ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Αυτοθυσία δύο πιλότων
  • Σκοτώθηκαν στο Πήλιο σε ρίψεις νερού
  • Τραυματίστηκε και μια πυροσβέστης στην Αχαΐα

Δυο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας σκοτώθηκαν χτες το πρωί στην περιοχή της Αργαλαστής Μαγνησίας, την ώρα που με το αεροσκάφος τους προσπαθούσαν να σβήσουν τις φλόγες.

Νεκροί είναι ο 41χρονος επισμηναγός Ιωάννης Μυλωνάς από τη Λαμία, πατέρας τριών παιδιών και ο 25χρονος ανθυποσμηναγός Ιωάννης Καρασάββας από το Βόλο.

Το δυστύχημα έγινε στις εφτά παρά δέκα το πρωί. Το αεροπλάνο επιχείρησε κατάσβεση στη θέση Λαύκος, αλλά όταν προσπάθησε να σηκωθεί έπεσε σε παρακείμενο λόφο. Στην περιοχή επικρατούσε κακή ορατότητα, λόγω των καπνών. Οι σοροί των πιλότων μεταφέρθηκαν στην αεροπορική βάση Αγχιάλου. Εξετάζεται η πιθανότητα μετά τη «βύθιση» του αεροσκάφους να το «πρόδωσε» ο κινητήρας του, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανόδου.

Ο πρώτος πιλότος ήταν αρκετά έμπειρος με 5.000 ώρες πτήσεις, από τις οποίες οι 1.485 ήταν με τα πυροσβεστικά «Καναντέρ», ενώ ο δεύτερος χειριστής είχε 345 ώρες πτήσης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού της Πυροσβεστικής Π. Φούρλα, στο νοσοκομείο της Σάμου, νοσηλεύτηκαν 15 πυροσβέστες, που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών του νησιού. Ο Π. Φούρλας παραδέχτηκε ότι για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες πίεσε πολύ τους πυροσβέστες.

Χτες το πρωί, τραυματίστηκε η 30χρονη πυροσβέστης Αικατερίνη Σαχινίδου στο χωριό Σιοποτό Ακράτας. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίο.

Οι φωτιές

Σε εξέλιξη ήταν για τέταρτη μέρα χτες το πρωί οι πυρκαγιές στο Κιάτο και στην Ακράτα.

Την Παρασκευή προς το Σάββατο απειλήθηκε το χωριό Σούλι, ενώ η φωτιά έκαιγε στο οροπέδιο Ευροσθίνης προς Σαραντάπηχο και στο χωριό Σούλι. Στον τόπο επιχειρούσαν 250 πυροσβέστες με 30 οχήματα, τέσσερα αεροπλάνα κι ένα ελικόπτερο.

Στην Ακράτα απειλήθηκε το χωριό Αιγές. Υπήρχαν τρία μέτωπα. Το ένα στην περιοχή Νιαμάτα - Βοραϊκό, το δεύτερο στην Α. Ποταμιά και το τρίτο στα χωριά Αιγείρα - Αιγές. Στην περιοχή επιχειρούσαν 200 πυροσβέστες με 30 οχήματα, δυο αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα.

Η ίδια κατάσταση επικρατούσε και στο Πήλιο, όπως και στη Λαΐστα της Κόνιτσας, όπου επιχειρούσαν 40 πυροσβέστες με 14 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 60 ατόμων.

Ελέγχονταν οι πυρκαγιές, στη Θάσο, όπου καταστράφηκαν 5.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, στα χωριά Ελατα, Ποταμός και Αγ. Ειρήνη της Χίου, στην περιοχή Κορομηλιά της Σαμαρίνας στα Γρεβενά, όπου επιχειρούσαν 86 πυροσβέστες με 16 οχήματα και 80 στρατιώτες.

Εχει καταστραφεί η Βάλια Κίρνα (Αγρια Κοιλάδα), όπου έχουν αποτεφρωθεί 15.000 στρέμματα δάσους.

Η ίδια κατάσταση επικρατούσε στον Ασβέστη Μακρακώμης, όπου βρίσκονταν 40 πυροσβέστες με 16 οχήματα και δυο αεροσκάφη.

Καταστροφές που δεν περιγράφονται

Περιοδείες των βουλευτών του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη στη Φθιώτιδα και Π. Κοσιώνη στην Αχαΐα

Χωριά στη Φθιώτιδα και στη Βορειανατολική Αχαΐα, που έπαθαν καταστροφές από τις φωτιές, επισκέφτηκαν χτες το πρωί οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και Π. Κοσιώνης, αντίστοιχα.

Ο Σπύρος Στριφτάρης, συνοδευόμενος από τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας Αλέξη Αλεξόπουλο, επισκέφτηκε πρώτα το χωριό Περιβόλι.

Ο Σπ. Στριφτάρης επισήμανε ότι, ενώ κάθε δύο με τρία χρόνια επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία με τις φωτιές, δε λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης ώστε να αντιμετωπιστούν. Ουσιαστικά, είπε ο Σπ. Στριφτάρης, δε λειτουργούν σωστά τα δασαρχεία, δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό σε δασοφύλακες και πυροφύλακες, ούτε η απαραίτητη υποδομή, όπως πυροσβεστικές βάνες και δρόμοι προσπέλασης.

Αρκετοί από τους κατοίκους του χωριού ανέφεραν ότι υπάρχει πλήρης αδιαφορία από το κράτος, όχι μόνο για το ζήτημα των πυρκαγιών, αλλά και την υγεία και τις ανάγκες γενικότερα των εργαζομένων.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισκέφτηκε τα χωριά Αγιος ΣτέφανοςΔομοκού και Τρίλοφο, Γραμμένη, Αρχάνη και Γιαννιτσού του Δήμου Μακρακώμης. Αργά το απόγευμα επισκέφτηκε τη Μακρακώμη.

Ο Π. Κοσιώνης επισκέφτηκε τα χωριά Καλαμιάς, Λάπανος, Αμπελος, Σιλίβαινα, Ακράτα, Πύργος Βαλιμή, Τσίβλο, Αιγές και Περιθώριο και συζήτησε με τους κατοίκους, οι οποίοι του περιέγραψαν το μέγεθος των καταστροφών που υπήρξαν.

Κοινό αίτημα των περισσότερων πυρόπληκτων είναι η άμεση λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας για τις περιοχές τους, ενόψει των φθινοπωρινών βροχοπτώσεων. Αλλα αιτήματα είναι η άμεση αποκατάσταση των ζημιών, η άμεση στέγαση όσων έχασαν τα σπίτια τους από τις πυρκαγιές, στη συνέχεια η καταγραφή των καταστροφών και η αποζημίωσή τους.

Μετά το τέλος της περιοδείας, ο Π. Κοσιώνης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αποφεύγω τους χαρακτηρισμούς για τις καταστροφές, γιατί δεν περιγράφονται και δε θέλω να χρησιμοποιήσω λέξεις - πυροτεχνήματα. Εντυπωσιακός είναι ο τρόπος, με τον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών. Τα περισσότερα από αυτά τα χωριά, λόγω εδαφολογικών συνθηκών, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των επόμενων βροχοπτώσεων, επειδή ολόκληρη η οποιαδήποτε βλάστηση που συγκρατούσε τα νερά δεν υπάρχει πλέον και το έδαφος είναι σαθρό. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η άμεση στέγαση αυτών που κάηκαν τα σπίτια τους - και είναι αρκετά - και τρίτη, η άμεση καταγραφή των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες και η γρήγορη αποζημίωση».

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Φωτ.

Σήμερα, Κυριακή 16 Ιούλη στις 9.00 π.μ. στην εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου (Παναγίτσα) Αργυρούπολης, γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης

ΜΑΡΙΩΣ ΚΛΟΥΣΑΚΟΥ

μέλους του ΚΚΕ ως το θάνατό της από τον Πύργο Δυρού Λακωνίας.

Η νύφη της Κατερίνα Κλουσάκου

Φωτεινό παράδειγμα δημιουργίας και αγώνα

Κηδεύτηκε χτες ο πρωτεργάτης του ελληνικού κινηματογράφου Στέλιος Τατασόπουλος

Στ. Τατασόπουλος
Στ. Τατασόπουλος
Αναπαύεται από προχτές στην Αττική γη ο Στέλιος Τατασόπουλος, ο μεγάλος σκηνοθέτης και συνεπής αγωνιστής, που έφυγε από τη ζωή στα 92 του χρόνια.

Στην τελευταία του κατοικία, στο Γ` Νεκροταφείο Κοκκινιάς, τον συνόδεψαν καλλιτέχνες που μαθήτευσαν στο πλάι του και συνεργάστηκαν μαζί του, σύντροφοί του αγωνιστές, με τους οποίους πορεύτηκε στη δύσκολη, μα φωτεινή, γεμάτη δημιουργία ζωή του. Μια ζωή, αφιερωμένη στην υπηρεσία της Τέχνης του κινηματογράφου και των υψηλών ιδανικών του κομμουνισμού. Παιδί μιας οικογένειας με βαθιές αγωνιστικές παραδόσεις, μέχρι το τέλος της ζωής του υπηρέτησε με πάθος την τέχνη του, ενώ παρέμεινε στέλεχος του ΚΚΕ. Ούτε μια μέρα της ζωής του δε σταμάτησε να παλεύει δίπλα στο λαό, μέσα στο λαό, για το λαό. Είτε στα μαύρα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου, είτε αργότερα στη Δικτατορία και στα χρόνια που ακολούθησαν ο Στ. Τατασόπουλος ήταν πάντα ακούραστος εργάτης του πολιτισμού και υπερασπιστής των μεγάλων ιδανικών της ελευθερίας και του σοσιαλισμού. Το έργο του, όπως ανέφερε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, η οποία τον είχε ανακηρύξει επίτιμο πρόεδρό της, «θα μείνει η μεγαλύτερη υποθήκη στους νεότερους του Ελληνικού Κινηματογράφου».

Το κινηματογραφικό του ξεκίνημα το 1928 σχεδόν ταυτίζεται με αυτό του ελληνικού κινηματογράφου. Είναι ο πρώτος που σπούδασε τον κινηματογράφο στο εξωτερικό, ο πρώτος που είδε την τέχνη του σε άρρηκτη σχέση με τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Είχε την τόλμη όχι μόνο ν' ασχοληθεί εκείνη την εποχή με τον κινηματογράφο, αλλά κυρίως να καταγγείλει μέσα από το έργο του την κοινωνική σαπίλα και να υπερασπιστεί τις ιδέες, τα ιδανικά του. «Η Κοινωνική σαπίλα», «Τα Σμυριδωρυχεία της Νάξου», το φιλμάρισμα στις γειτονιές της Αθήνας και του αντάρτικου, το μεγάλο έργο του, αποτελούν σταθμό για τον κινηματογράφο. Και η προσωπική, αγωνιστική του στάση, παράδειγμα για όλους μας.

Τροχαίο με νεκρό

Τροχαίο με ένα νεκρό έγινε προχτές το βράδυ στο 25ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθήνας - Κορίνθου.

Λεωφορείο που οδηγούσε ο Αμερικανός υπήκοος Ρενάλντ Τάρμπλελσον, 22 χρόνων, που υπηρετεί στη στρατιωτική βάση του Αράξου, συγκρούστηκε με δυο ΙΧ. Σκοτώθηκε ο οδηγός του ενός αυτοκινήτου Ιωάννης Μαρτσέλος, 40 χρόνων. Τραυματίστηκαν εφτά άτομα, που μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Ο Κ. Σημίτης

Τη βαθύτατη λύπη του για το θάνατο των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, εξέφρασε, σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Στη δήλωσή του, τονίζει ότι «είναι ο πρώτος φόρος αίματος που πληρώνουμε φέτος αυτές τις μέρες στις υπεράνθρωπες προσπάθειες, που καταβάλλουμε, ως χώρα και ως πολίτες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πύρινη λαίλαπα που απειλεί απ' άκρου σ' άκρο τη χώρα μας».

Υπογραμμίζει ακόμα ότι το τραγικό συμβάν «αντικατοπτρίζει τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των δυνάμεων των πυροσβεστών, δασοπυροσβεστών και χειριστών των εναέριων πυροσβεστικών μέσων και δυστυχώς προσδίδει στην έννοια του πολίτη το πλήρες νόημά της».

  • Σε δηλώσεις του, ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης υποστήριξε ότι βασικός παράγοντας για την πτώση του αεροσκάφους ήταν ο ανθρώπινος, διευκρινίζοντας ότι οι πιλότοι δε διέπραξαν κάποιο σφάλμα, αλλά κατέβαλαν προσπάθεια να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνάμεις τους.
Ο Δ. Τσοβόλας

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, με ανακοίνωσή του, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και καταλήγει: «Εύχομαι να είναι η τελευταία τραγωδία».

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, εκφράζει τη βαθιά θλίψη και τα θερμά συλλυπητήρια του Κόμματος για το θάνατο των πιλότων.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Το ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο πιλότων της Πολιτικής Αεροπορίας, που βρήκαν τραγικό θάνατο στη γεμάτη από αυταπάρνηση και αυτοθυσία προσπάθειά τους για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Για μια ακόμη φορά, υπογραμμίζει την αυτοθυσία των πυροσβεστών και των κατοίκων των δοκιμαζόμενων περιοχών, που δε φτάνει από μόνη της για τη διάσωση των δασών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ