ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καμένη γη χαμένο βιος

Βαράτε σήμαντρα...
Βαράτε σήμαντρα...
Τη στιγμή, που, σύμφωνα και με τις επίσημες εκτιμήσεις, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους και αγροτικών εκτάσεων έγιναν στάχτη, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ισχυρίζεται πως έφταιγαν «οι ακραίες καιρικές συνθήκες» και ότι από την πλευρά της «δεν υπήρχε πρόβλημα συντονισμού», λες και απευθύνονται σε ηλίθιους.

Δεν της φτάνει που η πολιτική της έκαψε δάση και καλλιέργειες, τώρα καίει και τους ανθρώπους, λες και φοβάται μην τυχόν και μαρτυρήσουν καμιά ώρα.

Δίνει ψίχουλα για αποζημιώσεις - ίσα ίσα να αμβλύνει την οργή των πληγέντων - οι οποίες δεν καλύπτουν ούτε τη φετινή αγροτική παραγωγή που έγινε παρανάλωμα του πυρός, ούτε την απώλεια εισοδήματος που θα υποστεί για αρκετά χρόνια ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας μέχρι να αποδώσουν και πάλι τα χωράφια του.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει: «Είναι φανερό ότι τα κονδύλια περισσεύουν για την πλουτοκρατία, όχι όμως και για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές», ενώ καταλήγοντας τονίζει: «Η πολιτική καταστροφής των δασών, για χάρη συγκεκριμένων μεγαλοσυμφερόντων, έχει ανυπολόγιστες και άμεσες πλέον συνέπειες στο περιβάλλον, αλλά και στην υγεία του λαού». Να, λοιπόν, οι λόγοι που εξηγούν τις κυβερνητικές επιλογές. Η πολιτική της είναι σαφώς προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και όχι στην ουσιαστική ενίσχυση των πυροπαθών και την προστασία των δασών. Οσο, λοιπόν, η γη δεν περνάει στα χέρια των λίγων ισχυρών και όσο τα δάση δεν προσφέρονται για οικονομική εκμετάλλευση, δεν υπάρχει και λόγος να προστατευτούν.

Απέναντι σε όλα αυτά, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση που κράτησε μεγάλο μέρος των ΜΜΕ για τα μέτρα της κυβέρνησης. Ηθελαν, ντε και καλά, να μας πείσουν ότι, επιτέλους, φτιάχνεται ένα σύστημα αποκατάστασης των ζημιών και, μάλιστα, αναφέρονταν στο επιτυχημένο σύστημα αποκατάστασης των σεισμοπαθών της Αθήνας. Των σεισμοπαθών, δηλαδή, που ακόμα δεν έχουν πάρει δάνειο, που ζουν ακόμα στα κοντέινερ των 30 τετραγωνικών μέτρων τουλάχιστον τέσσερα άτομα, που πληρώνουν υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού, που ξεπαγιάζουν το χειμώνα και καίγονται το καλοκαίρι. Αν αυτό είναι επιτυχία, τότε το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και η οικοπεδοποίηση των δασών είναι κάτι παραπάνω από σίγουρα. Ομως, αυτή η τόσο ξεκάθαρη πραγματικότητα έχει και ένα θετικό: Μας δίνει το κίνητρο να κατανοήσουμε ότι ο μόνος δρόμος για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής είναι ο δρόμος του αγώνα. Δεν υπάρχουν πια περιθώρια για αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες. Τα μέτρα, ουσιαστικά, οδηγούν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και, ως επακόλουθο, στην αύξηση της ανεργίας, που θα δημιουργηθεί από την αναγκαστική μετακίνηση των άκληρων πλέον πληθυσμών στις πόλεις.

Παιγνίδια του φακού. Το λιοστάσι στο κάδρο του παράθυρου δείχνει ακόμα πράσινο. Είναι ήδη στεγνό - καμένο
Παιγνίδια του φακού. Το λιοστάσι στο κάδρο του παράθυρου δείχνει ακόμα πράσινο. Είναι ήδη στεγνό - καμένο
«Γι' αυτό, τονίζει το ΚΚΕ, η ανατροπή αυτής της πολιτικής πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη του λαϊκού κινήματος».

Καθώς η απογραφή της καταστροφής προχωρά, έστω και με βήματα χελώνας, παραθέτουμε σήμερα τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για ορισμένες περιοχές της Πελοποννήσου και της Βόρειας Ελλάδας.


Κάηκαν όλα! Καήκαμε! Τι άλλο...Σάμος, 19 Ιούλη του 2000
Κάηκαν όλα! Καήκαμε! Τι άλλο...Σάμος, 19 Ιούλη του 2000

ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΑΧΑΪΑ
Μαύρη ζώνη στεριάς πλάι στη θάλασσα

Μαυρομάτα η ξακουστή. Καιρό πολύ θα κάνει η γη να ξανακαρπίσει έτσι
Μαυρομάτα η ξακουστή. Καιρό πολύ θα κάνει η γη να ξανακαρπίσει έτσι
Από το Κιάτο της Κορίνθου μέχρι την Αιγιαλεία της Αχαΐας οι καταστροφές από τις πυρκαγιές ήταν τεράστιες. Μόνο στην Κόρινθο το ύψος της ζημιάς φτάνει με συντηρητικούς υπολογισμούς περίπου τα 25 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ στην Αχαΐα - αν και δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση - οι αποψιλωμένες βουνοπλαγιές, οι καμένες καλλιέργειες και τα σπίτια συνθέτουν της εικόνα της καταστροφής. Μία εικόνα που δεν μπορεί να αντιστραφεί από τα μέτρα - κοροϊδία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Μια εικόνα - βίωμα για τους κατοίκους που μετράνε ρίζα τη ρίζα, πέτρα την πέτρα τη ζημιά και όντας γνώστες της κυβερνητικής αναλγησίας παίρνουν τα δικά τους μέτρα για να σταθεί ξανά η ζωή στα πόδια της. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, που περιόδευσε στα χωριά της Αχαΐας, σημείωσε: «Αποφεύγω τους χαρακτηρισμούς για τις καταστροφές γιατί δε θέλω να χρησιμοποιήσω λέξεις - πυροτεχνήματα. Είναι εντυπωσιακός, όμως, ο τρόπος με τον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών. Τα περισσότερα από αυτά τα χωριά, λόγω εδαφολογικών συνθηκών, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πλημμυρών από τις φθινοπωρινές βροχοπτώσεις, επειδή η βλάστηση που συγκρατούσε τα νερά δεν υπάρχει πλέον και το έδαφος είναι σαθρό. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η άμεση στέγαση αυτών που κάηκαν τα σπίτια τους - και είναι αρκετοί - και τρίτη η άμεση καταγραφή των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες και η γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων».

Το μέγεθος των καταστροφών

Στην Κόρινθο η έκθεση του νομάρχη είναι αποκαλυπτική. Η καταστροφή έχει ξεπεράσει τα 200.000 στρέμματα. Αναλυτικά: 400.000 ελαιόδεντρα, 120.000 οπωροφόρα, 12.000 στρέμματα αμπελοειδή (κυρίως σταφίδα), λάστιχα αρδεύσεως που καλύπτουν περίπου 14.000 στρέμματα, 120 χιλιόμετρα αγωγών αρδεύσεως, δέκα τρακτέρ, 70 βοηθητικά κτίσματα, δύο φυτώρια, 600 αιγοπρόβατα, ενώ δεν έχουν προσδιοριστεί οι ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό και σε ζωοτροφές. Ακόμα καταστράφηκαν ολοσχερώς 100 περίπου κατοικίες και πολλά μνημεία, μονές και εκκλησίες, ενώ 100 κατοικίες και πέντε εκκλησίες που χρειάζονται αποκατάσταση. Η χαμένη παραγωγή μεταφράζεται σε 10.715.000.000 δρχ. και το κόστος αποκατάστασης του φυτικού κεφαλαίου, της αντικατάστασης καμένων αιγοπροβάτων, μηχανημάτων, αποθηκών, αγωγών άρδευσης, ζωοτροφών, ελαιόπανων κ.ά. υπολογίζεται στα 15.000.000.000 δραχμές. Πόσα χρήματα σκοπεύει να διαθέσει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών και πότε θα τα καταβάλει; Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, στην καλύτερη περίπτωση οι ενισχύσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται από το 2001, αφού ο χρόνος καταβολής θα εξαρτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία θα υποβάλει σχετική έκθεση το υπουργείο Γεωργίας. Μπαίνουν λοιπόν δύο ερωτήματα: Πρώτο, μέχρι πότε θα καταφέρουν οι αγρότες να αντιμετωπίζουν μόνοι τους το χαμένο εισόδημα και τις δαπάνες αποκατάστασης και δεύτερο, στην περίπτωση που η ΕΕ αρνηθεί να καταβάλει το σύνολο ή μέρος των κονδυλίων, η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει ενισχύσεις από εθνικούς πόρους ή θα εγκαταλείψει την αγροτιά, με συνέπεια το ξεκλήρισμά της;

Μόνο με δόση καλλιτεχνικής διαστροφής το δάσος που καπνίζει ακόμα παράγει αισθητικό αποτέλεσμα ανάλογου ζωγραφικού πίνακα
Μόνο με δόση καλλιτεχνικής διαστροφής το δάσος που καπνίζει ακόμα παράγει αισθητικό αποτέλεσμα ανάλογου ζωγραφικού πίνακα
Απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο η ΝΕ Κορινθίαςτου ΚΚΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαναγκαστεί να αποζημιώσει στο ακέραιο τους πληγέντες παραγωγούς, ανεξάρτητα από αν συμφωνεί η ΕΕ. Συγκεκριμένα, προτείνει την άμεση καταβολή του 70% του χαμένου αγροτικού εισοδήματος και την καταβολή του υπόλοιπου 30% μετά την εξατομίκευση των ζημιών. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα επόμενα 4 χρόνια, οικονομικές ενισχύσεις και άτοκη χρηματοδότηση από την ΑΤΕ για την αντικατάσταση των μέσων παραγωγής, εξ ολοκλήρου κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό της ανακατασκευής των σπιτιών και παραγραφή των χρεών των αγροτών προς την ΑΤΕ ή αναστολή πληρωμής τους για μια 5ετία, χωρίς τόκους. Ακόμα επισημαίνει την ανάγκη για την άμεση κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, την ανακήρυξη των δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων - χωρίς εξαιρέσεις - την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και άλλου προσωπικού για το σχεδιασμό της αποκατάστασης των δασών, επαρκή χρηματοδότηση του προγράμματος αναδάσωσης και άμεση εφαρμογής του δασικού κτηματολογίου.


ΣΑΜΑΡΙΝΑ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΘΑΣΟΣ
Ομορφα μείναν μόνο τα ονόματα

«Μαύρο» το λέγαν το βουνό και μαύρο εντέλει εγίνει
«Μαύρο» το λέγαν το βουνό και μαύρο εντέλει εγίνει
Σαμαρίνα - Ωραιόκαστρο - Θάσος. Ηταν τα τρία μεγαλύτερα πύρινα μέτωπα που εκδηλώθηκαν στη Μακεδονία και τη Θράκη και άφησαν πίσω τους την πίκρα στα πρόσωπα των κατοίκων, για την απώλεια του φυσικού κάλλους, που πλέον μετατράπηκε σε στάχτη και αποκαΐδια. Η απαίτηση μία: Δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης και Προστασίας. Μία και η καταγγελία: Εμπρηστής η κυβέρνηση, που μειώνει διαρκώς τα κονδύλια και αποψιλώνει τις υπηρεσίες δασών. Αίτημα όλων η άμεση κήρυξη ως αναδασωτέων όλων των καμένων περιοχών και η άμεση επάνδρωση των υπηρεσιών με μέσα και έμψυχο δυναμικό, για να προχωρήσει γρήγορα η αποκατάσταση του κατεστραμμένου περιβάλλοντος.

Η «Κοιλάδα του διαβόλου» στα Γρεβενά, γνωστή ως «Βάλια Κίρνα», στην ορεινή Πίνδο, καταστράφηκε ολοσχερώς από τον απρόσκλητο πύρινο «επισκέπτη» που ήρθε από τη μεριά της Κόνιτσας. Περισσότερα από 12.000 στρέμματα παρθένου δάσους μαύρης πεύκης, ως τα όρια της Σαμαρίνας, σε υψόμετρο 2.000 μέτρα, έγιναν στάχτη, ενώ μαζί του αποδεκατίστηκε και η άγρια πανίδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, εκατοντάδες λαγοί έγιναν κάρβουνο, ενώ οι άγριες αρκούδες - όσες σώθηκαν - πήραν το δρόμο για τα ορεινά δάση της Καστοριάς.

Λίγες μέρες νωρίτερα, η Κοινότητα Σαμαρίνας δοκιμάστηκε και από άλλη μια μικρότερης έκτασης φωτιά που κατέστρεψε 60 στρέμματα δάσους στη θέση Κότερο. Ενώ και οι κάτοικοι της Δεσκάτης θρηνούν 200 στρέμματα δασοαγροτικής έκτασης.

Συνολικά στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Γρεβενά, Φλώρινα, Καστοριά) από 1 έως 19 Ιούλη εκδηλώθηκαν 90 πυρκαγιές, κυρίως σε δασικές, αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Ενώ αυξημένες ήταν φέτος οι αστικές πυρκαγιές, αλλά και οι φωτιές σε χωματερές.

Στην Κεντρική Μακεδονία, η πρώτη αποτίμηση αναφέρει ως σημαντικότερα μέτωπα αυτό της Αιγάνης στην περιοχή των Τεμπών, στα όρια των Νομών Πιερίας και Λάρισας, τη φωτιά στο όρος Πάικο και τη μεγάλη φωτιά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, που έκαψε συνολικά 2.000 στρέμματα δασικής έκτασης με χαμηλή βλάστηση και σιτοκαλαμιές και περίπου 100 στρέμματα παρθένου δάσους.

Στο Νομό Καβάλας περίπου 6.000 στρέμματα δασικής έκτασης παραδόθηκαν στις φλόγες. Στο Ελαφοχώρι Χρυσούπολης 2.000 στρέμματα, στο Πολύνερο 500 στρέμματα, στην Παλιά Καβάλα 500 στρέμματα και στις Κορυφές (Βουνοχώρι) 100 στρέμματα. Στην πλειοψηφία τους ήταν δασικές εκτάσεις χαμηλής βλάστησης που χρησιμοποιούνται και ως βοσκότοποι. Γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια το αδιέξοδο μπροστά στο οποίο βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι οποίοι πλέον θα πρέπει να μετακινηθούν χιλιόμετρα μακριά για να εξασφαλίσουν τροφή για τα ζώα τους ή θα αναγκαστούν να αγοράζουν τροφή. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να επιδοτηθούν προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο αναπάντεχα μεγάλο κόστος που προκύπτει για την εκτροφή των κοπαδιών τους.

Το μεγαλύτερο όμως πλήγμα στον δασικό πλούτο του νομού δέχτηκε το καταπράσινο νησί της Θάσου, όπου 2.500-3.000 στρέμματα δάσους, που βρίσκεται μέσα στα όρια της περιοχής των λατομείων μαρμάρου, έγιναν στάχτη. Μαζί τους παραδόθηκαν στις φλόγες και εκατοντάδες άγρια ελαιόδεντρα, καθώς και σημαντικό μέρος της ορνιθοπανίδας του νησιού (κουνάβια, λαγοί, τσαλαπετεινοί, κλπ.).

«Απαιτείται άμεσα η χαρτογράφηση της καμένης έκτασης και η έναρξη των εργασιών αναδάσωσης. Για να ελπίζουμε όμως σε φυσική αναγέννηση του δάσους, θα πρέπει να διασφαλιστεί η φύλαξη της περιοχής, ο καθαρισμός και η απαγόρευση για τα επόμενα χρόνια της βόσκησης», αναφέρει ο Νίκος Χρυσάφης, μέλος του Συλλόγου Πυρασφάλειας του νησιού.

Στην πύρινη λαίλαπα όμως παραδόθηκε και ο Νομός της Δράμας. Πέντε στρέμματα του περιαστικού δάσους στη θέση «Κορίλοβος», κάηκαν. Ενώ από φωτιά της περασμένης Δευτέρας, που εκδηλώθηκε στη θέση Καλύβια Λιάπη στην ορεινή Λεκάνη του Δήμου Νικηφόρου, κάηκαν 2.000 στρέμματα με ξερά χόρτα και άλλη χαμηλή βλάστηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ