ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙOI ΑΓΡΟΤΕΣ
Τη Δευτέρα το μπλόκο στη Νίκαια

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τις κινητοποιήσεις των επομένων ημερών. Δεκάδες συσκέψεις αγροτών σε επαρχιακές πόλεις και χωριά

Στο δρόμο του αγώνα βγαίνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, σε όλη τη χώρα, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ για πανελλαδική κινητοποίηση. Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους ξεκληρίζει και, ταυτόχρονα, να διεκδικήσουν μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Μαζικό και δυναμικό μπλόκο, με τα τρακτέρ, στον κόμβο της Νίκαιας, τη Δευτέρα 18 Γενάρη, θα στήσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας, μετά από αποφάσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων.

Για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα, στο Νομό Λάρισας η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων συγκαλεί επαρχιακές συσκέψεις και οργανώνει επαρχιακές συγκεντρώσεις. Χτες το βράδυ αναμενόταν σύσκεψη στην Τσαριτσάνη, προκειμένου ν' αποφασιστεί η πραγματοποίηση κινητοποίησης των αγροτών της Ελασσόνας. Ανάλογες συσκέψεις θα γίνουν σήμερα στα Φάρσαλα, στις 5 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Ενιππέα και στην Αγιά, στις 7 μ.μ. στην «Κιβωτό». Αύριο, οι σταφυλοπαραγωγοί του Τυρνάβου θα βγουν με τα τρακτέρ τους στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με άμεσο αίτημα την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις βροχοπτώσεις και άλλες αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Μετά τους αγρότες, προχτές, στην Αρτα, συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χτες οι αγρότες στα Χανιά, ύστερα από κάλεσμα της ΠΑΣΥ.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αποφάσεις που πάρθηκαν για κινητοποιήσεις, έχουν προγραμματιστεί:

Αύριο Πέμπτη, αγροτική συγκέντρωση με τρακτέρ στα διόδια της Πελασγίας, με απόφαση των Αγροτικών Συλλόγων Πελασγίας και Εχιναίων. Ανάλογες αποφάσεις, αναμένεται να πάρουν στην Εύβοια και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μαντουδίου, Σπαθαρίου και Κυρίνθου σε σύσκεψη που θα γίνει αύριο, στις 6 μ.μ., στην Κύρινθο.

Την Κυριακή 17 Γενάρη, στον Εβρο, οι αγρότες θα στήσουν μπλόκα στα τελωνεία του νομού, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ενότητα».

Στις 22 Γενάρη, στην Κέρκυρα, θα γίνει αγροτικό συλλαλητήριο, η προετοιμασία του οποίου συζητήθηκε χτες σε σύσκεψη της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ.

Στις 18 Γενάρη, στην Πρέβεζα, θα γίνει σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και Αγροτών, στις 10 π.μ., στο Λούρο, ύστερα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να παρθούν τις επόμενες μέρες και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες:

Αναδεικνύουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, καθώς οι τιμές παραγωγού έχουν κατρακυλήσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, μεγάλο μέρος της σοδειάς έμεινε απούλητη, οι επιδοτήσεις «πετσοκόφτηκαν» και η ενιαία ενίσχυση περικόπηκε, το υπέρογκο κόστος παραγωγής ανέβηκε κι άλλο.

Διεκδικούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις, απαιτώντας αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων, να μη διαχωρίζονται οι αγρότες σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων, μείωση του κόστους παραγωγής (με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κλπ.), διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες κ.ά.

Στρέφονται κατά της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα. Αυτή την πολιτική, που εφαρμόζει με ζήλο και συνέπεια και η «νέα» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παλεύουν ν' ανατρέψουν, καθώς τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα, για να περάσει η γη, η παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων σε ακόμα λιγότερα χέρια.

Προβάλλουν τη μόνη διέξοδο από τα πλήρη αδιέξοδα που προκαλεί στη φτωχή αγροτιά αυτή η αντιαγροτική πολιτική και η οποία βρίσκεται σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας. Μια αγροτική ανάπτυξη έξω και μακριά από τα σημερινά πλαίσια της ΚΑΠ και της καπιταλιστικής οργάνωσης της παραγωγής, η οποία θα στηρίζεται στον κεντρικό παραγωγικό σχεδιασμό του κράτους, στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σε αγωνιστική τροχιά

Σε εξέλιξη οι ενημερωτικές συσκέψεις. Συνεχίζουν την κινητοποίησή τους οι αγρότες της Χαλκιδικής

Σε τροχιά για νέους αγώνες μπαίνουν και οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, που δηλώνουν την απόφασή τους να «ξεχυθούν» τις επόμενες μέρες στους δρόμους, κλιμακώνοντας την πάλη τους για την ικανοποίηση των ζωτικών και δίκαιων αιτημάτων τους και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε ενημερωτικές συσκέψεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι αγρότες αποφασίζουν τη μέρα και τον τόπο που θα βγάλουν τα τρακτέρ τους.

Χθες το βράδυ οι αγρότες της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιούσαν συσκέψεις στα Κύμινα και στα Κουφάλια (όπου τη σύσκεψη συγκάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγώνα του μπλόκου της Χαλκηδόνας) αποφάσιζαν μέσα σε αγωνιστικό αναβρασμό για τον τρόπο που θα απαντήσουν στην πολιτική που τους ξεκληρίζει, που τους οδηγεί στην οικονομικό αφανισμό. Παρόμοιες συσκέψεις προγραμματίζονται και στους γειτονικούς νομούς, όπου μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις για συμμετοχή στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Παράλληλα, στον κόμβο της Νέας Τρίγλιας στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, παραμένουν οι αγρότες της Χαλκιδικής σε αναμονή της συνάντησης που θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποί τους με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Κλιμάκιο της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ με τον βουλευτή Αγγελο Τζέκη επισκέφθηκε χθες τους αγρότες στο μπλόκο, συζήτησε μαζί τους για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους και εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Οξύνονται τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών

Σύσκεψη της ΠΑΣΥ για την επιτυχία της κινητοποίησης που θα γίνει στις 22 του Γενάρη

Ο προγραμματισμός και το σχέδιο δράσης για την επιτυχία του αγροτικού συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα στις 22 Γενάρη και ώρα 10.30 π.μ. στην πλατεία Σαρόκο ήταν το αντικείμενο της χτεσινής σύσκεψης των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών που πραγματοποίησε η ΠΑΣΥ στο εργατικό κέντρο.

Οι συσκέψεις και περιοδείες, το κάλεσμα για συμμετοχή αγροτικών συλλόγων και η δημιουργία επιτροπών αγώνα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, για τη στήριξη του εισοδήματος και την προστασία της παραγωγής, ήταν οι άξονες πάνω στους οποίους αποφασίστηκε να κινηθούν το επόμενο διάστημα οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας.

Οι εξευτελιστικές τιμές που εξωθούνται να δώσουν την παραγωγή τους - 1,5 ευρώ το κιλό - ο σοβαρός και υπαρκτός κίνδυνος να μη δοθούν ούτε και αυτές οι ισχνές επιδοτήσεις που προβλέπονται λόγω της καθυστέρησης στην ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων (η ΕΕ έχει ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία υλοποίησής της την 31/1/10) για την οποία οι ελαιοπαραγωγοί που πλήρωσαν νέα χαράτσια δε φέρουν καμία ευθύνη, η μη καταβολή αποζημίωσης για ζημιές που έχει υποστεί ο καρπός από δάκο και που σε ορισμένες περιοχές φτάνει έως και 70% σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής εντείνουν τον οικονομικό στραγγαλισμό των ελαιοπαραγωγών. Ο διαχωρισμός επίσης των αγροτών σε κατά κύριο και μη επάγγελμα, στο πλαίσιο των νέων μέτρων της ΚΑΠ, σε μια περιοχή όπως στην Κέρκυρα, όπου η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί για ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού συμπληρωματική πηγή εισοδήματος, εξαιτίας της εποχικότητας της εργασίας όπως ο κλάδος των ξενοδοχοϋπαλλήλων ή της ανεργίας όπως ο κλάδος των οικοδόμων, αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση.

ΧΑΝΙΑ
Ξεκίνησαν μαζικά και συνεχίζουν δυναμικά

ΧΑΝΙΑ.--

«Προχωράμε ακόμα πιο δυναμικά και αγωνιστικά για όλα όσα μας ανήκουν», διαμήνυσαν χτες από τα Χανιά, αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ, ανακοινώνοντας επίσης την απόφασή τους να προχωρήσουν σε μπλόκο της Εθνικής οδού, στο ύψος «Μεγάλα Χωράφια» την ερχόμενη Τρίτη 19 Γενάρη στις 10 το πρωί.

Με μια πρωτόγνωρη και μαζική συμμετοχή χτες το πρωί στα Χανιά, αγροτών και κτηνοτρόφων πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο που κάλεσε η Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ. Αγρότες και κτηνοτρόφοι με τα αυτοκίνητά τους παρατεταμένα καθ' όλο το μήκος του κεντρικού δρόμου μπροστά από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και πανό με συνθήματα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης ΕΕ και κομμάτων που τη στηρίζουν, έκαναν σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένοι να μείνουν με σταυρωμένα χέρια στην επίθεση που δέχονται στο εισόδημά τους και την παραγωγή.

Στη συγκέντρωση που έγινε στις 11 το πρωί την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Σοφοκλής Τσουρουνάκης, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Μήθυμνα Χανίων και μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ στο νομό, καλώντας τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σε πανστρατιά και αγωνιστική ετοιμότητα, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν και εκπρόσωποι άλλων αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν με αποφάσεις τους ο κτηνοτροφικός σύλλογος Ν. Χανίων, οι αγροτικοί σύλλογοι Δήμου Μήθυμνας, Δήμου Αρμένων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Παλαιών Ρουμάτων, Κάινας - Αποκορώνου και Αμυγδαλοκεφαλίου - Κισσάμου. Στη συνέχεια, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη το κτίριο της Νομαρχίας Χανίων, όπου αντιπροσωπεία των διαδηλωτών επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στο Νομάρχη και τους συγκεντρωμένους να πραγματοποιούν ταυτόχρονα συμβολική κατάληψη του κτιρίου.

ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Υπέρ της ΚΑΠ και των μεγαλοαγροτών

Αγροτικές κινητοποιήσεις αποφάσισε, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε, το περασμένο Σάββατο, στην Κατερίνη, το λεγόμενο «Πανελλαδικό Συντονιστικό Οργανο», που αποτελείται, κυρίως, από αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ. Οι κινητοποιήσεις αυτές ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσουν στις 22 του Γενάρη και, σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλία, έγινε γνωστό ότι τρακτέρ Λαρισαίων αγροτών θα βγουν στο δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας, στο ύψος της Μελούνας και στο δρόμο Λάρισας - Αγιάς, ενώ τρακτέρ αγροτών από τα Φάρσαλα και τη Μαγνησία, θα βγουν στις Μικροθήβες, επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Οπως έχουν δηλώσει αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, τα τρακτέρ θα τοποθετηθούν εκατέρωθεν του οδοστρώματος για να μην εμποδίζεται η οδική κυκλοφορία, ο δε Θ. Κοκκινούλης δήλωσε ότι ο αποκλεισμός των δρόμων στη σημερινή φάση, που υπάρχουν οι μεγάλες δυσκολίες λόγω και του κλεισίματος των Τεμπών, ισοδυναμεί με «συνδικαλιστική αυτοκτονία».

Θα πρέπει, εξαρχής, να σημειώσουμε ότι το «πλαίσιο αιτημάτων» που προβάλλουν οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ - τα ίδια προβάλλει και η λεγόμενη «Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, που συγκροτείται, κυρίως, από αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ - δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά προβλήματα και δεν αναδεικνύει τις ουσιαστικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, ούτε δίνει προοπτική στον αγώνα. Πρόκειται για αιτήματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών και, βεβαίως, κινούνται στην κατεύθυνση αποδοχής της ΚΑΠ και, γενικότερα, του ευρωμονόδρομου.

Χαρακτηριστικό είναι το «αίτημα» που αφορά στο διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη» που συνδέεται με τον αποκλεισμό των μικροκληρούχων, των μικροκαλλιεργητών, των μικροπαραγωγών, όσων φτωχών αγροτών αναγκάζονται να κάνουν και μια ακόμα δουλειά, για να εξασφαλίσουν τα «προς το ζην» και από τις επιδοτήσεις και από την επιστροφή του ΦΠΑ και από τις αποζημιώσεις για καταστροφές στην παραγωγή και, γενικότερα, από όλες τις χρηματοδοτήσεις των αγροτών.

Η ΕΕ και η κυβέρνηση φαίνονται πρόθυμες να ικανοποιήσουν αυτό το «αίτημα», καθότι έτσι θα προωθηθεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά η πολιτική μαζικού ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και περάσματος της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών και αγροτοβιομηχάνων.

Αντικειμενικά, λοιπόν, οι αγροτοσυνδικαλιστές του ευρωμονόδρομου λειτουργούν για τον αποπροσανατολισμό του αγροτικού κόσμου και το παραστράτισμα του αγώνα της αγροτιάς, από τους ουσιαστικούς στόχους και την προοπτική.

Ομως, οι αγωνιζόμενοι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν, τώρα, μεγαλύτερη εμπειρία και δεν πρόκειται, εύκολα, να παρασυρθούν και να παρακάμψουν από το δρόμο που επέλεξαν. Ξέρουν ότι, για να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα με τον αγώνα τους, χρειάζεται να σταθούν μακριά και να απομονώσουν όσους συμφωνούν και υπηρετούν την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική και, ταυτόχρονα, να συντονίσουν τα αγωνιστικά βήματά τους με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.


Π.Ρ.

Παμπελοποννησιακή σύσκεψη στην Ξυλοκέρα

Σε αγωνιστικές διεργασίες βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η μικρομεσαία αγροτιά στην Πελοπόννησο μετά τα πολλαπλά αδιέξοδα που έχει προκαλέσει η αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) καλεί, με πρωτοβουλία του, όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και όλους τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους της Πελοποννήσου σε σύσκεψη, σήμερα Τετάρτη 13 Γενάρη, στις 7 το απόγευμα, στην Ξυλοκέρα, για να συζητήσουν τα τεράστια προβλήματα που τους ξεκληρίζουν και να οργανώσουν τον αγώνα τους.

Εντυπώσεις για βαμβακοπαραγωγούς

Σύσκεψη δημιουργίας εντυπώσεων με θέμα το βαμβάκι έγινε χτες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η σύσκεψη αυτή εντάσσεται προφανώς στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου - κοροϊδία που εγκαινίασε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενόψει των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Μετά τη χτεσινή σύσκεψη δεν ανακοινώθηκε κανένα μέτρο που έχει να προσφέρει κάτι θετικό στους βαμβακοπαραγωγούς. Ανακοινώθηκε μόνο ότι: «Ενα από τα βασικά θέματα που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και να αλλάξουν με υπουργική απόφαση είναι η τροποποίηση και η απλοποίηση του Βασικού Κοινοτικού Κανονισμού για το βαμβάκι διότι είναι πολύπλοκος και με τις διαπραγματεύσεις που έγιναν από την προηγούμενη ηγεσία χάνονται πόροι και επιστρέφουν στην ΕΕ». Ομως με υπουργική απόφαση δεν αλλάζει ο βασικός κανονισμός της ΚΑΠ, ό,τι κι αν λέει η Μπατζελή. Δεν αλλάζουν επίσης ούτε τα όσα ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνη του 2003, ούτε όσα ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Απρίλη του 2004 και τον Ιούνη του 2008. Το αποτέλεσμα ήταν η βαμβακοκαλλιέργεια να συρρικνωθεί δραματικά και να πέσει στα 2.330.000 στρέμματα, από 4.200.000 στρέμματα που ήταν στις αρχές τις δεκαετίας, ενώ οι τιμές στο βαμβάκι κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οσο εφαρμόζεται η πολιτική της νέας ΚΑΠ, που εφαρμόζουν εκ περιτροπής οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί δεν θα έχουν κανένα όφελος. Το θέμα είναι να μην υπάρχει κανένα πλαφόν και κανένας περιορισμός στο βαμβάκι, να δοθεί τιμή 60 λεπτά το κιλό και γίνει τιμαριθμική αναπροσαρμογή της επιδότησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ