», ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για τροποποιήσεις σε άλλες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου «σύμφωνα με τις προτάσεις που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία».

Κλείνοντας το μάτι στην «αγορά», στο μεγάλο κεφάλαιο δηλαδή, ο Π. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα «συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι το φορολογικό νομοσχέδιο, αν δε βελτιωθεί, αν δεν αλλάξουν αρκετές ακόμη διατάξεις του, θα στεγνώσει την αγορά και από το τελευταίο ευρώ. Και αυτό που χρειάζεται η αγορά σήμερα, δεν είναι περισσότερη ασφυξία. Είναι μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια».

Επί της ουσίας, η ΝΔ περιορίζει την όποια κριτική της σε επιμέρους πλευρές των νομοσχεδίων της κυβέρνησης από τη σκοπιά των εργοδοτικών συμφερόντων, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον φορομπηχτικό σε βάρος του λαού χαρακτήρα του συγκεκριμένου νομοθετήματος.

Την απόλυτη συναίνεση της ΝΔ στις κυβερνητικές αποφάσεις επανέλαβε χτες και ο Δ. Αβραμόπουλος. Στο πλαίσιο συνέντευξής του στον ρ/σ «ΦΛΑΣ», δήλωσε ότι «εκεί που φτάσαμε μοιραζόμαστε τις ευθύνες όλα τα πολιτικά κόμματα με τον τρόπο που κυβερνήσαμε τα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση. Εγιναν λάθη». Και συμπλήρωσε ότι η «συναίνεση προετοιμάζεται και αν υπάρχουν θέματα πάνω στα οποία μπορούμε να συνεννοηθούμε, καλά θα κάνουμε να τα προετοιμάζουμε για να οδηγούμεθα σε κοινά συμπεράσματα». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι την «κυβερνητική πολιτική εμείς τη στηρίξαμε, βάλαμε πλάτες την ώρα τη δύσκολη, περιμένουμε να φέρει αποτελέσματα».

Αποτιμώντας μάλιστα την περίοδο Καραμανλή, ανέφερε πως θα την περίμενε πιο τολμηρή και θαρραλέα, προφανώς στην προώθηση των αντιλαϊκών αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, καθώς αμέσως συμπλήρωσε πως θα την περίμενε και με «λιγότερο υπολογισμό του πολιτικού κόστους».

ΛΑ.Ο.Σ.
Κατάπιε τη γλώσσα του για τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου

Σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο Γ. Καρατζαφέρης επανέλαβε το σύνολο των αντιδραστικών προτάσεων του κόμματός του

Κουβέντα δε βρήκε να πει για το ρόλο του ΝΑΤΟ στις εξελίξεις στο Αιγαίο που στόχο έχουν τη διχοτόμηση για την εξυπηρέτηση των σχεδίων των ιμπεριαλιστών, ο λαλίστατος κατά τα άλλα πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες στη Θεσσαλονίκη. Περιορίστηκε να πει πως από τη συνάντηση Δρούτσα - Νταβούτογλου ελπίζει ότι «δε θα υπάρξουν αμέσως δεσμεύσεις οι οποίες θα μας δημιουργήσουν πρόσθετους πονοκεφάλους τόσο στο Αιγαίο, όσο στη Θράκη και στην Κύπρο».

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. επιβεβαίωσε την στήριξή του στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την άγρια επίθεση που έχει εξαπολύσει στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για τη διάσωση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «εμείς δεν πρόκειται να βγάλουμε τον κόσμο στο δρόμο». Ετσι είπε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις σωστές επιλογές της κυβέρνησης και να κάνει κριτική στις λανθασμένες, σημειώνοντας με νόημα ότι «ο πρωθυπουργός έχει καλό αυτί».

Προέτρεψε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και τοποθέτηση του Λουκά Παπαδήμου στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Είπε ότι δεν προτείνει προσφυγή στο ΔΝΤ, αλλά να διερευνήσουμε τους όρους με τους οποίους θα δάνειζε τη χώρα ώστε να τους έχουμε ως παρακαταθήκη για να απευθυνθούμε στις αγορές. Πρότεινε η χώρα να αναζητήσει δανειστές σε άλλες χώρες, έξω από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ερωτώμενος για τη φορολόγηση της εκκλησίας και τις περικοπές στο δημόσιο, σημείωσε ότι «κανένας δεν έχει δικαίωμα να απουσιάσει από το εθνικό προσκλητήριο» όμως ευθύς αμέσως παρουσίασε κάποιους που θα μπορούσαν και να λείψουν από την εθνική προσπάθεια, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ. για πλήρη φοροαπαλλαγή των κερδών που θα επανεπενδύονται, στο όνομα της ανάπτυξης, για κινητοποίηση των χρημάτων της παραοικονομίας με κατάργηση του πόθεν έσχες π.χ. στην Οικοδομική δραστηριότητα, κλπ. Μάλιστα, πρότεινε και παράταση των συμβάσεων παραχώρησης των διοδίων για 5 χρόνια ως αντάλλαγμα οι κατασκευαστικές εταιρίες που τα εκμεταλλεύονται να υλοποιήσουν έργα ύψους 15 δισ. ευρώ.

Επανέλαβε την αντίθεσή του στη νομιμοποίηση των μεταναστών προβάλλοντας το επιχείρημα ότι θα οδηγήσουν στην ανεργία χιλιάδες Ελληνες εργαζόμενους καθώς θα προτιμούνται από τους εργοδότες ως πιο φθηνό και ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό.

Τέλος, ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι σκέφτεται σοβαρά να στηρίξει την υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη στον Δήμο Αθηναίων και του Παναγιώτη Ψωμιάδη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Εγγυημένος καπιταλισμός

Τον Οκτώβρη του 2008, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχε παρουσιάσει την πρότασή της για τη «χρηματοπιστωτική κρίση», όπως την χαρακτήριζαν τότε, μια πρόταση στήριξης των τραπεζών με ...διαφάνεια! Δήλωνε τότε ο Γ. Δραγασάκης: «Να είναι διαφανείς οι όροι και τα κριτήρια με τα οποία θα χορηγηθεί και θα κατανεμηθεί η όποια στήριξη»! Λίγο αργότερα, κατακεραύνωναν το πακέτο στήριξης των τραπεζών απ' την κυβέρνηση της ΝΔ. Στο πέρασμα αυτού του 1,5 περίπου χρόνου απ' τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχουν διατυπωθεί προτάσεις όπως: Για τράπεζες «μακριά από κερδοσκοπικές λογικές». Για ένα «προοδευτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα». Για «δημόσιο πυλώνα» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Για «κρατικοποίηση» άλλοτε μίας, άλλοτε δύο ή και περισσοτέρων τραπεζών. Η τελευταία πρόταση που διατυπώθηκε απ' το κόμμα αυτό αφορά στην «εθνικοποίηση» των τραπεζών. Τις προάλλες, ο επικεφαλής του σχήματος Αλ. Τσίπρας, σε δήλωσή του για τις εξελίξεις στην οικονομία, επέκρινε την κυβέρνηση για το λόγο ότι «δίνει στις τράπεζες 15 από τα 28 δισ. βοήθειας, για να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν πάνω στο ελληνικό χρέος και χωρίς καμία εγγύηση ότι θα στηρίξουν την πραγματική οικονομία». Αν δηλαδή υπήρχαν «εγγυήσεις» ότι θα κυκλοφορήσει «ζεστό» χρήμα, πάντως όχι στα χέρια των ανθρώπων του μόχθου, τότε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δε θα είχε καμία αντίρρηση για τον μποναμά στις τράπεζες.

Συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας πως «η μόνη ελπίδα για έξοδο απ' την κρίση είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής, η τόνωση της απασχόλησης, η ενίσχυση της ανάπτυξης». Ωραίοι είναι οι οπορτουνιστές στα λόγια. Σκόπιμα όμως κρύβουν από το λαό ότι στο δικό τους λεξιλόγιο, η ριζοσπαστική φρασεολογία έχει άλλη μετάφραση. Ετσι, όταν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «ανατροπή αυτής της πολιτικής», σε καμιά περίπτωση δεν εννοεί την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης, αλλά τη διαχείρισή του από μια κεϋνσιανού χαρακτήρα σοσιαλδημοκρατία της παλιάς κλοπής, η οποία υπηρέτησε το κεφάλαιο σε μια προηγούμενη περίοδο και τώρα έχει ξεπεραστεί για το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Οταν οι οπορτουνιστές λένε «τόνωση της απασχόλησης», σκόπιμα δε διευκρινίζουν αν αυτή ταυτίζεται με το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα, επειδή έχουν σταθερά απλωμένο το χέρι στις ευρωενωσιακές στρατηγικές που επιβάλλουν τις κάθε είδους ελαστικές μορφές απασχόλησης. Τέλος, όταν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «ενίσχυση της ανάπτυξης», εννοεί την καπιταλιστική ανάπτυξη, αφού ο ίδιος διακηρύττει ότι σε καμιά περίπτωση δεν οραματίζεται μια σοσιαλιστική ανάπτυξη, όπου τα μέσα παραγωγής θα βρίσκονται στα χέρια της εργατικής τάξης. Μια τέτοια ανάπτυξη όμως, καπιταλιστική, μόνο με παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης μπορεί να επιτευχθεί και εκεί καταλήγουν οι προτάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.


Β.

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Εκδήλωση για τον «Καλλικράτη»

Εκδήλωση με θέμα «Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ για το σχέδιο "Καλλικράτης"», διοργανώνει η Αχτιδική Επιτροπή Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ, την Τρίτη 13 Απρίλη στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΗΛΕΚΤΡΑ» στην Ορεστιάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ