ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Με αναχρονιστικά επιχειρήματα, στηριγμένα στα ιδεολογήματα που αναπαράγει το κεφάλαιο και οι μηχανισμοί του για να στραγγαλίσουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, η κυβέρνηση απέρριψε χτες στη Βουλή την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Συνεργοί της κυβέρνησης, στην προσπάθεια κατασυκοφάντησης των πραγματικών λαϊκών αναγκών και των εργατικών διεκδικήσεων, ήταν για μια ακόμη φορά η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., οι οποίοι άλλωστε, όπως και το ΠΑΣΟΚ, είχαν απορρίψει ξανά την ίδια πρόταση, επί κυβέρνησης ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε τη στρατηγική σύμπλευση με την πολιτική που ανατρέπει δικαιώματα και κατακτήσεις, καθώς, παρά το γεγονός ότι στα λόγια συμφώνησε επί της αρχής με την πρόταση, οι ενστάσεις που διατύπωσε για θεμελιώδεις διατάξεις ήταν στην ίδια λογική με αυτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ είναι επίκαιρη, είπε ο εισηγητής του Κόμματος Γ. Μαυρίκος, γιατί η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετικές ρυθμίσεις όπως απαιτούν οι συναποφάσεις στην ΕΕ και τα κέρδη του κεφαλαίου. Πιστεύουμε τόνισε ότι η τεχνολογική εξέλιξη δίνει τη δυνατότητα στην εργατική τάξη και το λαό μας και γρηγορότερα να βγαίνει στη σύνταξη και καλύτερη σύνταξη να παίρνει και όχι να πάμε πίσω να δουλεύουμε μέχρι τα 70 και η σύνταξη να μειώνεται. Η πρότασή μας, είπε, είναι ρεαλιστική γιατί δίνει διέξοδο σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων και της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού και ζήτησε την επιστροφή όλων των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από το 1950 μέχρι σήμερα. Επί της ουσίας, η συζήτηση της πρότασης νόμου επιβεβαίωσε ότι και στο ζήτημα του Ασφαλιστικού συγκρούονται δυο στρατηγικές γραμμές. Η μια που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και η άλλη που μάχεται για τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού. Από αυτή τη σκοπιά, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον να υιοθετήσουν μαζικά στους αγώνες τους τους στόχους πάλης που θέτει η πρόταση νόμου του ΚΚΕ.

Να αντιστοιχηθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα στις σύγχρονες ανάγκες

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος υποστήριξε ότι σήμερα υπάρχουν αντικειμενικά όλες οι προϋποθέσεις, για να μειωθούν τα όρια ηλικίας και να αυξηθούν οι συντάξεις

Εναλλασσόμενοι στην κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διατηρούν και συμπληρώνουν ο ένας την αντιασφαλιστική νομοθεσία του άλλου
Εναλλασσόμενοι στην κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διατηρούν και συμπληρώνουν ο ένας την αντιασφαλιστική νομοθεσία του άλλου
Παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος τόνισε ότι οι στόχοι πάλης που προβάλλει το ΚΚΕ έχουν άμεση σχέση με την καρδιά του ασφαλιστικού προβλήματος, το οποίο βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Παρακολουθούμε, είπε, να συνεχίζεται η προπαγανδιστική μεθοδευμένη επίθεση σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης αφού, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τις πολιτικές και τις επιλογές που είχε διαμορφώσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Για εμάς, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δεν είναι τυχαίο που όλα τα μεγάλα κεντρικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα, επιτίθενται στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, ενισχύοντας την αντίληψη που προωθεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πείσουν ότι η κατάσταση είναι οριακή και χρειάζονται νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Ολη αυτή η κατάσταση, συνέχισε, στοχεύει στο να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι και να οδηγηθούν στη συνείδηση ότι «δεν μπορούμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε λύσεις προς όφελός μας και πρέπει να περιοριστούμε στο τι θα χάσουμε». Στόχος, επίσης, είπε, είναι η δημιουργία συνείδησης αποδοχής τετελεσμένων. Οτι, δηλαδή, τα όποια μέτρα θα είναι ριζικά σε βάρος των εργαζομένων και εν τέλει να απαλλαγεί το κράτος από οποιαδήποτε εισφορά του στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Οι εργαζόμενοι δε χρωστάνε σε κανέναν

Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, είναι ώριμες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο ύψος των πραγματικών αναγκών
Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, είναι ώριμες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο ύψος των πραγματικών αναγκών
Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι ένα ακόμα κεντρικό επιχείρημα που προβάλλουν όσοι χτυπάνε το ασφαλιστικό σύστημα είναι ότι χρειάζονται μέτρα, αλλά αυτά θα είναι δίκαια. Είναι μύθος, είπε, ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και πρέπει να δούμε ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση και ποιοι φταίνε. Εμείς λέμε ότι οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι εργαζόμενοι, γιατί είναι οι μόνοι που πληρώνουν εισφορές και μάλιστα αυξημένες, οι μόνοι που πληρώνουν φόρους, οι μόνοι που δεν έχουν καμία ευθύνη.

Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ έχει την επικαιρότητά της, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής, γιατί το ζήτημα συζητείται συνεχώς τα τελευταία τρία - τέσσερα χρόνια και γιατί η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ετοιμάζει ρυθμίσεις νομοθετικές, όπως επιβάλλονται από τις συναποφάσεις στην ΕΕ προς όφελος του κεφαλαίου.

Είναι αναγκαία, τόνισε, η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, γιατί χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο σύστημα, αλλά το κρίσιμο είναι σε ποια κατεύθυνση θα γίνουν, σε όφελος ποιου και ποιος θα πληρώσει. Η οικονομική, κοινωνική και τεχνολογική εξέλιξη, συνέχισε, δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να βγαίνουν και γρηγορότερα στη σύνταξη, και να παίρνουν καλύτερες συντάξεις και όχι να αυξάνονται τα όρια και να μειώνονται οι συντάξεις.

Η πρόταση, είπε ο Γ. Μαυρίκος, είναι ρεαλιστική, γιατί δίνει διέξοδο σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Πολιτική ευθύνη για τη ληστεία στα αποθεματικά

Αναφερόμενος στα αποθεματικά των Ταμείων, κατήγγειλε έγκλημα διαρκείας με την καταλήστευσή τους από το 1950 μέχρι σήμερα. Η λεηλασία των αποθεματικών, είπε, αναδεικνύει τον κεντρικό μύθο στο ζήτημα, ότι δήθεν το πρόβλημα του Ασφαλιστικού είναι οικονομικό και ότι τα οικονομικά μεγέθη σπρώχνουν σε αλλαγές και ανατροπές.

Στον ΟΤΕ, συνέχισε, στις τράπεζες, στην «Ολυμπιακή» οι ιδιωτικοποιήσεις και οι χαριστικές ρυθμίσεις φόρτωσαν το σύστημα με πρόσθετα βάρη, στο ΝΑΤ ή στην «Αλφα Μπανκ» χαρίστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια. Γι' αυτό το λόγο λέμε ότι είναι πολιτικό το έγκλημα και οι εκάστοτε κυβερνήσεις αξιοποιούν τα δεδομένα.

Από το 1950 μέχρι το 1975, τόνισε ο Γ. Μαυρίκος, με αναγκαστικό νόμο λεηλατήθηκαν τα αποθεματικά με τα εξευτελιστικά επιτόκια και αντικειμενικοί υπολογισμοί λένε ότι οι απώλειες όλο αυτό το διάστημα ανέρχονται στα 58 δισ. ευρώ, χρήματα που δόθηκαν από τις κυβερνήσεις στο κεφάλαιο στο όνομα της ανάπτυξης.

Επίσης, είπε, με τη λεηλασία που έγινε στο χρηματιστήριο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το 1999 έως το 2002 χάθηκαν 3,5 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, οι οφειλές του κράτους από την τριμερή χρηματοδότηση ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ. Εάν υπήρχαν αυτά τα λεφτά, είπε, και εάν αξιοποιούνταν και η ακίνητη περιουσία ξέρουμε ποια θα ήταν η προοπτική για το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο εισηγητής κατήγγειλε ότι μόνο σε ένα χρόνο, το 2008, η εισφοροδιαφυγή ανήλθε στα 7 δισ. ευρώ, τα οφειλόμενα των εργοδοτών είναι 7,5 δισ. ευρώ, ενώ τα οφειλόμενα του δημοσίου φτάνουν τα 11 δισ. ευρώ.

Καμιά συμμετοχή στο «διάλογο» - απάτη

«Αυτή είναι η πραγματικότητα και γι' αυτό λέμε ότι δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα αλλά ταξικό και δείχνει την ηθική και πολιτική σήψη του καπιταλιστικού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Μαυρίκος και πρόσθεσε ότι η νομιμοποίηση των μεταναστών και η αύξηση των μισθών θα έδινε σοβαρές εισροές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η πρόταση νόμου δεν τέθηκε σε ψηφοφορία (με βάση ερμηνεία του άρθρου 73 του Συντάγματος δεν μπαίνουν σε ψηφοφορία προτάσεις που έχουν οικονομικό κόστος) είπε με την ερμηνεία αυτή ευνουχίζεται το δικαίωμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να κάνουν προτάσεις νόμου, αφού δεν υπάρχει πρόταση νόμου που δεν έχει αντανάκλαση σε κόστος έστω και στο ελάχιστο.

Ο Γ. Μαυρίκος, απαντώντας σε προτροπή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπα να προσέλθει το ΚΚΕ στον «κοινωνικό διάλογο» για το Ασφαλιστικό τόνισε χαρακτηριστικά: «Εμείς διάλογο κάνουμε κάθε μέρα με τους εργαζόμενους, είτε ψήφισαν ΚΚΕ, είτε ΠΑΣΟΚ, είτε ΝΔ. Κινητοποιούμαστε, απεργούμε μαζί με τον κόσμο, για να διεκδικήσουμε μείωση των ορίων ηλικίας και βελτίωση των συντάξεων, γιατί είναι αναχρονισμός να λέμε ότι επειδή αυξάνεται το προσδόκιμο όριο ζωής θα πρέπει να δουλεύουμε όλοι μέχρι να πεθάνουμε.

Δεν παίρνουμε λοιπόν μέρος σε αυτό το "διάλογο", επειδή είναι σικέ το παιχνίδι, είναι προκαθορισμένα τα μέτρα και δε θα γίνουμε εμείς κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Εμείς, μαζί με τους εργαζόμενους, με όλους τους απλούς ανθρώπους είμαστε κάθε μέρα στους αγώνες, όπως ετοιμαζόμαστε τώρα για τη μεγάλη απεργία στις 10 Φλεβάρη».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιδραστικά και επικίνδυνα επιχειρήματα

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ο εργάσιμος βίος πρέπει να ακολουθεί την αύξηση του προσδόκιμου της ζωής και υπερασπίστηκε τη χρηματιστηριακή αξιοποίηση των αποθεματικών

Οπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση, που μέσω του «κοινωνικού διαλόγου» προωθεί το πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, διαφώνησε με την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, τόσο στο σκέλος της επιστροφής των κλεμμένων αποθεματικών, όσο και στη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης.

Ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος ήταν ξεκάθαρος στην τοποθέτησή του, τονίζοντας ότι «δε δεχόμαστε το άρθρο για τη μείωση των γενικών ορίων συνταξιοδότησης» (60 για τους άνδρες, 55 για τις γυναίκες), ενώ υπογράμμισε: «Εδώ έχουμε αύξηση του προσδόκιμου ορίου ηλικίας και προτείνουμε τη μείωση του χρόνου εργασίας; Αυτό από πού προκύπτει; Τι λογική έχει; Και είναι καλό για έναν άνθρωπο να φεύγει από τη δουλειά του;».

Ευτυχώς που ανέβηκε το προσδόκιμο, είπε, προϊδεάζοντας έτσι έμμεσα και για παραπέρα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Η αύξηση του προσδόκιμου, είπε, επιβάλλει προσαρμογές και η προσαρμογή δεν μπορεί να είναι προς τα κάτω, δηλαδή το 65 να γίνει 60, αφού κατά τον υπουργό «δεν συμφέρει και είναι και κακό για τους ανθρώπους να τους βγάζεις έξω από την αγορά εργασίας, να τους καθιστάς συνταξιούχους, χωρίς να έχουν κάνει τον κύκλο τους».

Σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης, παρά την αύξηση του προσδόκιμου της ζωής, είναι προς το συμφέρον του εργαζόμενου να δουλεύει μέχρι τον τάφο, από το να συνταξιοδοτείται νωρίτερα και να απολαμβάνει όλα όσα ο ίδιος δημιούργησε με τα χέρια και το μυαλό του σε όλη τη διάρκεια του εργάσιμου βίου του.

Αθώος και ο τζόγος...

Ο Α. Λοβέρδος εξέφρασε τη διαφωνία του και με την πρόβλεψη για την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των Ταμείων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει διαφωνία σε ό,τι αφορά στον υπολογισμό των χρεών του κράτους απέναντι στους φορείς της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Χρησιμοποιώντας ψευτολογιστικά κριτήρια και μακριά από την ουσία της πρότασης του ΚΚΕ, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι στον υπολογισμό του ποσού που πρέπει να δοθεί στα ασφαλιστικά ταμεία δε λαμβάνονται υπόψη οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις που κάθε φορά δίνει το κράτος για την καταβολή των συντάξεων. Ο Α. Λοβέρδος είπε ότι η Ελλάδα πληρώνει για τις συντάξεις το 13,52% του ΑΕΠ και από αυτό ένα μεγάλο ποσοστό είναι κρατική συμμετοχή οπότε όπως ισχυρίστηκε «ο υπολογισμός είναι άδικος για το κράτος έτσι όπως γίνεται».

Κατά τα άλλα, ισχυρίστηκε ότι υπήρχε προβληματική διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και ανακοίνωσε ότι η λογιστική ζημιά από την έκδοση των «δομημένων ομολόγων» είναι σήμερα 230 έως 250 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενος στο «τζογάρισμα» των αποθεματικών στο χρηματιστήριο, είπε ότι δεν πρέπει να εξετάζεται στο τι απόδοση είχε μέχρι το 2002, αλλά μέχρι σήμερα, ισχυριζόμενος ότι από το χρηματιστήριο πολλαπλασιάστηκε η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων. Ο Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει οικονομική αποζημίωση από τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και την «Ολυμπιακή» για το κόστος που επωμίστηκε το ΙΚΑ από «τις εθελούσιες εξόδους».

Σχετικά με την εισφοροκλοπή είπε ότι ανέρχεται στα 4,7 δισ. ευρώ και προέρχονται από 239.000 επιχειρήσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι από την 1η Φλεβάρη αρχίζουν εντατικοί έλεγχοι κατά της εισφοροδιαφυγής.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπερασπίστηκε τα αντιασφαλιστικά πεπραγμένα

Επιβεβαιώνοντας την πλήρη ταύτιση της ΝΔ με την κυβέρνηση ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γερ. Γιακουμάτος, είπε ξεκάθαρα ότι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ «δε βρίσκει σύμφωνη τη ΝΔ», ισχυριζόμενος ότι εάν αυτή γίνει αποδεκτή τότε «θα χρειαστεί ολόκληρος ο προϋπολογισμός του κράτους να μεταφερθεί στον κουμπαρά των Ταμείων και να μην κατασκευάζονται ούτε δρόμοι, ούτε νοσοκομεία, ούτε τίποτα».

Ο βουλευτής υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της ΝΔ ισχυριζόμενος ότι «εμείς σεβαστήκαμε την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων», ενώ απέδωσε τη ληστεία που έγινε σε βάρος των Ταμείων με τα περίφημα «δομημένα ομόλογα» στην «ακραία συμπεριφορά αρπακτικών που ήθελαν να τα κονομήσουν». Σε μια προσπάθεια μάλιστα να συκοφαντήσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΚΚΕ, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι δεν αντιτάχθηκαν στις «εθελούσιες εξόδους στον ΟΤΕ».

ΛΑ.Ο.Σ.
Λαϊκίστικο παραλήρημα

Αντίθετος με την πρόταση νόμου δήλωσε και ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Βελόπουλος, ισχυριζόμενος ότι το Ασφαλιστικό είναι εθνικό ζήτημα και δηλώνοντας ότι το κόμμα του είναι αποφασισμένο «να βάλει πλάτη στην όποια κυβέρνηση για να ξεφύγουμε, γιατί σε λίγα χρόνια θα έχουμε πρόβλημα». Κατά το ΛΑ.Ο.Σ. το πρόβλημα του Ασφαλιστικού είναι οι 60.000 συντάξεις που δίνονται όπως είπε «σε πεθαμένους», ενώ ζήτησε περικοπή «στις συντάξεις αντιστασιακών και τις αναπηρικές συντάξεις».

Κατά την προσφιλή τακτική του κόμματός του, τα έβαλε με τους μετανάστες λέγοντας ότι εάν νομιμοποιηθούν δε θα ωφεληθεί το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά αντίθετα θα επιβαρυνθεί, γιατί οι μετανάστες δε θα βρίσκουν δουλειά και θα καταφεύγουν στο Ταμείο Ανεργίας και στον ΟΑΕΔ. Ο Κ. Βελόπουλος χαρακτήρισε ανεδαφική την πρόταση του ΚΚΕ, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για την υλοποίησή της.

ΣΥΡΙΖΑ
Επί της ουσίας διαφωνία με την πρόταση

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσιωτάκης, δήλωσε μεν ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της πρότασης νόμου επί της αρχής, αλλά έσπευσε να εκφράσει τη διαφωνία του στα βασικά άρθρα της πρότασης. Είπε ότι διαφωνεί με τις διατάξεις «που προβλέπουν την αύξηση των παροχών και συντάξεων, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των απαιτούμενων ενσήμων και των ετών εργασίας για λόγους αρχής, αλλά και βάσει των δικών μας θέσεων». Ισχυρίστηκε ότι στην πρόταση νόμου «υπάρχουν ορισμένες διατάξεις που προβλέπουν παροχές αλλά δεν προβλέπουν πόρους» και συμφώνησε γενικά στο ότι πρέπει να επιστραφούν τα κλεμμένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Εκφράζοντας ουσιαστικά την αντίθεσή του με την πρόταση νόμου, είπε ότι «δε θέλουμε να εμπλακούμε σε μια "κούρσα" πλειοδοσίας - δηλαδή ποιος θα υποσχεθεί περισσότερα στον εργαζόμενο ή στην προοπτική ενός άλλου συστήματος».

Τι προβλέπει η πρόταση νόμου

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ και απέρριψαν κυβέρνηση - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., προβλέπει:

  • Την επιστροφή όλων των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από το 1950 μέχρι σήμερα.
  • Την κατάργηση κάθε διάταξης που επιτρέπει το τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
  • Την αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων με την τοποθέτησή τους μόνο σε τίτλους του Δημοσίου, με εγγυημένη απόδοση που θα υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό και με επιτόκιο το ύψος του ανώτατου επιτοκίου δανεισμού του Δημοσίου χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων.
  • Τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες και για όσους εργάζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά στα 55 και τα 50 αντίστοιχα. Πλήρης σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας με τη συμπλήρωση 30 χρόνων εργασίας ή 9.000 ένσημα. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες ασφάλισης.
  • Σύνταξη στο 80% των συνολικών αποδοχών του τελευταίου μήνα πριν την συνταξιοδότηση. Κατώτερος μισθός τα 1.400 ευρώ και κατώτερη σύνταξη τα 1.120 ευρώ.
  • Να μην επιβληθεί καμία πρόσθετη επιβάρυνση στους ασφαλισμένους και να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα της μείωσης του ποσοστού της συμμετοχής των εργαζομένων στην προοπτική της απαλλαγής τους από τις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Απαλλαγή των εργαζομένων από την εισφορά για τον κλάδο Υγείας και Πρόνοιας. Οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιες, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, και να παρέχονται δωρεάν σε όλους τους πολίτες.
  • Το κόστος από τα μέτρα αυτά και γενικότερα η ενίσχυση της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης να βαρύνει το κράτος και την εργοδοσία, ιδιαίτερα το μεγάλο κεφάλαιο, με την αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και την κατάργηση των φορολογικών και άλλων προνομίων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ