ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Στο πλευρό της σοσιαλιστικής Κούβας ενάντια στην «κοινή θέση» της ΕΕ

Παράσταση χτες στην πολωνική πρεσβεία

Η πολωνική πρεσβεία φρουρούμενη από αστυνομικές δυνάμεις με το ...φόβο των φίλων της Κούβας
Η πολωνική πρεσβεία φρουρούμενη από αστυνομικές δυνάμεις με το ...φόβο των φίλων της Κούβας
Την ωμή προσπάθεια παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο εσωτερικό της Κούβας κατήγγειλαν χτες δεκάδες φίλοι του Νησιού της Επανάστασης κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας που διοργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης στην πρεσβεία της Πολωνίας. Αφορμή της συγκεκριμένης δράσης ήταν η σημερινή διεξαγωγή σεμιναρίου από το ίδρυμα «Λεχ Βαλέσα», του γνωστού αντικομμουνιστή πρώην Προέδρου της Πολωνίας, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα του επίσης Πολωνού προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, με τη στήριξη της ΕΕ, συνολικά που αναμασώντας τα περί «παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» συμβάλλει στον αποκλεισμό της Κούβας με τη λεγόμενη «κοινή θέση της ΕΕ».

Αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Νίκο Καρανδρέα και τον Κώστα Τουμασάτο, πρόεδρο και γενικό γραμματέα του Συνδέσμου και την Μάρι Λαυρεντιάδου πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα της πολωνικής πρεσβείας Αντρέι Γιανκόφσκι, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για την ωμή προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της Κούβας. Εξέφρασαν επίσης τη στήριξή τους στη σοσιαλιστική Κούβα και την Επανάστασή της επιδίδοντάς του συγκεκριμένο κείμενο καταγγελίας. Ο Πολωνός διπλωμάτης, θεωρώντας το γεγονός παράξενο να διεξάγεται μια διαμαρτυρία πριν ακόμα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο, δεν έδωσε καμία απάντηση...

Στη συνέχεια, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους ο Ν. Καρανδρέας τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η διεξαγωγή αυτού του σεμιναρίου έχει στόχο όχι μόνο τη διατήρηση της υπάρχουσας Κοινής Θέσης της ΕΕ αλλά και πιθανά τη δημιουργία μια άλλης, χειρότερης και πιο επιθετικής. Το ρόλο του προωθητή μιας τέτοιας προσπάθειας κατέχει η Πολωνία που είναι ο εκφραστής της πολιτικής των ΗΠΑ στην ΕΕ, τόνισε.

Δεν υπάρχει καμία αυταπάτη για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ο Κ. Τουμασάτος σημειώνοντας ότι εδώ και χρόνια διατηρεί την υπάρχουσα Κοινή Θέση για την Κούβα και προωθεί σειρά αντικομμουνιστικών ενεργειών, την εξίσωση του σοσιαλισμού με το ναζισμό κ.ά. Δε θα μπορούσε να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση απέναντι σε μια χώρα που οικοδομεί τη σοσιαλιστική της κοινωνία, πρόσθεσε τονίζοντας πως χρειάζεται ακόμα περισσότερο να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη στο Νησί της Επανάστασης.

Η Μ. Λαυρεντιάδου υπογραμμίζοντας πως το συγκεκριμένο σεμινάριο ουσιαστικά δίνει εντολή και κατευθύνσεις για το με ποιο τρόπο θα προχωρήσει η διείσδυση στην Κούβα, με πρόσχημα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τόνισε πως η ΕΕΔΔΑ προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων για να στηριχθεί η σοσιαλιστική Κούβα.

Πάντως, η πολωνική πρεσβεία προφανώς γιατί γνωρίζει την επιθετική στάση της κυβέρνησής της απέναντι στην Κούβα, είχε φροντίσει να κατακλυσθεί η πρεσβεία με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, για να αντιμετωπισθούν οι ...εχθροί διαδηλωτές, φίλοι της σοσιαλιστικής Κούβας.

ΡΩΣΙΑ
Εκπρόσωποι των επιχειρηματιών στα υπουργικά συμβούλια

Οι εκπρόσωποι του μεγάλου ρωσικού κεφαλαίου θα έχουν στο εξής το δικαίωμα να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της ρωσικής κυβέρνησης σε μόνιμη βάση. Αυτό αποφασίστηκε στις διαδοχικές συναντήσεις του Προέδρου της Ρωσικής Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (ΡΕΒΕ) Αλεξάντρ Σόχιν, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Μέχρι σήμερα η διοίκηση της ΡΕΒΕ καλούνταν περιστασιακά στα υπουργικά συμβούλια, ενώ στο εξής πλήρως ενσωματώνεται και θα έχει λόγο στο κυβερνητικό έργο.

Μάλιστα, οι απευθείας εκπρόσωποι του μεγάλου ρωσικού κεφαλαίου δεν θα έχουν παθητικό ρόλο στη διαμόρφωση της «ημερήσιας διάταξης» του υπουργικού συμβουλίου, αλλά θα είναι σε θέση να θέτουν ζητήματα προς συζήτηση, ακόμη και για θέματα που δεν έχουν άμεση σχέση με την Ενωσή τους.

Καθορίστηκε ακόμη πως το ρόλο του συντονιστή του κοινού κυβερνητικού έργου επιχειρηματιών με την κυβέρνηση θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας. Το ζήτημα θα απασχολήσει και το συνέδριο της ΡΕΒΕ, τον Απρίλη του 2010, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχει και ο Βλ. Πούτιν.

Να θυμίσουμε πως η ρωσική ηγεσία έχει έως τα σήμερα αγαστή συνεργασία με την Ενωση των μεγάλων Ρώσων καπιταλιστών, παρά τις μεμονωμένες διώξεις στις οποίες έχει προχωρήσει σε βάρος ορισμένων μεγάλων επιχειρηματιών, όπως του φυλακισμένου Μ. Χοντορκόφσκι και του αυτοεξορισμένου στη Βρετανία Μπ. Μπερεζόφσκι. Τον περασμένο Οκτώβρη αντιπροσωπεία της ΡΕΒΕ είχε συναντηθεί στο Κρεμλίνο με τον Πρόεδρο Ντ. Μεντβέντεφ, ο οποίος τους είχε εκφράσει τα παράπονά του, γιατί οι επιχειρηματίες δε βιάζονται να εκσυγχρονίσουν τα μέσα παραγωγής και τις υποδομές, που σήμερα κατέχουν στα χέρια τους. Πλέον η παρουσία της ΡΕΒΕ σε όλα τα υπουργικά συμβούλια, εκτός των άλλων, δείχνει ανάγλυφα ποιους συμφέρουν οι αποφάσεις που λαμβάνονται σ' αυτά.


Ι.Π.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Απολύσεις και συνεχείς ανακατατάξεις

ΠΕΚΙΝΟ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΕΛΣΙΝΚΙ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ενάντια στο ενδεχόμενο κλείσιμο του εργοστασίου της «Saab» από τη θυγατρική «General Motors» διαδήλωσαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι στο κεντρικό εργοστάσιο της πρώην σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας και παρά τις αρκτικές θερμοκρασίες που επικρατούν.

Την ίδια στιγμή στη γειτονική Φινλανδία, 830 εργαζόμενοι θα πεταχτούν στο δρόμο καθώς η φινλανδική εταιρεία δασικών προϊόντων (κυρίως χαρτιού) «UPM-Kymmene» περιέκοψε τις θέσεις εργασίας, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση προτίθεται να κλείσει εργοστάσιά της στη Φινλανδία και να απολύσει συνολικά 1.600 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, σε μια «προσπάθεια περικοπής κόστους λειτουργίας».

Την ανώτατη πιστοληπτική κατάταξη της Κίνας επιβεβαίωσε χτες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης «Standard and Poor's» όπως και τις σταθερές προοπτικές που παρουσιάζει η Κίνα, οι οποίες αντανακλούν «τα σημαντικά ξένα αποθεματικά που διατηρεί και την ισχυρή της δημοσιονομική θέση», η οποία θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τυχόν μελλοντική οικονομική κάμψη. Εξάλλου, η Κίνα προχώρησε χτες σε αύξηση του ορίου των αποθεματικών που πρέπει να τηρούν οι κινεζικές τράπεζες κατά 0,5%, γεγονός που ερμηνεύεται ως μια σαφής ένδειξη ότι έχει ξεκινήσει η σφιχτότερη νομισματική πολιτική καθώς η οικονομία της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα υπερθέρμανσης.

Παράλληλα, από την 1η Γενάρη τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Κίνας και των χωρών του ASEAN, δημιουργώντας έτσι την τρίτη μεγαλύτερη κοινή αγορά παγκοσμίως μετά την ΕΕ και τη NAFTA.

Θεαματική αύξηση κατά 11,7% παρουσίασε το Νοέμβρη η βιομηχανική παραγωγή στην Ινδία καθώς η εγχώρια κατανάλωση ενισχύθηκε από τις κρατικές παρεμβάσεις. Η παραγωγή κατέγραψε άνοδο για 11ο συνεχόμενο μήνα.

Μερίδιο 5% στην 3η μεγαλύτερη τράπεζα του Ισραήλ απέκτησε η γερμανική Deutsche Bank, έναντι τιμήματος ύψους 210 εκατ. δολαρίων ενώ το ισραηλινό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η γερμανική τράπεζα θα έχει δικαίωμα να αποκτήσει επιπλέον μερίδιο 35% στην Israel Discount Bank.

Εμπόριο ψήφων

Προς ...πώληση των ψήφων τους οδηγούνται ορισμένοι Ουκρανοί πολίτες μπροστά στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν την Κυριακή στη χώρα. Οι τιμές κυμαίνονται από 300 έως 500 γρίβνες (28-47 ευρώ) και εμφανίζονται σε διαφορετικές σελίδες στο διαδίκτυο όπου σε ορισμένες περιπτώσεις - όπως τουλάχιστον μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς - συνοδεύονται από ηλεκτρονικές διευθύνσεις και τηλέφωνα επικοινωνίας.

Μπορεί η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της χώρας να μη σχολίασε το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ωστόσο αξιωματούχος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε ότι η εξαγορά ψήφων είναι παράνομη και υπόκειται σε ποινική δίωξη...

Το παραπάνω δημοσίευμα φέρνει απλά στο φως το γεγονός ότι στη σημερινή καπιταλιστική πραγματικότητα της Ουκρανίας, τα πάντα έχουν την τιμή τους. Ετσι είναι οι ...απελευθερωμένες χώρες από τη «σοσιαλιστική σκλαβιά», που τώρα απολαμβάνουν όλα τα προνόμια της αστικής δημοκρατίας: Ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση και βεβαίως εμπόριο ψήφων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ