ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Γενάρη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
Συνέχεια στο ίδιο ... έργο

Η βία στα γήπεδα δεν έχει τελειωμό

Eurokinissi

Η βία στα γήπεδα δεν έχει τελειωμό
Η νέα χρονιά για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο συνέχισε στα ίδια επικίνδυνα μονοπάτια του παρελθόντος, όσον αφορά στο θέμα της βίας στα γήπεδα. Τα περιστατικά του περασμένου Σαββατοκύριακου απλώς πρόσθεσαν έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της ίδιας παράστασης που όλοι παρακολουθούμε εδώ και χρόνια. Οι αρμόδιοι απλά βγάζουν ανακοινώσεις καταδίκης, όμως το θέμα είναι ότι αυτές οι καταστάσεις πλέον είναι ανεξέλεγκτες και η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο.

Το ...γαϊτανάκι της βίας

Στην Καβάλα βρέθηκαν περίπου 7.000 οπαδοί του Ολυμπιακού και μερικοί απ' αυτούς βάλθηκαν να βάλουν φωτιά, όχι μόνο στο ματς, αλλά και στην πόλη! Περίπου δυο ώρες πριν την έναρξη του αγώνα έγιναν εκτεταμένα επεισόδια σε δρόμους της μακεδονικής πόλης, ενώ και μέσα στο γήπεδο είχαμε συμπλοκές μεταξύ των φιλάθλων των δύο ομάδων. Σπασμένα καθίσματα, χρήση χημικών από την αστυνομία και γενικά μια κατάσταση αλαλούμ. Μία από τα ίδια και στα Γιάννενα, όπου στον αγώνα της τοπικής ομάδας με τον Αρη συνεπλάκησαν μέσα στο γήπεδο των Ζωσιμάδων οπαδοί, με αποτέλεσμα να μην έχουμε σοβαρούς τραυματισμούς από ...τύχη. Στη Θεσσαλονίκη πριν από τον αγώνα Ηρακλή - ΑΕΚ οπαδοί του Γηραιού συγκρούστηκαν με αντίστοιχους του ΠΑΟΚ (!), με αποτέλεσμα να καεί ολοσχερώς αυτοκίνητο. Στο Περιστέρι, όπου εκεί οι φίλοι του Ατρομήτου και της Λάρισας έδωσαν ραντεβού για ...ξύλο στο σταθμό του μετρό στον «Αγ. Αντώνιο», όπου υπήρξε πετροπόλεμος και οδομαχίες. Απίστευτα πράγματα έγιναν και στη Σάμο σε ματς ομίλου του περιφερειακού πρωταθλήματος ανάμεσα σε Καρλόβασι και Φωστήρα. Μετά το τέλος του ματς είχαμε σύρραξη παικτών των δύο ομάδων, αλλά και παραγόντων.

Πολλά ερωτήματα

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι δημιουργούνται πολλά ερωτήματα σχετικά με τα επεισόδια και την υποκίνησή τους, αφού: Τις προηγούμενες μέρες είχαν δημοσιευτεί σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο ακόμα και τα σημεία στα οποία θα σημειώνονταν επεισόδια. Στα Γιάννενα, πριν τον αγώνα, οπαδοί των δύο ομάδων είχαν συναντηθεί σε εκδήλωση στο πλαίσιο των καλών σχέσεων που διατηρούν, κάτι που δεν προμήνυε τις μετέπειτα εξελίξεις. Μάλιστα, γι' αυτή την υπόθεση ακούστηκαν το βράδυ της Κυριακής πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τα επεισόδια υποκίνησαν άνθρωποι που δεν προέρχονταν από φιλάθλους των δύο ομάδων... Αμέσως μετά τα επεισόδια, στον αστικό Τύπο εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που παρουσίαζαν την ανάγκη να παρθούν σκληρά κατασταλτικά μέτρα, ενώ δεν έλειψαν και άρθρα που έβαζαν σε κοινό παρανομαστή τα επεισόδια στα γήπεδα με την οργανωμένη δράση εργαζομένων που παλεύουν για τα δικαιώματά τους.

Κομμάτι του συστήματος

Ενα από τα σοβαρότερα (συνειδητά ή ασυνείδητα) σφάλματα που γίνονται κάθε φορά - με αφορμή φαινόμενα βίας σε αθλητικές εκδηλώσεις - είναι η παρουσίασή τους από τους αρμόδιους ως παράγωγα του χώρου. Ωστόσο, όμως, ο αθλητισμός δεν παράγει βία. Ούτε, φυσικά, είναι ένα απομονωμένο κομμάτι της ζωής μας. Αποτελεί τμήμα της κοινωνίας. Και ως τέτοιο φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της. Στον καπιταλισμό, λοιπόν, έχει όλα τα χαρακτηριστικά (ανταγωνισμός, διαστρεβλώσεις, αδιέξοδα, εκμετάλλευση κλπ.) του συστήματος. Ολα είναι μέρος του «παιχνιδιού» αυτών που το ελέγχουν. Αυτή η κατάσταση εξυπηρετεί τα πολύπλευρα συμφέροντά τους και γι' αυτό συνειδητά φροντίζουν ώστε «στα γήπεδα η Ελλάδα ν' αναστενάζει».

Είναι γι' αυτούς ακίνδυνη «βαλβίδα ασφαλείας» η ταύτιση με την ομάδα - «θρησκεία» και η ελεγχόμενη εκτόνωση των ανέργων, των απολυμένων, των εκμεταλλευομένων γενικά, στο γήπεδο. Ο αντικατοπτρισμός ότι μέσα από την υπεράσπιση της «ιδέας» (επιχείρηση, στην πραγματικότητα) από τους κατασκευασμένους «εχθρούς» «εκδικούνται» για όλες τις άλλες αδικίες που υφίστανται.

Χρήσιμη ...βία

Ολα τα πράγματα λοιπόν έχουν μια εξήγηση. Ακόμη και στο ποδόσφαιρο η βία έχει εισβάλει για τα καλά και αυτό δυστυχώς συμφέρει τους λίγους που θέλουν να χαλιναγωγήσουν τους πολλούς. Παράγοντες αμφιβόλου... ποιότητος, με τη βοήθεια της Πολιτείας, που πάντα την προσφέρει απλόχερα, έχουν εισβάλει στο λαοφιλέστερο άθλημα με σκοπό να κερδίσουν ολοένα και περισσότερα έσοδα. Τα φαινόμενα της βίας στα γήπεδα ποτέ δεν προλαβαίνονται, ωστόσο πάντα λειτουργούν ως εφαλτήριο ώστε οι αρμόδιοι υπερήφανα να ανακοινώσουν τα καινούρια σχέδια αντιμετώπισης του φαινομένου. Σχέδια που αρχίζουν και τελειώνουν μόνο στην καταστολή αφού αυτά είναι ...χρήσιμα για την αντιμετώπιση μια σειράς άλλων εκδηλώσεων όπως οι λαϊκές διαμαρτυρίες. Οσο άλλωστε χρήσιμος αποδείχθηκε και ο φόβος για την τρομοκρατία κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που επέβαλε τις χαφιεδοκάμερες που έμειναν για να ελέγχουν πλέον το λαϊκό κίνημα.


Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ
Τα βλέμματα σε Χαριλάου - Καραϊσκάκη

Ο Σισέ θα είναι η αιχμή του δόρατος στην επίθεση του ΠΑΟ

Eurokinissi

Ο Σισέ θα είναι η αιχμή του δόρατος στην επίθεση του ΠΑΟ
Σημαντικά ματς περιλαμβάνει η σημερινή 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα.

Ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός με τον αέρα των επτά βαθμών έχει δύσκολο έργο στο Χαριλάου (16.45 ΝΟΒΑ ΣΠΟΡΤ 1) απέναντι στον φορμαρισμένο Αρη. Ο τεχνικός του τριφυλλιού Νίκος Νιόπλιας τονίζει: «Παίζουμε σε μια καυτή έδρα κόντρα σε έναν αντίπαλο που είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Πρέπει να πάμε συγκεντρωμένοι στη Θεσσαλονίκη, ώστε να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του, ο κόουτς των κιτρινόμαυρων Εκτορ Ραούλ Κούπερ επισημάνει: «Είναι μεγάλο δέλεαρ να νικήσεις τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας. Είμαστε σε καλή κατάσταση και πιστεύω ότι μπορούμε τη νίκη. Σίγουρα ο κόσμος μας θα είναι ο δωδέκατος παίκτης μας».

Δυνατό ματς θα γίνει και στο Καραϊσκάκη, όπου ο Ολυμπιακός θα υποδεχτεί τον ΠΑΟΚ (19.00 ΝΕΤ). Στην τεχνική ηγεσία μετά την απόλυση του Ζίκο, ήρθαν Μπάντοβιτς - Νινιάδης και για τους ερυθρόλευκους η νίκη αποτελεί μονόδρομο, αν θέλουν να παραμείνουν κοντά στους πράσινους, αν και εφόσον βέβαια απωλέσουν βαθμούς στο Χαριλάου.

Στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ υπάρχει αισιοδοξία για νίκη, που θα σημάνει και ισοβαθμία στη δεύτερη θέση με τους Πειραιώτες. «Μπορούμε να κερδίσουμε και αυτά θα προσπαθήσουμε. Γνωρίζουμε ότι ο Ολυμπιακός έχει προβλήματα, αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν είναι ισχυρός κυρίως στην έδρα του».

Στις επιτυχίες θέλει να επιστρέψει η ΑΕΚ, που θα αντιμετωπίσει στο Ολυμπιακό Στάδιο τα Γιάννενα (19.00 ΝΟΒΑ ΣΠΟΡΤ 1). Ο Μπάγεβιτς ζητά πειθαρχία και σιγουριά για το τρίποντο, ενώ ο Νίκος Αναστόπουλος δηλώνει ότι ο αγώνας δεν είναι ξεγραμμένος.

Στο Περιστέρι ο Ατρόμητος που έχει πάρει την ανιούσα φιλοξενεί την επίσης αξιόμαχη Καβάλα (14.30 ΝΟΒΑ ΣΠΟΡΤ 1) με τους τεχνικούς Δώνη και Γούτη να υποστηρίζουν ότι θα γίνει ένα ανοικτό ματς που θα ικανοποιήσει τους φιλάθλους.

Τέλος, στην Κομοτηνή ο ουραγός και καταδικασμένος Πανθρακικός θα παίξει (14.30 ΝΟΒΑ ΣΠΟΡΤ 2) με την άλλη εκπρόσωπο της Θράκης, Ξάνθη. «Νομίζω ότι κάθε άλλο αποτέλεσμα εκτός από τη νίκη θα είναι αποτυχία. Δεν υποτιμώ τον αντίπαλο, όμως παίζουμε και εμείς με την πλάτη στον τοίχο, αφού η υπόθεση σωτηρία δεν έχει κριθεί», υπογράμμισε ο Γιάννης Μαντζουράκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ