ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Συντάσσεται πλήρως με τις απαιτήσεις της αγοράς

Οι «συμφωνίες» του υπουργείου Παιδείας με το ΕΒΕΑ είναι αποκαλυπτικές για το ποιανού τα συμφέροντα θα εξυπηρετεί η εκπαίδευση που θέλουν να φτιάξουν

Κάθετα αντίθετες με τις συμφωνίες της κυβέρνησης είναι οι απαιτήσεις του κινήματος στους χώρους της εκπαίδευσης
Κάθετα αντίθετες με τις συμφωνίες της κυβέρνησης είναι οι απαιτήσεις του κινήματος στους χώρους της εκπαίδευσης
Εφιαλτικές διαστάσεις, για μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους, θα πάρει το εκπαιδευτικό τοπίο στη χώρα, αν λάβουμε υπόψη μας τις «συμφωνίες» του υπουργείου Παιδείας με τους «παραγωγικούς φορείς της χώρας». Η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε χτες μετά τη συνάντησή της με το προεδρείο του ΕΒΕΑ: «Συμφωνήσαμε στην ανάγκη κοινής προσπάθειας για θέματα που αφορούν τόσο τη Διά Βίου Εκπαίδευση όσο και την κατάρτιση των επιχειρηματιών και των εργαζομένων». Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, είπε ότι η συνάντηση σηματοδοτεί «την έναρξη ενός στενού διαλόγου, αλλά και γενικότερης συνεργασίας, με το υπουργείο Παιδείας, καθότι οι παραγωγικές τάξεις και το ΕΒΕΑ ως πάγιο αίτημα έχουν τα θέματα Παιδείας, τα προτάσσει συνέχεια το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Αποκαλυπτικό για τη ...θεματολογία αυτής της συνεργασίας είναι το υπόμνημα που κατέθεσε το ΕΒΕΑ στην υπουργό, στο οποίο ζητά «να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος και δίκαιος μηχανισμός αξιολόγησης των πανεπιστημίων». Υποστηρίζει την «αυτονομία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», αφού, σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, «τα πανεπιστήμιά μας σε νοοτροπία δε διαφέρουν από τις μονοπωλιακές ΔΕΚΟ. Αρνούνται τον ανταγωνισμό, αγνοούν τις ανάγκες της παραγωγής και των επιχειρήσεων και δεν έχουν κίνητρα να αναπτύξουν κοινά ερευνητικά προγράμματα με ελληνικές ή και ξένες επιχειρήσεις».

Το υπόμνημα του ΕΒΕΑ περιλαμβάνει και αιτήματα όπως: «Απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο», «αναβάθμιση των προγραμμάτων ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης», «πληρέστερη διασύνδεση της εκπαίδευσης (δευτεροβάθμιας, τεχνικής - επαγγελματικής, τριτοβάθμιας, μεταπτυχιακής) με την αγορά εργασίας».

Επιπλέον, απαιτεί «εκπαίδευση για τη διάδοση του επιχειρηματικού πνεύματος και την καλλιέργεια μιας σύγχρονης επιχειρηματικής νοοτροπίας», υποδεικνύοντας μαθήματα και απαιτώντας «επιμόρφωση εκπαιδευτικών»! Και συνεχίζει: «Συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την προώθηση της χρηματοδότησης της έρευνας»,«εφαρμογή ανεξάρτητου και αξιόπιστου συστήματος αξιολόγησης όλων των φορέων της εκπαίδευσης και η σύνδεση της χρηματοδότησής τους με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης», «σύνταξη και δημοσιοποίηση ετήσιας έκθεσης αξιολόγησης».

Τέλος, το ΕΒΕΑ ζητά την «εφαρμογή Εθνικού Συστήματος πιστοποίησης των γνώσεων και σύνδεση των αποτελεσμάτων με τη χρηματοδότηση φορέων και επιχειρήσεων». Σε αυτή την κατεύθυνση η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου επανέλαβε την «ανάγκη εθνικού συστήματος πιστοποίησης προσόντων των φορέων και των εκπαιδευτών». Απ' τις θέσεις του ΕΒΕΑ και την εμφανή ομοιότητά τους με πολλές απ' τις θέσεις της κυβέρνησης, μπορούμε να καταλάβουμε τι εννοεί η Α. Διαμαντοπούλου, όταν λέει ότι «ο χώρος της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της έρευνας, είναι προτεραιότητα και για την οικονομία στη χώρα μας»...

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ» ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Μέτρα πίσω απ' τις ανάγκες

Μέτρα για τη «νέα γρίπη» στα σχολεία ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας

Πολύ πίσω απ' την αναγκαία πρόληψη είναι η δέσμη μέτρων για τη «νέα γρίπη» που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας, ενώ φαίνεται - και πάλι - η απουσία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών ΠΦΥ που πρέπει να είναι συνδεδεμένες με τους χώρους εκπαίδευσης, αλλά και μια σειρά ελλείψεις στα σχολεία. Το υπουργείο ανακοίνωσε ορισμένα επιφανειακά μέτρα ενημέρωσης και σύσταση επιτροπών.

Σύμφωνα με αυτά, υπάρχει ενημερωτικό υλικό στην ιστοσελίδα του υπουργείου, ενώ παρακολουθείται η «κινητικότητα των μαθητών». Σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ συγκροτείται Κοινή Διαρκής Επιτροπή, μεταξύ άλλων, για το θέμα της καθαριότητας στα σχολεία, ενώ εγκρίθηκε κονδύλι απ' το υπουργείο Οικονομικών (435.000 ευρώ) για την προμήθεια υλικού με σκοπό την αντιμετώπιση της γρίπης. Επίσης, συγκροτήθηκε Ομάδα Διαχείρισης Νέας Γρίπης στο υπουργείο Παιδείας για τη διαχείριση και το συντονισμό των θεμάτων που προκύπτουν, ενώ προγραμματίζεται δεύτερος γύρος επιμορφωτικών συναντήσεων, ανά Περιφέρεια, σε καθηγητές και στελέχη εκπαίδευσης. Τέλος, θα αρχίσει να προβάλλεται ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ...μόλις εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος χρόνος από την ΕΡΤ και το κανάλι της Βουλής.

Σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός για την αναπλήρωση της διδακτέας ύλης και ισχύουν τα παρακάτω:

  • Οταν η αναστολή λειτουργίας των τμημάτων είναι μέχρι 15 ημέρες, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους και τους Συλλόγους Διδασκόντων, οφείλουν να φροντίσουν για την αναπλήρωση της διδακτέας ύλης.
  • Σε περίπτωση που σχολεία ή τμήματα αναστείλουν τη λειτουργία τους για περισσότερες από 2 εβδομάδες, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει ήδη καθορίσει τροποποιημένη διδακτέα ύλη.

Περί τα 70 υπολογίζει το υπουργείο Παιδείας τα σχολεία και τα Τμήματα που είναι σε αυτή τη φάση κλειστά, αριθμός που προσεγγίζεται και από τα στοιχεία που δόθηκαν χτες το βράδυ και αφορούν εφτά νομαρχίες της χώρας.

Εμβολιασμοί

Στο μεταξύ, χωρίς οργανωμένη και υπεύθυνη ενημέρωση και εν μέσω πολλών αμφιβολιών άρχισε χτες ο πιλοτικός εμβολιασμός κατά της «Νέας Γρίπης», σε 28 νοσοκομεία όλης της Ελλάδας. Ανάμεσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα που συμμετείχαν ήταν το Αττικό Νοσοκομείο, το Γενικό Κρατικό Αθηνών, το «Σωτηρία», το Κοργιαλένειο (Ερυθρός Σταυρός) και άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Η μη υπεύθυνη ενημέρωση - έστω με τον τυπικό μέχρι τώρα τρόπο - δημιουργεί σοβαρά επιστημονικά και ηθικά προβλήματα στους γιατρούς που καλούνται να πάρουν αποφάσεις για το εμβόλιο.

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Απλήρωτοι εργαζόμενοι και χαράτσια στους γονείς!

Αγωνιστική παρέμβαση ταξικών δυνάμεων και φορέων, αύριο στο υπουργείο Υγείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας για τα εκρηκτικά προβλήματα των Κέντρων Ειδικής Αγωγής και των εργαζομένων σε αυτά, αλλά και για να σταματήσουν να πληρώνουν οι γονείς για την εκπαίδευση και αποκατάσταση των παιδιών με ειδικές ανάγκες, πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη, στις 2.30 μ.μ., συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Οι αγωνιστικές δυνάμεις, στη σχετική ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι για πολλούς μήνες μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι σε Κέντρα Ειδικής Αγωγής (Αμυμώνη, Παμμακάριστος, ΕΕΑ Μαργαρίτα, ΕΣΕΠΑ, ΕΓΝΟΙΑ κ.ά.), ενώ οι γονείς των παιδιών με αναπηρία πληρώνουν από 130 μέχρι και 1.800 ευρώ(!) το μήνα σε αρκετά κέντρα (Ερμής, Αμυμώνη, ΕΣΕΠΑ, ΚΕΠΑ, Παμμακάριστος, ΙΡΙΔΑ στον Αγ. Δημήτριο κ.α.).

«Γονείς, εργαζόμενοι, ανάπηροι πληρώνουν την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας, που ακολουθείται στη χώρα μας από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», υπογραμμίζουν. «Η δική μας η δύναμη είναι η ισχυροποίηση της γραμμής των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ. Η μαζική συμμετοχή στην οργανωμένη πάλη μέσα από τα συνδικάτα. Η δημιουργία πυρήνων του ΠΑΜΕ. Η ισχυροποίηση του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ. Δικαιώματα και επιχειρηματική δράση δε συμβιβάζονται», ξεκαθαρίζουν. Και καλούν σε επαγρύπνηση και οργανωμένη πάλη για:

  • Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων στα Ιδρύματα Πρόνοιας και στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής εδώ και τώρα.
  • Να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν με οποιοδήποτε τρόπο (τροφεία, έξοδα μεταφοράς, συνοδείας κλπ.) για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών τους.
  • Απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης, ανοιχτής ή συγκαλυμμένης, μέσω των διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των λεγόμενων Αστικών Εταιρειών Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων. Απαγόρευση των απολύσεων.
Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Με προβολές ταινιών, νεανικά γλέντια και πολλή μουσική, συνεχίζονται τις επόμενες μέρες οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό». Συγκεκριμένα το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

Αύριο Πέμπτη: Προβολή ταινίας «Τρία τραγούδια για τον Λένιν» ώρα 9.30 μ.μ.

Παρασκευή 13/11: Γλέντι της Οργάνωσης των ΤΕΙ, ώρα 10.30 μ.μ.

Σάββατο 14/11: Μέταλ συναυλία με τα μαθητικά συγκροτήματα eternal flame, skullcrasher, homosapiens, ώρα 8 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ