ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ
Συντονισμένη πάλη ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων

Δυναμισμός και αποφασιστικότητα στη χτεσινή παναττική συγκέντρωση

Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα
Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα
Η φωνή του αυτοαπασχολούμενου και μικρού επαγγελματία, βιοτέχνη, έμπορου ενάντια στη φιλομονοπωλιακή πολιτική που τον στέλνει στο περιθώριο, υψώθηκε δυνατά χτες στην παναττική συγκέντρωση που διοργάνωσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ, σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας.

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν οι: Σ. Σαχινίδης, μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Γ. Βλασόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών Ανελκυστήρων, Β. Ντέρας, πρόεδρος του σωματείου Αλουμινοκατασκευαστών Αθήνας και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, Δ. Κερπελής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Μεσόγειων Αττικής, Π. Τάτσης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων, ο Δ. Αγκαβανάκης από το ΠΑΜΕ και ο Γ. Γκικόπουλος από την ΠΑΣΥ. Το εύρος των τοποθετήσεων επέτρεψε τη μετάδοση εμπειρίας από διάφορους κλάδους των ΕΒΕ για την κατάσταση που επικρατεί, αντανακλώντας ταυτόχρονα την πρόθεση των αγωνιστικών δυνάμεων να συντονίσουν τη δράση τους με αυτή των εργαζομένων και των φτωχομεσαίων αγροτών, ενάντια στην πολιτική που γεννά κοινά βάσανα και προβλήματα.

Στην κεντρική ομιλία εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι πέντε βδομάδες μετά την κυβερνητική αλλαγή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως και η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της ΝΔ το 2004 - επιδίδεται σε «μια πολιτική προνομίων και παραχωρήσεων προς το κεφάλαιο και τους μονοπωλιακούς ομίλους απ' τη μια μεριά και απ' την άλλη, σε μέτρα αφαίμαξης της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, των ΕΒΕ, της φτωχής αγροτιάς, διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος σαν δημόσιο κοινωνικό αγαθό».

Μιλώντας για την καπιταλιστική κρίση και τις συνέπειές της, ο συνδικαλιστής τόνισε: «Στη χώρα μας, τα αποτελέσματα της κρίσης ήρθαν με μια καθυστέρηση απ' ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά προστέθηκαν στην ήδη υπάρχουσα κρίση που βιώναμε από τον τρόπο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό, εμείς οι ΕΒΕ το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Γνωρίζουμε ότι η οικοδομική δραστηριότητα έπεφτε με ρυθμούς 15% έως 20% το χρόνο από το 2005, το ασφαλιστικό πήρε την κάτω βόλτα από το 1993, η συμμετοχή της ντόπιας βιοτεχνίας συρρικνώνονταν χρόνια τώρα και τόσα άλλα.

Σήμερα, η κυβέρνηση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή απέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι όχι μόνο ακολουθεί την ίδια πολιτική με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά γίνεται ακόμα πιο ανάλγητη. Προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση σε βάρος των εργαζομένων, των μικρών ΕΒΕ, της μικρομεσαίας αγροτιάς. Εμείς, δηλαδή, που πληρώσαμε την περίοδο της ανάπτυξης και την απόσπαση τεράστιων κερδών για τα μονοπώλια (100 δισ. καθαρά κέρδη οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο τα τελευταία 6 έως 7 χρόνια), καλούμαστε να πληρώσουμε και την κρίση».

Στη συνέχεια, μίλησε εκτενώς για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί ΕΒΕ. Αναφερόμενος στις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από αυτές τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Οχι μόνο δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντά μας, αλλά αντίθετα είναι το βασικό εργαλείο των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου για το πέρασμα στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους αυτής της πολιτικής».

Τέλος, μιλώντας για τα καθήκοντα της Πανελλαδικής Επιτροπής το επόμενο διάστημα, σημείωσε ότι σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • «Η προσπάθεια να προσελκύσουμε, με τις θέσεις μας, όλο και περισσότερους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.
  • Να συντονίσουμε καλύτερα και ουσιαστικότερα τα βήματά μας, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων, με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ το μέτωπο της φτωχής αγροτιάς.
  • Να πείσουμε ότι ο βασικός μας αντίπαλος είναι τα μονοπώλια και η εξουσία τους και ότι σύμμαχός μας είναι καθένας που πλήττεται από αυτά, ότι είναι ώριμο και δυνατό να διεκδικήσουμε την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής. Μιας πολιτικής που θα παίρνει υπόψιν της τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, των ΕΒΕ, της φτωχής αγροτιάς, των φοιτητών».
Αρχισε το φακέλωμα και των κατόχων καρτοκινητών

Σε ισχύ τέθηκε από χτες ο νόμος 3783/2009 για την ταυτοποίηση των καρτοκινητών τηλεφώνων, ο οποίος ουσιαστικά προβλέπει το φακέλωμα και των κατόχων καρτών προπληρωμένου χρόνου ομιλίας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, το περιθώριο που δίνεται στους περίπου εννιά εκατομμύρια κατόχους ενεργών καρτοκινητών τηλεφώνων για να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία τους (ταυτοποίηση) λήγει στις 30 Ιούλη 2010. Μετά την ημερομηνία αυτή, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα προχωρούν σε φραγή των αριθμών καρτοκινητών τηλεφώνων. Η ταυτοποίηση γίνεται μόνο στα εξουσιοδοτημένα καταστήματα των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας («Κοσμοτέ», «Vodafone» και «Wind») και οι συνδρομητές καρτοκινητών οφείλουν να προσκομίζουν αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και την κάρτα SIM ή τον 20ψήφιο αριθμό που αναγράφεται πάνω σ' αυτή και να υπογράφουν μια υπεύθυνη δήλωση. Αν ο χρήστης είναι διαφορετικός από τον κάτοχο, θα πρέπει να δηλωθούν και τα στοιχεία ταυτότητας του χρήστη της σύνδεσης. Οι αλλοδαποί μπορούν να ταυτοποιούν τις συνδέσεις καρτοκινητής τηλεφωνίας με αντίστοιχα έγγραφα ταυτοπροσωπίας (φωτοτυπία άδειας παραμονής, ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενή ή δελτίο ταυτότητας αλλοδαπού).

Το κόστος ταυτοποίησης υπολογίζεται σε 3 ευρώ ανά κινητό, το οποίο φυσικά οι εταιρείες θα βρουν τρόπους να μετακυλίσουν στους συνδρομητές.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Ταυτόσημες θέσεις για ΟΤΕ και ΟΣΕ

Οι ουσιαστικά ταυτόσημες πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με αυτές τις προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, για τον ΟΤΕ και τον ΟΣΕ, επαναβεβαιώθηκαν και κατά τις χτεσινές διαδοχικές συναντήσεις που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με εκπροσώπους της ΟΜΕ - ΟΤΕ και της ΠΟΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών).

Για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΤΕ και τις προεκλογικές κορόνες στελεχών του ΠΑΣΟΚ περί δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης με την «Ντόιτσε Τέλεκομ» (ΝΤ) για την ενίσχυση του ρόλου του Δημοσίου στον Οργανισμό, η ηγεσία του υπουργείου, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για αλλαγή του σημερινού ιδιοκτησιακού καθεστώτος στον ΟΤΕ, ο οποίος έχει περάσει στον πλήρη έλεγχο του γερμανικού κολοσσού της ΝΤ. Οι δικαιολογίες που προβάλλονται είναι η δυσμενής οικονομική συγκυρία διεθνώς, αλλά και η έλλειψη κονδυλίων στον προϋπολογισμό του 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χτεσινή συνάντηση, ειπώθηκε ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αγοράσει κανείς μετοχές του ΟΤΕ, είναι να υπάρχουν χρήματα και πωλητής, αλλά στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ούτε χρήματα, ούτε οι συνέταιροι θέλουν να πουλήσουν. «Θολές» ήταν οι απαντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου και για τις εργασιακές σχέσεις και για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους που έχει γίνει πλέον καθεστώς στον Οργανισμό.

Από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΠΟΣ, εκείνο που προέκυψε είναι ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την πολιτική που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, για το διαχωρισμό της υποδομής από την εκμετάλλευση, όπως προβλέπει σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται ουσιαστικά για την πολιτική ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης του ελληνικού σιδηρόδρομου, καθώς ο διαχωρισμός αυτός, σημαίνει ότι η υποδομή παραμένει στο κράτος και συνεχίζει να χρηματοδοτείται με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, ενώ το δίκτυο (η εκμετάλλευση) παραδίδεται στους ιδιώτες για να δρομολογήσουν δικά τους τρένα και να κάνουν χρυσοφόρες «μπίζνες». Για τα εργασιακά θέματα, η ηγεσία του υπουργείου, εξέφρασε μεν την αντίθεσή της για το προωθούμενο από την προηγούμενη κυβέρνηση πρόγραμμα «μισθωτής εφεδρείας», το οποίο προέβλεπε ουσιαστικά την απόλυση 3.000 σιδηροδρομικών, ωστόσο είπε ότι για τη μείωση του προσωπικού «υπάρχουν κάποιες σκέψεις», οι οποίες θα οριστικοποιηθούν σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας.

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών, η ηγεσία του υπουργείου συναντήθηκε χτες και με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους από το χώρο των αστικών συγκοινωνιών (ΑΜΕΛ, ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ).

ΚΕΡΔΗ 9ΜΗΝΟΥ
Ακόμη 345 εκατ. ευρώ στην «Αλφα»

Κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ συνεχίζουν να συσσωρεύουν οι τραπεζικοί όμιλοι σε πείσμα και της καπιταλιστικής κρίσης και της μεγάλης πτώσης που εμφανίζουν οι ρυθμοί χορήγησης των νέων δανείων. Σε αυτήν τη φάση διευκολύνονται από την άφθονη και φτηνή ρευστότητα που τους παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την οποία στη συνέχεια μοσχοπουλάνε στην πελατεία τους, δανείζοντας και το ελληνικό κράτος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα δίνει και ο ισολογισμός 9μηνου 2009 της «Alpha Bank», που καταγράφει καθαρά κέρδη ύψους 344,7 εκατ. ευρώ (από 567,8 εκατ. ευρώ πέρσι). Η τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 986 εκατ. ευρώ.

Μέχρι και τη Δευτέρα, 2 Νοέμβρη, δηλαδή μέχρι και τη μέρα που ανακοινώθηκε η κατάργηση, ίσχυε το μέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτων. Αυτό διευκρινίζει ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών που σημειώνει ότι «για όσα αυτοκίνητα εκδόθηκε η βεβαίωση παραλαβής από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή τα σημεία συλλογής οχημάτων την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 2 Νοεμβρίου 2009, τα οικονομικά κίνητρα, που προέβλεπε η προηγούμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θα καταβληθούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ