ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δραστηριότητες για το τείχος και ωμά ψέματα στα σχολεία

«Πρωτοβουλίες» με αφορμή τις φιέστες για την πτώση του τείχους του Βερολίνου

Και στα σχολεία φαίνεται πως μεταφέρεται η αντικομμουνιστική προπαγάνδα που ξετυλίγεται όλο αυτό το διάστημα με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας στάλθηκε έγγραφο με αποδέκτες τους καθηγητές Γερμανικών στα σχολεία, προκειμένου να συμμετάσχουν ηλεκτρονικά σε διαγωνισμό γκράφιτι σε εικονικό τείχος του Βερολίνου ή να «ενθαρρύνουν» τη δημιουργία γκράφιτι σε χαρτί σαν να ήταν μια επιφάνεια στο τείχος.

Στο έγγραφο παρατίθεται ένα απόσπασμα του γερμανικού περιοδικού «der Spiegel» που αναφέρεται στις φιέστες που στήνονται. Στη συνέχεια καλούνται οι εκπαιδευτικοί να ενθαρρύνουν τους μαθητές να συμμετάσχουν ουσιαστικά στις φιέστες. «Σε συνεργασία με τον/την συνάδελφο Πληροφορικής μπορείτε να επισκεφθείτε μέχρι 27 Νοεμβρίου την ιστοσελίδα... και αφού γραφτείτε στο Twitter να συμμετάσχετε σε διαγωνισμό που αφορά την δημιουργία γκράφιτι σε εικονικό Τείχος του Βερολίνου. Σε διαφορετική περίπτωση συνεργαστείτε με τον/την συνάδελφο Καλλιτεχνικών και ενθαρρύνετε την δημιουργία γκράφιτι σε χαρτί σα να ήταν μια επιφάνεια στο τείχος». Συνημμένο στέλνεται και ένα Power Point «για να δείξετε στους μαθητές με φωτογραφίες από την ανέγερση και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου».

Δηλαδή εκτός από τη μονοδιάστατη παρουσίαση, στα μέτρα του εκμεταλλευτικού συστήματος που θέλει να σβήσει μια και καλή από τις συνειδήσεις την προσφορά του σοσιαλισμού, οι μαθητές επιπλέον καλούνται μέσα από τη συγκεκριμένη «πρωτοβουλία» να γνωριστούν και με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα - μαγαζί «κοινωνικής δικτύωσης». Και είναι γνωστό ότι αυτές βρίθουν από παγίδες και κινδύνους. Και όλα αυτά στο όνομα και στο πλαίσιο διδασκαλίας της γλώσσας.

Στο μεταξύ, ένα ανάλογο «μάθημα» για την πτώση του τείχους παραδόθηκε χτες από εκπαιδευτικό στους μαθητές του 5ου Γυμνασίου στο Γαλάτσι. Είναι χαρακτηριστικό το πώς περιγράφεται η δημιουργία του τείχους σε σχετικό κείμενο που τους απευθύνθηκε: «Ενας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία ήταν δυσαρεστημένος από τη ζωή εκεί και δραπέτευσε στη Δύση. Αυτό είχε ως συνέπεια να δημιουργηθούν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες στην Ανατολική Γερμανία και έτσι στις 13 Αυγούστου 1961 η κυβέρνηση του ανατολικού κράτους αποφασίζει το χτίσιμο ενός τείχους στα σύνορα ανατολικού και δυτικού Βερολίνου. Γενικότερα στα σύνορα με τη δυτική Γερμανία μπαίνουν συρματοπλέγματα, νάρκες, σκοπευτές και περίπολοι που σκοτώνουν όποιον προσπαθεί να τα περάσει. Παρ' όλα αυτά πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να αποδράσουν και το πλήρωσαν με τη ζωή τους». Αυτή την... εκδοχή της ιστορίας για το τείχος του Βερολίνου το οποίο επέβαλε η ιμπεριαλιστική επέμβαση και υπονόμευση της Λαϊκής Δημοκρατίας Γερμανίας, θέλουν κάποιοι να ξέρουν οι μαθητές.

Φαίνεται τελικά ότι στο σχολείο που κατά τις διακηρύξεις τους αφήνει το μαθητή «να ανακαλύψει μόνο του τη γνώση», τα ωμά ψέματα σερβίρονται χωρίς να αφήνουν περιθώρια να ανακαλύψει ο μαθητής τίποτα. Το ψέμα, το «αναποδογύρισμα» γεγονότων και ειδικά ο αντικομμουνισμός φτάνει να δημιουργεί ακόμα και το φόβο για τα ούτε λίγο ούτε πολύ «δολοφονικά» κομμουνιστικά καθεστώτα (όπως θέλουν να τα εμφανίσουν) στις ψυχές και τις συνειδήσεις των μαθητών! Είναι προπαγάνδα ανάλογη με εκείνη για τα κονσερβοκούτια...

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Παρουσιάζει σήμερα το πρόγραμμα δράσης του

Στιγμιότυπο από την ιδρυτική συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών
Στιγμιότυπο από την ιδρυτική συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών που συγκροτήθηκε στις 6 Νοέμβρη μετά από αποφάσεις 110 επιτροπών αγώνα και 17 φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα, παρουσιάζει σήμερα, την ιδρυτική του Διακήρυξη και το πλαίσιο πάλης του, καθώς και το πλαίσιό του μπροστά στην επέτειο του Πολυτεχνείου, με το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.

Η παρουσίαση αυτή θα γίνει σε συνέντευξη Τύπου, στη 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων (Ζήνωνος 7 - 9).

Κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν, προχτές, στη Χίο το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το Συντονιστικό Αγώνα σχολείων, με αφορμή την παρουσία του υφυπουργού Παιδείας, Ι. Πανάρετου, στο νησί. Στην παρέλαση που έγινε για την επέτειο της απελευθέρωσης της Χίου μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν απέναντι απ' τους επισήμους και, κρατώντας δύο πανό, φώναξαν συνθήματα για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Οι μαθητές μετά την παρέλαση ζήτησαν απ' τον υφυπουργό να του μεταφέρουν τα αιτήματά του κι αυτός τους απάντησε ότι είναι ...απ' το ΚΚΕ. Οι μαθητές, παρ' όλα αυτά, μίλησαν για τα προβλήματά τους και ζήτησαν το σχολείο που τους αξίζει.

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις σοβαρές και αδιαμφισβήτητες ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα, ενάντια στην εμπορευματοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους πραγματοποιείται σήμερα, στις 12 το μεσημέρι στην λέσχη του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. Η κινητοποίηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των Επιτροπών Αγώνα ΦΠΨ και Ιατρικής, των ΔΣ του ΠΤΕΤ και Φοιτητικών Εστιών Δουρούτης και κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Πληροφορικής. Οι φοιτητές διεκδικούν δωρεάν στέγαση, καθώς οι εστίες καλύπτουν μόνο το 8% των φοιτητών και η συντριπτική πλειοψηφία τους καταφεύγει στα ενοίκια πληρώνοντας 300 ευρώ το μήνα. Διεκδικούν ακόμα δωρεάν μετακίνηση (η καθημερινή μετακίνηση κοστίζει 1,40 ευρώ), αναλώσιμα, παροχή όλων των απαραίτητων συγραμμάτων.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενταση της πάλης τώρα!

Ακαρπη ήταν η συνάντηση της Συνομοσπονδίας Γονέων με την υπουργό Παιδείας

Χωρίς απαντήσεις και δεσμεύσεις για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σημερινό σχολείο, το οποίο βρίσκεται στον αντίποδα του σχολείου που χρειάζονται οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους, έφυγε χτες η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) από τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου.

Η ΑΣΓΜΕ, στη συζήτηση εφ' όλης της ύλης, μεταξύ άλλων απαίτησε την άμεση λύση της σχολικής στέγης (χρειάζονται περίπου 500 σχολικά κτίρια και πάνω από 1.700 νηπιαγωγεία για να καλυφθούν οι ανάγκες πανελλαδικά) και τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα κατασκευής δημόσιων υποδομών, μεταξύ αυτών και σχολείων. Πρόταση που η υπουργός Παιδείας τη χαρακτήρισε μοντέλο σοβιετικού τύπου και ανεφάρμοστη...

Σχετικά με την προσχολική αγωγή, η Συνομοσπονδία αναφέρθηκε στα 60.000 παιδιά που είναι εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου, για τα αναλυτικά προγράμματα που εισάγονται και την μεταλλάσσουν σε προσχολική εκπαίδευση. Η υπουργός απάντησε ότι θα ...μελετήσει τα στοιχεία.

Παράλληλα, το γονεϊκό κίνημα ζήτησε μόνιμη δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας και συγχρόνως αναφέρθηκε στο υπέρογκο κόστος της εκπαίδευσης. Στο αίτημα για την άμεση κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που στόχο έχει την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, η υπουργός αιτιολόγησε την ύπαρξή της κάνοντας λόγο για τα κρούσματα βανδαλισμού από εξωσχολικούς. Η ΑΣΓΜΕ απαίτησε την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση, για να εισπράξει το σημαντικό ρόλο που θα έχει σ' αυτή «η Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλοι παραγωγικοί φορείς».

«Ολο το προηγούμενο διάστημα παρέλασαν διάφοροι παράγοντες από το υπουργείο, μεταξύ αυτών και ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, οι οποίοι διεκδικούν συγκεκριμένο και αυξημένο ρόλο στην εκπαίδευση, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση σύνδεση της Παιδείας με την αγορά και την παραγωγή. Ξέρουμε ότι ο στόχος τους είναι η διαμόρφωση συνειδήσεων που θα αποτελούν το ευέλικτο, αναλώσιμο, διά βίου απασχολήσιμο, αυριανό εργατικό δυναμικό για την αύξηση των υπερκερδών τους. Καμία αναμονή. Καλούμε τους γονείς να συνεχίσουν να διεκδικούν και να απαιτούν το σχολείο των αναγκών των δικών τους και των παιδιών τους. Καλούμε τους γονείς να αντισταθούν και να αντιπαλέψουν κάθε παρέμβαση του μεγάλου κεφαλαίου στην εκπαίδευση. Ενταση της πάλης τώρα για ενιαία λαϊκή δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους», δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Σε κοντέινερ κάνουν μάθημα εδώ και 6 χρόνια

Σε κατάληψη βρίσκονται για τρίτη μέρα σήμερα, οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου του Δήμου Ανακτορίου στη Βόνιτσα, διαμαρτυρόμενοι για τις κακές συνθήκες (μέσα σε κοντέινερ) που κάνουν μάθημα εδώ και 6 χρόνια. Το σχολικό συγκρότημα υπέστη σοβαρές ζημιές το 2003 με το σεισμό της Λευκάδας και από τότε, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις των αρμόδιων κρατικών αρχών για επισκευή, οι μαθητές της Βόνιτσας εξακολουθούν να διδάσκονται σε κοντέινερ. Στο σχολείο βρέθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης και μίλησε με τους μαθητές εκφράζοντας συμπαράσταση στις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Οι μαθητές από την πλευρά τους κατήγγειλαν στο βουλευτή, ότι δέχονται πιέσεις και έχουν ασκηθεί προσπάθειες τρομοκράτησής τους με την επίκληση εισαγγελικών εντολών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ