Κυριακή 28 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φοβού τις «εθνικές επιτυχίες»

Πρέπει να ανασκουμπώνεται τουλάχιστον ο λαός και μόνο όταν ακούει την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου να χαρακτηρίζουν «εθνική επιτυχία» τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Πρώτα απ' όλα, γιατί έχει χορτάσει από τέτοιες εθνικές επιτυχίες τις προηγούμενες δεκαετίες και θυμάται πολύ καλά ότι αυτό που έμενε μετά την «εθνική» θριαμβολογία ήταν ακόμα πιο βαριά αντιλαϊκά μέτρα, νέο τσάκισμα των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, περισσότερη ανεργία, φτώχεια και ανέχεια. Αλλά και επί της ουσίας, ποια ήταν η νέα εθνική επιτυχία προχτές στις Βρυξέλλες; Χάρη στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ - ΔΝΤ - που όμως ...ποτέ δε θέλει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση όπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου - θα πέσουν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας και άρα θα υπάρχει φτηνό χρήμα για το μεγάλο κεφάλαιο. Ομως, ποτέ δεν έλειψε το φτηνό και πολλές φορές το τζάμπα χρήμα για το κεφάλαιο. Πάντα υπήρχαν τα θαλασσοδάνεια, η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου τα αποθέματά τους να δοθούν στις επιχειρηματικούς ομίλους, τα «κίνητρα» και οι «αναπτυξιακοί νόμοι», οι φοροαπαλλαγές, τα πακέτα στήριξης - μόνο πέρυσι δόθηκαν πάνω από 50 δισ. - κ.ο.κ. Τα κρατικά ελλείμματα και χρέη εξαιτίας αυτής της πολιτικής δημιουργήθηκαν. Και μπορεί οι καπιταλιστές να έχουν σοβαρό λόγο να χαίρονται από τις αποφάσεις της ΕΕ γιατί αυτοί θα συνεχίσουν να κερδίζουν, αλλά για τους εργαζόμενους είναι μονόδρομος η ανασύνταξη και αντεπίθεση για να αποκρουστεί το δρομολογημένο σάρωμα των δικαιωμάτων τους και να ανατραπεί η κυρίαρχη πολιτική.

Κοροϊδεύει κτηνοτρόφους και εργαζόμενους

Με άσχημες προβλέψεις για την τιμή παραγωγού αλλά και την τελική τιμή καταναλωτή ξεκινά το «παζάρι» για τα αμνοερίφια, μεταξύ εμπόρων και κτηνοτρόφων ενόψει Πάσχα, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να επιδίδεται στο γνωστό επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων, όπως άλλωστε έκαναν και οι προκάτοχοί της. Συγκεκριμένα, ενώ οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται σήμερα γύρω στα 5 ευρώ το κιλό και για τον καταναλωτή μπορεί να είναι διπλάσια ή και ακόμη παραπάνω, με τους μεγαλέμπορους να θησαυρίζουν, το υπουργείο ανακοινώνει τη δημιουργία «Επιτροπής Εκτάκτου Ανάγκης», για την αντιμετώπιση του συνηθισμένου φαινομένου των «ελληνοποιήσεων».

Πρόκειται για ξεκάθαρη υποκρισία, αφού ακόμη και αν υποθέσουμε ότι μπορεί αυτή η «Επιτροπή» να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, μιλάμε πραγματικά για «σταγόνα στον ωκεανό», αφού έτσι κι αλλιώς στην εγχώρια αγορά γίνονται αθρόες εισαγωγές πάσης φύσεως αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, σύμφωνα με τις επιταγές της ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Ετσι, για την λαϊκή οικογένεια, που πλήττεται βαριά εξαιτίας της κυβερνητικής επιδρομής στο εισόδημά της, είναι πολύ πιο προσιτή και μάλλον αναγκαστική, η προμήθεια εισαγόμενων τροφίμων, και αμνοεριφίων, που οι τιμές τους είναι από αρκετά έως και πολύ χαμηλότερες από τα αντίστοιχα εγχώρια, εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, που δεν είναι της ώρας να αναλυθούν.

Αυτή η κυβέρνηση, ούτε μπορεί αλλά ούτε και θέλει, να στηρίξει τον φτωχό παραγωγό στην ύπαιθρο και την λαϊκή οικογένεια στα αστικά κέντρα. Οι κινήσεις για τα «μάτια του κόσμου» στις οποίες επιδίδεται, επί του προκειμένου η σύσταση της «Επιτροπής Εκτάκτου Ανάγκης», εκτός από βαρύγδουπο όνομα, δεν έχει να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στον εργαζόμενο λαό. Πραγματική «Ανάσταση» θα κάνει ο λαός όταν συνειδητοποιήσει και πιστέψει στην δύναμή του.

Αναδασώσεις για το θεαθήναι

«Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές αναδασώσεις στη χώρα και στην Αττική, αλλά, δυστυχώς, έπειτα από διάστημα δύο ή τριών μηνών δεν υπήρχε τίποτα». Αυτό είχε δηλώσει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος στις 11 Φλεβάρη 2010. Ωστόσο, εξήγγειλε και εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση μια θορυβώδη τετραετή καμπάνια αναδάσωσης 100.000 στρεμμάτων στην Αττική που θα στοιχίσει 45 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται προφανώς για έναν ακόμη άσφαιρο «πυροβολισμό στον αέρα» και για μια προσπάθεια να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εγκαταλείψει το δασοκτόνο του παρελθόν. Ωστόσο, ούτε και αυτό κατορθώνει, καθώς οι οποιεσδήποτε αποσπασματικές αναδασώσεις δεν μπορούν να κρύψουν ότι και η σημερινή κυβέρνηση:

  • Αρνείται να καταργήσει όλους τους δασοκτόνους νόμους που ψήφισε τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ, που οπλίζουν τα χέρια των εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων και οδηγούν στην εμπορευματοποίηση του δημόσιου δασικού πλούτου.
  • Αρνείται να καταργήσει το καθεστώς των ιδιωτικών δασών και δασικών εκτάσεων και να δρομολογήσει τη σύνταξη ενός γνήσιου δασολογίου.
  • Αρνείται να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών, εμμένοντας στο διαχωρισμό της δασικής υπηρεσίας από την πυρόσβεση, που η ίδια νομοθέτησε με ολέθρια αποτελέσματα.

Πομφόλυγες, λοιπόν, και για το ...θεαθήναι όλες αυτές οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες περί αναδασώσεων.

Τα κέρδη των εξαγωγέων

Διαβεβαιώσεις για λογαριασμό της κυβέρνησης ότι παίρνει όλα τα μέτρα που απαιτούν οι μεγαλοεξαγωγείς για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και την αύξηση των εξαγωγών παρείχε απλόχερα μιλώντας από το βήμα του 15ου Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη. Μεταξύ των άλλων, επανέλαβε μια σειρά από ρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί και προωθούνται, ΕΣΠΑ, «πράσινη ανάπτυξη», αναπτυξιακός νόμος, και παρεμβάσεις με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών. Ενα είναι βέβαιο: ότι στην πραγματικότητα όσο κι αν αυξηθούν οι δουλειές των εξαγωγέων οι εργαζόμενοι και όλοι όσοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να μην επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη της αξιοπρεπούς διαβίωσης, τα δικαιώματά τους στη δουλειά, στην ασφάλιση, στη σύνταξη, στην περίθαλψη να χτυπιούνται, δεν πρόκειται να πάρουν ούτε δεκάρα από τα κέρδη των εξαγωγέων.

Νίκος Μπελογιάννης

Ντοκουμέντα και επίκαιρα διδάγματα

Η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ γράφει μεταξύ άλλων γι' αυτήν την Εκδοση: Η παρούσα μικρή έκδοσή μας, που πραγματοποιείται στην έναρξη της δέκατης δεκαετίας ζωής και δράσης του ΚΚΕ, εντάσσεται στις δραστηριότητές μας για την ανάδειξη και προβολή κορυφαίων στιγμών και μορφών του ΚΚΕ, του λαϊκού κινήματος. Στην περίπτωση του Νίκου Μπελογιάννη, εκφράζονται πολύ συμβολικά η σκληρότητα της ταξικής πάλης, το ανειρήνευτο της σύγκρουσης με τις αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, η ηθική και πολιτική υπεροχή του επαναστατικού κόμματος και των ιδεών του, του κομμουνιστή λαϊκού αγωνιστή, μέλους και στελέχους του. Σε συνθήκες σαν τις σημερινές όπου η ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση οξύνονται, που πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μεγάλες στιγμές, αισθανόμαστε ως χρέος μας να μην έχει επετειακό χαρακτήρα η απόδοση τιμής σ' έναν τέτοιο ήρωα. Δε θα ταίριαζε μια τέτοια αντιμετώπιση στον Μπελογιάννη. Αυτό που σήμερα προέχει και προβάλλει επιτακτικά είναι ο εξοπλισμός του λαϊκού κινήματος, της εργατικής τάξης και της πρωτοπορίας της, η ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η πλατιά συζήτηση για την πολιτική μας πρόταση, η πιο επιτυχής διεξαγωγή της διαπάλης με την αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Η αναμενόμενη από πολλούς νέα συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων ανακοινώθηκε την Παρασκευή και θα υπογραφεί στις 8 Απρίλη στην τσεχική πρωτεύουσα, την Πράγα, ανάμεσα στους Προέδρους της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Μπάρακ Ομπάμα. Πρόκειται για μια νέα συνθήκη που έρχεται να αντικαταστήσει την «START 1» που υπογράφτηκε το 1991 και έληξε στις αρχές του Δεκέμβρη του 2009 και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δύο χώρες θα μειώσουν περίπου κατά 30% τον αριθμό των ενεργών πυρηνικών τους όπλων, αλλά και τις πυρηνικές κεφαλές.

Οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, που κατέχουν και την πρωτοκαθεδρία του εμπορίου όπλων, προχώρησαν σε μία συμφωνία περιορισμού και όχι εξάλειψης των πυρηνικών όπλων καθώς εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Πρόκειται για μια συμφωνία ανάμεσα σε δύο χώρες που καθημερινά δείχνουν πως δεν έχουν καμία ευαισθησία για το ειρηνικό μέλλον της ανθρωπότητας, ούτε για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των λαών. Απλά η συμφωνία αντανακλά τις σημερινές προτεραιότητες δύο δυνάμεων, που έχουν διαφορετική θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, ανταγωνίζονται για τις σφαίρες επιρροής που θα εξασφαλίσουν για την πλουτοκρατία τους και δε διστάζουν και να συμπράξουν για τις δικές της σκοπιμότητες η καθεμία.

Εξάλλου, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει σπεύσει να δείξει την προθυμία του - ανάμεσα στα άλλα - να συμμετάσχει στο λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ, διαθέτοντας παράλληλα και ρωσικό έδαφος για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού για τη διεξαγωγή του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν.


Κ. Χ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ