ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Κοινή διακήρυξη ενάντια στην αμερικανική πυρηνική ομπρέλα

Εγκάρδιες συνομιλίες των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πούτιν στο Πεκίνο

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Βλ. ΜΑΣΙΝ).-

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, όπου τη Δευτέρα το βράδυ τού επιφυλάχτηκε μια θερμότατη υποδοχή στην Πλατεία Τιενανμέν. Τον συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιλία Κλεμπάνοφ, ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ και ο υπουργός Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγεφ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον πρόεδρο της Κίνας,Ζιάνγκ Ζεμίν, ήταν η ενίσχυση των διμερών οικονομικών και στρατιωτικών σχέσεων, καθώς και ζητήματα συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Υπέγραψαν ορισμένες διμερείς συμφωνίες για τη συνεργασία στον οικονομικό τομέα και για τη δυνατότητα κατασκευής αεριαγωγού από τη Ρωσία προς την Κίνα. Σημειώνεται ότι ενόψει της επίσκεψης στην Κίνα, ο Πούτιν, σε συνέντευξή του σε Κινέζους δημοσιογράφους, είχε τονίσει ότι η Κίνα «παραμένει πράγματι ένας στρατηγικός εταίρος» της Ρωσίας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «αυτή η σχέση θα διαρκέσει και κατά τον επόμενο αιώνα».

Οι συνομιλίες Ζεμίν - Πούτιν επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα και στο αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας (NMD). Σχετικά μ' αυτό, οι δυο πρόεδροι υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη για τα ζητήματα της αντιπυραυλικής άμυνας, με την οποία καταδίκασαν για άλλη μια φορά το αμερικανικό σχέδιο δημιουργίας πυρηνικής ομπρέλας που θα ξαναρχίσει την κούρσα των εξοπλισμών, η οποία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για όλο τον κόσμο. Κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να αντισταθεί στο αμερικανικό σχέδιο ανάπτυξης ενός εθνικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας (NMD), το οποίο εγκυμονεί τον κίνδυνο ανατροπής της παγκόσμιας στρατηγικής ισορροπίας. Η Ρωσία και η Κίνα κρίνουν ότι η ανάπτυξη αυτού του συστήματος αποτελεί παραβίαση της ρωσο-αμερικανικής αντιπυραυλικής Συνθήκης ΑΒΜ του 1972. Ο Πούτιν, μάλιστα, τόνισε ότι η Ρωσία και η Κίνα δε θα παραμείνουν χωρίς απάντηση, αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν το πρόγραμμά τους για την αντιπυραυλική άμυνα.

Επίσης, οι δυο ηγέτες εκφράζουν την ανησυχία και την αντίθεσή τους απέναντι στα σχέδια ορισμένων κρατών να αναπτύξουν στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού μια ασπίδα αντιπυραυλικής άμυνας (TMD), της οποίας οι συνέπειες θα είναι αρνητικές. «Η εμπλοκή της Ταϊβάν σε μια οποιαδήποτε μορφή αντιπυραυλικής άμυνας που θα αναπτυχθεί από ένα ξένο κράτος είναι απαράδεκτη και θα μπορούσε να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή», τονίζεται στη Διακήρυξη.

Στη διάρκεια της επίσκεψης ο Πούτιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας επιβεβαιώνει τη σταθερή θέση αρχών σε σχέση με την Ταϊβάν ως αναπόσπαστο τμήμα της ΛΔ της Κίνας και απορρίπτει τη θεωρία των «δυο Κίνων». Η αναφορά στην Ταϊβάν έχει σχέση με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο ν' αναπτύξουν σε συνεργασία με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα μια ασπίδα αντιπυραυλικής άμυνας στη Βόρεια Ασία.

Τέλος, ο Πούτιν επανέλαβε με ικανοποίηση τα λόγια του Ζεμίν ότι «ο καλός γείτονας είναι καλύτερος από έναν μακρινό συγγενή» και εξέφρασε τη βεβαιότητα για την παραπέρα ανάπτυξη των αμοιβαίων σχέσεων της ΛΔ της Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επεισόδια υπό το βλέμμα του ΓΓ του ΝΑΤΟ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Μια ακόμη νύχτα επεισοδίων, η χτεσινή για το Κοσσυφοπέδιο και ειδικότερα για την πόλη που μονίμως βρίσκεται στο επίκεντρο της έντασης και των συγκρούσεων, την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα και παρά την παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον.

Η γέφυρα του ποταμού Ιμπάρ, που χωρίζει το σερβικό από τον αλβανικό τομέα της πόλης, αποτέλεσε τη νύχτα της Δευτέρας, το μέρος όπου περισσότεροι από 100 Σέρβοι διαδήλωναν δυναμικά, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για τη σύλληψη ενός Σέρβου από τους άνδρες της «KFOR» στο σερβικό βόρειο τμήμα της πόλης. Η μαχητικότητα των Σέρβων αναχαιτίστηκε από τους Γάλλους της ειρηνευτικής δύναμης, αλλά κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πυροβολισμών στον αέρα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των γαλλικών δυνάμεων. Σύμφωνα, πάντα με τον εκπρόσωπο, η χρήση των δακρυγόνων και οι πυροβολισμοί ήταν αναγκαίοι προκειμένου να εκκενωθεί η περιοχή, καθώς η κατάσταση ήταν ιδιαιτέρως τεταμένη, όταν οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σταθμό της Αστυνομίας του ΟΗΕ και πετροβόλησαν τους άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης.

Ο Γάλλος εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι ένας αστυνομικός της δύναμης του ΟΗΕ απήχθη από το πλήθος των Σέρβων. Οπως δήλωσε ένας κάτοικος, είδε τον αστυνομικό, πιθανότατα Ινδό, να οδηγείται διά της βίας σε ένα αυτοκίνητο. Πάντως, τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, πιθανότατα από τα δακρυγόνα.

«Πολλά προβλήματα»

Το νέο κύμα έντασης έλαβε χώρα, ενώ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον καθώς και άλλοι πρέσβεις από τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ επισκέπτονταν το Κόσσοβο, προκειμένου να έχουν ιδίοις όμμασι άποψη για την κατάσταση που επικρατεί, αφού πια έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος και από την παρουσία των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων.

Ο Ρόμπερτσον, τόνισε προς τους δημοσιογράφους, ότι επισκέπτεται την περιοχή φέρνοντας μια προειδοποίηση τόσο προς τους Σέρβους ως και προς τους Αλβανούς Κοσσοβάρους, ότι πρέπει να κάνουν τα πάντα, για να σταματήσει η «διαφυλετική βία», την οποία μάλιστα προσομοίασε με «καρκίνο που απειλεί το μέλλον της επαρχίας, ενώ καταλόγισε ευθύνες στις πολιτικές ηγεσίες και των δύο κοινοτήτων, ισομερώς...

Ανάλογα δυσοίωνο ύφος διακατείχε και τις δηλώσεις του πολιτικού διοικητή του ΟΗΕ, Μπερνάρ Κουσνέρ, που με αφορμή τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, προέβλεψε ότι θα υπάρχουν «πολλά προβλήματα». Ο Κουσνέρ, σε συνέντευξη που έδωσε χτες στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι περιμένει «πολλά προβλήματα εκ μέρους αυτών που δεν είναι οπαδοί της δημοκρατίας», τόνισε ο Κουσνέρ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε πριν από εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους αντιπολιτευόμενους δημάρχους της Γιουγκοσλαβίας.

Associated Press

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Το πετρέλαιο «πνίγει» ποταμό

Πρόσω ολοταχώς για τους καταρράχτες του Ιγκουασού, έχει βάλει η τεράστια πετρελαιοκηλίδα περισσοτέρων από 1 εκατομμυρίων γαλονιών αργού πετρελαίου, που απειλεί την υδρόβια, αλλά και παράκτια ζωή στον ποταμό Ιγκουασού, στη χειρότερη οικολογική καταστροφή για τη Βραζιλία την τελευταία 25ετία.

Τα ειδικά συνεργεία, αλλά και οι περιβαλλοντολόγοι προσπαθούν νυχθημερόν να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο και θέτουν όλες τις δυνάμεις με τεχνητά φράγματα να αναχαιτίσουν και δη να σταματήσουν την πορεία του αργού πετρελαίου, περίπου 25 μίλια από το επίμαχο σημείο.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκκληση για να σωθούν οι απεργοί πείνας
ΑΓΚΥΡΑ

Στο θάνατο έχουν φτάσει τέσσερεις κρατούμενοι των φυλακών Κιρκλαρελί, στη βορειοδυτική Τουρκία, έχοντας συμπληρώσει περισσότερο από δύο μήνες συνεχόμενης απεργίας πείνας, όπως ανακοίνωσαν, χθες, εκπρόσωποι της οργάνωσης «Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Η οργάνωση απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει προκειμένου να αποσωβηθεί το μοιραίο. Οι τουρκικές αρχές, από την άλλη, απέφυγαν επιμελώς το οποιοδήποτε σχόλιο.

Οι τέσσερεις πολιτικοί κρατούμενοι, μέλη αριστερών οργανώσεων, διαμαρτύρονται με την απεργία πείνας για τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των φυλακών έτσι ώστε οι κρατούμενοι να βρίσκονται, μόνο ανά τρεις, σε μικρά κελιά. Οι απεργοί πείνας υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό καταδικάζονται, πλέον, σε συνθήκες σχεδόν απόλυτης απομόνωσης και παράλληλα είναι πιο ευάλωτοι σε βασανιστήρια καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με κανέναν. Οι ανησυχίες των κρατουμένων επιβεβαιώνονται καθώς οι τουρκικές αρχές έχουν παραδεχτεί ότι στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια «συγχρωτισμού αριστερών και κούρδων κρατουμένων καθώς και η δυνατότητα πραγματοποίησης εξεγέρσεων και συντονισμού σε απεργίες πείνας».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ισχυρή σεισμική δόνηση

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλόνισε, χτες, τις μεθοριακές περιοχές του Πακιστάν και του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων, η δόνηση είχε μέγεθος 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίζεται στην περιοχή Χιντουκούς του Αφγανιστάν, περίπου 200 χλμ βορειοδυτικά της πόλης Πεσχαβάρ του βορείου Πακιστάν. Οι ίδιες πηγές μιλούν για 2 νεκρούς, αρχικά, αλλά αναφέρουν πολλές καταρρεύσεις σπιτιών με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, όσο και στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ο στρατός «θα απαντήσει μόνο αν δεχθεί επίθεση»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ο στρατός «δε θα ανεχτεί καμία απειλή εναντίον της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της συνταγματικής τάξης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας». Αυτές είναι οι δηλώσεις του συνταγματάρχη Σβέτοζαρ Ράντισιτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου διευκρίνισε σε όλους τους τόνους, ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός θα απαντήσει ΑΝ δεχτεί επίθεση.

Ερωτώμενος για ενδεχόμενη απόφαση του Μαυροβουνίου να ανακηρύξει την ανεξαρτησία του, ο Ράντισιτς δήλωσε πως «ο γιουγκοσλαβικός στρατός δεν αποφασίζει αν το Μαυροβούνιο θα παραμείνει ή όχι στην ομοσπονδία» και πρόσθεσε πως «ο στρατός ποτέ δεν εναντιώθηκε στο λαό και θα εμποδίσει, με κάθε κόστος, έναν εμφύλιο πόλεμο».

Εντούτοις, ο Ράντισιτς επισήμανε πως σε περίπτωση που η ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου αναγνωριστεί διεθνώς, «ο γιουγκοσλαβικός στρατός μπορεί να θεωρηθεί ως επιτιθέμενος, ακόμα και αν δεχτεί επίθεση από τις παραστρατιωτικές μονάδες» του Μαυροβουνίου, τότε σε αυτήν την περίπτωση, θα απαντήσει δυναμικά.

ΕΕ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Χορηγίες στα εκπαδευτικά ιδρύματα της αντιπολίτευσης!

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Χωρίς προσχήματα και αιδώ, για άλλη μία φορά, η Ευρωπαϊκή ένωση επιχειρεί να επέμβει στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας, διά της γνωστής μεθόδου, του σχεδίου «οικονομικής βοήθειας των αντιπολιτευόμενων δήμων και των σχολείων αυτών».

Ετσι, χτες και μάλιστα σε ειδική εκδήλωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφασή της να χρηματοδοτήσει με 3,8 εκατομμύρια ευρώ ένα πιλοτικό σχέδιο παροχής οικονομικής βοήθειας προς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των δήμων της Σερβίας, που ελέγχονται από την αντιπολίτευση. Το πρόγραμμα με την επωνυμία «Σχολεία για μια δημοκρατική Σερβία» βασίζεται στις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με επτά σερβικές πόλεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενέργεια για τη Δημοκρατία», με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προμηθεύσει τον περασμένο χειμώνα με πετρέλαιο τους δήμους της αντιπολίτευσης. Η οικονομική βοήθεια της Επιτροπής θα διατεθεί για την αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων και για την προμήθεια διδακτικού υλικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ