ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΜΟΣ
Καταγγελία για αστυνομική βία σε βάρος 4 μαθητών

Θύματα αστυνομικής βίας καταγγέλλουν ότι έπεσαν τέσσερις μαθητές Λυκείου στην Πάτμο, επειδή αστυνομικοί τούς θεώρησαν ύποπτους για ζημιές που είχαν προκληθεί σε δίκυκλο συναδέλφου τους. Στο πλαίσιο της προσαγωγής τους (σ.σ. το γεγονός σημειώθηκε τον περσινό Σεπτέμβρη), ανάγκασαν δύο από αυτούς να ξεγυμνωθούν μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Για την υπόθεση έχει διαταχθεί προκαταρκτική διοικητική εξέταση, προκειμένου να εξακριβωθούν εάν ισχύουν τα όσα καταγγέλλουν οι μαθητές και οι γονείς τους και να αποφασιστεί εάν θα ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος των εμπλεκομένων αστυνομικών.

Οι τέσσερις μαθητές, όπως αναφέρεται στις μηνύσεις τους, έπιναν τον καφέ τους, όταν τους πλησίασαν οι αστυνομικοί ζητώντας να τους ακολουθήσουν. Μόλις έφτασαν στο τμήμα, τους άσκησαν ψυχολογική βία, δύο μάλιστα από τα παιδιά υποστηρίζουν ότι τους ανάγκασαν να γδυθούν. Ενας από τους ανήλικους καταγγέλλει στη μήνυσή του πως κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του: «όσο περνούσε η ώρα και δεν κατάφερναν να μου αποσπάσουν ομολογία τόσο πιο αφόρητη γινόταν η σωματική και ψυχολογική βία που ασκούσαν οι αστυνομικοί πάνω μου. Ο ένας κόλλησε το κεφάλι μου στον τοίχο και ενώ με έσφιγγε στο λαιμό με χτυπούσε με γροθιές». Επίσης, ο μαθητής καταγγέλλει στην ίδια μήνυση ότι ο δράστης τον απειλούσε να ομολογήσει αλλιώς «θα σε βάλω κάτω με τους Πακιστανούς και να δούμε αύριο αν θα ομολογήσεις ή όχι. Για να ολοκληρώσουν το βασανιστικό εξευτελισμό μου, αξίωσαν να γδυθώ ολοκληρωτικά. Το έκανα νιώθοντας ένα μηδενικό».

Οι μαθητές και οι γονείς τους ζητούν να ασκηθεί σε βάρος τεσσάρων αστυνομικών δίωξη για βασανιστήρια, παράβαση καθήκοντος, απρόκλητη εξύβριση και κακόβουλη βλασφημία, ενώ έχουν ενημερώσει και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία διοικητικά μέτρα για τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς. Ηδη η υπόθεση ερευνάται από τον εισαγγελέα της Κω.

Το περιστατικό αυτό προστίθεται στον κατάλογο των κρουσμάτων αστυνομικής αυθαιρεσίας. Τα τελευταία εξακολουθούν να πληθαίνουν παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για «την πάταξή τους και την ίδρυση υπηρεσίας όπου θα υποβάλλονται οι σχετικές καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας από αστυνομικούς». Τα «μέτρα» προσπαθούν να καλύψουν την ουσία του προβλήματος που είναι η ένταση των μέτρων αστυνομοκρατίας, τα οποία υλοποιεί η κυβέρνηση με πρόσχημα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτών

Το δρόμο για την εισδοχή ιδιωτικών φορέων σ' έναν πολύ λεπτό και ευαίσθητο τομέα, όπως είναι η πρόληψη της νεανικής εγκληματικότητας, ανοίγει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ. Καστανίδης ανήγγειλε χτες την «ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», το οποίο θα λειτουργήσει ως κέντρο πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής εγκληματικότητας, κάτι που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των δομών σ' αυτό τον ευαίσθητο τομέα, όπου θα έπρεπε να είναι υπό αυστηρό δημόσιο έλεγχο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης το Κέντρο πρόληψης της νεανικής εγκληματικότητας θα «συντονίζει το έργο των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων, θα αναπτύσσει συνεργασίες με υπηρεσίες, ιδρύματα, εκπαιδευτικά κέντρα, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, καθώς και με μη κυβερνητικές οργανώσεις». Στην ουσία, σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση ιδιωτών, για την κερδοσκοπία σ' έναν αποκλειστικά τομέα που θα πρέπει να έχει την ευθύνη το δημόσιο.

Στόχος του Κέντρου Πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής εγκληματικότητας θα είναι η οργάνωση δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής εγκληματικότητας, η υλοποίηση αναμορφωτικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και αυτό των ανάδοχων οικογενειών και η διαμόρφωση μηχανισμών ανίχνευσης της κακοποίησης των παιδιών.

Στο μεταξύ, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η διεθνής πρακτική από την εισδοχή των ιδιωτικών φορέων σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα της νεανικής εγκληματικότητας δεν είναι η καλύτερη, καθώς στο παρελθόν υπήρξαν κρούσματα μέχρι και εμπορίου ανηλίκων και εγκαταλειμμένων παιδιών από αυτούς τους λεγόμενους μη κερδοσκοπικούς ιδιωτικούς φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Το υπουργείο σε συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη θα καταθέσουν σύντομα νομοσχέδιο στη Βουλή για την ίδρυση του Κέντρου πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής εγκληματικότητας.

«Εφυγε» ο σύντροφος Ανέστης Προυσανίδης

Στις 2 Γενάρη «έφυγε» πλήρης ημερών σε ηλικία 96 χρόνων ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του αγροτικού κινήματος της Πέλλας σ. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ και κηδεύτηκε την επομένη με πολιτική κηδεία στο Λιποχώρι - Πέλλας.

Ο σ. Ανέστης Προυσανίδης , γεννήθηκε το 1914 στο χωριό Κεσέλ της περιοχής Καρς του Καυκάσου , προσφυγόπουλο του Πόντου ρίζωσε - μετά τον αναγκαστικό ξεριζωμό του 1918 - στα φιλόξενα μέρη της Μακεδονίας, στο Λιποχώρι του Νομού Πέλλας. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ, πριν από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου του Μεταξά, το 1935 . Πολέμησε κατά του Ιταλικού και Γερμανικού φασισμού μέσα από το ΕΑΜ. Κυνηγήθηκε από το εμφυλιοπολεμικό καθεστώς.

Ο σ. Ανέστης πρωτοστάτησε στο συνεταιριστικό κίνημα της περιοχής από το 1960 με τη δημιουργία του Αγρ. Συνεταιρισμού στο Λιποχώρι. Οι αγρότες της περιοχής τον ανέδειξαν σε πολλά Διοικητικά Συμβούλια μέχρι και το ΔΣ της ΕΑΣ Εδεσσας. Ηταν υπόδειγμα οικογενειάρχη.

Τον μπάρμπα - Ανέστη δεν άφησε σε ησυχία ούτε η χούντα που, θεωρώντας τον επικίνδυνο, τον έστειλε στα Γιούρα και τη Λέρο. Με τη μεταπολίτευση, συνέχισε στο αγροτικό κίνημα και διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος της ΟΑΣ ν. Πέλλας, στη δημιουργία της οποίας πρωτοστάτησε. Εχαιρε της καθολικής εκτίμησης.

Στην 75χρονη κομματική του ζωή ο σ. Ανέστης αναδείχτηκε σε πολλές υπεύθυνες θέσεις, Γραμματέας της ΚΟΒ του Λιποχωρίου και για πολλά χρόνια μέλος της ΝΕ Πέλλας του Κόμματος.

Στην τελετή της πολιτικής του κηδείας τον αποχαιρέτησε από μέρους του Κόμματος ο Γραμματέας της ΝΕ Ουγγρίνος Αλέκος , ο Δήμαρχος Σκύδρας Χοΐδης Γιώργος , ο γιος του Ιορδάνης και από τα εγγόνια του ο Μάνος Κανάκης.

Στην μνήμη του, οι σύντροφοι της ΝΕ Πέλλας και της ΚΟΒ Λιποχωρίου προσφέρουν, σύμφωνα και με την επιθυμία του για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, 350 ευρώ.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΥΨΕΛΗΣ
Προσφυγή κατά της τσιμεντοποίησης ελεύθερου χώρου

Με προσφυγή απαντούν κάτοικοι της Αθήνας σε μια ακόμα προσπάθεια μείωσης έως εξαφάνισης των ελάχιστων εναπομεινάντων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων της πρωτεύουσας, αυτή τη φορά σε οικοδομικό τετράγωνο της Κυψέλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόλις δύο μήνες, τρεις κοινόχρηστοι χώροι της Αθήνας «χάθηκαν» για να φιλοξενήσουν ενδεχομένως νέο τσιμέντο που διόλου δε μας λείπει. Την ίδια ώρα, ο δήμος προβάλλει ως πολιτική «πρασίνου» τα 123 στρέμματα ελεύθερων χώρων που αποκτήθηκαν για τις ανάγκες κυρίως της κατασκευής του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ στο Βοτανικό και τη μεταφύτευση των ελάτων που αποτελούσαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο όρος Πεντέλη...

Στο μεταξύ, οι μικρές οάσεις χάνονται σταδιακά. Με απόφαση του Νομάρχη Αθηνών, Γ. Σγουρού, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 4 Δεκεμβρίου 2009, αίρεται η απαλλοτρίωση οικοδομικού τετραγώνου επί της οδού Κρίσσης 74, στην Κυψέλη, «ώστε ο χώρος να αποχαρακτηριστεί από χώρος κοινόχρηστου πρασίνου και να καταστεί αυτός οικοδομήσιμος». Η απαλλοτρίωση έγινε με τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου Αθηναίων στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, κατόπιν γνωμοδότησης του Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας (ΣΧΟΠΝΑ). Κάτοικοι προσέφυγαν στο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής ζητώντας να μην αρθεί η απαλλοτρίωση, να μην τροποποιηθεί το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και βέβαια να μην καταργηθεί ο κοινόχρηστος χώρος, κάτι που «οδηγεί σε πλήρη υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή», όπως τονίζουν. Να σημειωθεί ότι ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται από τους κατοίκους, ενώ υπάρχει ήδη διαμορφωμένη παιδική χαρά.

Στην απόφασή του, ο νομάρχης επικαλείται επίσης το γεγονός ότι ο δήμος Αθηναίων δε γνωμοδότησε επί του θέματος για την άρση και την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης στην προθεσμία που τέθηκε. Αναδεικνύονται για μια ακόμη φορά οι ευθύνες της διοίκησης του δήμου καθώς εκατοντάδες οικόπεδα που έχουν κριθεί απαλλοτριωτέα χάνονται, επειδή τα απαραίτητα στοιχεία δεν αποστέλλονται καθόλου ή δεν αποστέλλονται εντός των προθεσμιών στη Νομαρχία (σ.σ. εκδίδει την απόφαση απαλλοτρίωσης), ή δεν καταβάλλονται οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ