ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μόνιμα και σαρωτικά τα νέα μέτρα

Την προπαγανδιστική επίθεση στις λαϊκές συνειδήσεις εντείνει η κυβέρνηση για να επιβάλει τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της

Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στόχο έχουν να καταργήσουν και τα τελευταία εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό και πρέπει να πάρουν απάντηση, με την ένταση των ταξικών αγώνων
Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στόχο έχουν να καταργήσουν και τα τελευταία εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό και πρέπει να πάρουν απάντηση, με την ένταση των ταξικών αγώνων
Το μόνιμο χαρακτήρα των αντιδραστικών μέτρων που προωθεί και επιταχύνει η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι «η επόμενη τριετία θα είναι μια τριετία ανατροπών», που θα περιλαμβάνει «μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για την αναδιάρθρωση του κράτους, την αναθέρμανση της οικονομίας, τη μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους».

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να συγκαλύψει τον βαθιά ταξικό χαρακτήρα των προωθούμενων ανατροπών, η κυβέρνηση βαφτίζει προκλητικά αλλαγές «προς όφελος του Ελληνα πολίτη» μέτρα όπως η αύξηση της έμμεσης φορολογίας, η μείωση των μισθών, το παραπέρα τσάκισμα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε σαρωτικές αντιλαϊκές ανατροπές μέσα στο 2010, εκβιάζοντας μάλιστα τη συναίνεση των λαϊκών στρωμάτων, επανέλαβε και ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του από τη Μυτιλήνη, όπου βρέθηκε την Τετάρτη για τη γιορτή των Θεοφανίων.

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το 2010 «χρονιά ανατροπών, μεγάλων αλλαγών». Δημαγωγώντας προκλητικά, προσπάθησε να παρουσιάσει την επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα και στα εναπομείναντα δικαιώματα σαν φιλολαϊκές δήθεν αλλαγές, που στόχο έχουν να βάλουν τα «θεμέλια για ένα κράτος που θα διέπεται από κοινωνική δικαιοσύνη και ευνομία, θα προστατεύει τα δικαιώματα του πολίτη», γι' αυτό και «θα χρειαστούν όλοι να βοηθήσουν, αλλά είμαι αισιόδοξος». Απέδωσε μάλιστα την κατάσταση που βιώνουν σήμερα τα πλατιά λαϊκά στρώματα όχι στη φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά στο «παρασιτικό κατεστημένο» και στις «κατεστημένες αντιλήψεις», που υποβάθμισαν και απαξίωσαν τις δυνατότητες της χώρας.

Η προπαγάνδα για την παραπλάνηση του λαού, που συνοδεύει την επιβολή των μέτρων, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό που έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή υπουργών (Ραγκούσης, Ρέππας, Πεταλωτής, Γερουλάνος) και του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Μ. Παπαϊωάννου. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον Γ. Πεταλωτή, το αντικείμενο της σύσκεψης ήταν «οι προοπτικές και η ενίσχυση» της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπως και η λειτουργία άλλων «ανεξάρτητων» αρχών και του ΕΣΡ.

Χωρίς καθυστέρηση προωθείται και το σύνολο των αντιδραστικών διοικητικών αλλαγών, που στόχο έχουν την καλύτερη προσαρμογή του κράτους στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων και τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, την Κυριακή «θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, με θέμα "Νέα αρχιτεκτονική στην αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή διοίκηση"», το γνωστό «Καποδίστρια 2». Παράλληλα, προχωράει και η διαδικασία σύνταξης και ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, ο Γ. Πεταλωτής άφησε ξανά όλες τις πόρτες ανοιχτές, λέγοντας ότι - μέχρι στιγμής - «δεν υπάρχει καμία εισήγηση για αύξησή του». Δήλωση που μεταφράζεται ότι τέτοια πρόταση μπορεί να υπάρξει στο άμεσο μέλλον.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βασικό στήριγμα στη γενικευμένη επίθεση

«Ελπιδοφόρα» κρίνονται τα ταξικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση

Ανοικτά ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη των νέων αντιλαϊκών μέτρων η ηγεσία της ΝΔ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι θα προσφέρει πλήρη στήριξη και συναίνεση στην κατεύθυνση αυτή. Επιχειρώντας να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στη νέα αντιλαϊκή επίθεση, η ηγεσία της ΝΔ διαλαλεί σε όλους τους τόνους ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι αναπόφευκτα, καλώντας την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα «πλήρες εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση» και να «απεγκλωβιστεί από τις δημαγωγικές προεκλογικές υποσχέσεις της».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος έσπευσε να χαιρετίσει την «προσγείωση» της κυβέρνησης στη σκληρή πραγματικότητα, με αφορμή τις αποφάσεις που ελήφθησαν την Τετάρτη για επίσπευση της αντιλαϊκής επέλασης, πλειοδοτώντας στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί.

«Ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί του υποχρεώθηκαν, μετά από περιπλανήσεις και επικοινωνιακά παιχνίδια τριών μηνών, να "προσγειωθούν" στη σκληρή πραγματικότητα των υπαρκτών προβλημάτων της οικονομικής κρίσης, έστω και μετά από υπαγόρευση των Βρυξελλών», τόνισε ο Π. Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η τριετής πλέον δημοσιονομική προσαρμογή επιβάλλει στην κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί από τις δημαγωγικές προεκλογικές της υποσχέσεις και να χειριστεί, επιτέλους, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα θέματα της ελληνικής οικονομίας».

Δίνοντας το παράδειγμα στην κατεύθυνση αυτή, η ηγεσία της ΝΔ καλεί την κυβέρνηση πρώτον, «να παρουσιάσει και να εφαρμόσει άμεσα ένα πλήρες πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, τριετούς διάρκειας, με συγκεκριμένα μέτρα, που θα έχουν μελετηθεί προσεκτικά και θα έχουν κοστολογηθεί» και δεύτερον, «να ανταποκριθεί, με ευθύτητα και υπευθυνότητα, στα μέτρα αναπτυξιακής πολιτικής, που υπέδειξε ο πρόεδρος της ΝΔ, ώστε το πιο αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής, που - ούτως ή άλλως - θα εφαρμοστεί, να μην οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε ασφυξία».

Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, σε δήλωση που έκανε την ημέρα των Θεοφανίων στην Πύλο, δε δίστασε να εκφράσει την άποψη ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ελπιδοφόρα. «Η οικονομία έχει ανάγκη από οξυγόνο ελπίδας και ελπίζω τα μέτρα, τα οποία θα πάρει η κυβέρνηση, να αποδειχθούν ότι είναι προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε με νόημα.

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Συχαρίκια στην κυβέρνηση

Αντιγραφή των κυβερνητικών εξαγγελιών αποτελούν οι καθολικές ανατροπές που αξιώνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες

Περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στις κοινωνικές δαπάνες και στις δαπάνες συντάξεων - υγείας, επανεξέταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών, πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο είναι μεταξύ άλλων οι αξιώσεις του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, τις οποίες επαναφέρει με αφορμή το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Σε χτεσινή παρέμβαση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Γραμματίδης χαρακτήρισε «σημαντική» την πρόβλεψη για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας το 2012 ως ένδειξη «αποφασιστικής μεταρρυθμιστικής συμπεριφοράς» εκ μέρους της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, οι επιχειρηματίες που εκπροσωπούνται από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, με πρόσχημα τη μείωση των δαπανών, απαιτούν μείωση όλων των συντάξεων στα επίπεδα των συντάξεων του ΙΚΑ, διαχωρισμό των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας, μείωση του «μισθολογικού κόστους» στο Δημόσιο με πάγωμα των προσλήψεων και «αυστηρή συγκράτηση μισθών και κάθε είδους αμοιβών».

Για την αύξηση των εσόδων μιλούν μεταξύ των άλλων για αύξηση της φορολογίας σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα. Ακόμη, ζητούν άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, κατάργηση κάθε μορφής ελέγχου της επιχειρηματικής αυθαιρεσίας που οι επιχειρηματίες θεωρούν «εμπόδια στη λειτουργία του ανταγωνισμού», διευκόλυνση του κεφαλαίου να εγκαθιστά βιομηχανικές μονάδες και εμπορικά μεγαθήρια μέσω των Χρήσεων Γης και του Κτηματολογίου, εξομοίωση της εργατικής νομοθεσίας των πρώην ΔΕΚΟ με αυτή που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

Ενιαίος ταξικός αγώνας

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης περιέχει τις σχεδιαζόμενες ανατροπές τόσο στο Ασφαλιστικό, όσο και στις εργασιακές σχέσεις. Το κεφάλαιο και τα κόμματά του θεωρούν «κόστος» και βαρίδι στην κερδοφορία τους την Κοινωνική Ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα. Γι' αυτό, η μεγαλοεργοδοσία και η κυβέρνηση προσπαθούν να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους, μετατρέποντας την Κοινωνική Ασφάλιση σε υποχρέωση του εργαζόμενου και καταργώντας κάθε έννοια σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα. Οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων είναι τροχιοδεικτικές των «αυξήσεων» πείνας που ετοιμάζεται να υπογράψει και φέτος η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Από αυτήν τη σκοπιά, κανείς δε μένει στο απυρόβλητο της επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Και επειδή η επίθεση είναι ενιαία και ταξική - από τη σκοπιά των συμφερόντων της αστικής τάξης - ενιαία και ταξική πρέπει να είναι και η απάντηση των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των μικρών βιοτεχνών και εμπόρων. Με επιθετικά αιτήματα όπως βασικό μισθό 1.400 ευρώ και 1.120 κατώτερη σύνταξη και επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κατάργηση όλων των έμμεσων φόρων, όλων των διοδίων, δωρεάν Παιδεία, Υγεία, διακοπές, να φορολογηθούν τώρα με 45% οι μεγάλες επιχειρήσεις. Να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, οικογενειακό αφορολόγητο για το λαό στις 40.000 ευρώ και επιπλέον 5.000 για κάθε παιδί. Αυτός είναι ο δρόμος που προτείνουν το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα. Αλλος δρόμος, για να αποκρουστεί η επίθεση και να αποσπάσουν τα λαϊκά στρώματα κατακτήσεις, δεν υπάρχει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ