ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ «ΟΚΤΩ»
Οι εργασίες ξεκίνησαν, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν

Ενα γκρουπ από διαδηλωτές ενάντια στην αμερικανική παρουσία στην Οκινάουα σε δράση. Αμείωτες συνεχίστηκαν και χτες, πρώτη μέρα της Συνόδου, οι διαδηλώσεις

Associated Press

Ενα γκρουπ από διαδηλωτές ενάντια στην αμερικανική παρουσία στην Οκινάουα σε δράση. Αμείωτες συνεχίστηκαν και χτες, πρώτη μέρα της Συνόδου, οι διαδηλώσεις
ΟΚΙΝΑΟΥΑ.-

Στον απόηχο των διαδηλώσεων των Ιαπώνων στην αμερικανική βάση της Οκινάουα, που συνεχίστηκαν αμείωτες, άρχισαν χτες και επισήμως οι εργασίες της Συνόδου των ισχυροτέρων κρατών του πλανήτη - «G7» και «G8» - με τη Ρωσία να συμμετάσχει στη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση. Ο λόγος του διαχωρισμού είναι ότι η Ρωσία συμμετέχει μεν στις πολιτικές συνομιλίες, όχι όμως στις οικονομικές. Τι τη χωρίζει από την πλήρη ένταξή της στο γκρουπ όπου συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς; Το χρέος των 42 δισ. που χρονολογείται από την εποχή που υπήρχε η ΕΣΣΔ...

Εξάλλου, το εξωτερικό χρέος των χωρών είναι αυτό που μονοπωλεί σχεδόν την επικαιρότητα, καθώς μόλις ένα χρόνο πριν, κατά τη διάρκεια της περσινής ετήσιας Συνόδου, που έγινε στην Κολωνία, η «G7» είχε «υποσχεθεί» τη διαγραφή χρέους, ύψους 100 δισ. δολαρίων από τα 260 δισ. που χρωστούν στη Δύση, για 25 από 40 χώρες που είχαν καταγραφεί στον κατάλογο των πτωχότερων χωρών και που το ΔΝΤ και η ΠΤ είχαν αποφανθεί ότι έχουν πληγεί περισσότερο από τα μέτρα και το χρέος. Η υπόσχεση έλεγε για το τέλος του έτους... Χτες κατά την πρώτη συνεδρίαση, στο ανακοινωθέν που έβγαλε η «G7» τονίζεται ότι μόλις εννέα χώρες έχουν ήδη εξασφαλίσει υποψηφιότητα για μερική διαγραφή του εξωτερικού χρέους τους. Το Μπενίν, η Βολιβία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Ονδούρα, η Μαυριτανία, η Μοζαμβίκη, η Σενεγάλη, η Τανζανία και η Ουγκάντα.

Το ανακοινωθέν αναφέρει όμως ότι η «G7» θεωρεί ότι είναι απαραίτητες νέες προσπάθειες για την εφαρμογή της εν λόγω πρωτοβουλίας, αλλά δεν κάνει παραχωρήσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσουν οι φτωχές χώρες, οι οποίες επιθυμούν να χαρακτηριστούν υποψήφιες. Δεδομένων αυτών των δηλώσεων, ακόμη και από τις ελάχιστες εννέα χώρες, μόνο η Ουγκάντα πληροί ακόμη και με το ζόρι τις προϋποθέσεις.

Επί τάπητος η παγκόσμια οικονομία

Σημαντικό θέμα της ατζέντας είναι φυσικά και η παγκόσμια οικονομία, για την οποία «διαπιστώνεται ότι διανύει μία θετική περίοδο». Συγκεκριμένα, το ανακοινωθέν αναφέρει ότι υφίσταντο μεγαλύτερες προοπτικές για πλέον ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη, αλλά υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις της διακύμανσης των τιμών του πετρελαίου. Οι οικονομίες των επτά πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου βαδίζουν προς μια περισσότερο ισόρροπη και διαρκή ανάπτυξη, ενώ η ρωσική οικονομία ανέρρωσε συντομότερα από το αναμενόμενο, όσον αφορά την κρίση του 1998. Φυσικά, όπως πάντα, διαπιστώνονται ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης της Ιαπωνίας, αλλά καλείται το Τόκιο να επιμείνει σε μακροοικονομικές πολιτικές που θα βασίσουν την ανάπτυξη σε ισχυρή εγχώρια ζήτηση.

Παράλληλα, αναγνώρισαν τη σημασία των επενδύσεων στον τομέα των νέων τεχνολογιών, με στόχο την ενίσχυση των αναπτυξιακών τάσεων των οικονομιών τους. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, καλούνται οι ΗΠΑ να αυξήσουν το επιτόκιο καταθέσεων, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα - ρεκόρ του αμερικανικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η Ευρώπη να προωθήσει δυναμικά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο τη βελτίωση της απασχόλησης και την ώθηση επενδύσεων.

Τέλος, οι ηγέτες της «Ομάδας των Επτά» επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να μπλοκάρουν δάνεια διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ, προς χώρες οι οποίες δε θα συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος.

Η ατζέντα και ο ρόλος Πούτιν

Πάντως, αρκετά είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο και εκτός οικονομικής σφαίρας. Ενα από τα κυριότερα φυσικά είναι η χρήση της τεχνολογίας, αλλά και η καταπολέμηση του AIDS και άλλων μολυσματικών ασθενειών, όπως η ελονοσία και η φυματίωση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην ατζέντα εμπεριέχονται ακόμη το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, θέμα που σίγουρα θα προκαλέσει τριβές μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, δεδομένου του «εμπορικού πολέμου» που μαίνεται στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

Τέλος, για πρώτη φορά οι ηγέτες των ισχυροτέρων κρατών του πλανήτη θα συζητήσουν το θέμα της Κολομβίας και μάλιστα αναμένεται να εκδώσουν και ανακοινωθέν υποστήριξης προς την κυβέρνηση της χώρας και τη στήριξή του για την αναγέννηση της οικονομίας. Φυσικά δεν πρόκειται να λείπουν από το στόχαστρο και η αναθεώρηση του ΟΗΕ, τα Βαλκάνια, το Ανατολικό Τιμόρ, η ΛΔ Κορέας, η Ινδία και το Πακιστάν, ενώ ειδικό θέμα θα είναι και το λαθρεμπόριο των διαμαντιών από την Αφρική.

Πάντως, ο πιο παράξενος εξακολουθεί να είναι ο ρόλος της Ρωσίας, η οποία συμμετέχει «εν μέρει» από το 1994. Λίγο πριν την έναρξη των επίσημων εργασιών, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπιλ Κλίντον και Βλαντίμιρ Πούτιν, πραγματοποίησαν διμερή συνάντηση στο θέρετρο Νάγκο της Οκινάουα, στο περιθώριο της ετήσιας διάσκεψης κορυφής της «G8». Εξάλλου, ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι και το αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας (NMD), το οποίο απορρίπτει η Μόσχα και όχι μόνο. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Πούτιν προέρχεται και από τις επισκέψεις στη ΛΔ Κορέας και την Κίνα, τότε το ζήτημα αποκτά νέες διαστάσεις, καθώς οι ηγέτες των υπολοίπων χωρών αναμένουν να ακούσουν λεπτομέρειες...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Καταδικάστηκε για ομιλία που είχε γίνει προ επταετίας!

Μήνυμα αλληλεγγύης προς το Κόμμα Εργασίας της Τουρκίας - ΕΜΕΡ, για τη καταδίκη και φυλάκιση στελέχους του, έστειλε το ΚΚΕ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Μήνυμα αλληλεγγύης απέστειλε ο Μπάμπης Αγγουράκης, υπεύθυνος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, προς το Κόμμα Εργασίας της Τουρκίας - ΕΜΕΡ μετά τη σύλληψη και καταδίκη σε 13 μήνες φυλάκιση του Μουσταφά Γιαλτσινέρ, υπευθύνου Διεθνών Σχέσεων του ΕΜΕΡ και μέλους του Γενικού Εκτελεστικού του Συμβουλίου.

Ο Γιαλτσινέρ καταδικάστηκε για ομιλία που είχε απευθύνει με τίτλο «Λαοί και Ελευθερίες», συμμετέχοντας σε πάνελ εκδήλωσης του ιδρύματος «Folk Houses», το οποίο ιδρύθηκε το 1930 στη βάση των πολιτικών απόψεων του Κεμάλ Ατατούρκ και δραστηριοποιείται κυρίως σε θέματα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και κοινωνικά. Η ομιλία είχε γίνει πριν από 7 χρόνια και χρησιμοποιήθηκε ως ενοχοποιητικό στοιχείο με βάση το άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο αν και έχει στηλιτευτεί και από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, χρησιμοποιείται, ακόμη, όπως καταγγέλλει το ΕΜΕΡ, για να «κλείνει το στόμα» σε πολιτικούς και διανοούμενους που δεν εκφράζουν συμφέρουσες, για την κυρίαρχη τάξη της Τουρκίας, απόψεις.

Το μήνυμα έχει ως εξής:

«Με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε την καταδίκη του συντρόφου Μουσταφά Γιαλτσινέρ, Μέλους της ηγεσίας και Υπεύθυνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματός σας, σε 13 μήνες φυλάκιση για δηλώσεις του που είχαν γίνει πριν 7 χρόνια σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σας.

Η συγκεκριμένη καταδίκη για άλλη μια φορά αποδεικνύει πόσο κενές περιεχομένου είναι οι διακηρύξεις και οι δηλώσεις σχετικά με τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Η ενέργεια αυτή και πολλές άλλες που ακολούθησαν την απόφαση για παραχώρηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας-μέλους της ΕΕ αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της ογκούμενης διαμαρτυρίας και των αγώνων των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα σας, αναδεικνύει για πολλοστή φορά την πραγματική ταυτότητα των ευρωατλαντικών δομών, ΝΑΤΟ, Συμβούλιο της Ευρώπης κ.ά. των οποίων είναι μέλος και η Τουρκία.

Το Κόμμα μας με τον πιο αποφασιστικό τρόπο καταδικάζει την παραπάνω αντιδημοκρατική απόφαση, και θα συμβάλει στην ανάπτυξη του κινήματος διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης με τον αγώνα σας».

Associated Press

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Στο 15% η ανεργία

Δύο μήνες μετά από τις σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε ανέργους και αστυνομικές δυνάμεις, στη βόρεια Αργεντινή, δημοσιογραφικές πληροφορίες, που δε διαψεύστηκαν από καμία κυβερνητική πηγή, ήθελαν τον Πρόεδρο της χώρας Φερνάντο Ντε Λα Ρούα να αναζητεί «ήπιο τρόπο» να ανακοινώσει τη διατήρηση της ανεργίας στο ποσοστό ρεκόρ του 15%. Οπως εκτιμούσαν πολιτικοί σχολιαστές, ο Ντε Λα Ρούα, πιθανότατα, δεν πρόκειται να αποφύγει την επανάληψη σκηνών σαν αυτή της φωτογραφίας, που εκτυλίχτηκαν στις αρχές Μάη, όταν χιλιάδες εξοργισμένοι άνεργοι συγκρούονταν επί ώρες με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, αποκλείοντας μεγάλους αυτοκινητόδρομους και μετατρέποντας σε πεδίο μάχης το κέντρο αρκετών πόλεων.

ΚΙΝΑ
Φονικές κατολισθήσεις

ΠΕΚΙΝΟ.-

Μέχρι στιγμής, ο προσωρινός απολογισμός των πλημμυρών που έπληξαν τη βόρεια επαρχία Σαανσί αυτόν το μήνα και προκάλεσαν εκτεταμένες κατολισθήσεις, έχουν χάσει τη ζωή τους 213 άνθρωποι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Νέα Κίνα».

Από τις πλημμύρες στην επαρχία Ανκάνγκ, κοντά στα σύνορα με την επαρχία Σισουάν, καταστράφηκαν περίπου 4.000 σπίτια, διακόπηκε η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο και υπέστη ζημιές το τηλεφωνικό δίκτυο, στο διάστημα από 11 μέχρι 14 του Ιούλη. Οι περισσότεροι νεκροί που ανέρχονται σε 202 συνολικά αναφέρθηκαν στην περιοχή Ζιγιάνγκ της επαρχίας.

ΡΩΣΙΑ
Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου

ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ.-

Νεκροί και οι 19 επιβαίνοντες (16 αλεξιπτωτιστές και τριμελές πλήρωμα) του στρατιωτικού ελικοπτέρου «ΜΙ-8», το οποίο συνετρίβη τέσσερα λεπτά μετά την απογείωσή του σε αεροδρόμιο κοντά στο Λένινγκραντ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών. Οταν το ελικόπτερο βρισκόταν σε ύψος 150 μέτρα, ακούστηκε ένας δυνατός κρότος και το ελικόπτερο έπεσε, ακολούθησε έκρηξη και εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Η μηχανή κάηκε ολοσχερώς. Διευκρινίστηκε ότι η πτώση του ελικοπτέρου οφείλεται σε τεχνική βλάβη του έλικα της ουράς. Στο ελικόπτερο βρισκόταν η εθνική ομάδα αθλητών - αλεξιπτωτιστών της Ρωσίας, η οποία έκανε τις τελευταίες προπονήσεις ενόψει της συμμετοχής της σε διεθνείς διοργανώσεις. Οι αλεξιπτωτιστές ήταν αξιωματικοί και στρατιώτες των ρωσικών αερομεταφερόμενων στρατευμάτων, καθώς και υπάλληλοι του υπουργείου Αμυνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ