ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Επ' αόριστον η παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων

Το σκηνικό όπου στήνεται η επόμενη γενοκτονία...
Το σκηνικό όπου στήνεται η επόμενη γενοκτονία...
ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Για «αόριστο διάστημα» θα παραμείνουν στην Αϊτή οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα, οι οποίες έφτασαν μέσα σε 48 ώρες από το καταστροφικό κτύπημα του Εγκέλαδου στις 12 Γενάρη.

Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν ουσιαστικά απάντηση σε άλλες χώρες και κυρίως σε άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έσπευσαν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους με τον μανδύα του «ανθρωπισμού». Οι δηλώσεις απαντούν στη διακήρυξη της Συνόδου για την Ενότητα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής για την Αϊτή, όπου τονίστηκε εκτός της αλληλεγγύης και η πρόθεση για στήριξη στην προσπάθεια ανοικοδόμησης αλλά και στην αυξημένη κινητικότητα των τελευταίων ημερών, με τις επισκέψεις του Καναδού πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ, του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Εννοείται ότι «ανθρωπιστικοί είναι λόγοι», για τώρα αλλά και «για το μέλλον» της παραμονής των περίπου 6.000 αμερικανικών στρατιωτικών κατοχικών δυνάμεων σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, τη στιγμή που οι καταγγελίες πληθαίνουν για παιδιά που «φυγαδεύονται στην αμερικανική πρεσβεία» και μετά έξω από τη χώρα. «Ανθρωπιστικοί λόγοι» των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων επέβαλαν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας μετά το σεισμό σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, αφήνοντας τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού για μέρες χωρίς νερό και φαγητό, γεγονός που προκάλεσε και τις πρώτες διαδηλώσεις των οργισμένων Αϊτινών, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα είτε ενάντια στη μη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας είτε ενάντια στην παρουσία του Γάλλου Προέδρου.

Δεδομένης της «προϊστορίας» των εισβολών και των κατοχών των ΗΠΑ στην Αϊτή, αλλά και σε άλλα σημεία του πλανήτη ενδεχομένως η κυβέρνηση Ομπάμα σχεδιάζει μία «γενοκτονία» σύμφωνα με το ιστορικό Στίβεν Λέντμαν. Μια «γενοκτονία» που κατά τον Αμερικανό ιστορικό ενδέχεται να περιλαμβάνει έλεγχο του πληθυσμού, είτε μέσω του ελέγχου των γεννήσεων - μέσω αναγκαστικών στειρώσεων, νομιμοποίηση των αμβλώσεων και την πλύση εγκεφάλου των παιδιών ή την αναγκαστική μεταφορά τους σε άλλες πόλεις ή ακόμη σε χώρες σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες, είτε μέσω της οριστικής διάλυσης πληθυσμιακών ομάδων που αντιδρούν με δολοφονίες, καταστολή, βασανιστήρια σωματικά και ψυχολογικά.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διευρύνεται το πεδίο της έντασης για τα Φόκλαντ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Διεθνοποιείται συνεχώς η ένταση που επικρατεί εδώ και μέρες γύρω από τα νησιά Μαλβίνας ανοικτά της Αργεντινής (Φόκλαντς κατά τους Βρετανούς), για την κυριαρχία των οποίων οι δύο χώρες ήδη έχουν διεξάγει έναν πόλεμο το 1982. Αφορμή του νέου γύρου έντασης, η εξόρυξη πετρελαίου που ανακοίνωσε η Βρετανία, γεγονός που προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις της Αργεντινής.

Η Βρετανία που μέσω των βρετανικών εταιρειών άρχισε τις έρευνες για την εξόρυξη του πετρελαίου από την αρχή της βδομάδας έχει προχωρήσει και σε κινήσεις στρατιωτικοποίησης της υπόθεσης, τόσο με τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού ότι η χώρα του θα «λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα» για να προστατεύσει τα νησιά, όσο και με την αποστολή πυρηνικού υποβρύχιου στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, η Αργεντινή που έχει θέσει εκ νέου θέμα κυριαρχίας προσφεύγοντας και σε διεθνείς οργανισμούς έλαβε την απόλυτη στήριξη από όλους τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Ενότητας που έγινε στο Κανκούν του Μεξικού, ενώ στο παιχνίδι «μπήκε» και η ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία «Repsol» που ανακοίνωσε προχθές ότι θα προχωρήσει, μέσα στο 2010, σε έρευνες για πετρέλαιο στη λεκάνη του αρχιπελάγους των Μαλβίνων, διευκρινίζοντας ότι οι έρευνες θα διεξαχθούν εντός των χωρικών υδάτων της Αργεντινής. Στο κονσόρτσιουμ, το οποίο θα διεξάγει τις έρευνες, συμμετέχουν με ποσοστό 33% η κάθε μία η ισπανική «Repsol», η βραζιλιάνικη «Petrobras» και η «Panamerican Energy», εταιρεία αργεντίνικων κατά πλειοψηφία συμφερόντων.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
21 χρόνια από το Καρακάσο

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Διαδηλώσεις, αλλά και πλήθος εκδηλώσεων είναι προγραμματισμένες για σήμερα σε όλη τη Βενεζουέλα για τη συμπλήρωση των 21 ετών από την πρώτη λαϊκή εξέγερση, γνωστή ως Καρακάσο, που ουσιαστικά σήμανε την έναρξη της πορείας που σήμανε την άνοδο των δυνάμεων που στηρίζουν την Μπολιβαριανή Διαδικασία.

Η εξέγερση έγινε στις 27 και 28 Φλεβάρη του 1989, όταν οι λαϊκές φτωχογειτονιές του Καράκας ξεσηκώθηκαν για την αύξηση της τιμής της βενζίνης, αλλά και ενάντια συνολικά στην πολιτική του τότε σοσιαλδημοκράτη προέδρου Κάρλος Αντρές Πέρες, που προσπάθησε και διά της βίας να επιβάλει τις αναδιαρθρώσεις καθ' υπόδειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι αρχές ασφαλείας με διαταγές της κυβέρνησης έπνιξαν την εξέγερση στο αίμα. Κατά τον επίσημο απολογισμό, οι νεκροί του μακελειού ήταν περισσότεροι από 300 και 1.000 οι τραυματίες, ενώ κατά τους ανεπίσημους απολογισμούς οι νεκροί έφτασαν τους 3.500. Το Καρακάσο εγκαινίασε τη διαδικασία που οδήγησε στην εκλογική νίκη του Ούγο Τσάβες το 1998.

KOYBA
Προετοιμασίες για τις δημοτικές εκλογές

ΑΒΑΝΑ.--

Σε εκλογική διαδικασία βρίσκεται η Κούβα αυτές τις ημέρες καθώς πραγματοποιούνται οι συνελεύσεις της γειτονιάς για την ανάδειξη των υποψηφίων που θα πάρουν μέρος στις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Απρίλη. Το εκλογικό σύστημα της Κούβας βασίζεται και στη μαζική συμμετοχή του πληθυσμού και μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις είχαν ήδη πραγματοποιηθεί σχεδόν 51.000 συνελεύσεις γειτονιάς με τη συμμετοχή χιλάδων Κουβανών.

Για να εκλεγεί κανείς στις άμεσες αυτές εκλογές που διενεργούνται με μυστική ψηφοφορία θα πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από το 50%, ενώ για όσους δεν τα καταφέρουν, υπάρχει και δεύτερος γύρος που πραγματοποιείται μία βδομάδα αργότερα. Ιδιαίτερο στοιχείο της εκλογικής διαδικασίας της Κούβας είναι η δυνατότητα ανάκλησης του εκλεγμένου, αν αυτός δε διατηρήσει συνεχή επαφή με τους εκλογείς του για να επιλύσει τυχόν προβλήματα στις συγκεκριμένες περιοχές.

ΜΕΞΙΚΟ
Απαίτηση για απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Την άμεση απελευθέρωση των 12 πολιτικών κρατουμένων της εξέγερσης του Ατένκο, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν χωρίς εντάλματα και τελικά καταδικάστηκαν το 2006 χωρίς στοιχεία σε 30 χρόνια κάθειρξη ο καθένας, ζητούν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της χώρας Φελίπε Καλντερόν 11 προσωπικότητες τιμημένες με το Νόμπελ Ειρήνης, μεταξύ αυτών η αγωνίστρια για τα δικαιώματα των ιθαγενών Ριγομπέρτα Μεντσού, ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, η αγωνίστρια κατά των ναρκών προσωπικού Tζόντι Γουίλιαμς, ο Κενυάτης Ουανγκάρι Μαατάι και άλλοι.

Επίσης, απαιτούν να γίνει σοβαρή και σε βάθος έρευνα για τις καταγγελίες των αγροτών για την αστυνομική επέμβαση, όσον αφορά τα βασανιστήρια, τις συλλήψεις χωρίς εντάλματα και την καταδίκη τους χωρίς αποδείξεις για το υποτιθέμενο ξυλοκόπημα αστονομικών και τους μαζικούς βιασμούς γυναικών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Μαΐου του 2006 στην αγροτική κοινότητα του Ατένκο, 30 χλμ. έξω από την Πόλη του Μεξικού, μετά από πρωτοβουλία της οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο για την Υπεράσπιση της Γης (FPDT), οι κάτοικοι κατέλαβαν την υπαίθρια αγορά του «Texcoco» αντιστεκόμενοι στα σχέδια κερδοσκοπικής ανάπλασης της περιοχής, τα οποία προέβλεπαν την εκδίωξή τους και την κατασκευή εμπορικού κέντρου της πολυεθνικής «Wal-Mart». Η επιχείρηση της αστυνομίας εξελίχθηκε σε σύγκρουση όπου και εν ψυχρώ δολοφονήθηκε ένας 14χρονος που δέχτηκε πυροβολισμό στο στήθος. Τα ξημερώματα της επόμενης μέρας, 3.000 αστυνομικοί και επίλεκτες ομάδες καταστολής εισέβαλαν στο Ατένκο, πυροβολώντας και πνίγοντας την πόλη στα δακρυγόνα. Καταλήφθηκε μετά από δύο ώρες σθεναρής αντίστασης και ακολούθησαν εισβολές σε σπίτια, ξυλοδαρμοί και συλλήψεις.

Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε αργά χτες βράδυ στη νότια Ιαπωνία, στον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε κοντά στο νησί της Οκινάουα με εστιακό βάθος 29 χλμ., ενώ εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους μέχρι δύο μέτρων. Μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις δεν είχαν γίνει γνωστές πληροφορίες για τυχόν ζημιές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ