ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών

Με Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος αποκαλύπτεται ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και ζητείται η άμεση προώθηση μέτρων στήριξης της μικρομεσαίας αγροτιάς

Από παλιότερη κινητοποίηση στα Τρίκαλα

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση στα Τρίκαλα
Τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών φέρνει για άλλη μια φορά στη Βουλή το ΚΚΕ με την κατάθεση σχετικής Επερώτησης, την οποία υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Οι βουλευτές του Κόμματος με την Επερώτησή τους αναφέρονται στο σύνολο των προβλημάτων της αγροτιάς, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται οι αιτίες που τα προκαλούν. Η κυβέρνηση καταγγέλλεται για τη συνέχιση της αντιαγροτικής πολιτικής, που οδηγεί στον αφανισμό τους μικρομεσαίους παραγωγούς, συρρικνώνει την αγροτική παραγωγή και τη συγκεντρώνει σε λίγα χέρια, αυξάνει τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων, οδηγεί στη διατροφική εξάρτηση του λαού μας και οδηγεί στον οικονομικό μαρασμό την ύπαιθρο.

Στην Επερώτηση τονίζεται ότι για μια ακόμα χρονιά οι τιμές παραγωγού είναι εξευτελιστικές σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα. Πως το αγροτικό εισόδημα εξανεμίζεται από τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προϊόντων και τον αποδεκατισμό των επιδοτήσεων. Πως οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για το νέο μοντέλο ανάπτυξης και την «πράσινη γεωργία» είναι υποκριτικές και αποπροσανατολιστικές. Πως οι αγροτικές συντάξεις παραμένουν επιδόματα ελεημοσύνης. Πως οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στο 11% είναι κοροϊδία για τους μικρομεσαίους παραγωγούς. Για το στρώμα αυτό των αγροτών με χαμηλό τζίρο θα είναι κυριολεκτικά ψίχουλα.

Συγκεκριμένα μέτρα

«Το ΚΚΕ - τονίζεται στο σχετικό κείμενο - στηρίζει τους αγώνες και τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς που έρχονται σε αντίθεση με τον ΠΟΕ, την ΚΑΠ, καθώς και με τα νέα χειρότερα μέτρα του ελέγχου υγείας και απαιτούν:

  • Προστασία της ντόπιας παραγωγής από την εισαγωγή προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας.
  • Υπάρχουν οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες για αγροτική παραγωγή που θα καλύπτει τις εγχώριες διατροφικές ανάγκες. Βελτιώνοντας την παραγωγικότητα της αγροτικής παραγωγής με εκτέλεση έργων υποδομής. Δίνοντας προτεραιότητα στα κτηνοτροφικά προϊόντα, τον εφοδιασμό του μεταποιητικού τομέα με εγχώριες πρώτες αγροτικές ύλες, για παραγωγή φτηνών και υγιεινών προϊόντων, με σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας ζωή στην ύπαιθρο.
  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.
  • Κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη (ετεροεπαγγελματίες), με βάση τα πρόσθετα εξωγεωργικά μεροκάματα. Καμία κατάργηση των επιδοτήσεων σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, την τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των "νόμιμων" και "παράνομων" παρακρατήσεων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, λιπασμάτων, μηχανημάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών κλπ.
  • Το άμεσο σταμάτημα των διώξεων των αγροτών με τα "αγροτοδικεία" και την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων.
  • Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρούς και φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων. Αμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
  • Τον άμεσο διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις γυναίκες. Την κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.
  • Την πλήρη ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και την άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.
  • Τη διαμόρφωση προνομιακών στεγαστικών προγραμμάτων για τους νέους αγρότες - κτηνοτρόφους.
  • Την αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία και τη δημιουργία Αθλητικών και Πολιτιστικών Κέντρων».
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγωνιστική συγκέντρωση τη Δευτέρα, στα Τρίκαλα

Στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης

Την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Νοέμβρη, πραγματοποιείται η αγωνιστική συγκέντρωση κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, στα Τρίκαλα, που οργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη». Με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση, που θα γίνει στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης, οι μικρομεσαίοι αγρότες του νομού θα διαμηνύσουν τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους, συσπειρωμένοι στο συνεπές αγροτικό κίνημα, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους.

Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζοντας στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι δεν ξεγελιούνται από τα ψίχουλα, που δίνει, «δηλώνουν» ότι δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω από τις ουσιαστικές και ζωτικής σημασίας διεκδικήσεις τους. Απαιτούν, μεταξύ των άλλων, κάλυψη του εισοδήματος που χάνουν λόγω της μεγάλης μείωσης στις τιμές παραγωγού και του γεγονότος ότι μεγάλες ποσότητες παραγωγής έμειναν απούλητες και της αύξησης του κόστους παραγωγής. Προβάλλουν τα αιτήματα για κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση των «νόμιμων» και των «παράνομων» παρακρατήσεων. Διεκδικούν να μην κοπούν οι επιδοτήσεις από τους φτωχούς αγρότες που αναγκάζονται να κάνουν πρόσθετη δουλειά για να συμπληρώσουν το ισχνό αγροτικό εισόδημα και να γίνει άρση του διαχωρισμού των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη». Και διεκδικούν κατάργηση όλων των περιορισμών που θέτει η ΕΕ στη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή και προστασία των ντόπιων προϊόντων από τις αθρόες εισαγωγές, μείωση του κόστους παραγωγής, άμεσο διπλασιασμό της αγροτικής σύνταξης και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Υπενθυμίζουμε ότι το επόμενο διάστημα, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, στη Λάρισα, θα γίνουν συσκέψεις, περιοδείες στα χωριά, τοπικές και περιφερειακές συγκεντρώσεις με στόχο πανελλαδικές συγκεντρώσεις για την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η ΠΑΣΥ επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη για ανασύνταξη και δυνάμωμα του αγροτικού κινήματος, υπογραμμίζει ότι αυτό προϋποθέτει ζωντανή και ουσιαστική λειτουργία και δράση των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών, τη συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών στις διαδικασίες του κινήματος, το δυνάμωμα των αγωνιστικών Ομοσπονδιών και των τοπικών επιτροπών της ΠΑΣΥ. Τονίζει, επίσης, την ανάγκη συμπόρευσης και κοινής δράσης με το εργατικό και ευρύτερα λαϊκό κίνημα, καθώς έχουν κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο, ώστε να μπει φρένο στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, να υπάρξει ένα διακριτό και δυνατό ρεύμα σύγκρουσης με την ΚΑΠ με στόχο την ανατροπή της, γιατί καλύτερη ΚΑΠ μέσα στην ΕΕ των πολυεθνικών και των μονοπωλίων δεν μπορεί να υπάρξει.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Διεκδικούν ουσιαστικές αποζημιώσεις

Να δοθούν άμεσα δίκαιες αποζημιώσεις ζητούν από την κυβέρνηση οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από την ακαρπία, την άνοιξη του 2009. Σε ευρεία αγροτική σύσκεψη, που συγκάλεσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας τονίστηκε ότι αν και πέρασαν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ, εδώ και τρεις μήνες, οι εκτιμήσεις για τις ζημιές παραμένουν ακόμα στα συρτάρια του Οργανισμού, με αποτέλεσμα οι πληγέντες αγρότες να μη γνωρίζουν αν και πόσα χρήματα θα πάρουν.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο πρόβλημα της μη διάθεσης των σταφυλιών, τα οποία παραμένουν σαπισμένα στα κούτσουρα και επισημάνθηκε ότι οι παραγωγοί πρέπει να αποζημιωθούν τόσο για τις αδιάθετες ποσότητες, όσο και για την απώλεια του εισοδήματος λόγω των χαμηλών τιμών που πούλησαν τα προϊόντα τους.

Οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου ζητούν άμεση συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, για το θέμα των αποζημιώσεων. Προειδοποιούν δε ότι σε περίπτωση που δεν καθοριστεί άμεσα η συνάντηση, τότε θα πραγματοποιήσουν μαζική αγωνιστική κάθοδο στην Αθήνα.

Στον «Ρ» της Κυριακής

Ολόκληρο το κείμενο της Επερώτησης του Κόμματος για τα ζητήματα της αγροτικής πολιτικής θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη της Κυριακής» (15-11-2009).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ