ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ανοίγουν τους κρουνούς για την πλουτοκρατία

Για φάγωμα ακόμη 50 δισ. ευρώ που περιμένουν στην ουρά από προηγούμενες ρυθμίσεις. Ακόμη περισσότερα υπόσχεται η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Aιχμή oι μεγαλοεπιχειρηματίες της «πράσινης οικονομίας»

Αέρα στα πανιά της καπιταλιστικής κερδοφορίας φέρνουν τα αντιλαϊκά πακέτα που ψήφισε η κυβέρνηση. Τόσο το φορολογικό ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων, όσο και οι γενικευμένες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και η καρατόμηση δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα φέρνουν στο κρατικό ταμείο μπόλικο χρήμα, προκειμένου στη συνέχεια να το μοιράσουν και πάλι στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Για τα επόμενα 3-4 χρόνια έχουν ήδη διασφαλίσει κρατικές ενισχύσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, ποσά που έχει αφήσει παρακαταθήκη η κυβέρνηση της ΝΔ (κονδύλια ΕΣΠΑ, συμπράξεις με ιδιώτες και «αναπτυξιακός νόμος»). Πρόκειται για κρατικό χρήμα που ήδη έχει εγκριθεί και που περιμένει στην ουρά τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται και φρέσκο πακτωλό και προνόμια. Ηδη δρομολογεί τις διαδικασίες «απλοποίησης και ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013. Στόχος του νομοθετήματος που πηγαίνει στη Βουλή στο προσεχές διάστημα είναι η «ταχεία απελευθέρωση» κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων. Στα σκαριά έχουν, επίσης, και το νέο λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο, που δίνει πρόσθετα κίνητρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες της «πράσινης οικονομίας». Στο ίδιο πλαίσιο ετοιμάζουν για λογαριασμό των επιχειρηματιών και τη συγκρότηση ενός ακόμη μηχανισμού τζάμπα χρηματοδότησης μέσω του «Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου».

Η πλουτοκρατία τρίβει από τώρα τα χέρια της, δίνοντας εύσημα στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για το άγριο αντιλαϊκό έργο της. Χαρακτηριστική είναι και σχετική μελέτη από την Alpha Bank που βλέπει τα παρακάτω:

  • Παρά την πτώση του παραγόμενου ΑΕΠ (μέχρι και 2,5%) για το 2010 η «δημοσιονομική προσαρμογή συνεπάγεται σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».
  • Σύμφωνα με την τράπεζα η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» στηρίζεται συγκεκριμένα «στη μεγάλη πτώση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος». Γίνεται απόλυτα αντιληπτό το γεγονός ότι η «μεγάλη πτώση» σε μισθούς και συντάξεις αφορά στο σύνολο της οικονομίας και στον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο στο δημόσιο με το οποίο ξεκίνησαν. Στην κατεύθυνση αυτή παίζει σημαντικό ρόλο και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που προβλέπεται στο νομοθέτημα και στη συνέχεια θα επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα.
  • Τονίζουν ότι η «προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η εκλογίκευση της λειτουργίας των ΔΕΚΟ» (όπως χαρακτηρίζουν τα σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα) θα «ανοίξει νέο έδαφος για τη δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα στη χώρα». Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει το νέο κύκλο μετοχοποιήσεων δημόσιας περιουσίας και φιλέτων ακίνητης περιουσίας για λογαριασμό των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Οι κρατικές ενισχύσεις προς τα ταμεία της πλουτοκρατίας θα πάρουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στα επόμενα χρόνια. Μαζί με το φρέσκο κρατικό χρήμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχουν στην ουρά και τις παρακαταθήκες που άφησε πίσω της η κυβέρνηση της ΝΔ που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης δεν ολοκληρώθηκαν.

Συγκεκριμένα :

  • ΕΣΠΑ: Από τα κονδύλια της ΕΕ που φτάνουν σε 24 δισ. ευρώ έχει απορροφηθεί το 3,5%, δηλαδή ούτε 1 δισ. ευρώ. Ετσι μέχρι το 2015 που θα «τρέχουν» τα προγράμματα, οι μερίδες της κεφαλαιοκρατίας έχουν για φάγωμα πάνω από 23 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο προστίθεται και η συνεισφορά από τους κρατικούς προϋπολογισμούς (εθνικοί πόροι) που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, συνολικά δηλαδή ξεπερνούν τα 33 δισ. ευρώ.
  • Συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτών: Το υπόλοιπο των έργων που έχουν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και που θα υλοποιηθεί στα επόμενα χρόνια φτάνει τα 5,8 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπόσχεται να επιταχύνει ακόμη περισσότερο να προχωρήσει και σε νέες συμπράξεις, εκχωρώντας περισσότερο ζωτικό χώρο στα μονοπώλια.
  • «Αναπτυξιακός νόμος»: Στην ουρά, από τα προηγούμενα χρόνια, περιμένουν ακόμη 8,8 δισ. ευρώ τα οποία η σημερινή κυβέρνηση υπόσχεται να επιταχύνει και διοχετεύσει στους «επενδυτές». Ταυτόχρονα, με τις διατάξεις του νέου νόμου - πηγαίνει στη Βουλή στο προσεχές διάστημα - εκχωρείται στην πλουτοκρατία και νέος πακτωλός από κρατικό χρήμα και ενισχύσεις.

Η παρακαταθήκη που έχει για φάγωμα η δράκα της κεφαλαιοκρατίας - μόνο από τις παραπάνω ρυθμίσεις - ξεπερνά τα 47,6 δισ. ευρώ με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να υπόσχεται πολλά περισσότερα στο προσεχές διάστημα. Για λόγους συγκρισιμότητας να σημειώσουμε ότι το τριετές «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης», δηλαδή τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν και θα παρθούν στη συνέχεια είναι στα 30 δισ. ευρώ.

Η «πράσινη ανάπτυξη»...

«Η πρόσφατη οικονομική κρίση δεν έχει προηγούμενο στη γενιά μας. Τα σταθερά κέρδη σε οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης που σημειώθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία εξουδετερώθηκαν. Το ΑΕΠ μας μειώθηκε κατά 4% το 2009, η βιομηχανική μας παραγωγή οπισθοχώρησε στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990, και 23 εκατομμύρια πολίτες - ή το 10% του πληθυσμού μας - είναι σήμερα άνεργοι»...

Ετσι ακριβώς περιγράφει την κατάσταση η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για απόσπασμα από το νέο ευαγγέλιο της κοιναγορίτικης πλουτοκρατίας και αφορά τη στρατηγική «2020», που αποτελεί τη συνέχεια και την επέκταση της στρατηγικής της Λισαβόνας για ολόκληρη την τρέχουσα 10ετία. Η έξοδος από την καπιταλιστική κρίση απαιτεί φρέσκο και μπόλικο κρατικό χρήμα για τις μερίδες της πλουτοκρατίας, νέες ασφαλείς διεξόδους για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια σε τομείς που υπόσχονται ακόμη περισσότερα κέρδη. Αιχμή του δόρατος είναι τα μονοπώλια της λεγόμενης «πράσινης οικονομίας», της «καινοτομίας» κ.ο.κ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται για λογαριασμό τους να επιταχύνει τις διαδικασίες, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί και στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας». Στο αμέσως επόμενο διάστημα έρχεται στη Βουλή ο νέος λεγόμενος επενδυτικός νόμος, ενώ με τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης επαναδιευθετείται και η μοιρασιά του ΕΣΠΑ. Με απλά λόγια, το χρήμα που μάζεψαν με τα πρόσφατα σαρωτικά μέτρα το προορίζουν για μοιρασιά στα μονοπώλια, στο όνομα της «οικονομικής ανάπτυξης».

Επιχειρηματικοί όμιλοι

Οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες ήδη ακονίζουν μαχαίρια. Ηδη σε επίπεδο επιχειρηματικών ομίλων αναπτύσσουν εξειδικευμένες επιχειρήσεις και τομείς και ετοιμάζονται για το νέο φαγοπότι. Τόσο μέσα στη χώρα όσο και στην ευρύτερη ζωτική περιοχή και αγορές αναπτύσσουν νέες συμμαχίες με άλλους «παίχτες» και επιχειρηματικούς ομίλους. Ορισμένοι από αυτούς έχουν βάλει γερά το πόδι στη νέα αγορά, άλλοι λιγότερο, κάποιοι τώρα το επιχειρούν προκειμένου να μη χάσουν το τρένο, τις νέες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις που προωθούνται σε όφελός τους.

Από τους εισηγμένους, στο χρηματιστήριο της Αθήνας, ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται και στην «πράσινη οικονομία» σταχυολογούμε τους παρακάτω:

  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ (συμφερόντων ομίλου Μπόμπολα) μέσω θυγατρικών εταιρειών δραστηριοποιείται στην ανακύκλωση απορριμμάτων, κατασκευής ΧΥΤΑ, αιολικά πάρκα κ.ά.
  • Ομιλος Μυτιληναίος (μέσω συμμετοχών σε διάφορα επιχειρηματικά σχήματα): ΑΠΕ, εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και ρύπων, αιολικά πάρκα κ.ά.
  • FG Europe (συμφερόντων ομίλων Φειδάκη και Ρέστη).
  • ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (εταιρεία ομίλου ΓΕΚ). Mε επιχειρηματική δράση στις ΑΠΕ, αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά, παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα κ.ά.
  • UNIBIOS (πρώην Βιοσώλ): Επεξεργασία - διαχείριση νερού, εξοικονόμηση ενέργειας, ΑΠΕ.
  • INFO OUEST (μέσω της θυγατρικής Ouest Ενεργειακή). Συνεργάζεται και με κεφάλαια γαλλικών συμφερόντων σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα κ.ά.

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ