ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
ΟΧΙ στη νέα φοροεπιδρομή

Στην ανάπτυξη ενός αγωνιστικού διεκδικητικού κινήματος μαζί με τους εργαζόμενους για την ανατροπή της φιλομονοπωλιακής πολιτικής καλεί η ΔΗΚΕΒΕ με ανακοίνωσή της, στην οποία καταγγέλλει την προωθούμενη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης και θέτει τις διεκδικήσεις της για τη φορολόγηση.

Η ανακοίνωση της παράταξης έχει ως εξής: «Σε μια χρονιά που αναμένεται ένταση των επιπτώσεων από την οικονομική κρίση για τα λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επικαλούμενη τα δημοσιονομικά προβλήματα και τα τεράστια ελλείμματα, οργανώνει νέα φορολογική επίθεση.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η κυβέρνηση δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας, στοχοποιούν το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων με στημένα ρεπορτάζ και επιλεγμένα στοιχεία. Δεν έχει καμιά σχέση με ορισμένους ελεύθερους επαγγελματίες η δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που ζουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, δηλαδή τα μικρομάγαζα που εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από την αγοραστική ικανότητα των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων.

Για να περάσουν πιο εύκολα τα σχέδιά τους οργανώνουν στημένους κοινωνικούς διάλογους, που τώρα τους βάφτισαν διαβούλευση, με συνομιλητές τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ.

Δε συζητάνε για τα ιερά και απαραβίαστα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, των βιομηχάνων, των τραπεζών, των πολυκαταστημάτων, παρόλο που αυτοί ευθύνονται για το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και συνεχίζουν να έχουν τεράστια κέρδη και στη διάρκειά της. Δε συζητάνε για τη νόμιμη και παράνομη φοροδιαφυγή και φοροαπαλλαγή των μεγάλων επιχειρήσεων.

Μιλάνε μόνο για τη φοροδιαφυγή των αυτοαπασχολούμενων, δηλαδή αυτών που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται καθημερινά, που δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμα και την εισφορά στον ΟΑΕΕ, το νοίκι, την επιταγή που λήγει, το λογαριασμό της ΔΕΗ. Μιλάνε γι' αυτούς που είναι τα θύματα της οικονομικής κρίσης, όπως γενικότερα και η πλειοψηφία των μισθωτών. Επιδιώκουν να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα, όχι για να ικανοποιήσουν τις αυξημένες λαϊκές ανάγκες σε Παιδεία - Υγεία - Πρόνοια, όχι για να καλύψουν τα ελλείμματα του ΟΑΕΕ που η πολιτική τους δημιούργησε. Επιδιώκουν να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα, όχι για να αυξήσουν τους απαράδεκτα χαμηλούς μισθούς και τις εξευτελιστικές συντάξεις.

Θέλουν να χρηματοδοτήσουν για άλλη μια φορά το μεγάλο κεφάλαιο που τα τελευταία χρόνια φούσκωσε και έσκασε από την κερδοφορία και οδήγησε στην κρίση. Θέλουν να ενισχύσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια για να ξεπεράσουν την κρίση τους. Στέλνουν το λογαριασμό της οικονομικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα. Σχεδιάζουν να επαναφέρουν τη δοκιμασμένη και στο παρελθόν φοροεισπραχτική μέθοδο των αντικειμενικών κριτηρίων σε νέα πιο αντιλαϊκή έκδοση, σε συνδυασμό με δήθεν κριτήρια διαβίωσης και πόθεν έσχες. Και την ίδια στιγμή ετοιμάζονται να μειώσουν τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων κάτω από το 20%, στο όνομα, δήθεν, της ανάπτυξης. Σχεδιάζουν τη μείωση έως κατάργηση τού, ήδη απαράδεκτα χαμηλού, αφορολόγητου, που επιχειρήθηκε και από την κυβέρνηση της ΝΔ. Το μόνο που προσπαθούν να πετύχουν είναι η παραπέρα μείωση του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων. Καλλιεργούν αυταπάτες ότι η συλλογή αποδείξεων θα φέρει μείωση της φορολογίας και χτύπημα της φοροδιαφυγής. Στόχος είναι η αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ που είναι ο πιο αντιλαϊκός φόρος γι' αυτό και σκέπτονται παράλληλα την αύξηση των συντελεστών του.

Για να ξεγελάσουν εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους επέβαλαν τη γελοία έκτακτη εισφορά στα κέρδη των επιχειρήσεων που αντιπροσωπεύει κάτω από το 1% των τεράστιων κερδών που είχαν τα τελευταία 5 χρόνια. Κέρδη για να φορολογηθούν υπάρχουν και μάλιστα πολλά, στις τράπεζες που πήραν 28 δισ. ευρώ, στους βιομηχάνους που ετοιμάζεται να τους χρηματοδοτήσει για άλλη μια φορά, στα πολυκαταστήματα που σχεδιάζει να τους χαρίσει την κυριακάτικη αργία για να κυριαρχήσουν στην αγορά.

Η ΔΗΚΕΒΕ καλεί όλους τους συνάδελφους αυτοαπασχολούμενους, τις αγωνιστικές αντιμονοπωλιακές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα να αντιδράσουν στην εκστρατεία συκοφάντησης και αποπροσανατολισμού που στόχο έχει να δημιουργήσει συγχύσεις και αντιθέσεις ανάμεσα σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους. Για να περάσει πιο εύκολα και χωρίς αντιστάσεις η πολιτική που κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν συναποφασίσει, να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στο λαό, να εξασφαλίσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Οι αυτοαπασχολούμενοι απέναντι στη γενικευμένη επίθεση στη δουλειά και το εισόδημά μας ένα μόνο δρόμο έχουμε. Την ανάπτυξη ενός αγωνιστικού - διεκδικητικού κινήματος μαζί με τους άλλους εργαζόμενους για την ανατροπή της αντιλαϊκής - φιλομονοπωλιακή πολιτικής. Την καταδίκη των ηγεσιών της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ που πρόθυμοι έσπευσαν να δώσουν χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση να περάσει όσο γίνεται πιο ανώδυνα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Γι' αυτό λείπουν οι αγώνες και περισσεύουν οι διαβουλεύσεις. Την προβολή και διοίκηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αιτημάτων πάλης για φορολογικό σύστημα που θα παίρνει υπόψη την πραγματικά δύσκολη κατάσταση των μικρών επιχειρήσεων και δε θα τους φορτώνει με βάρη που δεν μπορούν να αντέξουν.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
  • Κάθε μικροεπιχείρηση να φορολογείται ανάλογα με τα έσοδα και έξοδά της, όπως αυτά προκύπτουν από τα λογιστικά βιβλία και τα παραστατικά στοιχεία, που αποτελούν τη μοναδική πηγή προσδιορισμού των κερδών της. Κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων.
  • Κλείσιμο των χρήσεων λίγους μήνες μετά την κατάθεση των δηλώσεων στην εφορία. Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των ανέλεγκτων χρήσεων.
  • Κατάργηση του 20% για τις προσωπικές εταιρείες.
  • Κατάργηση του βιβλίου απογραφής μέχρι 200.000 ευρώ.
  • Φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και ΑΕ στο 45%.
  • Τα κέρδη των συνεταιρισμών να μη φορολογούνται. Να φορολογείται μόνο το μέρισμα που παίρνει ο συνέταιρος που προστίθεται στο προσωπικό του εισόδημα.
  • Αφορολόγητο όριο, ατομικό 20.000 ευρώ, οικογενειακό 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Προοδευτική αύξηση των φορολογικών συντελεστών πάνω από το αφορολόγητο. Φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων στο 45%.
  • Δραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης πρώτα απ' όλα στα είδη διατροφής, ένδυσης - υπόδησης, σχολικά είδη. Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.
  • Δραστική μείωση των δημοτικών φορών και τελών, ενίσχυση των δήμων και των νομαρχιών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση του δημοτικού φόρου 0,5%.
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Παρέμβαση ΡΑΕ για «άνοιγμα» εισαγωγών

«Αέρα στα πανιά» της «απελευθέρωσης» της αγοράς φυσικού αερίου αποτελεί επιστολή του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Σ. Σιμόπουλου, ο οποίος μεταφέρει την θέση της Αρχής σχετικά με την δυνατότητα πρόσβασης τρίτων στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας.

Το πρόβλημα προέκυψε πριν από μερικές βδομάδες, όταν ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ μέσω της «Αλουμίνον ΑΕ» παρήγγειλε ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου από ιταλική εταιρεία και όχι από τη ΔΕΠΑ που είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής της εταιρείας. Στη συνέχεια ανακοίνωσε την σύμπραξή του με την ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ για σύσταση κοινής εταιρείας που θα εισάγει και θα εμπορεύεται φυσικό αέριο. Τελικά το φορτίο ήρθε και έφυγε, αφού δεν μεταφορτώθηκε στην Ρεβυθούσα, καθώς προέκυψαν νομικά εμπόδια από τη νομική υπηρεσία της ΔΕΣΦΑ (με τη διοίκησή της να δηλώνει ότι δεν συντρέχει πρόβλημα!) σε σχέση με την τιμολόγηση αποθήκευσης της συγκεκριμένης ποσότητας. Κρίθηκε ότι ο εισαγωγέας ήταν εποχιακός χρήστης και δεν μπορούσε να τιμολογηθεί κατ' αναλογία με την ΔΕΠΑ, ώστε να προκύψει νόμιμη τιμή.

Η ΡΑΕ έρχεται να λύσει το «πρόβλημα» λέγοντας ότι η «Αλουμίνιον ΑΕ» προφανώς «δεν εμφανίζει εποχικό προφίλ». Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να διευκολύνει την επόμενη εισαγωγή των δύο ομίλων, που έχει προαναγγελθεί με διαρροές στον Τύπο. Χτες εξάλλου, δεν έλειψαν πληροφορίες που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης αγωγών για το προηγούμενο περιστατικό, κάτι που μπορεί να εκτιμηθεί ως προειδοποίηση ενόψει της επόμενης προσπάθειας εισαγωγής. Σε κάθε περίπτωση, τα λαϊκά νοικοκυριά δεν έχουν κανένα όφελος από τις συγκρούσεις αυτές, που στόχο έχουν να διαμορφώσουν τη νέα αγορά που θα κουμαντάρουν οι ιδιώτες.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΥΡΩ
Δυναμώνει η τοκογλυφία

Σε όφελος των μερίδων της πλουτοκρατίας είναι η νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΕ μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι τραπεζίτες με τις πλάτες των κρατικών εγγυήσεων (κρατικά ομόλογα) έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλούν ρευστότητα στο «ιστορικά χαμηλό επίπεδο» (1%) και να τη διοχετεύουν στη συνέχεια με τοκογλυφικούς όρους στα μόνιμα θύματά τους, τα λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς ΕΒΕ. Οι τραπεζίτες έχοντας διασφαλισμένη - στη βάση των κρατικών εγγυήσεων - τη φτηνή πρόσβαση στη χρηματαγορά δανείζουν στη συνέχεια και τις ίδιες τις κυβερνήσεις με τοκογλυφικά επιτόκια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας που αφορούν στο μήνα Νοέμβρη του 2009:

  • Το μέσο επιτόκιο για τα νέα καταναλωτικά δάνεια φτάνει σε 14,22%, στο επίπεδο δηλαδή που κυμαινόταν το Δεκέμβρη του 2007, όταν το βασικό επιτόκιο βρισκόταν στο 4,25% και το οποίο σήμερα έχει πέσει - για τους τραπεζίτες - στο 1%!
  • Στα νέα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου μέχρι 5 έτη διαμορφώνεται σε 4,63% και είναι ψηλότερο σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2007 (4,21%).
  • Τα νέα επιχειρηματικά δάνεια (μέσο επιτόκιο τραπεζών) φτάνουν σε 5,80%, σχεδόν 6 φορές πάνω από το βασικό επιτόκιο.

Στους τραπεζίτες για νέο κρατικό δανεισμό καταφεύγει την επόμενη βδομάδα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών η πρώτη έκδοση κρατικών ομολόγων για το 2010 αφορά σε έντοκα γραμμάτια. Η μάζα του κρατικού δανεισμού φτάνει σήμερα σε 300 δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ