ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΧΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Πιο δυνατός ο λαός ετοιμάζεται για σκληρή αναμέτρηση

Χιλιάδες οργάνωσαν, συμμετείχαν και έκαναν πράξη την επιτυχία της απεργίας που πραγματοποιήθηκε προχτές, λιγότερες από 48 ώρες μετά την προκήρυξή της. Χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, μετανάστες, νέοι, γυναίκες, συνταξιούχοι «νέκρωσαν» εργοστάσια, επιχειρήσεις, εργοτάξια, σχολειά και σχολές για να «πλημμυρίσουν» πλατείες και δρόμους όπου είχε ηχήσει βροντερό μήνυμα απ' το απόγευμα κιόλας της Τετάρτης: «Ξεσηκωμός»!

Ξεσηκωμός, όχι γιατί τώρα ανακαλύφτηκε η λύσσα με την οποία το κεφάλαιο κι οι υπηρέτες του λεηλατούν λαϊκές κατακτήσεις και ανάγκες, αλλά γιατί ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Γιατί η οργή πρέπει επιτέλους να γίνει πάλη ταξική. Πρέπει το δίκιο που «πνίγει» καθημερινά όλο και περισσότερους εργάτες να ξεσπάσει και, με τη δύναμη που μόνο η οργανωμένη πάλη έχει, να παρασύρει τους άρπαγες του μόχθου τους, να σμπαραλιάσει κάθε αντεργατικό σχέδιο.

Χιλιάδες αντάμωσαν στους δρόμους και την Πέμπτη, στα συλλαλητήρια απ' άκρη σ' άκρη της χώρας όπου οι πολύμορφες κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ συνάντησαν την αγανάκτηση χιλιάδων λαϊκών οικογενειών, ανθρώπων κάθε ηλικίας που διαδήλωσαν ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής με «σημαία» τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Το ίδιο σκληρή μα κι ελπιδοφόρα ήταν η απεργιακή αναμέτρηση της Παρασκευής, η απεργία που προκηρύχθηκε με την πρωτοπόρα πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων κόντρα στο κλίμα αναμονής και μοιρολατρίας που συνέχιζαν να καλλιεργούν οι δυνάμεις του συμβιβασμού σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Με τόλμη και περηφάνια χιλιάδες απεργοί σε όλη τη χώρα «κονταροχτυπήθηκαν» με την αισχρή προπαγάνδα των αστικών ΜΜΕ που βάφτιζαν σκληρή μα αναγκαία τη ληστεία, με τους άμεσους και έμμεσους εκβιασμούς και τις αυταπάτες που «μοίραζαν» τα κόμματα του ευρωμονόδρομου πιπιλίζοντας την καραμέλα της «δύσκολης κατάστασης της οικονομίας», με την τρομοκρατία της εργοδοσίας, και βγήκαν νικητές.

Νικητές, γιατί χιλιάδες και χιλιάδες «ύψωσαν» μήνυμα απόρριψης όχι μόνο των νέων μέτρων, αλλά συνολικά της ανάπτυξης που υπηρετεί την πλουτοκρατία. Διαδήλωσαν με συνθήματα στοχοπροσηλωμένα στην ουσία των μέτρων και το περιεχόμενο που πρέπει να έχουν οι λαϊκοί αγώνες για να φέρουν καρπούς που κανείς δε θα μπορεί να κλέψει. Διαδήλωσαν αναδεικνύοντας την προοπτική: «Ταξικά τα μέτρα, ταξική η πάλη - πάμε για ανατροπή και κοινωνία άλλη»!

Διαδήλωσαν πλάι πλάι χιλιάδες που ατσαλώνονται όλο και περισσότερο από τη συσπείρωση στο ΠΑΜΕ και χιλιάδες που τώρα ξεκινούν να γνωρίζουν τη δυσκολία αλλά και την ομορφιά του οργανωμένου αγώνα. Διαδήλωσαν μαζί εργάτες - αγρότες - αυτοαπασχολούμενοι αναδεικνύοντας την ευθύνη να δυναμώσει η πάλη για την οικοδόμηση της αντιμονοπωλιακής, αντιιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Διαδήλωσαν και δυναμωμένοι από τη νέα πείρα και την αισιοδοξία που άντλησαν, ανανέωσαν το ραντεβού τους για τα αυριανά συλλαλητήρια με τα οποία ΠΑΜΕ και ΟΓΕ αναδεικνύουν το πραγματικό περιεχόμενο της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας αλλά και την πανεργατική απεργία που θα γίνει την επόμενη Πέμπτη, 11 Μάρτη.

Βγήκαν κατευθείαν στους δρόμους

Γιγαντοπανό άπλωσε το ΜΑΣ στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, το πρωί της Τετάρτης

*

Γιγαντοπανό άπλωσε το ΜΑΣ στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, το πρωί της Τετάρτης
Πλημμύρισαν δρόμοι, πόλεις, γειτονιές από εργάτες, φοιτητές, γυναίκες, συνταξιούχους, αγρότες και μικροεπαγγελματίες, ελάχιστες ώρες μετά την ανακοίνωση των νέων σαρωτικών μέτρων της κυβέρνησης, την περασμένη Τετάρτη. Χιλιάδες ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και με πικετοφορίες, συγκεντρώσεις, πορείες, μαζικές εξορμήσεις και άλλες μορφές αγώνα βροντοφώναξαν ένα μεγάλο: ΟΧΙ στα νέα μέτρα. Με την παρουσία τους, την αποφασιστικότητά τους στους δρόμους του αγώνα, έκαναν σαφές ότι η πάλη δυναμώνει και κλιμακώνεται. Η εφαρμογή των μέτρων θα προσκρούσει πάνω στην οργάνωση της λαϊκής πάλης.

Στο «πόδι» όλη η χώρα

Το μήνυμα του πανεργατικού ξεσηκωμού «απλώθηκε» και στην πρόσοψη του υπουργείου Οικονομικών
Το μήνυμα του πανεργατικού ξεσηκωμού «απλώθηκε» και στην πρόσοψη του υπουργείου Οικονομικών
«Στο πόδι» σηκώθηκε η χώρα και όλη την Πέμπτη. Στην Αθήνα, πριν ακόμα χαράξει, ταξικά συνδικάτα προχωρούν σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών στο Σύνταγμα. Τρικάκια φεύγουν από την ταράτσα του κτιρίου. Η πόρτα του υπουργείου «σφραγίζει» από τα πανό του ΠΑΜΕ αλλά και των εργαζομένων του υπουργείου που ενώνουν την οργή τους. Στην κινητοποίηση, παραβρίσκεται και ο Βλαντιμίρ Πάντσο, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, που εκφράζει τη διεθνιστική αλληλεγγύη των εργατών του κόσμου.

Συμβολικές καταλήψεις έγιναν ακόμα στη νομαρχία των Σερρών, στη ΔΟΥ Καλαμάτας, στη νομαρχία Κέρκυρας, στο ΙΚΑ Ρεθύμνου. Σε όλη τη χώρα που το απόγευμα συναντήθηκε στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια, σε 62 πόλεις.

Εργατικό δελτίο ειδήσεων

Το απεργιακό δελτίο του ΠΑΜΕ εξέπεμψε από την ΕΤ3 την περασμένη Πέμπτη
Το απεργιακό δελτίο του ΠΑΜΕ εξέπεμψε από την ΕΤ3 την περασμένη Πέμπτη
Την απάντηση που τους πρέπει πήραν από τους εργάτες και τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που παρουσιάζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων ως συμφέροντα του ελληνικού λαού στο σύνολό του.

Σπάζοντας την ... αντικειμενικότητα των μεγαλοκαναλαρχών και μεγαλοεκδοτών που «θάβει» σταθερά τις κινητοποιήσεις με ταξικό προσανατολισμό και επιτίθενται ακόμα και με βρώμικα μέσα στο εργατικό κίνημα, «ήχησε» απεργιακό δελτίο ξεκάθαρο, ατόφιο. Την Τετάρτη στην Πάτρα, το συλλαλητήριο κατευθύνθηκε στην πλατεία Γεωργίου, από όπου ομάδες εργαζομένων προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των τεσσάρων τοπικών καναλιών, έπαιξαν βίντεο του ΠΑΜΕ και ολιγόλεπτο απεργιακό δελτίο.

Την Πέμπτη δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη έκαναν παρέμβαση στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3. Μαζί με απολυμένους και απλήρωτους για μήνες εργαζόμενους μπήκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΤ3 και «ανάγκασαν» το δελτίο ειδήσεων να «παίξει» την ανάγκη συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία της Παρασκευής. Το βράδυ της ίδιας μέρας στο τοπικό κανάλι της Ναυπάκτου, ΛΕΠΑΝΤΟ, έγινε παρέμβαση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

«Δεμένα» με κάθε μάχη

Ενα μέρος των διαδηλωτών «εισέβαλε» μέσα στα «Νότος Γκάλερις» κι ένα άλλο «έφραξε» τις εισόδους
Ενα μέρος των διαδηλωτών «εισέβαλε» μέσα στα «Νότος Γκάλερις» κι ένα άλλο «έφραξε» τις εισόδους
Με μικρές και μεγάλες μάχες που διεξάγονται σε μια σειρά χώρους και κλάδους συνδέθηκαν οι πολυήμερες κινητοποιήσεις, τροφοδοτώντας με κουράγιο τους εργαζόμενους, αναδεικνύοντας την ανάγκη να στηθούν πυρήνες οργάνωσης παντού. Ετσι, την ώρα που το απόγευμα της Πέμπτης βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη η πορεία, ένα μεγάλο κομμάτι διαδηλωτών αποσπάται και προχωρά σε αποκλεισμό των εισόδων του πολυκαταστήματος «Νότος Γκάλερις» στα Χαυτεία. Συνδικαλιστές μπαίνουν μέσα στο κατάστημα, περιοδεύουν σε όλους τους ορόφους καταγγέλλοντας τις απολύσεις του τελευταίου διαστήματος. Ξεκαθαρίζουν πως το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με όπλο του την αλληλεγγύη θα δώσει τη μάχη για να μπει φραγμός στην εργοδοτική ασυδοσία. Μήνυμα αλληλεγγύης έστειλε κι η «στάση» που η απεργιακή διαδήλωση έκανε την Παρασκευή έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου συνεχιζόταν η κινητοποίηση των απολυμένων της πρώην «Ολυμπιακής». Αντίστοιχα οργανώθηκε κι η μάχη της απεργιακής περιφρούρησης, με επιμονή. π.χ., στα καταστήματα «Αρβανιτίδης» στη Θεσσαλονίκη, όπου επίσης έχουν γίνει τρομοκρατικές απολύσεις.

Κόντρα στην τρομοκρατία

«Λέγαμε σ' όλους να κατέβουμε στην πορεία, να εμποδίσουμε τα πράγματα να γίνουν χειρότερα» δήλωναν μαθητές στο «Ρ» την Παρασκευή
«Λέγαμε σ' όλους να κατέβουμε στην πορεία, να εμποδίσουμε τα πράγματα να γίνουν χειρότερα» δήλωναν μαθητές στο «Ρ» την Παρασκευή
«Μάθημα μας κάνουν οι αγωνιστές και όχι οι απεργοσπάστες οι καθηγητές». Αυτή ήταν η απάντηση που έστειλαν με τη συμμετοχή τους και στις προχτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις οι μαθητές, κόντρα στην επιχείρηση τρομοκρατίας που αντιμετώπισαν συντονισμένα από απεργοσπάστες («τυχαία» επρόκειτο για συνδικαλιστικά ή κομματικά στελέχη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ;) με τη συνδρομή και της αστυνομίας. Δυναμική απάντηση δόθηκε και έξω από σχολεία όπου εξαπολύθηκε επίθεση σε βάρος απεργών καθηγητών και μαθητών που θέλησαν να κατέβουν στην απεργία. Προσπάθεια που έπεσε στο κενό. Οι μαθητές ξεπέρασαν ποικίλες φοβέρες (από απειλές πως όσοι συμμετάσχουν θα μείνουν στην ίδια τάξη...) και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν (φωτ. από σχολείο της Τρίπολης) στις συγκεντρώσεις για να σταθούν στο πλευρό των γονιών τους, των καθηγητών τους και να διαδηλώσουν για το μέλλον που τους αξίζει.

Ευρηματικά - απαιτητικά

Από την απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από την απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Η ευρηματικότητα χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις που ανέδειξαν και έτσι την επιμονή να προβληθεί με κάθε τρόπο η ανάγκη για πάλη.

Με χιούμορ «εμπνευσμένο» από την ταξική τους συνείδηση οι εργαζόμενοι απαντούν εύστοχα στην κοροϊδία της κυβέρνησης, της ΕΕ και των άλλων κομμάτων. Οπως φαίνεται και στη φωτογραφία η εργαζόμενη στη Θεσσαλονίκη έχει βγάλει «δίσκο» για λογαριασμό της κυβέρνησης, προκειμένου να ενισχυθούν οι βιομήχανοι της πατρίδας!

Αντίστοιχα, την Πέμπτη το πρωί ο πρωθυπουργός ...έκανε την εμφάνισή του στην κατάληψη που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Οικονομικών. Μέσα από ένα σκετσάκι, το σενάριο κι η σκηνοθεσία του οποίου σχεδιάστηκε επί τόπου, όπου ο πρωθυπουργός ζητούσε τους μισθούς των εργαζομένων κι εκείνοι τον πήραν στο κατόπι με τις σημαίες του ΠΑΜΕ. Οι περαστικοί έλαβαν και μ' αυτόν τον τρόπο μήνυμα: οι εργαζόμενοι «δεν μασάνε κουτόχορτο». Θα μπλοκάρουν τα μέτρα στην πράξη με ασυμβίβαστους ταξικούς αγώνες.

Αντίστοιχα, στην Πάτρα, το πρωί της Πέμπτης εργαζόμενοι κατέλαβαν το Μέγαρο Λόγου και Τέχνης. Με αποτέλεσμα από τα μεγάφωνά του που εκτείνονται σε όλο το κέντρο της πόλης να ακούγεται συνέχεια το κάλεσμα για την απεργία της Παρασκευής.

«Εργάτες ενωμένοι, Ελληνες και ξένοι»

Ηταν ένα πολύ όμορφο κι ελπιδοφόρο για το εργατικό κίνημα θέαμα. Οι μετανάστες εργαζόμενοι στις εταιρείες ανακύκλωσης, εργάτες στις βιοτεχνίες φασόν, στη βιομηχανία, από πολλούς κλάδους, που έχουν δώσει σκληρές μάχες για τα δικαιώματά τους συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικάτα τους, να διαδηλώνουν για ακόμα μια φορά μαζικά, θαρρετά και περήφανα πλάι με τους Ελληνες εργαζόμενους. «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι» φώναξαν για ακόμη μία φορά σε σπαστά ελληνικά κρατώντας τις σημαίες του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ. Εργάτες βασανισμένοι, πολλαπλά εκμεταλλευόμενοι που δίπλα στις ταξικές δυνάμεις έχουν εμπεδώσει μια βασική ελληνική λέξη: Διεκδικώ!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ