ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Γενικευμένες και βαθιά αντιλαϊκές ανατροπές

Ανεξάρτητα από το χρόνο εφαρμογής, τα μέτρα που προβλέπονται θα πλήξουν άμεσα και καθολικά την εργατική λαϊκή οικογένεια

Ελληνες και μετανάστες εργάτες δεν έχουν κανένα περιθώριο για αναμονή και εφησυχασμό. Είναι επιτακτική η ανάγκη να οξυνθεί η αναμέτρηση με την πολιτική της πλουτοκρατίας
Ελληνες και μετανάστες εργάτες δεν έχουν κανένα περιθώριο για αναμονή και εφησυχασμό. Είναι επιτακτική η ανάγκη να οξυνθεί η αναμέτρηση με την πολιτική της πλουτοκρατίας
Γενικευμένο χαρακτήρα παίρνει η επίθεση που έχει εξαπολύσει σε βάρος των εργαζόμενων και του λαού το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - κομμάτων της πλουτοκρατίας. Πίσω από την αποπροσανατολιστική συζήτηση για το χρόνο εφαρμογής των ανατροπών που μεθοδεύει η κυβέρνηση, με τη συναίνεση της ΝΔ και της ξεπουλημένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί η ουσία που δεν είναι άλλη από το εξής:

Τα προωθούμενα μέτρα είναι βαθιά ταξικά, αντιλαϊκά, μόνιμα και σαρωτικά. Βασίζονται σε προειλημμένες αποφάσεις που έχουν αναδιαμορφωθεί στην ΕΕ με τη συμμετοχή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στόχο έχουν να κάνουν ακόμα πιο φτηνή την εργατική δύναμη για τους επιχειρηματίες, προκειμένου αυτοί να βελτιώσουν σαν τάξη την ανταγωνιστικότητά τους, να αυξήσουν δηλαδή την κερδοφορία τους.

Στο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (2010-2012) -ΠΣΑ- έχουν ήδη αποτυπωθεί τα μέτρα που περιγράφονται παρακάτω, ενώ μέχρι την οριστικοποίηση και επίσημη κατάθεσή του στην ΕΕ (γύρω στις 20 Γενάρη), η λίστα θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες ανατροπές:

1. Η δημοσιονομική προσαρμογή απαιτεί επιπλέον 25 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα προέλθει τόσο από την πρόσθετη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, όσο και από την καρατόμηση δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.

2. Είναι ήδη έτοιμο το πακέτο με την παραπέρα αύξηση σε μια σειρά από ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Ομολογημένες από την κυβέρνηση είναι οι ανατιμήσεις πάνω στα τσιγάρα και τα ποτά. Η σχετική ρύθμιση αναμένεται για το αμέσως προσεχές διάστημα. Η «πλέον ζητούμενη τιμή» στα τσιγάρα - σήμερα στα 3,2 ευρώ το πακέτο - θα αυξηθεί κατά 1 ευρώ φτάνοντας στα 4,2 ευρώ το πακέτο! Ποσοτικοποιημένες στο ΠΣΑ θα είναι και οι ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους στα καύσιμα κίνησης (βενζίνες κ.ά.) ενώ στους σχεδιασμούς τους μπαίνει μέχρι και το πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών, που προγραμματίζεται να ανακοινωθούν στο β' εξάμηνο του 2010. Βεβαίως το πετρέλαιο των εφοπλιστών θα είναι αφορολόγητο. Δεδομένες είναι και οι παραπέρα ετήσιες ανατιμήσεις και για τα επόμενα χρόνια (2011 και 2012). Στους σχεδιασμούς τους είναι ακόμη και η αύξηση του ΦΠΑ μέχρι και 2 εκατοστιαίες μονάδες.

3. Στο αμέσως προσεχές διάστημα προωθείται στη Βουλή η ρύθμιση για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο δημόσιο τομέα, που μεταφράζεται σε αύξηση των ορίων για τις γυναίκες από 5 μέχρι 17 χρόνια.

4. Μέσα στο Φλεβάρη του 2010 έρχεται και η εισοδηματική πολιτική - πτωχοκομείου στο Δημόσιο. Η καρατόμηση επιδομάτων (μεσοσταθμικά φτάνει σε 10%) οδηγεί σε μείωση των αποδοχών. Να σημειωθεί πως η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ είχε παγώσει τα μισθολόγια του 2009. Μαζί και με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης σε μια σειρά από εισοδήματα θα υπάρξει κάθετη πτώση των αποδοχών. Και δεν πρόκειται μόνο για ποσά που αφορούν επιδόματα όπως εφοριακών, τελωνειακών κ.ά αλλά και την φορολόγηση πάνω στις υπερωρίες γιατρών του ΕΣΥ που να σημειωθεί δόθηκαν στο παρελθόν αντί για μισθολογικές αυξήσεις.

5. Για το Μάρτη του 2010 (ενδεχομένως και νωρίτερα) προγραμματίζουν το φορολογικό νομοσχέδιο. Δεδομένη είναι η συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου - σήμερα 12.500 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους - και η σύνδεσή του με την αξία των αποδείξεων λιανικής που θα καταφέρει να μαζέψει το κάθε νοικοκυριό. Η «αναμορφωμένη» φορολογική κλίμακα φέρνει μαζί της και αυξημένη μηναία παρακράτηση φόρου και με την εφαρμογή της θα επιφέρει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Αντίστοιχα για τους μικροεπαγγελματίες προαναγγέλλεται η ολοκληρωτική κατάργηση του αφορολόγητου (σήμερα στα 10.500 ευρώ). Επίσης η γενίκευση της χρήσης ταμειακών μηχανών σε κατηγορίες που σήμερα εξαιρούνται (ταξί, πωλητές λαϊκών αγορών, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.ά.).

6. Εκχωρείται παραπέρα ζωτικός χώρος σε ισχυρές επιχειρήσεις με την «απελευθέρωση» στα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα, όπως προβλέπεται στην «τροποποιημένη» κοιναγορίτικη Οδηγία Μπολκεστάιν.

7. Προχωρούν σε κατάργηση πλήθους δημόσιων φορέων και υπηρεσιών με στόχο την καρατόμηση δαπανών. Για το 2011 και τα επόμενα χρόνια προαναγγέλλουν και την καρατόμηση του αριθμού των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο σε κάθε 5 αποχωρήσεις θα γίνεται μία μόλις πρόσληψη στην κατεύθυνση καρατόμησης των δαπανών.

8. Στην καταιγίδα μέτρων αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΣΑ εντάσσονται και τα μέτρα πολιτικής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Πακτωλός από κρατικό χρήμα, εγγυήσεις, ο νέος λεγόμενος «αναπτυξιακός νόμος» και άλλες διευκολύνσεις ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κλιμακίου της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας. Στο ΠΣΑ ποσοτικοποιείται η «τόνωση των επενδύσεων» με εθνικά και κοιναγορίτικα κονδύλια. Σχεδιάζουν επίσης την ίδρυση ταμείου αναχρηματοδότησης ισχυρών επιχειρήσεων με νέες κρατικές εγγυήσεις που θα φορτωθούν στους κρατικούς προϋπολογισμούς των επόμενων ετών. Σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζουν και τις νέες Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτών (ΣΔΙΤ).

9. Το πακέτο των παραπέρα μετοχοποιήσεων εταιρειών, όπου σήμερα μετέχει το δημόσιο στα 2,5 δισ. ευρώ. Δρομολογείται η ίδρυση εταιρείας συμμετοχών που θα πάρει το δρόμο για το χρηματιστήριο. Παραπέρα ετοιμάζονται να εκχωρήσουν σε μεγαλοκεφαλαιούχους και τα φιλέτα δημόσιας γης που διαχειρίζεται σήμερα η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Ολ' αυτά σημαίνουν νέες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με τη συνοδεία άγριας προπαγάνδας

Παιχνίδια εντυπώσεων παίζει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας και την επίσκεψη από χτες κλιμακίων της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Στην Αθήνα βρίσκεται από χτες κλιμάκιο τεχνοκρατών της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ σήμερα αναμένεται και αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αντικείμενο των επισκέψεων είναι οι διαβουλεύσεις σχετικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καταρτίζει η κυβέρνηση, πάντα με βάση τις κατευθύνσεις που έχουν συνδιαμορφώσει διαχρονικά στην ΕΕ οι ελληνικές κυβερνήσεις με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν επισκέφτηκαν χτες τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Εργασίας, Υγείας και Αμυνας, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδας. Σήμερα θα έχουν διαβουλεύσεις με στελέχη του Οργανισμού Δημόσιου χρέους. Η παρουσία των Ευρωπαίων τεχνοκρατών στη χώρα μας έδωσε στην κυβέρνηση μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να δημαγωγήσει σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης μέτρων σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος.

Με μοχλό το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης», η επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, αγκαλιάζει όλες τις σφαίρες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής: Τους μισθούς (συζητείται ως και η κατάργηση του 14ου μισθού), τα φορολογικά, τις δημόσιες δαπάνες, το ασφαλιστικό σύστημα, τις εργασιακές σχέσεις, νέες ιδιωτικοποιήσεις.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ερωτώμενοι σχετικά, ούτε διέψευσαν ούτε επιβεβαίωσαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΕ συνέστησε μείωση κατά 7% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ποσοστό που παραπέμπει είτε στη δραστική μείωση των μισθών, είτε στην κατάργηση του 14ου μισθού. Φαίνεται ωστόσο ότι το όλο θέμα ενσωματώθηκε στην κυβερνητική προπαγάνδα, όπου η κυβέρνηση εμφανίζεται να αντιστέκεται δήθεν σε τέτοιες «ακραίες» επιλογές, στρώνοντας το έδαφος για υιοθέτησή τους σε ύστερο χρόνο.

Στην επικαιρότητα επανήλθε χτες και το θέμα του ΦΠΑ, με τους ίδιους παράγοντες να δηλώνουν με αρκετή δόση αοριστίας, ότι «δεν υπάρχει καμία σκέψη» για την αύξησή του σήμερα, αλλά δε γνωρίζουμε τι θα συμβεί μετά από 2 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μέσα από σαρωτικές ανατροπές να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από 12,7% του ΑΕΠ το 2009, κάτω από 3% το 2012, μείωση η οποία μεταφράζεται σε περικοπές 25 δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ