Κορυφώνονται οι ανταγωνισμοί μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής
Την ακροβασία ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τις διεργασίες στο εσωτερικό της ΕΕ, συνεχίζει η κυβέρνηση, διατηρώντας «ζεστά» όλα τα σενάρια γύρω από τη δανειοδότηση των κρατικών ταμείων με μοναδικό γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.
Στις άγριες ορέξεις και τους ανταγωνισμούς των καπιταλιστικών αγορών και των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί σαν «διαπραγματευτικό χαρτί» την «αποφασιστικότητά» της στην επιβολή των προαποφασισμένων αντιλαϊκών μέτρων και τη βούλησή της να προωθήσει το σύνολο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.
Αυτή τη στρατηγική της κυβέρνησης επανέλαβε και χτες ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το «πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης» όπου υπεραμύνθηκε των αντιλαϊκών μέτρων.
Την ίδια στιγμή, στο φόντο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, χτες υπήρξε μπαράζ δηλώσεων από αξιωματούχους της Ευρωένωσης, γύρω από το πακέτο της δανειακής χρηματοδότησης της Ελλάδας. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση άφηνε και χτες ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, από την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μέχρι και τη διαμόρφωση πακέτου «μεικτής χρηματοδότησης» (την προκρίνουν ως την καλύτερη επιλογή) από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν και φωνές που ζητούν δανεισμό από τις χρηματιστικές αγορές «ανεξάρτητα επιτοκίου».
Κομβικό σημείο για την κυβέρνηση παραμένει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις και πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ σημείωναν ότι αν δε θέσει το θέμα της χρηματοδότησης η ελληνική κυβέρνηση, είναι πιθανό να μείνει εκτός ατζέντας.
Ανεξάρτητα από την εξέλιξη των κυβερνητικών χειρισμών, το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση ως γνήσιος πολιτικός εκπρόσωπος του κεφαλαίου αναζητά επιτόκια που θα της επιτρέψουν να εξοικονομήσει περισσότερο χρήμα (με τη μείωση των τόκων αποπληρωμής) ώστε να μπορέσει να διοχετεύσει περισσότερο χρήμα με τη μορφή επιδοτήσεων στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.
Στο πεδίο των έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων - συνάρτηση και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών - την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ. «Η προσφυγή στο ΔΝΤ δεν πρέπει να μας φοβίζει. Εχω μιλήσει ήδη με στελέχη του ΔΝΤ και έχω πάρει σαφείς εγγυήσεις. Δεν υπάρχει άλλη λύση, αφού οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούν να δώσουν χρήματα», φέρεται να τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην κλειστή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Το Σάββατο ωστόσο επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους και στη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η κυβέρνηση ζητά την «πολιτική στήριξη των Ευρωπαίων» και λύση μέσα στην «ευρωζώνη» «για να δανειζόμαστε με όρους που θα μας επιτρέψει να ανασάνουμε».
Τα ίδια επανέλαβε ο πρωθυπουργός και στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την Κυριακή με την καγκελάριο της Γερμανίας Αν. Μέρκελ. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα «δεν έχει ζητήσει χρηματοδοτική βοήθεια από τους εταίρους της» και ανέφερε ότι η «Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης».
Η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δήλωσε ότι η ΕΕ θα «προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατεύσει τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη», αλλά χτες δήλωσε ότι το θέμα της Ελλάδας δε θα ζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής.
Στην υποκριτική αντιπαράθεση με τη γερμανική κυβέρνηση παρενέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο. Είπε ότι «η Γερμανία αφήνει τις τράπεζές της να κερδοσκοπούν με τα ελληνικά ομόλογα» και πρόσθεσε «ότι αν δεν ληφθεί απόφαση σύντομα, όχι για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη, τότε το ευρώ δεν θα έχει νόημα».
Από την πλευρά του, χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η κυβέρνηση «έχει ως πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θεωρούμε αδιανόητο να μην τη δώσει». Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι «δυνατότητες υπάρχουν πολλές και σε πολλά επίπεδα».
Εντείνοντας τα πατριδοκάπηλα κηρύγματα, ο Γ. Παπανδρέου, από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου, απαιτώντας από το λαό να υποταχθεί στα αντιλαϊκά μέτρα, υποστήριξε ότι «όταν έχει πόλεμο, ζητάς να πάνε στο μέτωπο όλοι, ανάμεσά τους και απλοί άνθρωποι που σε τίποτα δε φταίνε για το γεγονός ότι προκλήθηκε πόλεμος». Συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα «προέχει να σώσουμε την πατρίδα». Πίσω από τις αταξικές κορόνες του, επιδίωξε να κρύψει ότι υπηρετεί μια πολιτική που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα προς όφελος της πλουτοκρατίας.
Μεγαλύτερη στήριξη στην κυβέρνηση ζητάει και η Ντ. Μπακογιάννη
Ενεργότερη στήριξη στην κυβέρνηση για να περάσουν πιο γρήγορα και να επεκταθούν τα βάρβαρα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ. Η στήριξη αυτή, όπως αποσαφήνισε ο Αντ. Σαμαράς, δεν περιορίζεται μόνο στην συνεχή προβολή της «ανάγκης» άμεσης λήψης πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων και «διαρθρωτικών τομών» με αιχμή το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, αλλά επεκτείνεται και στην αποκήρυξη και καταδίκη των ταξικών - λαϊκών αγώνων που αντιμάχονται την στρατηγική του κεφαλαίου.
«Εγώ έβαλα και θα συνεχίσω να βάζω πλάτη», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας το Σάββατο στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης, σπεύδοντας μάλιστα να επεξηγήσει πως εκφράζεται η στήριξη στην αντιλαϊκή επίθεση σε τέσσερα επίπεδα: Πρώτον, «βάζω πλάτη, σημαίνει πως στηρίζω κάθε σωστή κυβερνητική απόφαση, έστω και καθυστερημένη», τόνισε, όπου σωστή απόφαση εννοείται η απόφαση που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Δεύτερον, «βάζω πλάτη σημαίνει πως υποδεικνύω στην κυβέρνηση μέτρα και ενέργειες που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή». Τρίτον, «βάζω πλάτη σημαίνει ότι δεν υποκινώ, ούτε υποδαυλίζω κοινωνικές εντάσεις και εκρήξεις» και τέταρτον, «βάζω πλάτη σημαίνει να μάχομαι στο εξωτερικό για τα συμφέροντα της Ελλάδας και για τη στήριξη της οικονομίας μας».
Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να πείσει ότι δεν ταυτίζεται με την κυβέρνηση και δεν προσφέρει «λευκή επιταγή», αλλά πως η τακτική αυτή υπηρετεί την πατρίδα. «Στηρίζουμε την Ελλάδα, όχι την κυβέρνηση», είναι το προσφιλές σλόγκαν που επαναλαμβάνει, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την λαϊκή οργή για τη στήριξη του κόμματός του στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα.
Τον ίδιο σκοπό υπηρετεί και η υποδαύλιση του αποπροσανατολιστικού δικομματικού καυγά για το ποιος φταίει «που φτάσαμε εδώ». Ο Αντ. Σαμαράς, επιχειρώντας να απαντήσει στις κατηγορίες της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι τα υψηλά επιτόκια δανεισμού (spreads) δεν εμφανίστηκαν επί των ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως επίσης και το πρόβλημα δανεισμού. Τόνισε ακόμα ότι με το ΔΝΤ δεν φλέρταρε ποτέ η ΝΔ, αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ που «φλερτάρει τώρα επιμόνως».
Παράλληλα εμφάνισε ως «ριζοσπαστικές τομές» τις προτάσεις του για την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος, κάτω από το μανδύα του «ανοιχτού κόμματος». Δικαιολογώντας την κατ' επίφαση δημοκρατική διαδικασία της εκλογής των οργάνων της ΝΔ «από την κοινωνία», υποστήριξε πως ένα κόμμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού δεν έχει ανάγκη ένα συγκεντρωτικό μοντέλο που προσπαθεί να ελέγξει την κοινωνία, επειδή όπως είπε οι ιδέες και αρχές του «είναι αυτοφυείς στην κοινωνία»(!).
Μεγαλύτερη στήριξη στην κυβέρνηση ζήτησε η Ντ. Μπακογιάννη, αναγορεύοντας ως πρώτη προτεραιότητα «να ωθήσουμε την κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις που χρειάζονται» όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, την απελευθέρωση των αγορών, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας κ.ά..
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Για την ομιλία του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του το περασμένο Σάββατο επισήμανε:
«Και με τη σημερινή του (σ.σ. το περασμένο Σάββατο) ομιλία ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι όσο μεγάλο είναι το έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος του λαού, τόσο μεγάλα είναι τα ψέματα που χρησιμοποιούνται για να το καλύψουν.
Ο λαός σήμερα έχει εμπειρία και δεν πρόκειται να δεχθεί να καταδικαστεί στη φτώχεια, για να συνεχιστεί η κερδοφορία της πλουτοκρατίας».