ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ετοιμάζονται για κινητοποίηση στις 18 Γενάρη στον κόμβο της Νίκαιας

Προετοιμασίες σε όλη τη χώρα για την πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ

Από προηγούμενο μπλόκο στον κόμβο Νίκαιας

ICON

Από προηγούμενο μπλόκο στον κόμβο Νίκαιας
Ο κόμβος της Νίκαιας που, πέρσι, αποτέλεσε το «ακλόνητο κι ανυποχώρητο μετερίζι» της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς, θα είναι και φέτος το σημείο της αγωνιστικής συνάντησης των μικρομεσαίων αγροτών της Θεσσαλίας, που θα πάρουν μέρος στην πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση, η οποία αποφασίστηκε, πριν λίγο καιρό, στην πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ, στη Λάρισα. Η πρόταση να συγκεντρωθούν εκεί, στις 18 Γενάρη, τα τρακτέρ των Θεσσαλών αγροτών γίνεται από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, που οργάνωσε, χτες, πλατιά σύσκεψη στην αίθουσα της ΤΕΚΔ Καρδίτσας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και άλλοι αγρότες του νομού και θα τεθεί στη σύσκεψη εκπροσώπων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων όλων των νομών της Θεσσαλίας, που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ, η οποία θα γίνει, αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ., στην αίθουσα της ΤΕΔΚ Καρδίτσας.

Αντιαγροτική λαίλαπα

Να βγουν στους δρόμους του αγώνα προετοιμάζονται οι μικρομεσαίοι αγρότες και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, καθώς το σύνολο της μικρομεσαίας αγροτιάς αντιλαμβάνεται πως μόνο με την πάλη μπορεί ν' αντιμετωπίζει την αντιαγροτική λαίλαπα. Οι μικρομεσαίοι αγρότες είδαν ότι στη χρονιά που μόλις τέλειωσε - την τρίτη από την έναρξη εφαρμογής της «νέας» ΚΑΠ - το, ήδη πενιχρό, εισόδημά τους μειώθηκε κι άλλο, καθώς:

  • Οι τιμές παραγωγού για το σύνολο, σχεδόν, των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων έπεσαν και διαμορφώθηκαν σε εξευτελιστικά επίπεδα.
  • Μεγάλες ποσότητες σοδειάς παρέμειναν απούλητες, κυρίως λόγω των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.
  • Οι «πετσοκομμένες» επιδοτήσεις περικόπηκαν κι άλλο, ενώ η ενιαία ενίσχυση δίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και «σε δόσεις».
  • Το υπέρογκο κόστος παραγωγής ανέβηκε κι άλλο, με τις ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια και τα «χαράτσια» των φόρων.

Ακόμα χειρότερο θα είναι το νέο έτος καθώς, στο πλαίσιο του λεγόμενου «ελέγχου υγείας» της ΚΑΠ, προβλέπεται:

  • Κόψιμο της ενιαίας ενίσχυσης από τους φτωχούς αγρότες που παίρνουν μέχρι 400 ευρώ ή καλλιεργούν μέχρι 10 στρέμματα.
  • Αύξηση της παρακράτησης, από 5% σε 7% - το 2011 θα φτάσει στο 11% - σε όσους παίρνουν επιδοτήσεις πάνω από 5.000 ευρώ το χρόνο.
  • Μείωση κατά 50% της επιδότησης των καπνοπαραγωγών.
  • Κατάργηση της συνδεδεμένης με την παραγωγή επιδότησης και για τα προϊόντα που υπάρχει ακόμα.

Περιφερειοποίηση της επιδότησης, που θα μετατραπεί σε «πενιχρό επίδομα».

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Το πλαίσιο αγωνιστικών διεκδικήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς, όπως τίθεται από την ΠΑΣΥ, ανταποκρίνεται στην οξύτητα των αγροτικών προβλημάτων, προβάλλει ουσιαστικές λύσεις και δίνει προοπτική στον αγώνα, καθώς οι αγωνιζόμενοι αγρότες, ανάμεσα στα άλλα, διεκδικούν:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
  • Εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
  • Να μη διαχωρίζονται οι αγρότες σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη».
  • Πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων.
  • Αμεσο διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει ο αγωνιστικός πόλος του αγροτικού κινήματος, η ΠΑΣΥ, είναι σταθερό κι αδιαπραγμάτευτο και έρχεται σε αντίθεση με το «πλαίσιο αιτημάτων» που προβάλλει ο άλλος πόλος, ο οποίος συναποτελείται από τις συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και τις «Συντονιστικές Επιτροπές» που συγκροτούν, σε πανελλαδικό ή περιφερειακό επίπεδο, αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και κινείται στον «ντορό» του ευρωμονόδρομου. Από αυτή την άποψη οι δήθεν προτάσεις και «εκκλήσεις» για «αγωνιστική συνεργασία» που κάνουν, αυτό το διάστημα, κάποιοι εκπρόσωποι του αγροτοσυνδικαλισμού του ευρωμονόδρομου προς τις δυνάμεις της ΠΑΣΥ, είναι άνευ αντικειμένου, κινούνται εκ του πονηρού κι αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό των αγωνιζόμενων αγροτών και στην, εκ των έσω, υπονόμευση της πάλης τους.

Η άλλη ανάπτυξη

Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να πάρουν, μαζικά και δυναμικά, μέρος στην πανελλαδική κινητοποίηση, δηλώνοντας την αγωνιστική αντίθεσή τους στην ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και η οποία τους ξεκληρίζει και τους πετάει στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Ταυτόχρονα, να προβάλλουν, με την πάλη τους, την πραγματική διέξοδο, που βρίσκεται σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, έξω και μακριά από τα σημερινά πλαίσια της ΚΑΠ και της καπιταλιστικής οργάνωσης της παραγωγής, η οποία θα στηρίζεται στον κεντρικό παραγωγικό σχεδιασμό του κράτους, στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές κινητοποιήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.

Κι επισημαίνει ότι για να έχει αποτελεσματικότητα και προοπτική ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς, πρέπει να συνδέεται και να συντονίζεται με την πάλη του ταξικού εργατικού κινήματος και του αγωνιστικού κινήματος των άλλων λαϊκών στρωμάτων, στην κατεύθυνση της συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου Πάλης και της Λαϊκής Συμμαχίας.

ΑΡΤΑ
Στο δρόμο κατεβαίνουν οι αγρότες

Συλλαλητήριο από την ΟΑΣΝΑ στη γέφυρα της πόλης στις 11 του Γενάρη

Αγροτικό συλλαλητήριο ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία στηρίζουν και συνδιαμορφώνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, πραγματοποιείται στην Αρτα με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, τη Δευτέρα 11 του Γενάρη, στις 10 το πρωί. στη γέφυρα της πόλης. Με περιοδείες και εξορμήσεις στα χωριά του νομού απευθύνεται το αγωνιστικό κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση, η οποία πραγματοποιείται σε μια περίοδο όξυνσης και επιδείνωσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, με αιχμή τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους, το αυξημένο κόστος παραγωγής, που σε συνδυασμό με τις αθρόες εισαγωγές εσπεριδοειδών, αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων οδηγούν στον οικονομικό αφανισμό και στο ξεκλήρισμα.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι παραγωγοί πορτοκαλιών και μανταρινιών, που αποτελούν τις βασικές καλλιέργειες της περιοχής, εξωθούνται να πουλήσουν την παραγωγή τους σε τιμές ...«φλούδας» στους εμποροβιομήχανους, γεγονός το οποίο, μαζί με την ολική αποδέσμευση της επιδότησης και στα χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή από την 1η του Γενάρη του 2010, αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση. Σοβαρά εμπόδια για να εξακολουθήσουν να μείνουν στον τόπο τους αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι μετά την ανακοίνωση των τιμών, κάτω του κόστους, από τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ (1,05 ευρώ το κιλό στο πρόβειο, 0,57 στο γίδινο και μείωση των τιμών από 3 έως 6 λεπτά στο αγελαδινό - 0,42 και 0,39 ευρώ - με βάση τις ποσοστώσεις).

Μέσα από την κινητοποίηση αυτή διεκδικείται μεταξύ άλλων ο καθορισμός ελάχιστα εγγυημένων τιμών σε όλα τα εσπεριδοειδή, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα λογικό κέρδος στον παραγωγό, να μπει φραγμός στις μαζικές, ανεξέλεγκτες και αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες και την ΕΕ, να παταχθεί η ασυδοσία και εκμετάλλευση από τους μεσάζοντες και εμπόρους, εκφράζεται η αντίθεση στην αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή, κ.ά.

ΧΑΝΙΑ
Παναγροτικό συλλαλητήριο

Σε Παναγροτικό Συλλαλητήριο την Τρίτη 12 Γενάρη στις 11 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς καλεί η Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Στα πλαίσια αυτά όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες περιοδείες και εξορμήσεις στα χωριά του νομού οι οποίες και θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη 12 Γενάρη, καλώντας αγρότες και κτηνοτρόφους να δώσουν δυναμική απάντηση με τη συμμετοχή τους στο Συλλαλητήριο. Ηδη ο Αγροτικός Σύλλογος Αρμένων που αποφάσισε τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο, καλεί με τη σειρά του τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να δώσουν δυναμικό «παρών» με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα.

Η Γραμματεία της ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες να παλέψουν ενάντια στην επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών αγροτών και να «πετάξει» από την αγροτική παραγωγή αυτούς που θεωρεί ότι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ικανοποιώντας έτσι το αίτημα των μεγαλοαγροτοκτηνοτρόφων αλλά και των υποταγμένων και νόθων συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΓΕΣΑΣΕ, της ΣΥΔΑΣΕ, της τοπικής ΟΑΣ.

«Με βάση αυτή την πολιτική - αναφέρεται στην ανακοίνωση- στο νομό Χανίων θα μείνουν μόλις 1.470 αγρότες (αυτό σας το κρύβουν συνειδητά). Το ξεπέταγμα των υπόλοιπων από την αγροτική παραγωγή θα ξεκινήσει από 1/1/2010 με τον "έλεγχο υγείας της ΚΑΠ" και το κόψιμο των επιδοτήσεων των μικρών παραγωγών.

Οι τιμές στα βασικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα του νομού πάνε από το κακό στο χειρότερο και δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Το λάδι κατρακύλησε στα 2 ευρώ ενώ τα εσπεριδοειδή δεν πουλιούνται καν. Η απάντηση του υφυπουργού κ. Καρχιμάκη στο αίτημα για εγγυημένες τιμές ήταν ψυχρή: "μια τιμή υπάρχει, αυτή της ελεύθερης αγοράς". Ιδια είναι η αντιμετώπιση και στο αίτημα για αποζημίωση της κατεστραμμένης παραγωγής του ελαιοκάρπου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ