ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Ορίστηκε το ποσό αποζημίωσης ανά ζώο

Καμία δέσμευση για το χρόνο καταβολής της αποζημίωσης των 350.000 έως 500.000 δραχμών ανά ζώο. Στον Εβρο θανατώθηκαν πάνω από 1.000 βοοειδή. Την άμεση καταβολή των αποζημιώσεν ζητά η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ

Το ποσό της αποζημίωσης δεν καλύπτει τα έξοδα επανεκκίνησης των μονάδων και αυτό θα οδηγήσει κάποιους παραγωγούς, κυρίως μεγάλης ηλικίας, στο να βάλουν οριστικό «λουκέτο» στις εκτροφές τους
Το ποσό της αποζημίωσης δεν καλύπτει τα έξοδα επανεκκίνησης των μονάδων και αυτό θα οδηγήσει κάποιους παραγωγούς, κυρίως μεγάλης ηλικίας, στο να βάλουν οριστικό «λουκέτο» στις εκτροφές τους
Ολοκληρώθηκε χτες η θανάτωση 1.000 και πλέον βοοειδών στον Εβρο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η επιδημία αφθώδους πυρετού που έχει προκύψει σε οχτώ εκτροφές της περιοχής των Φερών.

Ανακοινώθηκε επίσης, το χρηματικό ποσό που θα καταβληθεί στους πληγέντες παραγωγούς ως αποζημίωση για τη θανάτωση των ζώων τους. Τα ποσό θα κυμαίνεται από 350.000 - 500.000 δραχμές ανά ζώο, ανάλογα με το βαθμό βελτίωσής του, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια δέσμευση από τους αρμόδιους φορείς όσον αφορά το πότε θα αρχίσει να καταβάλλεται. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ποσό που ανακοινώθηκε δεν καλύπτει σε καμιά περίπτωση το σύνολο των οικονομικών απωλειών που έχουν υποστεί οι παραγωγοί ούτε φυσικά τα έξοδα για την επανεκκίνηση των μονάδων. Γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει κάποιους παραγωγούς, κυρίως μεγάλης ηλικίας, στο να βάλουν οριστικό λουκέτο στις εκτροφές τους.

Ενα ακόμα πλήγμα λοιπόν, για τη δεινοπαθούσα ελληνική βοοτροφία. Και αυτό σε μια στιγμή που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξή της, αφού η χώρα μας είναι ελλειμματική τόσο σε βόειο κρέας, όσο και σε αγελαδινό γάλα.

Η ΝΕ Εβρου ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα, η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ απαιτεί την άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων και παράλληλα ζητά τη στελέχωση όλων των κτηνιατρικών κέντρων για την επαρκέστερη παρακολούθηση και πρόληψη των ζωονόσων. Επισημαίνει πως το νέο χτύπημα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της ΕΕ και καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους, να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της σωτηρίας της κτηνοτροφίας και της αγροτικής παραγωγής. Να απαιτήσουν αγωνιστικά άλλη πολιτική προς όφελός τους.

Με την ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ καταγγέλλει την υπάκουη ελληνική κυβέρνηση που συνειδητά, στο πλαίσιο των εντολών της ΕΕ, δεν παίρνει μέτρα προστασίας (και από τις ζωονόσους), στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής κτηνοτροφίας, και επιμένει στο απαράδεκτο καθεστώς των ποσοστώσεων, που οδηγούν σε αφανισμό την κτηνοτροφία και σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους.

Υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ απαιτεί: «Να δοθεί αμέσως πλήρης αποζημίωση για όλη την αξία των ζώων που θανατώνονται. Πλήρης κάλυψη όλων των απωλειών (παραγωγή - ζωοτροφές κλπ.). Να παρθούν μέτρα για τη γρήγορη επαναφορά της κτηνοτροφίας τουλάχιστον στο επίπεδο πριν χτυπήσει η επιδημία. Να δοθούν δάνεια με ευνοϊκούς όρους και να παγώσουν τα χρέη των κτηνοτρόφων. Να υπάρξει κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό, όλων των κατηγοριών των κτηνιατρικών κέντρων για την παρακολούθηση και πρόληψη όλων των ασθενειών. Συνεχή συνεργασία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

  • Στο μεταξύ σε καραντίνα παραμένουν οι Νομοί Μαγνησίας, Λάρισας, Χαλκιδικής και Καβάλας εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού που πλήττει αυτές τις περιοχές . Οι κτηνίατροι εμφανίζονται καθησυχαστικοί εκτιμώντας ότι το πρόβλημα δεν έχει μεγάλη έκταση, δεν προκαλεί σημαντικές απώλειες και δεν προκαλεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Εξάλλου όπως διαβεβαιώνουν οι αντίστοιχες νομαρχίες,έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΙΛΚΙΣ
Αντιδρούν στα πρόστιμα συνυπευθυνότητας

Συντονίζουν τα βήματα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι Ενώσεις Αγροτικών Συλλόγων Κιλκίς και Αξιούπολης

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι γαλακτοπαραγωγοί του Κιλκίς για να αντιμετωπίσουν τα εξοντωτικά πρόστιμα συνυπευθυνότητας, που καλούνται να πληρώσουν εξαιτίας της αυξημένης, με βάση τις καταστροφικές ποσοστώσεις, παραγωγής γάλακτος.

Η ήδη απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με το καθεστώς των ποσοστώσεων επιδεινώνεται δραματικά, εξαιτίας του ότι το πρόστιμο συνυπευθυνότητας, που ήταν πέρυσι 27,5 δραχμές ανά κιλό, φέτος είναι 56,44 δραχμές. Αποτέλεσμα: Φέτος που η παραγωγή υπερέβη τη θεσμοθετημένη ποσόστωση (65.000 τόνοι), κατά 8.500 τόνους, 544 παραγωγοί του Κιλκίς καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο συνολικού ύψους 479 εκατ. δραχμών.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αξιούπολης Γ. Φρονιμόπουλος: «Είναι απαράδεκτο το καθεστώς που επικρατεί. Είναι απαράδεκτο, τη στιγμή που οι ανάγκες της χώρας μας είναι 1.200.000 τόνοι, οι Ελληνες παραγωγοί να μην έχουν τη δυνατότητα να παράγουν πάνω από 625.000 τόνους. Η ελληνική βοοτροφία, κυριολεκτικά, ασφυκτιά κάτω από αυτό το καθεστώς. Από την άλλη, οι κυβερνήσεις των υπόλοιπων χωρών - μελών της ΕΕ προσπαθούν με κάθε τρόπο να προστατέψουν την εθνική τους παραγωγή. Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση κάνει, για μια ακόμα φορά, το «καλό παιδί» και θυσιάζει στο βωμό του «εθνικού στόχου» της ΟΝΕ ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα παραγωγής».

Πάντως, οι παραγωγοί του Κιλκίς δεν έχουν διάθεση να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στη λαίλαπα των ποσοστώσεων, που απειλεί, μάλιστα, με κλείσιμο πολλές μονάδες. Είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δίκιο τους. Διεκδικούν κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των ποσοστώσεων και, σε πρώτη φάση, να αυξηθεί η ποσόστωση που δίνεται στους παραγωγούς του νομού. Οι παραγωγοί, επίσης, ζητούν να πληρώσει το πρόστιμο συνυπευθυνότητας η ελληνική κυβέρνηση και οι γαλακτοβιομηχανίες, όπως γίνεται και στην υπόλοιπη ΕΕ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί απευθύνθηκαν στη Νομαρχία για στήριξη του αγώνα τους, αλλά συνάντησαν τις πόρτες κλειστές από το νομάρχη κ. Παραστατίδη, ο οποίος, αν και φραστικά τάσσεται στο πλευρό τους, αρνείται πεισματικά να θέσει το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

«Φαίνεται ότι τον κ. νομάρχη τον ενδιαφέρει μόνο η προώθηση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Φρονιμόπουλος. Και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αξιούπολης καταλήγει: «Εμείς δεν πτοούμαστε. Από κοινού με την ΕΑΣ Κιλκίς, θα καλέσουμε τις επόμενες μέρες γενική συνέλευση των γαλακτοπαραγωγών του νομού για να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα των αγώνων μας. Σ' αυτές μας τις κινητοποιήσεις, καλούμε όλους όσοι καταλαβαίνουν ότι η σωτηρία της γαλακτοπαραγωγού βοοτροφίας αποτελεί όρο επιβίωσης συνολικά του νομού, να δώσουν το "παρών"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ