ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Εκλογές σε φόντο σκληρής λιτότητας

Εκλογές για την ανάδειξη του 386μελούς Κοινοβουλίου διεξάγονται σήμερα στην Ουγγαρία, σε μια χώρα - μέλος της ΕΕ που ο λαός αντιμετωπίζει τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Οι κυρίαρχες δυνάμεις έσπευσαν να ζητήσουν και να λάβουν τελικά δάνειο 23,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. Σαν ...αντάλλαγμα, η κυβέρνηση υποσχέθηκε και εφαρμόζει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, τόσο στο εισόδημα, όσο και στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των καπιταλιστών.

Ανάμεσα στα μέτρα αυτά ξεχωρίζει το «πάγωμα» των μισθών του Δημοσίου για την επόμενη διετία, η περικοπή του 13ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, η μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση με απολύσεις 12.000 δημοτικών υπαλλήλων. Προβλέπεται η σταδιακή αύξηση από το 2012 της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 χρόνια να φτάσει σταδιακά στα 67 χρόνια, μείωση κατά 10% των επιδομάτων ασθενείας και αναπηρίας, αύξηση του ΦΠΑ από τον Ιούλιο του 2009 από 20% στο 25%, όπως και της φορολογίας σε βενζίνη, τσιγάρα και ποτά κατά 6% ενώ στα είδη πρώτης ανάγκης ορίστηκε ΦΠΑ στο 18%.

Παράλληλα, όμως, υπάρχει στήριξη στους επιχειρηματίες και στην άρχουσα τάξη καθώς σημειώθηκε μια μείωση των εργοδοτικών εισφορών στην Κοινωνική Ασφάλιση από 32 σε 27% με ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα υπολογισμού τα 140.000 φιορίνια (περίπου 500 ευρώ). Η αρχική ανακοίνωση για αύξηση της εταιρικής φορολόγησης από 16% σε 19% πάρθηκε πίσω και μαζί με την κατάργηση του λεγόμενου Φόρου Αλληλεγγύης κατά 4% στην ουσία αντί για αύξηση υπήρξε μείωση κατά 1% από 16% σε 15%!

Τα επώδυνα για το λαό μέτρα έφεραν παράλληλα και μείωση κατά 2,1% των πραγματικών μισθών το 2009 συγκριτικά με το 2008, με τις λιανικές πωλήσεις να σημειώνουν κάμψη την ίδια περίοδο κατά 4,7% και τη συνολική κατανάλωση των νοικοκυριών να μειώνεται κατά 7% περίπου. Στη «μαύρη» εικόνα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση έρχεται να προστεθεί και η ανεργία που ξεπερνά το 11%, η φτώχεια και η εξαθλίωση, φαινόμενα άγνωστα επί σοσιαλισμού. Τουλάχιστον 20.000 παιδιά πεινάνε, 100.000 προσπαθούν να επιζήσουν με πατάτες και ψωμί με λίπος, 90.000 είναι οι άστεγοι και κάθε χρόνο βγαίνουν στον πλειστηριασμό 2.000 σπίτια.

Το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το δεξιό κόμμα «Ενωση Πολιτών» (Fidesz) να υπερισχύει με 42-55%, ενώ το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (MSZP) να λαμβάνει το 11-16% και την προβλεπόμενη άνοδο του εθνικιστικού «Κινήματος για μια καλύτερη Ουγγαρία» (Jobbik). Σημαντικό είναι το γεγονός πως κατεβαίνει στις εκλογές και το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που δημιουργεί η αστική τάξη της χώρας. Με τον εκλογικό νόμο απαιτεί πάνω από 1.000 υπογραφές για τον κάθε υποψήφιο. Παρά τον εντεινόμενο αντικομμουνισμό, το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές και να κατεβάσει λίστες υποψηφίων στο 20% των εκλογικών περιφερειών της χώρας προβάλλοντας την ανάγκη μετώπου ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργάτες.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ
Μποϊκοτάζ από την αντιπολίτευση

Εκλογές για πρόεδρο, κοινοβούλιο και εκπροσώπους σε περιφέρειες και δήμους γίνονται από σήμερα ως την Τρίτη στο πολύπαθο Σουδάν, των 42 εκατομμυρίων, στη Βορειοανατολική Αφρική. Ωστόσο, τα προβλήματα που αφορούν στην εκλογική διαδικασία είναι πολλά και σοβαρά με πρώτο την σχεδόν καθολική αμφισβήτηση των όποιων αποτελεσμάτων προκύψουν απ' τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ετσι 18 κόμματα της αντιπολίτευσης θα μποϊκοτάρουν συνολικά ή εν μέρει τις σημερινές εκλογές. Ανάμεσα σ' αυτά είναι το Σουδανικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα (πρώην αντάρτες του SPLΑ), το Σουδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το κόμμα UMMA τα οποία απέσυραν τους υποψηφίους τους, καταγγέλλοντας πως οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα και τα συσσωρευμένα προβλήματα που αφορούν στην εκλογική διαδικασία δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή δίκαιων, ελεύθερων, δημοκρατικών εκλογών...

Απέναντι σ' όλα αυτά ο Σουδανός πρόεδρος Ομάρ Αλ Μπασίρ (που ας μην ξεχνάμε εκκρεμεί εις βάρος του ένταλμα σύλληψης απ' το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ) απαντά με απειλές. Πριν μιάμιση βδομάδα, όταν οι πρώην αντάρτες του SPLM και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν αναβολή των εκλογών μέχρι το Νοέμβρη, απείλησε με ματαίωση του κρίσιμου δημοψηφίσματος που έχει προγραμματιστεί για το Γενάρη του 2011 σχετικά με την ανεξαρτησία ή όχι του Νότιου Σουδάν. Απ' την άλλη, το μποϊκοτάρισμα των προεδρικών (μεταξύ άλλων) εκλογών φαίνεται πως του εξασφαλίζει ως σχεδόν βέβαιη νίκη απ' τον πρώτο γύρο (όπου εκλέγεται πρόεδρος με το 50% των ψηφισάντων)...

Αυτό το κλίμα σε μια χώρα με μακρόχρονο ανελεύθερο δικτατορικό καθεστώς (με επίχρισμα ισλαμικού νόμου) έρχεται να συμπληρώσει η μη εφαρμογή πολλών διατάξεων της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2005 που συνήφθη ανάμεσα στον πρόεδρο Μπασίρ και τους αντάρτες του νότου και τερμάτιζε τον πολυετή πόλεμο βορρά - νότου με πάνω από 2 εκατ. νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες και αυτοεξόριστους σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι αντιπαραθέσεις (ακόμη και μάχες) βορρά - νότου για το διαμοιρασμό των εσόδων απ' την παραγωγή πετρελαίου ωστόσο παραμένουν συχνές. Η διάλυση της στρατιωτικής πτέρυγας του Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (SPLA) και η ενσωμάτωσή του στο σουδανικό στρατό, όπως προβλεπόταν απ' την ειρηνευτική συμφωνία, στην ουσία δεν ξεκίνησε ποτέ. Οι πρώην αντάρτες προχώρησαν στη δημιουργία ενός νοτιοσουδανικού στρατού με κακοπληρωμένους στρατιώτες που εμπλέκονται στις συγκρούσεις τοπικών κοινοτήτων. Στελέχη του SPLM θεωρούν πως οι συγκρούσεις μεταξύ φυλετικών κοινοτήτων υποδαυλίζονται από το Εθνικό Κόμμα του Κογκρέσου (NCP) του ισλαμιστή Σουδανού προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ, με σκοπό να εμποδιστεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2011 και η πιθανότητα απόσχισης του νότου με την ανακήρυξη ανεξαρτησίας που θεωρείται σήμερα και το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

Το κύριο ωστόσο σε αυτή τη σημαντική στρατηγικά χώρα, τη μεγαλύτερη αραβική αφρικανική χώρα, που βγαίνει επιπλέον στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι οι ανταγωνισμοί που αναπτύσσονται ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την εκμετάλλευση του πλούσιου υπεδάφους της. Στη δίνη αυτών των σύνθετων και επικίνδυνων καταστάσεων βρίσκεται η εργατική τάξη του Σουδάν, που, ανεξαρτήτως θρησκείας και φυλής, παραμένει παγιδευμένη στη μέγκενη της φτώχειας.


Δ.Ο.

ΡΩΣΙΑ-ΠΟΛΩΝΙΑ
Συνετρίβη αεροσκάφος με τον Πολωνό Πρόεδρο

ΜΟΣΧΑ.--

Το αεροσκάφος του Προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι συνετρίβη καθώς πλησίαζε στο ρωσικό αεροδρόμιο του Σμολένσκ, ανακοίνωσε Πολωνός αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για επιζώντες και πολύ περισσότερο για τα αίτια του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ITAR-TASS, το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι στο αεροσκάφος επέβαινε ο Πρόεδρος Κατσίνσκι και η σύζυγός του, καθώς και μέλη της πολωνικής κυβέρνησης. Βάσει των τελευταίων πληροφοριών κατά τη συντριβή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 87 άνθρωποι αλλά οι πληροφορίες δεν είχαν επιβεβαιωθεί.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ