ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ανοίγει νέους δρόμους για εμπορευματοποίηση

Το ΚΚΕ καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης όχι μόνο δεν προστατεύει τα δάση αλλά δίνει τη δυνατότητα για παραπέρα οικοπεδοποίηση - τσιμεντοποίηση

Icon

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης όχι μόνο δεν προστατεύει τα δάση αλλά δίνει τη δυνατότητα για παραπέρα οικοπεδοποίηση - τσιμεντοποίηση
Ψευδεπίγραφος είναι ο τίτλος του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την «προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του νομού Αττικής», που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Υποτίθεται πως με το νομοσχέδιο θα προστατευθούν οι περιοχές της Αττικής που κάηκαν στις πυρκαγιές του 2009, στην πραγματικότητα - όπως τόνισε και η εισηγήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου - ο τίτλος του νομοσχεδίου θα έπρεπε να λέγεται «προστασία οικοδομική» και όχι δασική. Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε, έχει μια ικανότητα να εμφανίζει ως φιλολαϊκή και φιλοπεριβαλλοντική την αντιλαϊκή της πολιτική.

Η Δ. Μανωλάκου κατήγγειλε ότι από την εμπορευματοποίηση της δασικής γης προέρχονται πάρα πολλά κέρδη και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από τα 11 στρέμματα δάσους που καίγονται σε όλη τη χώρα, μόνο το ένα αναδασώνεται, ενώ στην Αττική ο συσχετισμός είναι ακόμα πιο αρνητικός. Συμπλήρωσε ότι από την αντιδασική πολιτική ενισχύονται οι εμπρησμοί και πως κατανοεί τη θέση της ΝΔ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, αφού και τα δύο κόμματα ακολουθούν την ίδια εμπρηστική πολιτική.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, υποτίθεται ότι θέλει με αυστηρό τρόπο να προστατεύσει τις καμένες περιοχές, αλλά με μια σειρά άρθρα του νομοσχεδίου προβλέπει διάφορες εξαιρέσεις, οπλίζοντας τα χέρια των εμπρηστών και διευκολύνοντας νέες μπίζνες στα καμένα. Με το πρόσχημα, είπε, της επισκευής, χτίζονται στην περιοχή μεγαθήρια. Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο επειδή όπως είπε δεν προστατεύει τα δάση, τόνισε ότι η μόνη διέξοδος για τα λαϊκά στρώματα προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον, είναι η αγωνιστική στάση και η λαϊκή αντεπίθεση.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ λέγοντας ότι πρέπει να γίνει εποικοδομητική συζήτηση για τα άρθρα του, το καταψήφισε ο ΛΑ.Ο.Σ. ενώ επιφυλάχθηκε για την τελική του στάση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διατηρούνται οι δασοκτόνοι νόμοι

Σημειώνουμε ότι πρόκειται για ένα νομοθέτημα που δεν διασφαλίζει την πλήρη αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων, δεν αγγίζει το ιδιοκτησιακό, που αποτελεί την κύρια αιτία για την εμπορευματοποίηση των δασών, δεν καταργεί στο σύνολό τους όλους τους δασοκτόνους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και δεν περιλαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πρόληψη και την αντιπυρική προστασία των δασών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καταργεί μόνο δύο άρθρα του δασοκτόνου νόμου 3208/2003 του ΠΑΣΟΚ, που ψηφίστηκε μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, ενώ διατηρεί μια σειρά από άλλα άρθρα, που οδηγούν σε ευρείς αποχαρακτηρισμούς και σε οικοδόμηση δασικών εκτάσεων.

Το νομοσχέδιο αναστέλλει την έκδοση οικοδομικών αδειών και εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στις καμένες εκτάσεις. Η αναστολή για τις εντός σχεδίου πόλης περιοχές ισχύει μέχρι την κήρυξή τους ως αναδασωτέων, και για τις εκτός σχεδίου μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Ωστόσο, εξαιρεί τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια, καθώς και τα δημόσια έργα. Ουσιαστικά δηλαδή διατηρεί τη «φάμπρικα» της εξαίρεσης από την αναδάσωση και νομιμοποιεί τις διαμορφωμένες καταστάσεις και όσους έλαβαν νομότυπες οικοδομικές άδειες για να χτίσουν μέσα σε δάση. Με άλλη διάταξη δημιουργεί Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων που θα εντοπίζει και θα κατεδαφίζει τα αυθαίρετα στις καμένες περιοχές. Θα υπάρχει επίσης ένα σύστημα τηλεπισκόπησης που θα παρακολουθεί δορυφορικά τις καμένες περιοχές και θα ενημερώνει την Υπηρεσία το πρώτο τριήμερο κάθε μήνα.

ΔΣ ΚΕΔΚΕ
«Ναι» σε νομοσχέδια που ευνοούν τη δράση του κεφαλαίου

Τη σύμφωνη γνώμη της κατέθεσε η ΚΕΔΚΕ σε δύο κυβερνητικά νομοσχέδια που αφορούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες (ΑΠΕ) και στην ανακύκλωση συσκευασιών και άλλων προϊόντων, με τα οποία, ανάμεσα σε άλλα, ευνοείται η δράση του μεγάλου κεφαλαίου και επιβαρύνονται τα λαϊκά στρώματα. Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του ΔΣ εκφράστηκαν επιμέρους παρατηρήσεις επί των νομοσχεδίων, χωρίς να θίγεται η ουσία του περιεχομένου της.

Από την πλευρά της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ), ο Χρ. Τέγος έκανε σαφή την αντίθεση της παράταξης στα εν λόγω νομοσχέδια. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, είπε ότι «στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης του μεγάλου κεφαλαίου, μέσα από την κατάργηση των περιορισμών που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος». Οπως διευκρίνισε, οι ΑΠΕ επιτρέπεται να χωροθετούνται παντού, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Αποσυνδέεται η έκδοση άδειας παραγωγής από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ εξαιρούνται από την αδειοδότηση η εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης. Αυξάνεται δε το ειδικός τέλος παραγωγού ΑΠΕ υπέρ των δήμων, προκαλώντας επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης.

Ασκώντας κριτική στο έτερο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, για την ανακύκλωση συσκευασιών και άλλων προϊόντων, ο Χρ. Τέγος υπογράμμισε ότι γίνεται πολύ χειρότερο το ήδη αντιλαϊκό σύστημα πρόσθετης τιμολόγησης των υπηρεσιών καθαριότητας σε βάρος των εργαζομένων, καθώς η εισφορά των δήμων θα υπολογίζεται με βάση την ποσότητα αποβλήτων σε τόνους που προσκομίζουν και όχι ως ποσοστό των τακτικών τους εσόδων. Κατοχυρώνει δε την Ανώνυμη Εταιρεία ως νομική μορφή των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Προτείνεται δε οι μέθοδοι διαχείρισης να έχουν επίκεντρο την καύση, ύστερα από βιολογική ξήρανση.

Ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη βόμβας

Η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών - Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», ανέλαβε χτες την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Ενέργεια - όπως και άλλες αντίστοιχες προβοκατόρικες - που αποτελούν το καλύτερο άλλοθι για την ένταση της καταστολής σε βάρος του λαϊκού κινήματος, ενώ ευνοεί τα σχέδια όσων θέλουν να φοβίσουν το λαό.

Η πεντασέλιδη προκήρυξη ανάληψης ευθύνης δημοσιεύθηκε χτες σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο και σε «τηλεοπτικό χρόνο» (στις 7.13 μ.μ.) όπως έγινε και με την έκρηξη του Σαββάτου. Στο κείμενο - ανάμεσα σε άλλα - γίνεται αναφορά στο «ρόλο των δημοσιογράφων» λέγοντας ότι «η δημοκρατία είναι το πραξικόπημα που δεν "κατεβάζει" τα τανκς στους δρόμους αλλά τις τηλεοπτικές κάμερες και τα μικρόφωνα των δημοσιογράφων», και ότι «την παραδοσιακή μεσολάβηση των πολιτικών κομμάτων ανέλαβαν πλέον τα μίντια» και «ολοένα και μεγαλύτερο κύμα στελέχωσης πολιτικών αξιωμάτων γίνεται από πρώην μεγαλοδημοσιογράφους» και αναφέρει τα ονόματα των Ρουσόπουλου, Παναγιωτόπουλου, Ευθυμίου, Ντινόπουλου αλλά και της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη.

Ο συντάκτης ή οι συντάκτες της προκήρυξης κάνουν προσπάθεια να καταρρίψουν τη «θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων» σχετικά με τις αποκαλούμενες τρομοκρατικές οργανώσεις, λέγοντας ότι «είναι καρμπόν αντιγραφή της τεχνικής της μεταπολιτευτικής "θεωρίας των σταγονιδίων"» και πως είναι φανερή η ύπαρξη «ενός διάχυτου αντάρτικου δικτύου σε όλη την Ελλάδα».

Αναφέρονται «στο επικοινωνιακό παιχνίδι της μη μετακίνησης των ευζώνων» λέγοντας ότι «υπήρξε μετακίνησή τους στο υπερυψωμένο προαύλιο της Βουλής πριν την έκρηξη ώστε να έχουν την κατάλληλη κάλυψη». Τέλος, αναφέρονται στις συλλήψεις που έχουν γίνει για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωσή τους, λέγοντας ότι αυτή «δεν υπέστη κανενός είδους πλήγμα, αντίθετα ενδυναμωνόμαστε διαρκώς».

Σεμινάριο της ΟΓΕ

Σεμινάριο διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με θέμα «Σύγχρονες Ανάγκες Υγείας και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας». Κεντρική ομιλήτρια είναι η Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή, μέλος του Προεδρείου της ΟΓΕ. Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παναττικής συνάντησης των συλλόγων.

Η συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

-- Εκδήλωση κοπής της πίτας και συνεστίαση για τον καινούριο χρόνο, το 2010, διοργανώνει την Κυριακή 17 Ιανουαρίου ώρα 1 το μεσημέρι σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52 - τηλ. 210.3326.228), η Κεντρική διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

Εκτός από την κοπή της πίτας, στη συνεστίαση θα υπάρχει πλούσιος μπουφές και μουσική. Για συμμετοχή και προσκλήσεις στα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, τηλ.: 210.8225.407) και στα παραρτήματα.

Εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967-'74

-- Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 10 το πρωί, σε αίθουσα του ξενοδοχείου ΠΑΡΚ (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10, στο Πεδίον του Αρεως στην Αθήνα), ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών ΣΦΕΑ 1967 -1974 θα πραγματοποιήσει την εκδήλωση κοπής της πίτας του για τον καινούριο χρόνο.

ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ μιας δίκαιης δίκης ζητάει η Β. Τσακιλιάν, μητέρα του 15χρονου μαθητή Αλ. Γρηγορόπουλου με επιστολή της στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου που κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ. Καστανίδη, ενώ παράλληλα θέτει θέμα η δίκη να διεξαχθεί στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού και όχι στην Αμφισσα. Η μητέρα του 15χρονου, που δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια το Δεκέμβρη του 2008, στην επιστολή της αναφέρει ότι σύμφωνα με τηλεοπτική εκπομπή, στη σύνθεση του δικαστηρίου θα συμμετάσχουν πρόσωπα που φέρονται να έχουν εμπλακεί στην υπόθεση με το παραδικαστικό κύκλωμα. Παράλληλα, η Β. Τσακιλιάν με αναφορά της στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μιλάει για παραλήψεις και σφάλματα που διαπράχθηκαν στη μέχρι τώρα διαδικασία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προϋποθέσεις προνομιακής μεταχείρισης των κατηγορούμενων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ