ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επαφές «αναθέρμανσης» και διαδηλώσεις για τη Γάζα

Από τις διαδηλώσεις τις τελευταίες μέρες στο Κάιρο ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα
Από τις διαδηλώσεις τις τελευταίες μέρες στο Κάιρο ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΙΑΝΤ.--

Την πάγια θέση της Παλαιστινιακής Αρχής ότι δεν μπορεί να υπάρξει «αναθέρμανση» των ισραηλινο-παλαιστινιακών επαφών χωρίς να «παγώσει» πλήρως ο εποικισμός επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Χόσνι Μουμπάρακ, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς. Λεπτομέρειες της συζήτησης των δύο ανδρών δεν έγιναν γνωστές.

Προφανώς, η επίσκεψη Αμπάς στο Κάιρο δεν είναι άσχετη με την αντίστοιχη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, πριν λίγες μέρες. Τότε, είχε διαρρεύσει ότι τις επόμενες μέρες σε Λονδίνο και Ουάσιγκτον μεταβαίνει ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμαντ Αμπούλ Γάιτ και ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, με στόχο να συζητήσουν με Αμερικανούς διπλωμάτες υπό τον ειδικό απεσταλμένο Τζορτζ Μίτσελ τα φερόμενα ως «νέα σχέδια» της αμερικανικής προεδρίας περί καθορισμού ενός πλαισίου «εγγυήσεων» που θα «ικανοποιήσει και την παλαιστινιακή και την ισραηλινή πλευρά».

Στις εξελίξεις αυτές, αναφέρθηκε και ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ Φαϊζάλ, καλώντας τις ΗΠΑ και τη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα να υιοθετήσουν μια σταθερή επικριτική στάση απέναντι στον εποικισμό των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών και της Ιερουσαλήμ. Η έλλειψη θέσης εκφράζει ουσιαστικά μια ιδιαίτερη μεταχείριση της διεθνούς κοινότητας προς το Ισραήλ, σαν να πρόκειται για κακομαθημένο παιδί».

Διαδηλώσεις σε όλες τις πλευρές της Γάζας

Συνεχίστηκαν, και χτες, στο Κάιρο οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των ακτιβιστών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Free Gaza March» και ζητούν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ακτιβιστές διαδήλωσαν μαζικά, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στη Ράφα όπου δεν έλειψαν οι αψιμαχίες με τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων ήταν συγκεντρωμένοι Παλαιστίνιοι.

Τελικά, όπως μετέδωσε το «al Jazeera» 92 ακτιβιστές εισήλθαν στη Γάζα. Ορισμένοι άλλοι άρχισαν ν' αναχωρούν για τις πατρίδες τους, ενώ κάποιοι επιμένουν να διαδηλώνουν στο Κάιρο, εκ των οποίων ορισμένοι βρίσκονται σε απεργία πείνας.

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ. Από την ισραηλινή πλευρά, συγκεντρώθηκαν, την επομένη της Πρωτοχρονιάς, φιλειρηνιστές διαδηλωτές (Εβραίοι και Αραβες) αλλά και κάποιοι υπερορθόδοξοι Εβραίοι που τάσσονται κατά της κατοχής παλαιστινιακών εδαφών. Από την παλαιστινιακή πλευρά συγκεντρώθηκαν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και Παλαιστίνιοι. Διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του συνεχιζόμενου αποκλεισμού της Γάζας, που κατήγγειλε και την περσινή ισραηλινή εισβολή, πραγματοποιήθηκε από Ισραηλινούς φιλειρηνιστές και στο Τελ Αβίβ.

Οι διαδηλώσεις πάντως δεν εμπόδισαν τον ισραηλινό στρατό να πλήξει, τα ξημερώματα του Σαββάτου, στόχους κοντά στα σύνορα της Ράφα τραυματίζοντας τέσσερις Παλαιστινίους. Επρόκειτο για «απάντηση» στην εκτόξευση δύο πυραύλων «Gant» προς την έρημο Νεγκέβ. Την ευθύνη ανέλαβε το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».


Απεργούν οι λιμενεργάτες στη Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Παρέλυσε, χθες, σχεδόν κάθε δραστηριότητα στα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν τα περισσότερα συνδικάτα των λιμενεργατών. Διαμαρτύρονται για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των εργασιών φόρτωσης και εκφόρτωσης των εμπορικών πλοίων που συνοδεύουν το γενικότερο πλάνο επενδύσεων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση Σαρκοζί, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, «να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των γαλλικών λιμανιών και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Το πλάνο προβλέπει επενδύσεις ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (εκ των οποίων τα 450 εκατομμύρια από το γαλλικό κράτος) μέχρι το 2013, οπότε και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί και η τροποποίηση των εργασιακών σχέσεων και μισθών λιμενεργατών (κάτι παρόμοιο με την ιδιωτικοποίηση στη χώρα μας του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά στην κινεζική COSCO). Πρόκειται για τα επτά λιμάνια της χώρας που ήδη λειτουργούν όπως λέγεται «αυτόνομα».

Χθες, το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στη απεργία καταγράφηκε στα λιμάνια της Μασσαλίας, του Σαιν Ναζέρ στην Ναντ και στη Χάβρη. Συνολικά, στα επτά προαναφερόμενα λιμάνια απασχολούνται άμεσα 31.700 εργαζόμενοι και έμμεσα 120.000. Τα συνδικάτα διαφωνούν με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και υποστηρίζουν ότι κινδυνεύουν εργασιακές θέσεις και ότι απειλούνται με περαιτέρω χειροτέρευση οι όροι εργασίας των λιμενεργατών. Προανήγγειλαν, δε, επανάληψη της 24ωρης απεργίας τους την επόμενη Δευτέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ