ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Ανακαλούνται οι άδειες μητρότητας!
Η διοίκηση με τη συναίνεση της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ προχώρησε στην παράνομη απόφαση επικαλούμενη την αποχώρηση των συμβασιούχων που κάλυπταν τα κενά

Σε ανάκληση των αδειών ανατροφής παιδιού (των αδειών μητρότητας) προχωρά παράνομα η διοίκηση του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (ΠΠΓΝΠ) με αιτιολογικό την αντιμετώπιση της «έλλειψης προσωπικού για την ασφάλεια των ασθενών».

Στην κατάπτυστη απόφαση του ΠΠΓΝΠ (21/6/2000) αναφέρεται πως το μέτρο αυτό παίρνεται «κατόπιν της αποχώρησης (100) περίπου συμβασιούχων υπαλλήλων στις 12/6/2000 και επειδή με τη χορήγηση των παραπάνω αδειών δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας των Νοσηλευτικών Τμημάτων λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού στις κλινικές».

Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει πόσο ατελέσφορη ήταν η επιλογή της κυβέρνησης να καλύψει με συμβασιούχους τις 2.000 νοσηλεύτριες που θα απουσίαζαν για εννιά μήνες λόγω των αδειών μητρότητας. Το πρόβλημα με τις άδειες πήρε οξυμένη μορφή πριν ένα ακριβώς χρόνο και είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν νοσοκομεία, όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στη λύση των «μονών - ζυγών». Δηλαδή, να λειτουργούν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία τις μονές μέρες του μήνα!

Ετσι, η πρώην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε τότε (21.6.1999) ότι θα εξασφαλίσει μέσω του ΟΑΕΔ «2.000 θέσεις για τις άδειες μητρότητας».

Τότε την έλλειψη προγραμματισμού από το υπουργείο Υγείας των αδειών μητρότητας - σε συνάρτηση με τα τρομακτικά κενά των 15.000 θέσεων νοσηλευτών - την πλήρωσαν άμεσα οι ασθενείς, ενώ τώρα την πληρώνουν διπλά οι εργαζόμενοι, με την έννοια ότι μένουν χωρίς δουλιά και οι συμβασιούχοι αλλά καλούνται και οι μόνιμες νοσηλεύτριες στο ΠΠΓΠ να διακόψουν τις άδειές τους.

Ηδη έχει αρχίσει να επιδίδεται η απόφαση στις 54 νοσηλεύτριες που κάνουν χρήση της άδειας, ενώ όσες από αυτές δεν παρουσιάζονται αμέσως χαρακτηρίζονται «αδικαιολογήτως απούσες από την υπηρεσία» και περικόπτονται οι αποδοχές τους.

Το δικαίωμα της χρήσης άδειας ανατροφής παιδιού για 9 μήνες μετά τον τοκετό με αποδοχές είναι νόμιμο δικαίωμα κατοχυρωμένο νομοθετικά. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος από το νόμο να δώσει αυτή την άδεια.

Μετά από αυτή την ενέργεια της διοίκησης του ΠΠΓΝΠ, η ΕΣΑΚ Υγειονομικών κατέθεσε στο ΔΣ του Σωματείου πρόταση καταγγελίας αυτής της απόφασης και να μην επιτρέψει να επιστρέψει καμία αδειούχος στο Νοσοκομείο, τονίζοντας πως αυτή η ενέργεια είναι προάγγελος της καταστρατήγησης και άλλων κεκτημένων δικαιωμάτων με το πρόσχημα της έλλειψης προσωπικού ή της ασφάλειας των ασθενών.

Αυτή την πρόταση την απέρριψαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, οι οποίοι επικαλέστηκαν την «ασφάλεια των ασθενών». Την πρόταση καταψήφισε και η ΔΑΚΕ με το πρόσχημα πως οι συνδικαλιστές «θα υποστούν δικαστική δίωξη».

«Απαράδεκτη και αντιδημοκρατική» χαρακτηρίζει την απόφαση της διοίκησης η ΕΣΑΚ Υγειονομικών σε ανακοίνωση της. Τονίζει πως «επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της παράταξης πως έρχονται μαύρες μέρες για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς στο στόχαστρο της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ έχει μπει η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων (8ωρο, μονιμότητα, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό). Γι' αυτό, άλλωστε, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από εργαζόμενους - ομήρους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αντί να γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αυτές οι εξελίξεις είναι αδιάρρηκτα δεμένες με την επίσπευση των διαδικασιών για συρρίκνωση του εναπομείναντος δημόσιου τομέα Υγείας ώστε να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες για ασύδοτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου που αισχροκερδεί πάνω στον ανθρώπινο πόνο (έκθεση ΕΚΟΦΙΝ)».

Παράλληλα, η ΕΣΑΚ κάνει λόγο για «τις τεράστιες ευθύνες που έχει η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος» και τονίζει: «Για πολλοστή φορά, αναδεικνύεται το μέγεθος της πολιτικής υποκρισίας της κυβέρνησης, η οποία από τη μία μιλά για υπογεννητικότητα στη χώρα μας κι από την άλλη κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να βγουν οι γυναίκες από την παραγωγική διαδικασία».

Τέλος, η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτούν παθητικά αυτές τις εξελίξεις, δυναμώνοντας τις γραμμές του ταξικού ρεύματος στο συνδικαλιστικό κίνημα στην κατεύθυνση που χαράζει το Πανεργατικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

«Ανθισαν» οι ναρκοθεωρίες

Τριπλασιάστηκε η χρήση της κάνναβης την τελευταία πενταετία στη χώρα μας. Αυξάνεται η ζήτηση θεραπευτικών προγραμμάτων

Προέχει η ανάγκη προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας, κυρίως των εφήβων
Προέχει η ανάγκη προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας, κυρίως των εφήβων
Τους πιο επικίνδυνους καρπούς απέδωσαν οι ναρκοθεωρίες κυβερνητικών στελεχών για γλάστρες με χασίς και η προώθηση της ναρκοκουλτούρας από μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το αποτέλεσμα της προπαγάνδισης αυτών των ναρκοθεωριών αποτυπώνονται, με τον πλέον δραματικό τρόπο, στην ετήσια έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΤΕΠΝ) στη χώρα μας το 1999.

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΤΕΠΝ, η χρήση της κάνναβης στη χώρα μας την τελευταία πενταετία τριπλασιάστηκε, εξακολουθώντας να είναι η πλέον διαδεδομένη παράνομη ουσία στο μαθητικό και γενικό πληθυσμό, ενώ η αύξηση της χρήσης συνοδεύεται και από σημαντικές αλλαγές στις στάσεις των ατόμων απέναντι σε διάφορες παραμέτρους της χρήσης, όπως είναι η αντίληψη περί επικινδυνότητας της χρήσης. Η έρευνα έγινε το 1998 στο γενικό πληθυσμό και βασίστηκε σε πανελλήνιο δείγμα 4.000 περίπου ατόμων ηλικίας 12 - 64 ετών και στο μαθητικό πληθυσμό σε δείγμα 9.000 περίπου μαθητών ηλικίας 13 - 18 ετών.

Το 12% περίπου του μαθητικού και γενικού πληθυσμού δηλώνουν ότι έχουν δοκιμάσει ή χρησιμοποιούν κάνναβη, ενώ το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 22% περίπου στους μεγαλύτερους μαθητές (17 - 18 ετών) και τους ενήλικες (18 - 35 ετών). Η χρήση της κάνναβης είναι ιδιαίτερα αυξημένη στους άνδρες, καθώς από τα αγόρια ηλικίας 17 - 18 ετών ο ένας στους τρεις σχεδόν έχει δοκιμάσει ή χρησιμοποιεί κάνναβη, ενώ από τους νεαρούς άνδρες 18 - 24 ετών ο ένας στους τέσσερις.

Οι απόψεις ότι «ένα τσιγάρο είναι δε βλάπτει» και η τηλεοπτική προβολή σαρανταπεντάρηδων, που στα νιάτα τους έκαναν χρήση, «αλλά δεν έπαθαν τίποτα», φαίνεται πως επηρεάζει άμεσα τους νέους. Η πλειοψηφία των μαθητών και των νεαρών Αθηναίων ηλικίας 18 - 24 ετών θεωρούν τη δοκιμή κάνναβης ακίνδυνη ή ελαφρά επικίνδυνη, ποσοστό αυξημένο κατά 40% περίπου και στις δύο πληθυσμιακές ομάδες σε σύγκριση με το 1993, ενώ οι μαθητές που θεωρούν τη συστηματική χρήση κάνναβης ακίνδυνη ή ελαφρά επικίνδυνη έχει υπερδιπλασιαστεί.

Παρά την αύξηση της χρήσης κάνναβης, η κύρια ουσία χρήσης παραμένει η ηρωίνη (ποσοστό 89,5%) και τα άλλα οπιοειδή. Το 6,9% των χρηστών δηλώνουν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη, ενώ πολλοί λιγότεροι την κοκαΐνη και τα χάπια, σε ποσοστά 1,6% και 1,2%, αντίστοιχα. Η μέση ηλικία έναρξης της κύριας ουσίας χρήσης, όσον αφορά την ηρωίνη, τα άλλα οπιοειδή και χάπια, είναι τα 21 έτη, ενώ για την κάνναβη τα 17 έτη. Σε σύγκριση με το 1996, παρατηρείται κατά ένα έτος μείωση του μέσου όρου ηλικίας έναρξης της παράνομης ουσίας (17 έτη το 1996 και 16 έτη το 1999), όσο και ο μέσος όρος ηλικίας της πρώτης ενέσιμης χρήσης (22 έτη το 1996).

Οπως επισημάνθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η ανάγκη ανάπτυξης νέων προγραμμάτων, τόσο θεραπείας, όσο και πρόληψης και κυρίως για εφήβους είναι σημαντική, ενώ εξίσου απαραίτητη είναι και μεγαλύτερη χρηματοδότηση και στελέχωση των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων και ιδίως καθώς η ζήτηση υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια αυξάνει.

Ενδεικτικό είναι ότι κατά τα έτη 1996 - 1999 παρατηρήθηκε διπλασιασμός των χρηστών που έκαναν αίτηση για θεραπεία:

  • Στα στεγνά προγράμματα, το 1996 έκαναν αίτηση 491 άτομα, ενώ το 1999 αυξήθηκαν σε 919.
  • Στα προγράμματα υποκατάστασης, το 1996 έγιναν 55 εισαγωγές και το 1999 αυξήθηκαν σε 177.
ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΧΡΙΣΤΟ ΧΕΙΛΑ

ετών 86

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 4-7-2000 και ώρα 6.00 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου.

Η σύζυγος: Ευαγγελία. Τα παιδιά του: Κυριακούλα, Νίκος. Τα εγγόνια του: Μαρία και Γιώργος, Χρίστος, Σωτήρης. Η αδελφή του: Κατίνα. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Αλαλούμ πρωτάθλημα

Σήμερα αρχίζει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), αλλά ακόμα οι ενδιαφερόμενοι αθλητές και παράγοντες δεν έχουν ενημερωθεί ούτε καν για την ώρα έναρξης, αλλά ούτε και για το πότε αγωνίζονται.

Το πολυδιαφημιζόμενο ενδιαφέρον της κυβέρνησης εξαντλείται στις φιέστες και στη χορήγηση κάποιων πριμ και επιχορηγήσεων σε ένα μέρος παραγόντων και αθλητών. Λείπουν οι υποδομές και τα μέτρα για μαζικό αθλητισμό, που είναι αναγκαία τόσο για τη χειραφέτηση όσο και για θεραπευτικούς λόγους σε αυτή την κατηγορία του πληθυσμού. Παράγοντες που πρωτοστατούν στη νόθευση και στη χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος των ΑμΕΑ, κρατούν τα ηνία και στον ειδικό αθλητισμό, «έτσι για να μη χαλάει η πιάτσα».

Η ανοργανωσιά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αντανακλά την κατάσταση που επικράτησε σε διάφορα προκριματικά τουρνουά, όπου αυτό που αντιμετώπιζαν παράγοντες και αθλητές ήταν η αδιαφορία και η προσβολή της αξιοπρέπειας των ΑμΕΑ από μεριάς των υπεύθυνων, γιατί η λογική που κυριαρχεί σ' αυτούς φαίνεται πως είναι «ας γίνουν οι αγώνες όπως όπως τώρα. Για αθλητικά ιδεώδη, για αξίες και διαφάνεια, ας τα αφήσουμε για άλλους».

Αυτό που αναδεικνύεται είναι η πολύμορφη εκμετάλλευση του χώρου, ενώ έρχεται και η παραολυμπιάδα του 2004, όπου φαίνεται να υπάρχει αρκετό φαγοπότι και σ' αυτήν.

Ζητείται ανάδοχος οικογένεια

Το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» αναζητά κατάλληλη οικογένεια που θα δεχόταν να προσφέρει ευκαιρίες ζωής και αγάπης στον τρίχρονο Ευγένιο που χρειάζεται μόνιμη οικογενειακή αποκατάσταση μέσω της υιοθεσίας.

Ο μικρός Ευγένιος είχε συγγενή καρδιοπάθεια που αποκαταστάθηκε χειρουργικά και έχει καλή σωματική και νοητική ανάπτυξη. για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις κ.κ. Φ. Μιντίδου και Ε. Μπουφίδη κατά τις εργάσιμες ημέρες, πρωινές ώρες στα τηλέφωνα 2627.155, 2621.911 και 2611.181-2.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ