ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2000
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Στο επίκεντρο η Κεφαλονιά

Θέαμα υπόσχονται τα μικρά κοριτσάκια στην Κεφαλονιά
Θέαμα υπόσχονται τα μικρά κοριτσάκια στην Κεφαλονιά
Δυο μέρες μένουν μέχρι την Πέμπτη, που θα ανοίξει η αυλαία του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Γενικής Γυμναστικής «Κεφαλονιά 2000» στο ομώνυμο νησί του Ιονίου. Οι 700 συμμετοχές που έχουν δηλωθεί μέχρι στιγμής από 6 χώρες, κάνουν τους υπεύθυνους να ευελπιστούν ότι αυτή η διοργάνωση θα είναι μια από τις καλύτερες των 12 χρόνων που πραγματοποιείται στη χώρα μας.

Χτες ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Σταύρος Μπασιαρδής, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τη διοργάνωση. Ο κ. Μπασιαρδής τόνισε: «Η Γενική Γυμναστική πρόκειται για μαζική, μη αγωνιστική γυμναστική, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και η μόνη τους επιβράβευση για τη συμμετοχή τους είναι το χειροκρότημα του κοινού».

Πέρα από τα «αγωνιστικά», ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής μίλησε και γενικότερα γι' αυτή την προσπάθεια να γίνει γνωστή η Γενική Γυμναστική στη χώρα μας: «Σκοπός μας είναι αυτό το φεστιβάλ να γίνεται και αλλού στην Ελλάδα. Εμάς αυτό που μας δίνει δύναμη για να πραγματοποιούμε αυτό το φεστιβάλ είναι οι ίδιοι οι αθλούμενοι, που μόλις τελειώνουν οι "αγώνες" αμέσως μας ρωτάνε αν θα ξαναγίνουν. Ετσι προγραμματίζουμε το επόμενο. Μέσα λοιπόν από αυτή τη διοργάνωση γινόμαστε και πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό».


Π. Α.

ΣΤΙΒΟΣ
«Χάθηκε» το ακόντιο

Ο Κώστας Γκατσιούδης πέτυχε εντυπωσιακό πανελλήνιο ρεκόρ 91.69 και θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για χρυσό στο Σίδνεϊ. Πανελλήνιο ρεκόρ και ο Λένης στο τριπλούν με 17.20

 

Την μεγάλη του κλάση έδειξε ο Γκατσιούδης στην Φινλανδία
Την μεγάλη του κλάση έδειξε ο Γκατσιούδης στην Φινλανδία
Ηφαίστειο που τελικά εξερράγη... ήταν ο πρωταθλητής μας στον ακοντισμό, Κώστας Γκατσιούδης, στο Στάδιο του Κουόρτανε στη Φινλανδία. Ο μεγάλος Ελληνας αθλητής, στο μίτινγκ που διεξήχθη στη σκανδιναβική χώρα κέρδισε το «στοίχημα», που είχε βάλει με τον εαυτό του, να ξεπεράσει τα 90 μέτρα και μάλιστα με το παραπάνω. Η βολή του στα 91.69 μέτρα, αποτελεί την 4η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών και φυσικά νέο πανελλήνιο ρεκόρ. «Τρία χρόνια κυνηγούσα αυτή την επίδοση. Την επίδοση πάνω από 90 μέτρα. Θέλω να σταθεροποιηθώ σε βολές πάνω από 88 μέτρα», είπε λίγο μετά την επιτυχία του ο Ελληνας ακοντιστής. Ο Κώστας Γκατσιούδης, στο συγκεκριμένο μίτινγκ όχι μόνο πραγματοποίησε μια... ιστορική βολή, αλλά ταυτόχρονα άφησε πίσω το μεγαλύτερο ανταγωνιστή του, τον Φινλανδό Ακι Παρβιάινεν, που έριξε στα 90.97μ. Στην τρίτη θέση κατατάχτηκε ο Γιαν Ζελέζνι με 87.80μ. «Είχα καλή τεχνική και αρκετή δύναμη, στοιχεία που βοήθησαν αρκετά για να κάνω αυτήν την επίδοση. Ολα πήγαν βάσει προγραμματισμού. Περιμέναμε ότι θα καταρρίψω το ρεκόρ αυτή την περίοδο γι' αυτό ήρθαμε και δώσαμε αυτούς τους αγώνες στη Φινλανδία», ήταν τα επεξηγηματικά λόγια του Γκατσιούδη μετά τη βολή του, που αποτελεί την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως το όνομα του ακοντιστή μας γράφτηκε με "χρυσά" γράμματα στη λίστα με τους 8 καλύτερους του αγωνίσματος. Αναλυτικά, οι 8 καλύτεροι όλων των εποχών και οι επιδόσεις του είναι οι εξής: Γιαν Ζελέζνι (Τσεχία) 98.48μ., Ακι Παρβιάινεν (Φινλανδία) 93.09μ., Ράιμοντ Χεχτ (Γερμανία) 92.60μ., Κώστας Γκατσιούδης 91.69μ., Στιβ Μπάκλεϊ (Βρετανία) 91.46μ., Σέπο Ράτι (Φινλανδία) 90.60μ., Μπόρις Χένρι (Γερμανία) 90.44μ., Σεργκέι Μακάροφ (Ρωσία) 89.93μ.

Εκτός, όμως, από τον Κώστα Γκατσιούδη, την τιμητική του είχε το Σαββατοκύριακό που μας πέρασε και ο Σταμάτης Λένης. Ο αθλητής μας στο τριπλούν, στο μίτινγκ της Κωνσταντινούπολης, πραγματοποίησε νέο πανελλήνιο ρεκόρ, πηδώντας στα 17μ. και 20 εκατοστά. Το παλιό ρεκόρ, το οποίο κατέρριψε ο πρωταθλητής μας, είχε πετύχει το 1997 ο Χρήστος Μελέτογλου με 17,12μ.

  • Σιγά σιγά τα «αστέρια» που θα λάβουν μέρος στα «Τσικλητήρεια» αρχίζουν να καταφτάνουν στη χώρα μας. Σήμερα, στην Αθήνα θα βρίσκεται ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ των 100μ. Αμερικανός Μπόρις Γκριν, ο οποίος θα μιλήσει στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου, που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.
  • Ο Χαϊλέ Γκεμπρεσιλασιέ πραγματοποίησε την καλύτερη φετινή επίδοση στα 5.000μ., κατά τη διάρκεια του μίτινγκ της Νυρεμβέργης, ολοκληρώνοντας την κούρσα σε 13.01.07.
ΜΠΑΣΚΕΤ
Κίνδυνος διχασμού

Την αδυναμία τους να εμποδίσουν τα σχέδια των μεγάλων συλλόγων της Ευρώπης που θέλουν το δικό τους πρωτάθλημα, αλλά και την πεποίθησή τους ότι η Σουπρολίγκα θα προχωρήσει, εξέφρασαν χτες ο γενικός γραμματέας της FIBA, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς και ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος. Οι δυο άνδρες σε κοινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν στις εξελίξεις που υπάρχουν στο χώρο του μπάσκετ το τελευταίο διάστημα. Ο γραμματέας της ΦΙΜΠΑ, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, αποσαφήνισε ότι στις προθέσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας δεν ετέθη θέμα απειλής ή τιμωρίας οποιουδήποτε συμμετείχε στην «ευρωλίγκα του Πορτέλα», όπως ονόμασε τη λίγκα των ισχυρών, αναφερόμενος στον πρόεδρο της ισπανικής Λίγκα, που είναι ο κύριος εμπνευστής της νέας κίνησης. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η νέα κίνηση και το ενδεχόμενο διάσπασης του ευρωπαϊκού μπάσκετ, μπορεί να φέρει δεινά στο χώρο του αθλήματος, αλλά και να επεκταθεί και σε αλλά αθλήματα. Ακόμη, ο Στάνκοβιτς έκανε και επίσημα γνωστό, ότι η νέα Σουπρολίγκα θα ξεκινήσει 19 του Οκτώβρη.

  • Παίκτης του Ηρακλή για τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι ο Γιώργος Καράγκουτης. Τα προβλήματα οικονομικής φύσεως που υπήρχαν μέχρι και το Σάββατο ξεπεράστηκαν και ο νεαρός φόργουορντ θα ενισχύσει τον «Γηραιό» στις επόμενες τρεις σεζόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο παίκτης θα πάρει από 80 έως 100 εκατομμύρια αντίστοιχα για κάθε χρόνο του συμβολαίου του. Οσον αφορά το θέμα του πλέι μέικερ, τα ονόματα των Μπουντούρη και Σιούτη παραμένουν υψηλά στη λίστα των παικτών που ενδιαφέρουν τους «κυανόλευκους».
  • Το ΝΒΑ καλεί ΑΕΚ; Μπορεί ο Ιάκωβος Τσακαλίδης να επιλέχθηκε στην καθοριστική πρώτη 16άδα των παικτών που είναι υπό μεταγραφή σε κάποιο σύλλογο των ΗΠΑ, όμως τον έλεγχο της υπόθεσης τον έχει η ΑΕΚ, μέχρι τις 28 του Ιούνη τουλάχιστον. Σύμφωνα με το ΝΒΑ, οποιαδήποτε ομάδα θελήσει να επιλέξει στο ντραφτ τον διεθνή σέντερ, θα πρέπει μέχρι την Τετάρτη να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τον ελληνικό σύλλογο, συμφωνία την οποία πρέπει να παρουσιάσει. Αν δεν υπάρξει κάτι τέτοιο, παρά την υψηλή θέση του παίκτη στις επιλογές, δεν μπορεί να παρουσιαστεί επίσημα.
ΒΟΛΕΪ
Φιλική νίκη της Εθνικής με... σοβαρή απώλεια

Φιλική... απώλεια δέχτηκε η Εθνική μας ομάδα των ανδρών στο κλειστό της Ηλιούπολης. Η απώλεια ωστόσο δεν ήταν της νίκης στο φιλικό αγώνα με την Αυστραλία - αφού η εθνική μας επικράτησε με 3-2 (25-17, 25-21, 21-25, 23-25, 15-12)- αλλά του Νίκου Σαμαρά. Ο διεθνής μας υπέστη διάστρεμμα δεύτερου βαθμού και σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις θα παραμείνει τουλάχιστον 15 ημέρες εκτός αγωνιστικής δράσης, γεγονός που σημαίνει ότι θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας για το προολυμπιακό τουρνουά.

Οι Θανάσης Μιχαλόπουλος και Μανώλης Ρουμελιώτης στους άνδρες και οι Αγκι Μπάμπουλη και Ειρήνη Μουρζάκου στις γυναίκες, κατέκτησαν την πρώτη θέση στο τουρνουά του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μπιτς Βόλεϊ, που διεξήχθη στον Λευκό Πύργο.

«Σκοράρει» ο «902» FM

Από Δευτέρα έως και Πέμπτη

13:00 - 14:00

Ο «902 Αριστερά στα FM» σκοράρει και στην αθλητική ενημέρωση! Για τους φανατικούς του αθλητισμού, που θέλουν να είναι πάντα ενήμεροι για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των σπορ, ο Γιώργος Κογκαλίδης και η Λένα Κάραλη, έχουν λάβει τα μέτρα τους... Κάθε μέρα λοιπόν, εκτός Παρασκευής, από τις 13:00 και για 1 ώρα στις «ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΕΣ», μπορείτε να μάθετε τα πάντα για τα αγαπημένα σας αθλήματα και τις αγαπημένες σας ομάδες.

Σάββατο

10:30 - 12:00

Και κάθε Σάββατο, ο Γιώργος Κογκαλίδης και η Λένα Κάραλη, θα βρίσκονται κοντά σας από τις 10:30 έως τις 12:00 και για 90 ολόκληρα λεπτά, θα δίνουν «πάσες» στην αθλητική ενημέρωση στην εκπομπή «90 ΛΕΠΤΑ ΜΕ ΔΥΟ ΜΠΑΛΕΣ».

ΠΟΛΟ
Μια από τα ίδια

Οι... συνήθεις ύποπτοι, πρωταγωνιστές των δύο τελευταίων ετών, του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών, Ολυμπιακός και Βουλιαγμένη, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στους φετινούς τελικούς του θεσμού. Οι δύο ομάδες συμπλήρωσαν τις δύο νίκες που ήθελαν για να πάρουν την πρόκριση στους τελικούς, αφού στους δεύτερους ημιτελικούς, ο Ολυμπιακός επικράτησε 9-11 του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ (11-9 και το πρώτο παιχνίδι στον Πειραιά) και η Βουλιαγμένη νίκησε 9-11 τα Χανιά στην Κρήτη (12-6 το πρώτο ματς στη Βουλιαγμένη). Οι παίχτες και των δύο μονομάχων, που θα αναμετρηθούν στον πρώτο τελικό αύριο στο κολυμβητήριο του Πειραιά, δηλώνουν αισιόδοξοι για την κατάκτηση της πρωτιάς, αν και οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση, αφού φέτος αυτοί θα έχουν το πλεονέκτημα έδρας. Οσον αφορά στην... τύχη των χαμένων των ημιτελικών, το «τριφύλλι» μένει εκτός Ευρώπης, καθώς κατέλαβε την 4η θέση στην κατάταξη, ενώ τα Χανιά -που πήραν την 3η θέση- θα αγωνιστούν την επόμενη περίοδο στο «ΛΕΝ ΤΡΟΦΙ» μαζί με τον ηττημένο των τελικών.

Ο πρώτος τελικός του πρωταθλήματος θα διεξαχθεί την Τετάρτη 28 του Ιούνη στο κολυμβητήριο του Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ