ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΕΓΣΣΕ
Προετοιμάζει το έδαφος για μεροκάματα πείνας

Οι ανάγκες των εργαζομένων αποτελούν το μοναδικό κριτήριο των διεκδικήσεων
Οι ανάγκες των εργαζομένων αποτελούν το μοναδικό κριτήριο των διεκδικήσεων
Εντός των ημερών αναμένεται η ΓΣΕΕ να καταγγείλει την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που ισχύει, για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις και ήδη στον Τύπο άρχισε να φιλοτεχνεί το «αγωνιστικό» της προφίλ. Βέβαια παρά τις προσπάθειες αυτές, οι εργαζόμενοι και ειδικά αυτοί που αμείβονται με τις κατώτερες αμοιβές που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ, γνωρίζουν από πρώτο χέρι, και το γνωρίζουν στην τσέπη τους, ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με αυτά που υπογράφει, όχι μόνο δεν βελτίωσε τη θέση τους, αλλά στην κυριολεξία χαντακώθηκαν.

Αλλωστε η ίδια η ΓΣΕΕ - ακόμα και με τα δικά της κριτήρια - αναγνωρίζει ότι ενώ οι μέσοι μισθοί στη χώρα μας αντιστοιχούν στο 82% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, οι κατώτατοι μισθοί - αυτοί δηλαδή που προβλέπονται από την ΕΓΣΣΕ - αντιστοιχούν μόλις στο 54% του μέσου όρου των κατώτατων μισθών της ΕΕ. Εδώ ακριβώς έχει οδηγήσει η πολιτική της ΓΣΕΕ και στο ζήτημα της σύμβασης, η πολιτική του «ενός ευρώ» αύξηση που υπογράφει κάθε χρόνο και για την οποία δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη η ηγεσία της.

Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της ΓΣΕΕ, στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας, το διεκδικητικό πλαίσιο της πλειοψηφίας αποβλέπει σε «μια ικανοποιητική σύμβαση η οποία θα ενισχύσει τα κατώτατα εισοδήματα». Γι' αυτό θα ζητηθεί μία εφάπαξ αύξηση σε ευρώ στον σημερινό κατώτατο μισθό (740 ευρώ μεικτά), μόνο για τους νεοεισερχόμενους και πάνω εκεί θα προστεθεί ένα ποσοστό αύξησης. Το ποια θα είναι η αύξηση την οποία θα «διεκδικήσει» η πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι έχουν μακρά και πικρή εμπειρία. Είναι εξάλλου ενδεικτικό ότι ήδη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έσπευσε να βάλει σε «λελογισμένα» όρια αυτά που ζητάει από τον ΣΕΒ - συνεταίρο της.

Ετσι κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι «πολύ επιφυλακτικοί» όταν τους παρουσιάζουν «υπερφίαλες απαιτήσεις έστω κι αν αυτές περιβάλλονται το μανδύα της ανάγκης και της δικαιοσύνης, ιδιαίτερα τώρα που στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας καταγράφονται τρομακτικές σε έκταση απώλειες θέσεων εργασίας»..!

Στην διατύπωση αυτή συμπυκνώνεται και όλη η ουσία της πολιτικής της ΓΣΕΕ. Πρώτον, χαρακτηρίζει «υπερφίαλες» τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για αυξήσεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Δεύτερον, για τις ανάγκες των εργαζομένων όχι μόνο θεωρεί ότι δεν πρέπει να παίρνονται υπόψη στις διεκδικήσεις, αλλά ακόμα χειρότερα τις θεωρεί ως ένα «μανδύα» που προφανώς υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες. Τρίτον, απειλεί ευθέως τους εργαζόμενους, με τον μπαμπούλα της ανεργίας προκειμένου να μην γίνονται απαιτητικοί... Ο,τι δηλαδή κάνουν και οι εργοδότες, όταν αντιμετωπίζουν τις αξιώσεις των εργαζομένων.

Στην πραγματικότητα όλα τούτα, προεξοφλούν άλλη μια σύμβαση μιζέριας για τους εργαζόμενους και μάλιστα γι' αυτούς που αμείβονται με τα πιο χαμηλά μεροκάματα. Αυτό ετοιμάζεται να υπογράψει η ΓΣΕΕ και γι' αυτό πρέπει να προετοιμάζονται οι εργαζόμενοι.

ΠΑΜΕ
Συνεχίζονται οι συσκέψεις σε κλάδους και περιοχές

Στις 9 Γενάρη θα συνεδριάσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ

Με τη νέα, πλούσια πείρα που άφησε σε όλη την εργατική τάξη η σκληρή αλλά πετυχημένη απεργιακή αναμέτρηση στις 17 Δεκέμβρη συνεχίζονται οι συσκέψεις των κλαδικών και τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ, ενόψει της συνεδρίασης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, στις 9 του Γενάρη.

Τα ίδια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απεργιακής μάχης και οι αγωνιστικές διαθέσεις που κατέγραψε σε πλατιά τμήματα εργαζομένων αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για ολόπλευρη ενίσχυση και κλιμάκωση της πάλης, χωρίς καμιά καθυστέρηση, καθώς τα επιτελεία του κεφαλαίου εντείνουν την αντεργατική επίθεση με γοργούς ρυθμούς.

Ηδη, η συζήτηση που έγινε στις συνδιασκέψεις των Γραμματειών του ΠΑΜΕ σε μια σειρά μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Λάρισα κτλ.) κατέγραψε την απαιτητικότητα και την αισιοδοξία με την οποία πρέπει να σχεδιαστούν οι επόμενες μάχες, σημαίνοντας πανεργατικό ξεσηκωμό ενάντια στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, τη γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης, την παράδοση της Υγείας, της Παιδείας και Πρόνοιας στους ιδιώτες με «όχημα» την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που επισπεύδει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Οι εργασίες αναδεικνύουν την ανάγκη να δοθεί στους ίδιους τους εργαζόμενους ο λόγος για την οργάνωση της πάλης, να αποκαλύπτεται αμείωτα ο ρόλος των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, να οξυνθεί το μέτωπο με τη λογική της μοιρολατρίας και της ταξικής υποταγής, να στερεωθούν τα ποδάρια του ΠΑΜΕ στους τόπους δουλειάς και σε κάθε κλάδο, να συνδέεται σταθερά η πάλη ενάντια στις απολύσεις, την εργοδοτική τρομοκρατία κλπ. με την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων (σταθερή εργασία για όλους, 7ωρο - 5ημερο - 35ωρο κλπ.).

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Στη δουλειά τους γυρνούν οι τρεις εργαζόμενοι

Ο αγώνας στον οποίο συνέβαλε αποφασιστικά και το κλαδικό συνδικάτο έφερε αποτέλεσμα

Στη δουλειά τους επιστρέφουν σήμερα οι τρεις εκλεγμένοι συνδικαλιστές του Γηροκομείου Αθηνών, που απέλυσε πρόσφατα η διοίκηση της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών, επιχειρώντας το πνίξιμο κάθε αγωνιστικής φωνής. Ο αγώνας των εργαζομένων, με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και του κλαδικού Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και Συναφών Χώρων, έφερε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Στις αρχές του μήνα η διοίκηση του Γηροκομείου προχώρησε στις τρομοκρατικές απολύσεις τριών συνδικαλιστών, εκλεγμένων μελών της μειοψηφίας της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων του Γηροκομείου και του κλαδικού Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, ενώ ταυτόχρονα κατέθεσε και μηνύσεις εναντίον τους. Αμεσα, οι τρεις εργαζόμενοι κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της εργοδοσίας προκειμένου να παραμείνουν στην εργασία τους, έως ότου εκδικαστούν οι κατασκευασμένες συκοφαντικές μηνύσεις που κατέθεσε η διοίκηση του Γηροκομείου. Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων συζητήθηκε χτες στην αρμόδια υπηρεσία στα δικαστήρια της Ευελπίδων και η πρόεδρος αποφάνθηκε υπέρ των εργαζομένων, οι οποίοι θα επιστρέψουν στην εργασία τους σήμερα. Συγκεκριμένα, αποφάσισε την προσωρινή διαταγή μη εκτέλεσης των απολύσεων των εργαζομένων μέχρι να τις κρίνει το αρμόδιο δικαστήριο.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν χτες, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και αντιπροσωπεία της ΟΣΝΙΕ, αντιπρόσωπος της ΓΣΕΕ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Υπέρ της εργοδοσίας μίλησαν το στέλεχος της διοίκησης κα Κεραμίδα, αλλά και η ταμίας του επιχειρησιακού σωματείου του Γηροκομείου, η οποία, αποκαλύπτοντας το ρόλο που έχει η πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου, πήρε σαφή θέση υπέρ των απολύσεων, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με την επιδίωξη του εργοδότη!

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2010 ΤΗΣ ΠΕΑΦΕ
Καταγγελία για τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα

Με το αστέρι της ΕΠΟΝ στο εξώφυλλό του, και με εικονογράφηση με αντιπολεμικές φωτογραφίες και ζωγραφιές, κυκλοφορεί φέτος το ημερολόγιο 2010 της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ). «Οχι στον Πόλεμο - Ναι στην Ειρήνη» είναι το κεντρικό σύνθημα και ...«για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι» στο ημερολόγιο παρατίθενται, συνοπτικά, ιστορικά στοιχεία για τις όπου Γης ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αρχίζοντας από την ωμή επέμβαση των Αγγλων ιμπεριαλιστών, το Δεκέμβρη του 1944, στην Ελλάδα, μέχρι τις τελευταίες επεμβάσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και των προθύμων τους, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην επέμβαση των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ πρόσφατα στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν με τους ανελέητους βομβαρδισμούς αδιακρίτως στην πολύπαθη χώρα, στο όνομα της δήθεν εθνοκάθαρσης που έκανε ο Μιλόσεβιτς, αλλά στην πραγματικότητα για να υποτάξουν το γιουγκοσλαβικό λαό που αντιστεκόταν στα κελεύσματα των ιμπεριαλιστών.

Η ΠΕΑΦΕ, τονίζεται χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό που συνοδεύει την έκδοση του Ημερολογίου 2010, πιστεύει ότι αυτό το ημερολόγιο είναι μια φωνή διαμαρτυρίας εναντίον των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και εναντίον όλων αυτών που, κρυφά ή φανερά, τους βοηθάνε στο ανίερο καταστροφικό τους έργο σε βάρος των λαών.

  • Το ημερολόγιο διατίθεται από τα γραφεία της ΠΕΑΦΕ, Πειραιώς 6, 5ος όροφος, κατόπιν τηλεφωνήματος στο 210.5225.497 και στους Δημ. Χριστοδούλου 210.9358.366 και Μυρτώ Σταματάτου 210.6211.300.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ