ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διαπραγματεύσεις για το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων

Ο συντονισμός της επίθεσης σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων τίθεται προς συζήτηση, στις συνεδριάσεις των συμβουλίων Γιουρογκρούπ και Εκοφίν, που συνεδριάζουν χτες και σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Οικονομικών, στις συζητήσεις που θα γίνουν, θα προτάξει το αντιλαϊκό προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2010, αλλά και το άνοιγμα του Ασφαλιστικού - Συνταξιοδοτικού, όπως είχαν ζητήσει και οι Βρυξέλλες. Εξάλλου το πλαίσιο σκληρής λιτότητας, στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η ελληνική οικονομία τα επόμενα έτη, προσδιόρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ, σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες σε τηλεοπτικό σταθμό.

Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κλιμακώνει βήμα - βήμα την αντιλαϊκή της επίθεση σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων. Στα πλαίσια αυτά, ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει στους ομολόγους του το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2010, όπου προβλέπεται η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 12,7% του ΑΕΠ το 2009, στο 9,4% το 2010. Πρόκειται για προϋπολογισμό φοροεισπρακτικό, καθώς φορτώνει με επιπλέον φόρους 3,7 δισ. ευρώ τους εργαζόμενους. Φόροι, οι οποίοι θα προέλθουν από την αύξηση των ειδικών φόρων σε ποτά, τσιγάρα, την επαναφορά της φορολογίας κληρονομιών, γονικών παροχών, αλλά και την αντικατάσταση του ΕΤΑΚ με το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Παρεμβάσεις αναμένεται να γίνουν και στη φορολογία Φυσικών Προσώπων, με νομοσχέδιο που θα έχει ολοκληρωθεί έως το Μάρτη του 2010, όπου το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει νέα αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Στο σκέλος των δαπανών, προβλέπονται δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και σκληρή λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις. Ως πειστήριο και αποδεικτικό στοιχείο, ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε...καλό δρόμο, ο υπουργός Οικονομικών θα γνωστοποιήσει τις παρεμβάσεις που προτίθενται να κάνουν στο ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό σύστημα, στην κατεύθυνση της περιστολής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δηλώνει πως δεν ικανοποιήθηκε από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο Απρίλης - Οκτώβρης 2009, για τη μείωση του ελλείμματος, στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας, προτίθεται να εισηγηθεί την υπαγωγή της Ελλάδας στην επόμενη παράγραφο του άρθρου 104 της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κοινοτική επιτήρηση στη χώρα μας γίνεται περισσότερο στενή, καθώς η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη τα παρουσιάζει κάθε τρεις μήνες στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, περιέγραψε την Ελλάδα ως μία από τις χώρες υψηλού κινδύνου, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή αυστηρού προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας. Ισχυριζόμενος ότι αν δε ληφθούν μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων, θα αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού. Οσο για το ενδεχόμενο προσφυγής μιας χώρας της ευρωζώνης στο ΔΝΤ, ενώ αρχικά απάντησε «δεν το βλέπω ούτε πιθανό, ούτε λογικό», στη συνέχεια ανέφερε ότι «αυτό όμως δε σημαίνει ότι μία χώρα - μέλος της ευρωζώνης δεν μπορεί να περάσει σε μία πολύ προσεκτική επιτήρηση από όλα τα κοινοτικά όργανα. Το ίδιο ακριβώς θα γινόταν, αν η χώρα αυτή ζητούσε τη βοήθεια του ΔΝΤ...». Οσο για τη σχέση ανταγωνιστικότητας - περικοπής μισθών, ισχυρίστηκε ότι αν δε γίνουν «θυσίες», θα έχουμε ανεργία που θα αυξάνεται συνεχώς και αυτό ισχύει για την Ελλάδα ιδιαιτέρως... Αναφερόμενος τέλος στα δημοσιονομικά, χαρακτήρισε την περίπτωση της Ελλάδας ως «ακραία» και το δημοσιονομικό της έλλειμμα ως «μη φυσιολογικό», ενώ ζήτησε και «αξιόπιστα» στατιστικά στοιχεία.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κατρακύλα 11,7% στο 9μηνο

Σε πτώση οι 22 από τους 24 ταξινομούμενους κλάδους

Στο -27,8% η οικοδομική δραστηριότητα στο 8μηνο

Σε έντονα πτωτικούς ρυθμούς συνεχίζει ο όγκος της παραγωγής από τα εργοστάσια μεταποίησης της χώρας, σε μια εξέλιξη που αντανακλά και την υποχώρηση της λαϊκής κατανάλωσης. Η πτώση της παραγωγής δε συνδέεται μόνο με τη σημερινή φάση της καπιταλιστικής κρίσης, στο πλαίσιο της οποίας μεγεθύνθηκαν οι επιπτώσεις, αλλά αποτελεί μόνιμο συστατικό εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Πρόκειται για συνεχιζόμενη τάση καθίζησης. Η ντόπια παραγωγή έχει υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από το έτος βάσης (2005), που αφορά στην τελευταία αναθεώρηση του «δείκτη βιομηχανικής παραγωγής». Στην πραγματικότητα, διαμορφώνεται πλέον σε επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά της περασμένης δεκαετίας. Είναι δηλαδή φανερό πως η συρρίκνωση έχει να κάνει και με την υποκατάσταση της ντόπιας παραγωγής με εισαγωγές και με τις γενικότερες αναδιαρθρώσεις σε κλάδους και αγορές.

Τα τελευταία στοιχεία Γενάρης - Σεπτέμβρης 2009 εμφανίζουν τα εξής:

  • Μεταποίηση: Υποχωρεί με ρυθμό 11,7% (έναντι πτώσης 3,4% πέρυσι). Οι 22 από τους συνολικά 24 ταξινομούμενους κλάδους βρίσκονται σε πτωτική τροχιά: Τρόφιμα (-4,6%), ποτά: (-6,3%), κλωστοϋφαντουργία (-29,7%), ένδυση (-20,2%), δέρμα - υπόδηση: (-14,4%), ηλεκτρολογικός εξοπλισμός (-21,6%), ηλεκτρονικοί υπολογιστές 59,2%). Στον αντίποδα κινήθηκαν οι κλάδοι «βασικά φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα» (+14,6%) και «παράγωγα πετρελαίου» (+3,1%).
  • Ορυχεία - λατομεία: Καταγράφεται πτώση 11,1% έναντι πτώσης 5,1% πέρυσι.
  • Στον «ηλεκτρισμό» εμφανίζεται υποχώρηση 4,2% και στην «παροχή νερού» επίσης 4,2%.
  • Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής υποχωρεί 9,7% έναντι πτώσης 3% πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση «κατά κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων» καταγράφονται τα εξής: Διαρκή καταναλωτικά αγαθά: -21,6%, κεφαλαιουχικά αγαθά: - 23,5%, ενδιάμεσα αγαθά: -19,6%, μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: -5,1%, ενέργεια: -2%.

Η οικοδομική δραστηριότητα

Πτωτική πορεία διαγράφουν και όλα τα στοιχεία μέτρησης της γενικότερης οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η οικοδομική δραστηριότητα (Γενάρης-Αύγουστος 2009) εμφανίζει παραπέρα συρρίκνωση. Ο όγκος των υπό ανέγερση κτηρίων μειώθηκε σε ποσοστό 27,8%. Στο ίδιο διάστημα οι άδειες που εγκρίθηκαν από τις Πολεοδομίες της χώρας εμφανίζουν μείωση 15,7%

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ
Με εντατικούς ρυθμούς και τον Οκτώβρη

«Μόλις» στο 1,2% εμφανίζεται ο επίσημος πληθωρισμός

Τρανταχτές ανατιμήσεις πολύ πάνω από τα μέσα εμφανιζόμενα επίπεδα συνεχίζει και καταγράφει μια μεγάλη γκάμα εμπορευμάτων και υπηρεσιών που αφορούν στις καθημερινές ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών. Από αυτή την άποψη ο επίσημος πληθωρισμός είναι πέρα για πέρα ξεκομμένος από την πραγματικότητα των φτωχότερων τμημάτων του πληθυσμού, που ξοδεύουν το σύνολο του μισθού ή της σύνταξης στα απολύτως απαραίτητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός για το μήνα Οκτώβρη του 2009 έτρεχε με ρυθμό 1,2% ενώ στο ίδιο ακριβώς επίπεδο (1,2%) εμφανίζεται και σε μέσα επίπεδα 12μηνου. Τα ποσοστά αυτά υπολογίζονται στο σύνολο του πληθυσμού, στη λογική του μέσου όρου, που τσουβαλιάζει το ύψος όλων των εισοδημάτων και των διαφορετικών επιπέδων της κατανάλωσης ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις και τη διαστρωμάτωση. Σε αυτό το πλαίσιο η εικονική πραγματικότητα αφήνει απ' έξω την αποδυνάμωση του λαϊκού εισοδήματος μετά και τις ραγδαίες ανατιμήσεις σε μια μεγάλη γκάμα εμπορευμάτων πλατιάς καθημερινής κατανάλωσης.

Χαρακτηριστικές είναι και οι παρακάτω ανατιμήσεις : Νοίκια: 3,4%, ύδρευση - αποχέτευση: 4,2%, νοσοκομειακή περίθαλψη: 6,6%, τέλη κυκλοφορίας - διόδια: 18,6%, υπεραστικά τρένα: 36,6%, ταξί: 14,2%, κινητή τηλεφωνία: 7,4%, τσιγάρα: 6,7%, πατάτες: 6,1%, δίδακτρα ιδιωτικής εκπαίδευσης: 3%, κουρεία: 3,5%.

Οι ανατιμήσεις ανά ομάδες αγαθών φτάνουν σε 6,3% για τα αλκοολούχα ποτά και καπνό, 2,8% στην ένδυση - υπόδηση, 3% στις υπηρεσίες Υγείας, όπως και στην Εκπαίδευση κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ