ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
Ο αγώνας τους μετρά καρπούς

Με αγωνιστική συσπείρωση και τη στήριξη του ΠΑΜΕ απαντούν στην επιχείρηση τρομοκράτησης και την εργοδοτική αδιαλλαξία

Αποφασιστικά περιφρουρούν τον αγώνα τους οι εργάτες, ενώ μέσα από τις χτεσινές εκλογές (φωτ. ένθετη) έδωσαν σημαντική ώθηση στην οργάνωσή τους

Motion Team

Αποφασιστικά περιφρουρούν τον αγώνα τους οι εργάτες, ενώ μέσα από τις χτεσινές εκλογές (φωτ. ένθετη) έδωσαν σημαντική ώθηση στην οργάνωσή τους
Αγώνας που αναδεικνύει τη δύναμη των εργαζομένων και μετρά ήδη καρπούς είναι αυτός που ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή και συνεχίζουν οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες της Νέας Μηχανιώνας, με μπροστάρη και οργανωτή το ΠΑΜΕ. Εχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους και ταξικά συνδικάτα από άλλους κλάδους, οι εργάτες απάντησαν στην επιχείρηση τρομοκράτησης, που εξαπολύθηκε με τη στήριξη των κατασταλτικών μηχανισμών, αλλά και στην εργοδοτική αδιαλλαξία, καθώς χτες βράδυ ανακοινώθηκε ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημά τους για συμμετοχή εκπροσώπου τους στον υπολογισμό του μερτικού. Επιπλέον, η χτεσινή μέρα κατέγραψε ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην οργάνωσή τους απέναντι στην εργοδοτική αδιαλλαξία, καθώς ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η απεργία που ξεκίνησε την Τετάρτη, οι εργάτες προχώρησαν στις πρώτες εκλογές του Συλλόγου Αιγύπτιων Αλιεργατών Νέας Μηχανιώνας (που μέχρι χτες λειτουργούσε με προσωρινή διοίκηση), κόντρα στις λυσσασμένες προσπάθειες των εργοδοτών και της εργοδοτικής διοίκησης του σωματείου αλιεργατών να εμποδίσουν την οργάνωσή τους σε ταξική κατεύθυνση.

Χτες το βράδυ, οι αλιεργάτες αποφάσισαν να σταματήσουν τον αποκλεισμό της προβλήτας του λιμανιού της Νέας Μηχανιώνας που ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του αγώνα τους με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, όμως συνεχίζουν την απεργία μέχρι την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Διεκδικούν να πληρωθούν το δώρο Χριστουγέννων, να εισπράττουν από την επιστροφή του ΦΠΑ και να επιστρέψουν στην ασφάλιση του ΙΚΑ, από όπου τους έβγαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2004 για να τους εντάξει στον ΟΓΑ, μετά από απαίτηση των πλοιοκτητών.


Motion Team

Οι εργαζόμενοι έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν το δίκιο τους όταν την περασμένη Τρίτη εμπόδισαν τους πλοιοκτήτες να σαλπάρουν για να βγάλουν ψαριές. Το ΠΑΜΕ βρέθηκε απ' την πρώτη μέρα στο πλευρό τους, καλώντας σε έμπρακτη συμπαράσταση τα ταξικά συνδικάτα, που με τη σειρά τους έσπευσαν να ενισχύσουν την περιφρούρηση της απεργίας. Στο πλευρό των μεταναστών εργατών βρέθηκε από την πρώτη ώρα και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, γι' αυτό άλλωστε μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Μηχανιώνας δέχτηκαν κι αυτά απειλές που άρχισε να εξαπολύει μερίδα των ιδιοκτητών αλιευτικών σκαφών. Οι τρεις βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ (πραγματοποίησαν παρεμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο στα αρμόδια υπουργεία) μαζί με άλλα στελέχη της ΚΟΘ στάθηκαν και αυτοί στις αλυσίδες περιφρούρησης της απεργίας στηρίζοντας το δίκαιο αγώνα των αλιεργατών, που διεκδικούν να αμείβονται με βάση την ισχύουσα διακρατική συμφωνία που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου και τις πρόσθετες συμφωνίες που έχουν γίνει με τους πλοιοκτήτες.

Κόντρα στη συντονισμένη επιχείρηση τρομοκράτησης

Οι αλιεργάτες επί 25 χρόνια δουλεύουν σε δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες. Αμείβονται με τη μέθοδο του μερτικού. Τα τελευταία χρόνια οι πλοιοκτήτες ανέθεσαν τη διαπίστωση του μερτικού στο σωματείο αλιεργατών που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ. Από τότε άρχισαν να μειώνονται οι αποδοχές για τους αλιεργάτες. Τον Οκτώβρη το ποτήρι ξεχείλισε, αφού οι εργάτες έφτασαν να πληρώνονται με 300-500 ευρώ το μήνα, για δουλειά 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα και για πρώτη φορά δεν πληρώθηκαν ούτε δώρο Χριστουγέννων. Ετσι μπήκαν στον αγώνα, με το ΠΑΜΕ μπροστά.

Ανένδοτοι εμφανίζονταν μέχρι αργά το βράδυ οι εργοδότες. Επέλεξαν να προπηλακίζουν όσους συμπαραστέκονται στους μετανάστες και επέμεναν να σπάσουν την απεργία κινητοποιώντας κατασταλτικούς μηχανισμούς. Εφτασαν να δηλώνουν ότι θα σαλπάρουν τα σκάφη τους με «πλήρωμα» τα μέλη των οικογενειών τους, παραβιάζοντας κάθε νομοθεσία. Στο πλευρό των πλοιοκτητών τάχτηκε ξεκάθαρα ο δήμαρχος Μηχανιώνας κ. Μαυρομάτης. Χτες το απόγευμα εμφανίστηκε στο λιμάνι και ανακοίνωσε ότι θα μπει μπροστά αυτός για να περάσει μέσα τους πλοιοκτήτες, να σπάσει δηλαδή την απεργία, αναγνωρίζοντας μόνο στα αφεντικά το δικαίωμα στην εργασία και το εισόδημα. Αυτό το ρόλο επέλεξε αντί να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα των αλιεργατών, στους οποίους οφείλεται ο βασικός πλούτος της Μηχανιώνας, η αλιεία. Ταυτόχρονα, με εντολή του επικεφαλής των λιμενικών δυνάμεων, που στάλθηκε από το Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, υποβλήθηκαν σε απίστευτη ταλαιπωρία οι αλιεργάτες που πήγαν να καταθέσουν μήνυση σε βάρος τριών πλοιοκτητών για τα δεδουλευμένα που τους οφείλουν. Ηθελαν να εμποδίσουν την παρουσία του δικηγόρου τους, ζήτησαν να έρθει μεταφραστής ενώ οι αλιεργάτες μιλούν ελληνικά και ...έψαχναν Κοράνι για να βάλουν τους μηνυτές να ορκιστούν! Σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας, των ΜΑΤ, των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού στο λιμάνι της Μηχανιώνας απέναντι από τους απεργούς.

Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Αντίστοιχη παρέμβαση μέσω της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας έκαναν και τα αιγυπτιακά συνδικάτα (στην αιγυπτιακή κυβέρνηση), δηλώνοντας ότι θα σταθούν έμπρακτα στο πλευρό των αλιεργατών.

Χαιρετίζοντας τον αγώνα των αλιεργατών και καταγγέλλοντας τις ευθύνες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που στηρίζουν την εργοδοσία, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι η πείρα τους «είναι πολύτιμη για όλους μας, χρειάζεται να μεταφερθεί σε όλα τα συνδικάτα, σε όλους τους εργάτες και ιδιαίτερα σε χώρους όπου ζουν και εργάζονται μετανάστες». Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι στο πλάι των αλιεργατών και θα συνεχίσουν να είναι μαζί τους. Η αλληλεγγύη είναι δύναμη για το εργατικό κίνημα και πρέπει να εκφραστεί απ' όλα τα ταξικά συνδικάτα. Η επιτυχία του αγώνα των αλιεργατών θα είναι ένα βήμα μπρος για το εργατικό κίνημα».


ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μόνη διέξοδος η ενωμένη ταξική πάλη

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΟΘ του ΚΚΕ

«Ο εκβιασμός και η τρομοκράτηση των Αιγύπτιων αλιεργατών της Μηχανιώνας δε θα περάσει!

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την ξεδιάντροπη εκμετάλλευση και παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των αλιεργατών. Εργάζονται με 300 - 400 ευρώ. Δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ (όπως έπρεπε), αλλά στον ΟΓΑ, με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που υλοποιούσε και η ΝΔ, ώστε να μην πληρώνονται εργοδοτικές εισφορές. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ο αγώνας των αλιεργατών είναι δίκαιος, γιατί διεκδικούν τα αυτονόητα των συμβάσεων και της ασφάλισης. Μετά τη διαμαρτυρία στο Δήμο και το Λιμεναρχείο, οι εργάτες παραμένουν στο λιμάνι και δε σαλπάρουν, αν δε σταματήσουν να τους κλέβουν οι εργοδότες. Η αλληλεγγύη των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ θα δώσει δύναμη στον ταξικό αγώνα των αλιεργατών.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση της ΝΔ όχι μόνο δεν έχει ακόμα παρέμβει, για να σταματήσει αυτή η κατάσταση και να πληρωθούν οι εργάτες, αλλά στέλνει τα ΜΑΤ, για να καταστείλουν την κινητοποίηση. Αποκαλύπτουν το βάρβαρο πρόσωπό τους, ως εκπρόσωποι του κεφαλαίου, της εργοδοσίας και της πιο σκληρής εκμετάλλευσης.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν έμπρακτα στον αγώνα των αλιεργατών, για να βάλουν φραγμό στην ποινικοποίηση των αγώνων. Να βγάλουν συμπεράσματα για τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και τους συνοδοιπόρους τους με την πολιτική της ΕΕ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΝ. Να γυρίσουν την πλάτη στους κυβερνητικούς και φιλοεργοδοτικούς συνδικαλιστές, που ηγούνται στη ΓΣΕΕ, στο ΕΚΘ και σε άλλα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος. Η μόνη λύση είναι ο κοινός αγώνας Ελλήνων και ξένων εργατών για τα δίκαια αιτήματά τους και να στρέψουν τα βέλη τους στην πολιτική που ενισχύει τα μονοπώλια και την εργοδοτική ασυδοσία, με προοπτική τη λαϊκή εξουσία και οικονομία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ