ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Μέχρι την Παρασκευή οι εκλογές

Παράταση ακόμα μια μέρα και την Παρασκευή 19 Μάρτη, πήραν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, η οποία κρίθηκε αναγκαία, λόγω της μαζικής προέλευσης των εργαζομένων τις τελευταίες μέρες.

Ετσι, οι εργαζόμενοι σήμερα και αύριο θα μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια) από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ. Σήμερα, η κάλπη θα στηθεί στο ξενοδοχείο «Λήδρα Μάριοτ» από τη 1 μ.μ. έως τις 7 μ.μ., στο κτίριο του πρώην ΤΑΞΥ από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Κάλπη επίσης θα στηθεί σήμερα και αύριο στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5) πίσω από τη Μητρόπολη από τη 1 έως τις 7 μ.μ., προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στις γύρω περιοχές: Πλάκα, Θησείο, Μοναστηράκι και Σύνταγμα.

ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
«Το δουλεμπόριο δε θα περάσει»!

Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού προχώρησαν χτες, στέλνοντας αγωνιστικό μήνυμα στο κεφάλαιο και τους υπηρέτες του

Οι μεταλλεργάτες της Ζώνης έστειλαν χτες μήνυμα για λογαριασμό όλης της εργατικής τάξης
Οι μεταλλεργάτες της Ζώνης έστειλαν χτες μήνυμα για λογαριασμό όλης της εργατικής τάξης
«Η οδηγία Μπολκεστάιν δε θα περάσει», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»... Τα συνθήματα αυτά ακούγονταν ξανά και ξανά χτες το μεσημέρι, έξω από τη διοίκηση των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) στον Ασπρόπυργο. Τα βροντοφώναζαν οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα με δυναμική διαδήλωση διατράνωσαν την απόφασή τους να μπλοκάρουν το σκλαβοπάζαρο που προετοιμάζουν κυβέρνηση και Λάτσης, με τη μεταφορά χιλιάδων ανασφάλιστων και χαμηλόμισθων εργατών - από χώρες με ισοπεδωμένα εργασιακά δικαιώματα - για να χρησιμοποιηθούν ως σύγχρονοι δούλοι στα έργα για την επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ. Οι εργάτες διεκδικούν να προσληφθούν άνεργοι της Ζώνης με τις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενώ προειδοποιούν με κλιμάκωση του αγώνα τους.

Για το έργο της επέκτασης προβλέπεται να δουλέψουν 2.500 εργαζόμενοι που αφορούν τις ειδικότητες της Ζώνης. Ωστόσο ενώ στη Ζώνη η ανεργία τσακίζει κόκαλα και εργάτες έχουν να δουν μεροκάματο τουλάχιστον από το καλοκαίρι, αγγίζοντας τα όρια της εξαθλίωσης, η διοίκηση των ΕΛΠΕ με μεγαλομέτοχο τον Λάτση - το 35% των ΕΛΠΕ ανήκει στο Δημόσιο - σε «συνεργασία» με δουλεμπορικά γραφεία της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, έχει προγραμματίσει τη μεταφορά φτηνών εργατικών χεριών. Πρόκειται επί της ουσίας για καθαρή εφαρμογή της εκτρωματικής οδηγίας Μπολκεστάιν της Ευρωπαϊκής Ενωσης (προβλέπει μισθούς και συμβάσεις των εργαζομένων με βάση τη χώρα προέλευσής τους) που έχουν προσυπογράψει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ηδη εφαρμόστηκε ντε φάκτο από τα ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη για την κατασκευή δεξαμενών αργού χημικού θείου, αλλά και σε μία σειρά άλλους εργασιακούς χώρους (ναυτιλία, τουρισμός κλπ.) και τώρα προωθείται πλέον από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για την εναρμόνισή της με την ελληνική νομοθεσία (βλ. σελίδα 21).

Οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης συγκεντρώθηκαν στις 12.30 το μεσημέρι στην αρχή της γέφυρας του Σχιστού. Για τους μεταλλεργάτες και τους αμμοβολιστές οι Ενώσεις τους είχαν αποφασίσει παύση εργασιών στις 12 το μεσημέρι, ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχαν άνεργοι ηλεκτρολόγοι και αμμοβολιστές με κάλεσμα των σωματείων τους.

Στη 1 το μεσημέρι ξεκίνησαν μαζική και μαχητική πορεία η οποία κατέληξε έξω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου, όπου βρίσκεται και η διοίκηση των ΕΛΠΕ. Εκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα και τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού, ενώ τα απανωτά τους συνθήματα δονούσαν συνεχώς την ατμόσφαιρα. Από την ντουντούκα ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σ. Πουλικόγιαννης, ενημέρωσε ότι λίγα λεπτά πριν τα σωματεία καλέστηκαν από εκπρόσωπο της υπουργού Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, για συνάντηση τη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί. Επισήμανε ότι η «κινητοποίηση αυτή είναι προειδοποιητική», σημείωσε ότι «η προσπάθεια των ΕΛΠΕ να προσλάβουν φτηνό εργατικό δυναμικό, λίπασμα στις μηχανές του κέρδους τους, εντάσσεται στη γενικότερη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και τα αντεργατικά μέτρα για να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι» και έκανε σαφές: «Δεν θα το επιτρέψουμε»!

34ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Μακριά από τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους

Αρχίζουν σήμερα στη Χαλκιδική οι εργασίες του που θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή

Αρχίζει σήμερα στη Χαλκιδική, μακριά από τα ...ενοχλητικά μάτια και την παρουσία των εργαζομένων και προπαντός μακριά από τους αγώνες τους, το 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή. Ενα συνέδριο στο οποίο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα επιβεβαιώσει την πολιτική της που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια, πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και των αντεργατικών μέτρων των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Είναι, ταυτόχρονα, όπως έχει καταγγείλει και η ΔΑΣ, «ένα ακόμα συνέδριο νόθων και πλαστών συσχετισμών, παραπέρα εκφυλισμού μιας αδίστακτης εργατικής αριστοκρατίας που ελέω μηχανισμών της κυβέρνησης και της εργοδοσίας παριστάνει την ηγεσία της εργατικής τάξης».

Ηδη η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) με ανοιχτή επιστολή της προς το προεδρείο της ΓΣΕΕ και την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου έχει καταγγείλει το όργιο νοθείας με το οποίο «μαγειρεύουν» ψήφους και αντιπροσώπους και με σωματεία - «φαντάσματα» φτιάχνουν συσχετισμούς. Χτες οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι με την παράταξη, στο Νομό Λάρισας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν παρουσίασαν τη Διακήρυξη της ΔΑΣ για το συνέδριο της ΓΣΕΕ και την επιστολή της για το εκτεταμένο κύμα νοθείας στο συνέδριο.

Το όργιο νοθείας ενόψει του συνεδρίου της ΓΣΕΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Συνδικάτο Οικοδόμων Φαρσάλων. «Μιλάμε - τονίζει - για τα σωματεία-φαντάσματα που θρέφουν εργατοπατέρες, σε ορισμένα Εργατικά Κέντρα, ανά την Ελλάδα, αλλά και στο δικό μας, το Εργατικό Κέντρο Φαρσάλων (ΕΚΦ)».

Στο μεταξύ, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σχολιάζοντας χτεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, σε ενημερωτική εκπομπή σημειώνει:

«Για ακόμη μια φορά αποδείχτηκε ο άθλιος ρόλος και η στάση του προέδρου της ΓΣΕΕ και της ηγεσίας της. Σε εκπομπή της ΝΕΤ στράφηκε κατά των εργαζομένων με stage και ουσιαστικά είπε ΝΑΙ στις απολύσεις τους.

Μετά τις ασάφειες που δήλωσε ότι έχουν οι προτάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό, τώρα δηλώνει ότι δεν ξέρει για τις αντεργατικές αποφάσεις της.

Δεν είδε, δεν άκουσε για τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ;

Δεν είδε, δεν άκουσε για τις δηλώσεις του ΣΕΒ για το εργασιακό;

Αυτός είναι ο ρόλος της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, αυτού του μηχανισμού του αστικού κράτους και οι εργαζόμενοι πρέπει να τον πετάξουν από πάνω τους.

Η δήλωσή του ότι θα επανεκλεγεί στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (εδώ καίγεται το πελεκούδι από τα αντεργατικά μέτρα και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αποφάσισε να κάνει το Συνέδριο σε πολυτελές ξενοδοχείο στη Χαλκιδική) σίγουρα χαροποιεί τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση. Να κοιμούνται ήσυχοι οι συνδαιτυμόνες του. Αλλωστε, φαίνεται ότι έχει πάρει την έγκρισή τους για το χρίσμα του προέδρου, για να εξυπηρετεί αυτούς και μόνο».

ΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΒΥΡΩΝΑ - ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σύσκεψη εργαζομένων στην «ΕΡΓΑΝΗ»

Την Τρίτη 23/3 στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος στο Βύρωνα

Η Κομματική Οργάνωση Οικοδόμων Βύρωνα - Ζωγράφου του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της εταιρείας «ΕΡΓΑΝΗ» σε σύσκεψη την Τρίτη 23 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ στο Βύρωνα (Χειμάρρας και Αϊδηνίου). Στη σύσκεψη θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι κομμουνιστές απευθύνονται στους εργαζόμενους στην εταιρεία με πρόσκληση στην οποία υπογραμμίζεται: «Συνάδελφε εργαζόμενε, που παραμένεις για έξι μήνες απλήρωτος και που διεκδικείς το δίκιο σου στην "ΕΡΓΑΝΗ", σε καλούμε να συζητήσουμε σχετικά με τις εξελίξεις στην "ΕΡΓΑΝΗ". Για τη συνολική κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τα νέα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ, που στόχο έχουν την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και ταυτόχρονα φορτώνουν στην πλάτη μας μεγαλύτερα βάρη. Το ΚΚΕ στις σημερινές συνθήκες σε καλεί και εσένα να αγωνιστείς για τη μόνη διέξοδο από τη σημερινή κρίση και να παλέψεις για άλλη εξουσία, άλλη οικονομία, προς όφελος της εργατικής τάξης, της λαϊκής οικογένειας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ