Πρόκειται για στοιχεία που δε λειτουργούν μόνο με όρους εντοπιότητας, αλλά, όποτε χρειαστεί, μετατρέπονται σε «όπλα» συλλογικής αντίστασης, όπως συνέβη το 1947, όταν η γιορτή του εθίμου αγκάλιασε και τους κομμουνιστές πολιτικούς εξόριστους στο νησί. Η ταινία του Σπύρου Τέσκου ξεπερνά, παρότι περιλαμβάνει, την ηθογραφία, τη λαογραφία ή τις «παρυφές» της ανθρωπολογίας και της κοινωνιολογίας. Η κάμερα δεν προσεγγίζει «εντομολογικά» το θέμα, αλλά μετατρέπεται σε «κλειδί» που ανοίγει διάπλατα την «πόρτα» στον θεατή για να γνωρίζει την πραγματική ζωή των ανθρώπων του «αλίμανου» νησιού.
Χρόνης Αηδονίδης, Νεκταρία Καραντζή |
Στον ίδιο χώρο, τη Μ. Τετάρτη (9.30 μ.μ.), φιλοξενείται η μουσική παράσταση «Βυζαντινοί Υμνοι και Ψαλτοτράγουδα», με τον Χρόνη Αηδονίδη και την Νεκταρία Καραντζή. Τους συνοδεύει βυζαντινός χορός ισοκρατών και παραδοσιακή ορχήστρα. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το διπλό cd με τίτλο «Αφραστον Θαύμα», όπου ο κορυφαίος παραδοσιακός ερμηνευτής και δάσκαλος Χρ. Αηδονίδης και η μαθήτριά του στο παραδοσιακό τραγούδι Νεκταρία Καραντζή, αποδίδουν βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους και ένα λαϊκό θρήνο της Μ. Βδομάδας.
Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση παρουσιάζεται αύριο (Μ. Δευτέρα, 29/3, 8 μ.μ.), στο Θέατρο «Ολύμπια» της Λυρικής Σκηνής, το έργο του συνθέτη Νίκου Παπακώστα, με τίτλο «Requiem Mediteraneo». Το έργο είναι γραμμένο για συμφωνική και λαϊκή ορχήστρα, μεικτή και παιδική χορωδία, κλασικούς σολίστες και λαϊκό τραγουδιστή και κατά την παρουσίασή του επί σκηνής θα βρεθούν πάνω από εκατόν σαράντα συντελεστές. Ερμηνεύουν: Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού και οι σολίστ Βασίλης Λέκκας, Καλλιόπη Βέττα και Βασιλική Καραγιάννη. Επίσης, η Χορωδία του Εθνικού Ωδείου Καισαριανής, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κοντίτση και η Χορωδία του ΠΟ Δήμου Πεύκης υπό τη διεύθυνση του Χαράλαμπου Μιχαηλίδη. Τιμές εισιτηρίων: 40, 30, 25 ευρώ και 15 ευρώ φοιτητικά.